5 тисяч на корову та "шаровий" інтернет. Що декларують кандидати в президенти в своїх економічних програмах

Уляна Букатюк
22 лютого, 2019 п'ятниця
12:26

Більшість кандидатів обіцяють те, що знаходиться далеко поза межами повноважень посади президента України

1. Балашов Геннадій

Головною метою Балашов декларує зростання економіки в 10 разів. Програмою хочуть досягти: ВВП України у розмірі $2 трлн, середній прибуток на душу населення — $2 тис, а пенсія — $500.

Він пропонує звільнити продуктивну частину населення України від усіх податків, мит та зборів. Натомість - єдиний податок у розмірі 5% за операції типу “купуєш-сплачуєш” та 10% єдиного соціального податку (“отримуєш дохід-сплачуєш”).

Також кандидат від “5.10” прагне вільного обігу валют (“кожен зможе розраховуватися будь-якою валютою”) та закріпити гривню до долара США. обіцяє запровадити вільний ринок землі, страхову медицину, платну освіту та накопичувальну пенсію.

Крім того, серед пропозицій скоротити кількість чиновників на 80%, а держпідприємства повністю приватизувати.

Також компанії будуть платити за видобуток корисних копалин на особистий рахунок кожному українцю.

Читайте також: 10 фактів з життя Геннадія Балашова

2. Безсмертний Роман

Безсмертний пропонує замінити податок на прибуток на єдиний податок, який людина сплачує лише, коли вступає у відносини купівлі-продажу.

Кандидат хоче передати регуляторні функції держави (як-от валютний нагляд, фінансовий нагляд, енергетика) в руки галузевих недержавних організацій та об’єднань.

Також Безсмертний пропонує, щоб певні товари виробляли обов’язково в Україні. Але валютні обмеження повинні бути зняті, те ж стосується операцій з криптовалютами.

Ще одна ліберальна пропозиція: не обкладати митами посилки з-за кордону у межах 1 тис. євро на місяць. Також кандидат пропонує відкрити ринок землі, запровадити страхову медицину та соціальне страхування.

Державу треба позбавити монополії на виробництво товарів оборонного замовлення.

Також є екологічна частина з пропозицією заборонити пластик у побуті та декриміналізація легких наркотиків.

Читайте також: 10 фактів із життя Романа Безсмертного

3. Богомолець Ольга

Богомолець пропонує запровадити обов’язкове державне медичне страхування та фінансувати медичну сферу на рівні 5% від ВВП.

Кандидат пропонує за державний кошт лікувати онкологію, цукровий діабет, інфаркти та інсульти тощо.

Богомолець обіцяє запровадити мораторій на підвищення тарифів для українців, підвищити пенсійний вік після досягнення рівня тривалості життя, як в ЄС.

Заборонити оподатковувати гроші заробітчан, продовжити мораторій на продаж землі та ліквідувати монополії. А ще скасувати економічну недоторканність депутатів та забезпечити олігархам “політичну кастрацію”, соціальну ізоляцію і справедливий податок на розкіш.

Також вона вимагає антикорупційного суду та нових в’язниць для корупціонерів.

Богомолець планує переглянути умови співпраці з Міжнародним валютним фондом: “Повернути кредити не за рахунок населення, а за рахунок детінізації економіки та знищення корупційних схем”.

Читайте також: 10 фактів із життя Ольги Богомолець

4. Богословська Інна

Інна Богословська пропонує впровадити в Україні найнижчі податки в Європі: 10% – податок з продажів, 10% – на всі види доходів фізичних осіб, ліквідація ПДВ, акцизи на тютюнові та алкогольні вироби та предмети розкоші, рента на надра та корисні копалини.

Також Богословська обіцяє запровадити обов’язковий базовий дохід для громадян України.

Читайте також: Чому деякі країни хочуть платити гроші громадянам просто так

Ще серед пропозицій Богословської - розвиток “срібної” економіки - ринків праці, товарів та послуг для людей віку 45 і більше.

Вона проти ринку землі, натомість хоче розвивати ринок оренди землі.

Водночас з ліквідацією монополій у сільському господарстві, Богословська пропонує створити національний фонд, який викуповуватиме землю у тих, хто цього хоче.

Також Богословська пропонує надавати безвідсоткові кредити на освіту та медичні послуги. В Україні повинна бути введена страхова медицина на базі електронного перепису населення та даних диспансеризації, вважає Інна Германівна.

Читайте також: 10 фактів із життя Інни Богословської

5. Бойко Юрій

Бойко вважає, що в Україні обмежені свободи слова, думки та совісті й обіцяє повернути вільний доступ до соціальних мереж і інформаційних ресурсів (у травні 2017 в Україні заборонили російські “Вконтакте”, “Яндекс” тощо).

Також Бойко обіцяє зростання економіки до 5-7% на рік шляхом розвитку високих технологій, але пропонує продовжити мораторій на продаж землі (відкрити, якщо проголосують на референдумі) та повернути пільговий режим оподаткування для аграріїв.

В одному пункті кандидат водночас обіцяє зупинити зростання цін, знизити борговий тягар на економіку та забезпечити надійну роботу банківської системи.

Також серед обіцянок - зробити доступними субсидії для тих, хто цього потребує, скасувати медичну реформу, запровадити 10-річну освіту та страховий стаж для виходу на пенсію - 15 років.

