Віталій Портников: Нові санкції все ближче

Американські сенатори - демократи і республіканці - внесли до конгресу законопроект про нові антиросійські санкції

Цей законопроект є ще більш жорсткою версією законопроекту "Про захист американської безпеки від агресії Кремля", внесеного сенаторами у серпні минулого року. Тоді серед його авторів ще був непримиренний опонент путінського режиму Джон Маккейн.

У серпневого законопроекту не було особливих шансів пройти через конгрес просто тому, що тоді нижню палату американського парламенту контролювали республіканці, які сприймали ініціативу в якості додаткової проблеми для президента Дональда Трампа. Але зараз контроль над палатою представників у демократів. Та й самому Трампу на тлі оприлюднення нових і нових скандальних подробиць контактів свого оточення із «сумнівними» росіянами вигідно чергового разу довести своє непримиренне ставлення до Кремля.

Новий законопроект - якщо він буде ухвалений і підписаний - може стати серйозним ударом по російській економіці, зумовить її подальше падіння, призведе до технологічного відставання Росії від цивілізованого світу на десятиліття. Він передбачає санкції проти банківського сектору, енергетичного сектору, а в разі, якщо Москва продовжити нахабніти у Керченській протоці - проти суднобудування. Держдепартаменту після схвалення цього закону треба буде вирішити, чи є Росія країною-спонсором тероризму, страховикам нерухомості - повідомляти про всі бенефіціарів компаній, які купують у США дорогу нерухомість. Буде створено ситуаційний центр для боротьби з російськими інформаційними провокаціями, проведена робота з оцінки особистих статків Путіна і причетності Кремля до вбивства Нємцова. І, зрозуміло - це така собі трояндочка на американський тортик - буде запроваджено персональні санкції проти політиків, олігархів та їхніх родичів з путінського оточення. А також проти тих піратів з ФСБ, які брали участь в огидній провокації Москви у Керченській протоці - ці теж отримають на горіхи.

Російські чиновники вже розпочали змагання за висміювання нових санкцій - це тепер у Москві така національна забава. Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв наголосив, що всупереч санкціям економіка Росії розвивається. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков звинуватив сенаторів у "хворобі оскаженілої русофобії". Прес-секретар МЗС Марія Захарова назвала ініціативу сенаторів "медичним випадком".

Але якщо санкції дійсно схвалять, всім цим персонажам буде не до сміху.