День бабака в Україні: все, що треба знати про цьогорічну весну

2 лютого ми разом зі світом відзначаємо День бабака. Які з прикмет підтвердилися і що обіцяє бабак-"метеоролог" на цей рік

Зимові свята завершилися, і хоч календарна зима ще триває, люди починають налаштовуватися на весну. День бабака, який відзначають у світі - найперше в Сполучених Штатах Америки та Канаді - успішно прижився і в нас. Бо бабак (байбак) -  миле пухнасте звірятко - як десь далеко, так і на нашій землі може передбачити погоду, а відтак - весну. А весну відзначати завжди приємно, тому цей день - це ще й веселощі, передвесняні забави, фестивалі, ярмарки, народні гуляння, тобто налаштування на весну вповні у ще досить стійкі лютневі морози.

Головна прикмета свята

Вирахували, що саме в цей день бабак прокидається від зимової сплячки  і виходить зі своєї нори. І от тут починається найцікавіше: якщо цей день видався ясним і сонячним і бабак побачить свою тінь, він злякається і знову заховається у свою нірку. І все, -  у такому випадку зима ще триватиме довгих шість тижнів.

Якщо ж день видасться похмурим, бабак сміливо прогуляється навколо. Ця його прогулянка означає, що скоро і ми святкуватимемо справжню весну, вона вже не за горами.

Для чистоти і достовірності дослідження не треба намагатися примушувати бабака до тих чи інших дій, а дати йому якомога більше свободи в цій справі.

Їжак-борсук-бабак. Історія свята

Це - давня і дуже цікава історія, як усі історії, овіяна легендами і реальними фактами. Ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака: розбуджений від сплячки їжак таким же чином прогнозував погоду на весну. В Німеччині трошки пізніше цю роль виконував борсук. Але в США менше їжаків та борсуків, тому роль "метеоролога" відвели бабаку, і не помилилися!

Це пухнасте звірятко навіть настрій весняний уміє створити, вони легко стають ручними і, кажуть, дуже віддані своїм господарям.  Знайти бабака легко, бо він також хропе, коли спить. А сонце зустрічає своєрідним свистом.  

Бабакові ясновидіння

Цікаво, що зараз до бабака придивляються навіть представники Гідрометцентру. Напевне, офіційна гідрометеорологія не береться робити такі довготривалі прогнози, на які здатен хороший і перевірений бабак.

Людині властиво помилятися, тварини, звірі менш схильні до притаманної людині амбітності, намагання "вписатися в соціум". Безпосередність, раціональність і прагматизм - запорука й умова виживання в тваринному світі. Тому і в нас з давніх давен повелося в народі в певні дні спостерігати за подіями в тваринному світі, відтак ми маємо цілі збірки прикмет, повір’їв, традицій, зроблених на основі цих спостережень і перевірених не раз і не два.

Зрозуміло, що від знання і розуміння майбутніх погодних умов залежить не так уже й мало. Точні дані про погоду допомагають спланувати господарство, та й не лише це.

Великий Філ із Панксатони

І навіть якщо це свято зародилося не на наших теренах, у цьому випадку це не так і важливо, адже головна "діюча особа" цього свята - природа - звертається до людини однаковими знаками, нам залишається їх лиш правильно прочитати.

А вперше згадується про День бабака ще в 1841 році. Офіційно ж цей день почали відзначати також дуже давно - його в 1886 році  відсвяткували жителі маленького американського містечка Панксатони. Там рано-вранці 2 лютого з нори витягли бабака на ім'я Філ, якого згодом назвали "Великий Філ - провидець із провидців, мудрець з мудреців, пророк із пророків". А місто Панксатони назвали Всесвітнім центром погоди.

 У 1993 році з’явився однойменний американський фільм, який швидко став популярний, дійшовши і до України та ще більше закріпивши в нас позиції цікавого і веселого Дня бабака.

Український бабак

Згідно з прикметами, наш, український, бабак прокидався від зимової сплячки на День Явдохи, 14 березня. Він виходив з нори, тричі свистів і знову впадав у сплячку - аж до Благовіщення.

Цікаво, що символічне пробудження бабака майже збігається з християнським святом Стрітення Господнього, який символізує зустріч зими з весною: хто з них виявиться сильнішим, той і буде правити світом в найближчі тижні. Раніше Стрітення відзначалося 2 лютого за Григоріанським календарем або ж 15-го - за Юліанським.

Про те, якою була погода на Стрітення, також є багато висновків і прикмет, головна з яких: якщо цей день ясний і сонячний, то зима таки затягнеться. Втім, бабаки також своєю поведінкою вказують на це.

Найвідоміші в Україні бабаки-"метеорологи" -  слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету ім. В. Каразина) і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). У 2012 році Тимко пішов на "пенсію" за віком та його змінив Тимко II, галицького Мишка в 2016 році змінила бабачиха Маруся.

Харківський бабак Тимко

Спішити повільно

Квапити природу, звичайно, нема сенсу, кожному сезону свій час: швидке потепління може змінитися раптовим морозом і пошкодити майбутній урожай. Тому День бабака - це зовсім не штучне притягування весни, а налаштування на неї. Ми любимо прогнози і прикмети. І цього дня, підтримуючи атмосферу свята, цікавимося у бабака ще й іншими прогнозами, приміром, як було минулого року, - про курс долара, інші важливі та насущні питання. Сонна тварина не може відповісти на все, зате вона точно може створити свято.Тому популярність цього свята у нас з кожним роком зростає.

Вітаємо любителів природи та народних традицій з Днем бабака! Яким би не був прогноз - весна прийде вчасно і за розкладом, іншого варіанту в природі не закладено. А, перефразовуючи відомий вислів, не буде помилкою зауважити, що як налаштуєшся і зустрінеш певну пору року, так її і проведеш. Правильних і приємних налаштувань на весну!