Читайте також: 10 фактів із життя Юрія Бойка

6. Бондар Віктор

Кандидат у президенти обіцяє “відродження української економіки”: повну перебудову пенсійної системи, пенсійний вік треба зменшити й ввести страхову медицину.

Втричі підвищити державні виплати Бондар обіцяє соціально-незахищеним групам населення.

Він хоче переглянути умови Угоди про асоціацію з ЄС з метою збільшення експортних квот, а також умов співпраці з МВФ в одному пункті з поетапним підвищенням заробітних плат і пенсій та зниженням тарифів на газ та комунальні послуги.

Бондар обіцяє створити міністерство промислової політики, скасувати 75% ліцензій та дозволів, звільнити від митних зборів і ПДВ при будівництві нових промислових підприємств, змусити державу купувати промислові товари в Україні.

Також Бондар прагне виділяти на ремонт доріг по 10% з бюджету щороку та будувати не менше 12 тис. км за рік (це у 4 рази більше за рівень 2016-2017 років разом - Ред.).

Читайте також: Без ямкового ремонту та халтури. Що обіцяють українським дорогам

У програмі також передбачені поетапне зниження податку на доходи фізичних осіб до 10% та обмеження сукупного оподаткування заробітних плат до 15%.

Він обіцяє ліквідацію з 1 січня 2020 року усіх структурних підрозділів МВС, СБУ, Генпрокуратури та інших правоохоронних органів. Залишити треба лише митну та податкову служби, переконаний кандидат у президенти.

Бондар обіцяє змусити НБУ знизити облікову ставку до 5% (зараз 18%) та зберегти мораторій на продаж землі.

Читайте також: 10 фактів із життя Віктора Бондаря

7. Ващенко Олександр

Самовисуванець Ващенко пропонує “Шлях до нової України”, яким хоче “зцілити систему влади”, коли “верховна зрада” все вирішує за народ”.

Ващенко обіцяє політичну люстрацію та зняття недоторканності з народних обранців, страхову медицину та перезапуск освітньої системи.

Забезпечити публічну інвентаризацію всіх видів ресурсів та власності в Україні та якимось чином заборонити втягувати Україну в фінансово-кредитні кризи.

Не конкретизовані максимальне спрощення податкової системи та контроль за рівнем споживання високопосадовців та членів їх сімей.

Новоствореній “народній економіці” та аграріям обіцяє пільгові умови оподаткування.

Читайте також: Кандидати в президенти України: хто є хто

8. Вілкул Олександр

Вілкул пропонує змінити нинішню систему оподаткування на модель “15% – 15% – 15%” – “податок на доходи фізичних осіб – ПДВ – податок на прибуток/виведений капітал”.

Усі вклади населення повинні бути повернені державою у повному обсязі. Крім того, Вілкул “розписав” бюджет домогосподарства: до 15% доходів може йти на оплату комунальних послуг та до 25% на харчування.

Пенсію Вілкул обіцяє на рівні 40% середньої зарплатні по країні. Ще з обіцяного повна відмова від імпорту газу та відмова від міжнародних кредитів.

Читайте також: 10 фактів з життя Олександра Вілкула

9. Габер Микола

Габер обіцяє відмінити “грабіжницькі податки та бандитські порядки”. Щодо альтернатив та розрахунків, відомо лише, що “податки будуть знижені та справедливі”.

Для досягнення української мрії команда Габера використовуватиме “найновіші модні світові ідеї та технології”. Зокрема, Габер планує будувати в Україні “кремнієві долини”, наукові міста, фабрики та заводи.

Також кандидат збирається “обмежити можливі фінансові затрати на політичну рекламу, а пряму рекламу на телебаченні, радіо та біг-бордах заборонити повністю”.

Крім того, у програмі окреслено плани на зовнішньоекономічну діяльність: “захист внутрішнього ринку дозволить просування українських товарів на нові вигідні ринки”.

Також кандидат розраховує, що “ціни та тарифи для людей зменшаться”, а кредити будуть під 2-3%. Зарплату для вчителів та лікарів Габер обіцяє 30-40 тис.грн. Освіта та медицина (страхова) - повністю безкоштовні.

Ще кандидат збирається встановити мінімальну ціну, нижче якої не можна продавати українську землю (від 50 до 100 тисяч дол. США за 1 га), та кримінально карати за забруднення довкілля. Також Габер хоче, щоб 100% сміття в Україні - сортувалося та перероблялося.

Читайте також: 10 фактів про Миколу Габера

10. Гнап Дмитро

Гнап обіцяє “зняти “корупційний податок” на економіку” (соціально відповідальний бізнес має платити податки до бюджету, а не хабарі окремим чиновникам). Кандидат вважає, що кількість податків слід скоротити, ставки – зменшити, всі офшори - перекрити.

Колишній журналіст впевнений, що влада має сповідувати принцип найменшого втручання держави в справи бізнесу.

Також обіцяє при створенні нових виробничих потужностей та робочих місць в Україні – звільняти інвесторів від податків при реалізації продукції на експорт.

Гнап хоче в короткі терміни демонополізувати економіку шляхом переходу від олігархічної системи до економіки середнього класу.

11. Гриценко Анатолій

Гриценко обіцяє, що СБУ, ГПУ і Національна поліція не будуть “кришувати” чи руйнувати бізнес – вони будуть позбавлені впливу на економіку. Також за свавільну перевірку підприємств буде кримінальна відповідальність з відшкодуванням чиновником завданих збитків.

