10 фактів з життя Карла Лагерфельда

Сьогодні на 86-му році життя у Франції помер видатний німецький кутюр'є Карл Лагерфельд

Талановитий модельєр, фотограф, стиліст, засновник власних брендів, актор та художній директор модних будинків за своє життя встиг чимало. Надзвичайно працелюбний та невпинний у своїй творчості, Лагерфельд вражав та задавав тон своїм сучасникам. Як і багато відомих людей світу мистецтва, Карл Лагерфельд мав багато секретів.

Еспресо.TV зібрало 10 фактів з життя видатного німецького модельєра.

1. Карл Отто Лагерфельд, за офіційними даними, народився 10 вересня 1933 року. Однак сам модельєр стверджував, що він на 5 років молодший, називаючи роком свого народження 1938-й. Він навіть запевняв, що має документи, про які ще ніхто не знає, що підтвердять його слова. 

"Моя мама змінила дату. Було простіше написати 3, аніж 8", - пояснив він. Але і на цьому зарано ставити крапку. У 2013-му в інтерв'ю Paris Match сам Лагерфельд повідомив, що народився у 1935-му. 

Однак, якщо враховувати слова модельєра, які не були пустим звуком, а повністю підтвердились у його життєвому та творчому шляху, рік народження Лагерфельда не має значення. "Я ніколи не піду на пенсію, тому вік – це просто число", - казав кутюр'є.

Фото: Reuters

2. Уродженець Гамбурга Лагерфельд має німецько-шведське походження. На момент його народження німкені-матері було 42, а батькові, який мав шведське коріння – 60. Це була єдина дитина подружжя.

3. Лагерфельд навчався у Парижі при Синдикаті високої моди. Вже за три роки, у 1955-му, майбутній модельєр отримав премію за дизайн пальта у Міжнародному конкурсі від Міжнародної асоціації виробників вовни (Secrétariat International de la Laine). Через рік це пальто за ескізом тоді ще маловідомого Лагерфельда вийшло під маркою Balmain. Тоді ж П'єр Бальман запросив Карла в асистенти. Це стало першою роботою майбутнього модельєра. 

Фото: Reuters

4. У 1959-му Лагерфельд став арт-директором будинку моди Жана Пату, а вже за 4 роки працював одночасно з будинками Chloé, Krizia, Charles Jourdan та Fendi, створюючи абсолютно різні колекції одягу для всіх них. 

Надзвичайна працьовитість дозволила Лагерфельду в 1974-му заснувати власний бренд - Karl Lagerfeld Impression. Пізніше став художнім директором будинку Chanel, створив також лінії KL та KL by Karl Lagerfeld.

Улюбленими топ-моделями дизайнера стали Клаудія Шиффер, Діана Крюгер, Стелла Теннант, Кара Делевінь. Вони ставали центральними фігурами на показах модельєра.

Карл Лагерфельд і модель Кара Делевінь наприкінці показу жіночо колекції осінь / зима 2014-2015 для французького будинку моди Chanel у Парижі / Фото: Reuters

5. У 1987 році розпочалося захоплення Лагерфельда фотографією. Він знімав рекламні кампанії для Fendi та Chanel, його світлини публікувалися в Harper’s Bazaar, Numéro, Vogue.

Карл любив епатувати публіку, і не лише в своїх колекціях одягу. Так, у 1997 році у журналі Visionaire вийшла його серія світлин під назвою "Нове вбрання короля" з відсилкою до казки Андерсена. Відомі актори і актриси, серед яких Демі Мур, Амбер Валетта, Лінда Євангеліста, Руперт Еверетт та інші, на фото Лагерфельда з'явились оголеними. 

Творчий директор Chanel Лагерфельд виступає перед відкриттям своєї фотовиставки під назвою "Маленька чорна куртка" ("Little Black Jacket") у Гран-Пале в Парижі​ / Фото: Reuters

6. Карл Лагерфельд був затятим книголюбом. Його приватна бібліотека може вважатися чи не найбільшою в світі серед особистих колекцій. Домашня бібліотека Карла Лагерфельда нараховує 300 тисяч книг. 

"Сьогодні я колекціоную лише книги, немає місця для чогось ще. Якщо ви завітаєте до мене додому, я дозволю прогулятися між книжками. Я зібрав бібліотеку в 300 тис. Це дуже багато для людини", - пояснював він.

Фото: Jackson fine art

У колекції модельєра книги французькою, англійською та німецькою мовами. Для того, щоб у його будинку вмістились усі ці книжки, Лагерфельд складає їх горизонтально, а не вертикально. У нього навіть є місточок зі сходами, щоб дістатись верхніх полиць.

Наприкінці 1990-х Лагерфельд відкрив у Парижі книжковий магазин 7L, а пізніше однойменне видавництво. У 7L виходять книжки, присвячені візуальній культурі, мистецтву та фотографії.

7. Попри відмову багатьох відомих брендів від натурального хутра, Лагерфельд не долучився до їхнього числа. Він підтримував використання хутра в своїх колекціях для Fendi і не бачив нічого поганого у вбивстві тварин для цього. 

Разом з тим, Лагерфельд не їв м'яса і обожнював свою кішку Шупетт.

Фото: Reuters

8. Карл Лагерфельд був відкритим гомосексуалістом. Він ніколи не був одружений і не мав дітей. Він був у стосунках з Жаком де Башером, який помер у 1989 році від СНІДу.

Щодо дітей, Лагерфельд зазначав, що ніколи не хотів би стати батьком. "Батьківство - це останнє, чого мені хочеться в цьому житті. Я ненавиджу всіх дітей. Для інших людей мати дітей - це нормально і приємно, але не для мене. Я був народжений несімейною людиною", - говорив він в інтерв'ю.

9. Після смерті Башера Карл Лагерфельд погладшав. Однак з 2000 року за 13 місяців Лагерфельд втратив 42 кг: він прагнув носити завужені костюми Dior Homme. 

Суворе ставлення до себе знайшло відображення і в його роботі. Модельєр відмовлявся шити одяг для тих, чий розмір більше 42-го. Навіть випустивши капсульну колекцію для H&M в 2004-му, він розраховував, що його одяг будуть носити лише жінки до 42-го розміру. Утім, без відома кутюр'є H&M відшили колекцію і в інших розмірах.

Він не раз грубо висловлювався про жінок з зайвою вагою. 

Фото: Reuters

10. Лагерфельд неодноразово з'являвся в кіно. Так, у 2007-му на Берлінале відбулася прем'єра фільму Родольфа Марконі "Секрети Лагерфельда" (Lagerfeld. Confidential). Стрічка розповідає про приватне життя модельєра. У 2008-му побачив світ документальний фільм Т'єррі Демез'єра та Албана Тюрле "Карл Лагерфельд, самотній король" (Karl Lagerfeld, un roi seul). Картина знята, як розмова по душам між кутюр'є та режисерами. Ще один документальний фільм "Карл Лагерфельд. Бути і здаватись" (Karl Lagerfeld, être et paraître) від режисера Лорана Аллен-Карона. Окрім цього, Лагерфельд зіграв у щонайменше 9 художніх стрічках, серед яких "Лоло", "Клієнт", "Дублер", та у майже 50 стрічках з'явився в ролі самого себе. До речі, один з них – "Секс, мода, диско" – покажуть в українських кінотеатрах з 28 лютого.

Фото: Reuters

Карл Лагерфельд був художником з костюмів, режисер та сценаристом короткометражних стрічок.