Загалом за Гриценка економічне зростання повинно набрати темпів 10% щорічно. Середня зарплата в Україні буде понад 700 євро, відповідно зростатимуть пенсії.

Кандидат виступає за легалізацію зброї та мораторій на експорт деревини. Натомість згоден зняти мораторій на українську землю, але лише після 100% формування земельного кадастру.

Також Гриценко хоче заборонити “мільярдну політичну рекламу на телеканалах”. Обіцяє позбавити Україну залежності від імпорту газу та невигідних кредитів під гарантії держав.

“Прозорим ціноутворенням тарифи буде знижено до рівня, що відповідає реальним затратам виробників і доходам населення”, - обіцяє кандидат.

Читайте також: 10 фактів із життя Анатолія Гриценка

12. Данилюк Олександр

Данилюк називає питання стрімкого економічного розвитку першочерговим для національної безпеки. Єдиним способом уникнути катастрофи кандидат вважає повторити шлях "азійських тигрів": Японії, Тайваню, Південної Кореї, що спромоглися в не менш важких повоєнних умовах за кілька десятиліть побудувати сучасні високотехнологічні інноваційні економіки та увійти до десятки найбільш розвинених країн в світі.

З програми відомо лише про вимогу усунення олігархів, що є “головними носіями російського сировинного колоніалізму, від впливу на формування державної політики”.

“Нами розроблена програма економічного розвитку України, яка базується саме на цих принципах, і впровадження якої є другим стратегічним завданням, яке ставить перед собою Громадянський рух “Спільна Справа”, - йдеться в передвиборчій програмі.

Однак на запит Еспресо.TV надати більш детальне економічне бачення розвитку України, Данилюк порадив шукати в книгах з економіки.

Читайте також: 10 фактів із життя Олександра Данилюка

13. Дерев’янко Юрій

Дерев’янко пропонує запровадити в Україні “неоекономіку”, яка створить найкращі податкові та інвестиційні умови в Україні та стане основою для стрімкого зростання економіки.

Кандидат обіцяє ліквідацію штучних монополій та громадський контроль над природними.

Блокчейн забезпечить прозорість влади,  а операції з криптовалюватами 10 років не оподатковуватимуть. Загалом податки треба зменшити, певен кандидат: замінити податок на прибуток податком на виведений капітал, знизити ПДВ до 15% та встановити всі податки на заробітну плату - не більше 20%.

1% ВВП Дерев’янко обіцяє спрямовувати на розвиток підприємництва. А розмитнення будь-якого авто - 10% від його вартості.

Відкрита митниця: люди проходять кордон за 15, а товари - за 30 хвилин.

Крім того, кандидат “за” страхову медицину та накопичувальну пенсію, вільне володіння зброєю та електронне голосування.

Також серед обіцянок - 50% жінок у владі та безкоштовний інтернет по всій країні.

Читайте також: 10 фактів із життя Юрія Дерев’янка

14. Добродомов Дмитро

Добродомов обіцяє, що мінімальна зарплата в Україні та зарплата топ-посадовців не відрізнятиметься більше ніж у десять разів.

Кандидат заявив, що припинить співпрацю з МВФ. Натомість збирається вимагати у наших західних партнерів збільшення квот на українську продукцію.

Також Добродомов обіцяє “викинути олігархів з управління державою”: “Поверну у бюджет усе, що вони незаконно привласнили та використовують”.

Без конкретизації Добродомов заявив про те, що знизить облікову ставку Національного Банку України (зараз вона складає 18% - Ред.), щоб забезпечити дешеві кредити.

Також кандидат обіцяє, що кожен новий підприємець не платитиме податки впродовж першого року роботи.

Читайте також: 10 фактів із життя Дмитра Добродомова

15. Журавльов Василь

Кандидат від політсили “Стабільність” обіцяє запросити на менторські місця незаангажованих іноземних кураторів та спостерігачів, забезпечити сувору перевірка люстрації судової та правоохоронної систем.

Також Журавльов пише про право на володіння зброєю, забезпечення прозорої приватизації, детінізацію економіки, сприяння зростанню експорту та захист внутрішнього ринку й українського виробника.

Ще серед обіцянок: забезпечення екологічної, енергетичної, продовольчої безпеки та перехід української економіки на інноваційну модель розвитку.

Крім того Журавльов обіцяє прийняття цілісної соціальної доктрини, спрямованої на забезпечення робочого місця та гідного заробітку для всіх працездатних громадян. Пропонує скасування всіх необґрунтованих пільг та привілей. Та створення більш справедливої адресної системи соціальної підтримки, пенсійного забезпечення. Журавльов також пообіцяв подолати цифрову нерівність.

Читайте також: 10 фактів із життя Василя Журавльова

Зеленський розраховує максимально скоротити кількість функцій держави - “зведення всього функціоналу держави до розмірів смартфону”.

Ще серед обіцянок: заборона СБУ “кошмарити” бізнес, одноразова “нульову декларація” для бізнесу (кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи) та гарантії для інвесторів.

Заміна податку на прибуток податком на виведений капітал, прозорий ринок землі та економічний паспорт українця (кожна дитина матиме право накопичувати на своєму рахунку частину від реалізації державою природних благ).

Також Зеленський обіцяє нульову толерантність до корупції на всіх рівнях та перетворення України на “світовий екологічний продовольчий супермаркет”.

Читайте також: 10 фактів із життя Володимира Зеленського

17. Каплін Сергій

Вже у 2019 році Каплін обіцяє збільшити мінімальну пенсію до 5 тис. грн, а мінімальну зарплату - до 10 тис. При цьому ціни на газ повинні зменшитися у 4 рази, а за рахунок держави повинне проводитися енергозбереження.

Також Каплін гарантує детінізацію економіки, регульовані ціни на ліки, соціальне страхування, мораторій на звільнення лікарів, закриття лікарень та поліклінік. Такі ж вимоги щодо освітніх закладів та працівників, а також - у сфері культури.

Каплін хоче прибрати збори на пальне, організувати аудит приватизації держмайна з подальшою націоналізацією, вилучати майно у неефективного бізнесу та повернути державну монополію на спирт. Недоведені доходи Каплін хоче конфісковувати.

Кандидат розраховує суттєво підвищити рівень життя селян, але розпоряджатися власною землею не дозволить.

Читайте також: 10 фактів із життя Сергія Капліна

18. Кармазін Юрій

Кандидат збирається забезпечити “диктатуру Конституції України” та змінити Гімн. А українській економіці Кармазін обіцяє скасувати ПДВ, відновити довіру до банківської системи, “позбутися” прибуткових держпідприємств у паливно-енергетичному та горілчано-тютюнових секторах, переглянути приватизацію.

Запровадити мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги, й при цьому розробляти власний видобуток газу. Також Кармазін хоче відмовитися від зовнішніх позик та забезпечити повернення з бюджету кредитів у комерційних банках.

Кармазін збирається одночасно “законодавчо захистити вітчизняний продовольчий ринок від товарів імпортного походження” та звести до мінімуму втручання держави в процес ціноутворення на сільськогосподарську продукцію.

Також один з пунктів програми Кармазіна передбачає “припинення формування свідомості громадян України через засоби масової інформації на спотворення багатовікових традицій українського народу..”

Читайте також: 10 фактів з життя "гетьмана" Юрія Кармазіна, який знову хоче бути президентом

19. Кива Ілля

Кива пропонує “сувору демократію”. Зокрема, націоналізацію “всіх підприємств, які працюють на благо олігархів”, повернення підприємств, які держава продала раніше, та продовження мораторію на продаж землі.

Освіту Кива має намір змінити - інтегрувати в неї фінську та радянську моделі. Також усі випускники матимуть перше робоче місце у державних установах. А приватні компанії зобов’яжуть брати їх на роботу.

Кандидат пропонує встановити податок на виведений капітал, після звільнення створити на Донбасі і в Криму спеціальні економічну зону без податків взагалі. Також обіцяє збільшити військовий бюджет з 5 до 10% від ВВП.

За кримінальний злочин суддю чекає лише звільнення, а за корупцію в судовому процесі може бути навіть смертна кара. Таке ж покарання можливе за незаконне збагачення, корупція і ухилення від сплати податків.

З МВФ треба припинити співпрацю та ввести обмеження на імпортні товари, переконаний Ілля Кива. А ще він має намір повернути Україні ядерний статус.

Читайте також: 10 фактів із життя Іллі Киви

20. Корнацький Аркадій

Кандидат Корнацький хоче перейменувати Україну в Українську Народну Республіку (УНР). Змінити Конституцію та розширити повноваження Верховної Ради, при цьому збільшивши кількість народних депутатів до 600 (працюватимуть сесійно).

Він обіцяє очистити українську політику від олігархічних кланів та створити міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності за виведення нечесно зароблених коштів в Україні.

Також Корнацький обіцяє позбутися монополій в Україні, унеможливити рейдерство та підвищити відповідальність за подібну діяльність, спростити систему оподаткування й індустріалізувати економіку в режимі інвестиційного буму.

Читайте також: 10 фактів з життя Аркадія Корнацького

21. Кошулинський Руслан

Економіці Кошулинський обіцяє пакет законів про повернення капіталів з офшорів, державний контроль над природними монополіями. Збирається переглянути умови приватизації держпідприємств та заборонити приватизовувати прибуткові.

Такожі він впевненй, що малий бізнес повинен платити малі податки, великий - великі, та хоче надавати безвідсоткові державні кредити на відкриття власної справи.

Землею торгувати не дозволить, комунальні тарифи повинні бути за собівартістю, а гроші та майно - інвестиції, оподатковувати не можна.

Також кандидат обіцяє скасувати пенсійну реформу та збирати з олігархів воєнний податок. Оборонна частку у ВВП - не менше 5%.

Читайте також: 10 фактів із життя Руслана Кошулинського

22. Кривенко Віктор

Кривенко збирається законодавчо ініціювати повернення заробітчан (зокрема шляхом нарахування трудового стажу, впровадження нульового оподаткування їхніх переказів до України), стимулювати надприскорене економічне зростання, запровадити електронне урядування та переведення всіх державних реєстрів на блокчейн.

Також він обіцяє пожиттєве ув'язнення та конфіскацію майна членів родини для топ-корупціонерів, вільне володіння зброєю та формування трирівневої пенсійної системи за норвезькою моделлю (перерахунок коштів за користування надрами).

Кандидат пропонує мінімізувати кількість податків, пільги для інноваційного бізнесу та податок на виведений капітал у 2020 році.

Відкрити ринок землі Кривенко збирається після судової реформи та децентралізації на основі французької моделі (коли умовою купівлі є здатність покупця вести сільськогосподарську діяльність за фахом та капіталом).

До 2030 року ВВП України сягне $498 млрд.  та а середня зарплата – $988. У програмі Кривенка передбачене збільшення експорту в 5 разів за рахунок створення 200 спеціальних економічних зон та індустріальних парків.

Читайте також: 10 фактів із життя Віктора Кривенка


23. Кривонос Сергій

Кривонос пообіцяв забезпечити соціальні гарантії для учасників бойових дій та інвалідів війни.

Також у його планах - визначення воєнно-промислового комплексу пріоритетною галуззю  економіки.

Він збирається запровадити комплексну економічну блокаду РФ, ввести диференційовану ренту на корисні копалини за досвідом Норвегії та Канади, систему повного електронного документообігу та скоротити податкове навантаження.

Зокрема,  ПДФО зі ставкою 10+2%, де 10% сплачуються до бюджету територіальної громади, а 2% до центрального бюджету. Скасувати акциз на транспортні засоби та електроенергію.

Також Кривонос пообіцяв запровадити обов’язкове вивчення в школах податкового та бухгалтерського обліку. А ще зробити обов’язковим до вивчення дітьми управління транспортом та поводження зі зброєю.

24. Купрій Віталій

Купрій пропонує націоналізувати стратегічні державні підприємства або змусити олігархів сплатити до бюджету різниці у приватизації та реальній вартості.

Також кандидат хоче ліквідувати “Нафтогаз України” і дозволити підприємствам укладати прямі угоди (у тому числі з імпорту) із постачальниками газу. Газ внутрішнього видобутку Купрій обіцяє пускати виключно на потреби населення, до того ж за ціною видобутку.

Обіцяє кандидат жорстке антимонопольне законодавство та ліберальну модель економіки з мінімальним втручанням держави з мінімальною кількістю перевірок.

Серед планів - скасувати ПДВ, запровадити податок на виведений капітал. Розмитнення автомобілів не має перевищувати 1000 євро. Також Купрій обіцяє, що кредитні ставки будуть не вищими 10% річних. Ринок землі можливий, але переважне право викупу її за ринковою ціною повинна мати держава.

Заробітні плати працівників бюджетної сфери і пенсії будуть збільшені в 2-3 рази вже за результатами першого бюджетного року реформ, впевнений Купрій. Також він пропонує накопичувальну пенсійну систему та страхову медицину.

Читайте також: 10 фактів із життя Віталія Купрія

25. Литвиненко Юлія

Литвиненко обіцяє запровадити розумну економію ресурсів та запустити процес екологізації економіки.

Крім того, кандидат збирається створити ринок землі та запровадити електронне адміністрування та декларування.

Литвиненко обіцяє проводити фінансовий аудит стратегічних підприємств за міжнародними стандартами. Малі та великі держпідприємства без стратегічної важливості варто продати. Водночас вона хоче позбутися надмірного регулювання бізнес-середовища.

Україні слід посилити азійський зовнішньоекономічний вектор, провести реформу енергоринку та посилити державну підтримку креативних індустрій, певна кандидат.

Читайте також: 10 фактів із життя Юлії Литвиненко

26. Ляшко Олег

У програмі Ляшка знайшлося місце як для розповідей про тяжке дитинство, так і обіцянок для виборців. Серед них, зокрема, “щоб вийти на вулицю було не страшно, купити шаурму в кіоску – безпечно для здоров’я, відкрити бізнес і працювати чесно – вигідно, тримати гроші в банках – надійно”.

Приватна власність, конституційні права і свободи громадян будуть повністю захищені, обіцяє кандидат.

Він збирається підняти соціальні стандарти та знизити ціну комунальні тарифи до справедливого рівня (не більше 15% доходів).

У співпраці з МВФ кандидат хоче “ставити на перший план інтереси українців”.

Також Ляшко обіцяє понад 2 млн робочих місць і зупинення масової еміграції українців, економічне зростання 8-10% та дотації у розмірі мінімум 5 тис. грн на корову. А доярки та свинарки отримуватимуть пенсію більшу, ніж у прокурорів, обіцяє Ляшко.

Читайте також: 10 фактів з життя Олега Ляшка

27. Мороз Олександр

Мороз у президенти балотується вп’яте та обіцяє створити трибунал для розгляду відповідальності посадовців за геноцид українського народу в 1991–2018.

Він пропонує не менше половини усіх зборів залишати в розпорядженні виборних органів влади. Також Мороз хоче ввести довічне ув’язнення для корупціонерів і хабарників без права амністії та підвищеного фінансування на кожен бюджетний рік 3-5 пріоритетних галузей.

Ринок землі не відкривати, однак право оренди на землю зробити предметом застави.

Встановити мінімальний соцпакет продажу енергоносіїв за собівартістю на душу населення та держмонополія на торгівлю спиртом та тютюновими виробами.

Борги із заощаджень українців до 1992 року мають бути повернені за 5 років, обіцяє кандидат. Також Мороз пропонує реформу дитячих інтернатів: для хлопців - військові ліцеї, для дівчат - ліцеї з медичної підготовки, ведення господарства.

Читайте також: 10 фактів із життя Олександра Мороза

28. Мураєв Євген

Мураєв обіцяє відмовитися від боргів, накопичених корумпованими чиновниками, та переглянути Асоціацію з ЄС на користь України. Іноземні кредити будуть залучатися тільки під розвиток конкретних економічних проектів.

Також кандидат обіцяє  знизити тарифи більш, ніж удвічі. Загальноукраїнські питання вирішуватимуться шляхом референдуму, а максимум повноважень і більшість грошей залишаються в регіонах. Також останні будуть отримувати кошти на розвиток від вільних економічних зон.

Розмір пенсії Мураєв обіцяє підвищити до рівня прожиткового мінімуму, а пенсійний вік прив’язати до тривалості життя. Громадян віком від 80 років він збирається забезпечити безкоштовними ліками і звільнити від оплати компослуг.

Читайте також: 10 фактів із життя Євгена Мураєва

29. Наливайченко Валентин

Наливайченко заявляє про створення Міжнародного економічного фонду для допомоги вимушеним переселенцям й відбудови зруйнованої війною інфраструктури та ухвалення закону про цивільний обіг та використання вогнепальної зброї.

Також він розраховує повернути в країну всі вкрадені та виведені в офшори гроші й знищити корупцію. Особисті витрати чиновників та видатки держорганів будуть моніторити, працюватиме електронний уряд.

А от для підприємців кандидат обіцяє пільгові режими оподаткування та кредитування.

Також Наливайченко хоче перегляду існуючої формули розрахунку соціальних стандартів. Науку фінансувати на рівні 3% ВВП, а медицину - 5%. Та запровадити обов'язкове державне медичне страхування.

Читайте також: 10 фактів із життя Валентина Наливайченка

30. Насіров Роман

Колишній очільник ДФС, поновлений на посаді через суд, обіцяє українцям податкову та митну реформи: мінімізація податків та введення податку на виведений капітал, нульове декларування, зменшити відсоткові ставки за кредитами та захистити вклади.

Модернізувати паливно-енергетичний комплекс та ліквідувати енергетичну залежність.

Одночасні розвиток сільського господарства та перехід від сировинної до виробничої економіки, повну приватизацію держпідприємств.

Насіров обіцяє запровадити страхову медицину для всіх громадян України, як за рахунок роботодавця, так і за рахунок держави. Впровадити безкоштовні державні програми із вивчення англійської мови.

Також чиновник, звинувачений у корупції, збирається провести аудит діяльності антикорупційних органів та спростити процедуру розгляду корупційних справ в суді. А ще - спростити процедуру повернення грошових коштів та майна, що були набуті внаслідок корупційної діяльності.

Читайте також: 10 фактів із життя Романа Насірова

31. Новак Андрій

Кандидат економічних наук пропонує закріпити законодавчо процедуру прийняття рішень на основі наукового дослідження.

Також Новак збирається перевести економіку України на принципи четвертої промислової революції.

Територіальні громади мають бути суб’єктами юридичного права, які діють на підставі власного статуту. Водночас Новак обіцяє зберегти всі села і хутори та сформувати інтерактивну карту населених пунктів країни.

Кандидат переконаний, що економіка - це перш за все люди, та пропонує створити окрему програму для реалізації українців за кордоном. Хоче припинити торгівлю з країною-агресором.

Також, на його думку, надра мають відігравати роль економічного стимулятора розвитку новітніх технологій і бути аналогом золотовалютного запасу країни.

Читайте також: 10 фактів із життя Андрія Новака

32. Носенко Сергій

Носенко виступає за право на вільне володіння окремими видами вогнепальної зброї для громадян України.

Держава повинна приймати будь-які рішення виключно на базі економічних моделей та розрахунків, впевнений Носенко.

Також він за обмеження співпраці із МВФ, оскільки гроші використовують неефективно, а борги стримують економічний розвиток.

Носенко певен, що єдиним ефективним способом боротьби із корупцією є “ліквідація державних монополій, чиновників із імператорськими повноваженнями, наявність сотень тисяч форм бланків та звітів”. Він пропонує скоротити державне регулювання максимально вже за півроку.

Силові структури повинні бути позбавлені повноважень у економічній сфері. Носенко збирається скасувати ПДВ та запровадити податок на виведений капітал.

Він хоче зняти всі обмеження на приватизацію та скасувати мораторій на продаж землі, запустити фондовий ринок та монетизувати всі пільги. Медична система повинна бути страховою, а пенсійна система - накопичувальною.

Читайте також: 10 фактів із життя Сергія Носенка

33. Петров Володимир

Петров збирається надати право на щоденний безоплатний хліб та на безкоштовний інтернет у конкретних щоденних і щомісячних лімітах кожному громадянину України.

Надати право на єдиний податок для IT-компаній у сумі 15% від прибутку, незалежно від місця реєстрації.

Крадіжка харчів у межах 1 тис. не повинна каратись кримінально чи адміністративно.

Петров заявляє про намір ліквідувати державний Пенсійний фонд, натомість розвивати недержавні.

Він пропонує оголосити Україну православною державою та передати ПЦУ функції міністерства соціальної політики. Також серед обіцянок - розформувати МВС, функції якого виконуватимуть цивільні судді.

Крім того, Петров хоче повернути Україні споконвічні території, які зараз належать Польщі, Білорусії, Росії, Румунії, Угорщині та переглянути підсумки приватизації 90-х років.

34. Порошенко Петро

Порошенко обіцяє продовжити курс України в НАТО та ЄС - до 2023 року подати заявку на вступ до ЄС.

Також упродовж наступних 5 років Україна має стати лідером аграрного сектору в Європі, увійти до п’ятірки нових глобальних лідерів ІТ-сектору, транспортним хабом Східної Європи та увійти до топ-10 найбільш відвідуваних країн Європи.

“Подолання бідності – основне завдання, від реалізації якого залежить виконання нашої візії України як великої держави щасливих людей”, - йдеться у програмі.

Порошенко обіцяє продовжити медичну, освітню та пенсійну реформи, а також реформу децентралізації. Замінити оподаткування прибутку підприємств на оподаткування виведення капіталу з країни.

А ще створення переробних підприємств, розвиток інфраструктури для виробників сільськогосподарської продукції і захист прав власників.

Читайте також: 20 фактів із життя Петра Порошенка

35. Ригованов Руслан

Ригованов хоче перетворити Україну на “країну Соціальних інновацій”. Пропонує ввести воєнний стан на всій території України, допоки не повернемо Крим та Донбас. Сформувати систему прямого народовладдя на основі ІТ-технологій.

Також розраховує на “впровадження принципів недомінувальних національних інтересів України в загальний простір всесвіту”.

Ригованов хоче провести аудит країни та визначити розмір безумовного базового доходу на громадянина України. Легалізувати “приватизоване майно” олігархами, шляхом обов’язкової доплати до реальної ринкової вартості придбаного ними майна.

Погасити борги України Ригованов розраховує за 5 років. А також обіцяє сформувати збалансовану систему соціальних послуг.

Читайте також: 10 фактів із життя Руслана Ригованова

36. Садовий Андрій

Садовий обіцяє не менше $1 тис. українським солдатам та 100 тис. грн компенсації ветеранам.

Мер Львова хоче запровадити обов’язкову систему індивідуального пенсійного накопичення.

Збирається заборонити росіянам доступ до українських надр та критичної інфраструктури, застосувати санкції проти них.

Також кандидат хоче перерозподілити ренту за користування надрами й гарантувати, що більшу частку ренти сплачуватимуть до місцевих бюджетів громад, на території яких використовують ті чи інші надра.

Також обіцяє дешеві кредити для аграріїв та можливість купувати землю тільки громадянам України.

Державні підприємства продати, економічні підрозділи прокуратури, поліції, Служби безпеки України та податкову міліцію ліквідувати.

Обіцяє розвиток підприємств, що виробляють громадський електричний транспорт, креативної економіки та створення національного лоукост-перевізника.

Хоче ввести податок на виведений капітал, трансферне ціноутворення, запровадити прозорі і справедливі стандарти бюджетів.

Пенсійну систему пропонує зробити накопичувальною без збільшення ЄСВ. А на освіту спрямувати 25 % бюджетних коштів.

Читайте також: 10 фактів про Андрія Садового

37. Скоцик Віталій

Скоцик пропонує змінити схему надання соціальних пільг на цільову допомогу громадянам та підвищити фінансування науки в кілька разів.

Недержавна та державна пенсійна система та соцзахист продовжать середню тривалість життя в Україні до 84 років, певен кандидат.

Скоцик збирається отримати від Росії компенсації за завдані збитки Україні, провести повноцінну бюджетну децентралізацію, в результаті якої переважна частина податків повинна залишатися на місцях.

Також він хоче віддавати перевагу створенню виробництв в Україні, а не імпорту продукції з-за кордону. Для бізнесу Скоцик обіцяє знизити податки та якомога рідше їх змінювати.

Скоцик пропонує “перерости” сировинну модель агропромислового комплексу, а середню зарплату в галузі швидко довести до 15 тис. грн за місяць.

Читайте також: 10 фактів із життя Віталія Скоцика

38. Смешко Ігор

Смешко обіцяє вжити заходів із подолання бідності українців через ліквідацію корупційної складової у тарифах на електроенергію, житлово-комунальні послуги. Звільнення сімейного бізнесу від податків на прибуток, податкову підтримку середнього класу.

Обіцяє жорсткіші правові норми щодо покарання за бізнесову діяльність під час перебування на державній службі. Завершення антикорупційних реформ, розслідування роботи Нацбанку України за останні 5 років та повернення вкраденого з 1991 року капіталу.

Хоче сприяти компенсації збитків громадянам від банкрутства комерційних банків за рахунок майна власників банків.

Читайте також: 10 несекретних фактів із життя Ігоря Смешка

39. Соловйов Олександр

Упродовж 100 перших днів на посаді Соловйов обіцяє звільнити всіх іноземців з державних посад, провести ревізію вимог МВФ, заборонити посольствам інших держав та іноземних фондам втручатися у справи України. Але має намір звернутися до міжнародних організацій і зарубіжних партнерів за допомогою у пошуках і поверненні розкраденого за останні роки.

Також кандидат обіцяє скасувати “бездумні реформи та незаконну люстрацію”. Хоче стимулювати дітонародження та говорить про підвищення виплати з народження дитини, створення мільйона нових робочих місць та державно-приватнго венчурного фонду з підтримки інновацій, зниження ПДВ до 10%.

Соловйов є прихильником ідеії створення вільних економічних зон та пріоритетних “точок зростання” для розвитку економіки країни: IT, логістики і транспорту, аграрної переробки.

Завдяки забезпеченню комунальних підприємств українськими вугіллям і газом комунальні тарифи знизяться удвічі, обіцяє Соловйов.

40. Тарута Сергій

Тарута посилається на “Доктрину збалансованого розвитку “Україна-2030” та обіцяє: щорічні темпи зростання економіки будуть не менші 10% в рік, а до 2030 року увійде в топ-30 країн світу з економічного зростання ВВП на рівні $710-750 млрд.

При цьому середня тривалість життя в країні складатиме понад 75 років.

За 5 років Тарута обіцяє досягнення повної енергонезалежності України.  “Готовий взяти на себе політичну та економічну відповідальність за забезпечення населення газом за доступними цінами”, - йдеться у програмі.

На фінансування науки виділятиметься не менш як 3% ВВП, обіцяє розвиток галузей креативної економіки, недоторканність приватної власності, зниження ставок на кредити для бізнесу у 2-3 рази, ліквідувати монополії, зменшити кількість податків та зборів з 12 до 7.

Зниження податкового навантаження з 41,5% до 25% , ставки ПДВ з 20% до 15% та заміну податку на прибуток податком на виведений капітал зі ставкою 15%.

Тарута збирається ввести мораторій на зміну податкового законодавства впродовж 3 років.

Пенсія не повинна бути меншою за 10 тис. грн, а зарплата - 20-25 тис грн.

Читайте також: 10 фактів із життя Сергія Тарути

41. Тимошенко Юлія

Кандидат хоче провести інвентаризацію заподіяної шкоди Україні та змусити державу-агресора виплатити компенсацію

Також Тимошенко обіцяє змінити політику НБУ у сфері монетарного, валютного і банківського регулювання.

Вона збирається розвивати альтернативну енергетику, демонополізувати імпорт газу, зменшити тарифи на електроенергію та вже у перший місяць на посаді зменшити ціни на газ у 2 рази.

Аграріям Тимошенко обіцяє введення єдиного податку на гектар землі. А бізнесу загалом ліквідувати податкову міліцію та “37 корупціогенних квазіподатків”, замінити податок на додану вартість на податок на реалізацію.

Ставка за кредитами, в тому числі й іпотечними, буде становити не більше 3% річних, обіцяє вона.

Тимошенко обіцяє підвищити в Україні зарплату до рівня польської у доларах, яка зараз у 3,5 рази вища, ніж в Україні.

У медицині запровадити страхування за рахунок коштів роботодавців з одночасним зменшенням удвічі податкового навантаження на підприємства.

Замість єдиного соціального внеску Тимошенко пропонує персоніфіковану пенсійну систему з приватними накопичувальними рахунками для кожного громадянина України.

Читайте також: 10 фактів із життя Юлії Тимошенко

42. Тимошенко Юрій

Юрій Тимошенко обіцяє скоротити використання імпортного газу в промисловості та житлово-комунальній сфері, відродити виробництво сільськогосподарської техніки та стимулювати розвиток авіабудівної та аерокосмічної галузі.

Запровадити широкомасштабну програму енергозбереження та стимулювати розвиток нетрадиційних джерел енергії.

Також обіцяє провести прозору приватизацію державного майна, відкрити ринок землі, стимулювати підвищення заробітної плати та створення нових робочих місць, запровадити заходи економічної підтримки для розвитку вітчизняного виробництва.

Скоротити державний борг, повернути заробітчан та зобов’язати роботодавців до створення належних умов та оплати праці, створювати державні технопарки.

Читайте також: "Двійник" для Тимошенко. 10 фактів про Юрія Тимошенка

43. Шевченко Ігор

Ігор Шевченко обіцяє запровадити презумпцію винності, люстрацію, конфіскацію та виправні роботи для корупціонерів. Але в той же час в програмі передбачена “декриміналізація давання та провокації хабара”.

Звільнити від податків малий бізнес, скасувати ПДВ для бізнесу, а імпорт обладнання для виробників - від ввізного мита та ПДВ. Також від податків Шевченко пропонує звільнити малозабезпечених, заробітчан та бюджетників.

Газ та вугілля продавати за собівартістю та впровадити дивіденди для населення від державних підприємств.

Також серед пропозицій запровадити ввезення електромобілів без мита, акцизу та ПДВ мінімум на 25 років.

Ігор Шевченко обіцяє створити екологічну поліцію, заборонити рекламу політики, кредитів, алкоголю та тютюну, надавати пільгові кредити на перше житло від держбанків для молоді.

Читайте також: Президентські вибори: 10 фактів про Шевченка, який першим прийшов до ЦВК

44. Шевченко Олександр

Олександр Шевченко за три роки обіцяє підвищити мінімальну пенсію до 300 євро, а мінімальну зарплату “підтягнути” до рівня 500 євро.

Припинити контрабанду й торговельно-економічні стосунки з Росією,  енергетичну безпеку країни шляхом абсолютної відмови від російських енергоносіїв та дозволити короткоствольну нарізну зброю.

Також Шевченко запропонує іноземним інвесторам програми розвитку регіонів України та обіцяє державне сприяння розвитку туризму.

Після створення ринку землі обіцяє дозволити громадянам купівлю і продаж землі в межах 200 гектарів на особу.

Згідно з планами Шевченка, районні та обласні державні адміністрації будуть ліквідовані.

Кандидат обіцяє солідарну страхову медицину, безкоштовну освіту, просте розмитнення автомобіля – єдиний митний платіж у 500 євро та скасування митних зборів й мінімізацію податків на ввезення сучасних технологій і обладнання.

Читайте також: 10 фактів із життя Олександра Шевченка

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
Більше новин