Топ-5 фільмів тижня: 88-річний наркокур’єр Клінт Іствуд і оскарівська “Влада” про Діка Чейні

В український прокат вийшов номінант на премію “Оскар” - біографічна комедія “Влада” про віце-президента США Діка Чейні, драма про наркоторговця-пенсіонера від 88-річної легенди кіно Клінта Іствуда, польські фільми “Ефір” та “Рило”, мультфільм “Як приборкати дракона”

“Влада”

Американська біографічна трагікомедія від сценариста і режисера Адама Маккея, попередній фільм якого “Гра на пониження” здобув “Оскар” та ще чотири номінації. 

В центрі сюжету нової стрічки - колишній віце-президент США часів Джорджа Буша-молодшого - Дік Чейні. Фільм покаже буремний життєвий шлях Чейні, в якому були алкозалежність, робота стажером в Білому домі, 11 вересня, війни в Іраку та Афганістані, пересадка серця та багато іншого. Роль Чейні грає один з найбільш талановитих і різнопланових акторів сучасності - майстер перевтілень і лауреат “Оскара” Крістіан Бейл. “Влада” - це один з фаворитів цьогорічної оскарівської гонки, фільм претендує на здобуття 8 “Оскарів”.

“Обличчя/Рило”

 

Польський фільм 2018 року, який приніс режисерці Малґожаті Шумовській “Срібного ведмедя” (Ґран-прі журі) Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Трагікомедія оповідає про шокуючу подію у житті звичайного юнака Яцека з польської провінції - несподівана пересадка обличчя кардинально змінює його повсякденність, плани на майбутнє і ставлення оточуючих до хлопця. У цій картині, яку високо оцінили критики, в'їдливо та емоційно показані суспільні настрої у сучасній Польщі. Режисерка Шумовська знову (після фільмів “В ім’я” і “Тіло”) нещадно критикує масове невігластво і рогулізм. Водночас її герої викликають емоції, їм можна і потрібно співпереживати.

“Як приборкати дракона 3: Прихований світ”

 

Анімаційний фільм, заснований на однойменній дитячій серії книг “Як приборкати дракона” британської письменниці, автора багатьох книг для дітей Крессіди Коуел.

Мультфільм є заключною частиною трилогії про пригоди хлопця Гикавки та дракона Беззубика. Селищу, де дракони та вікінги живуть у мирі та злагоді, загрожує перенаселення і мисливець на драконів. Щоб захистити дім від небезпеки Гикавка та його друг-дракон вирушають у подорож до прихованого міфічного світу. Мультфільм “Як приборкати дракона 3” отримав позитивні відгуки від критиків за графіку, озвучування, саундтрек та вже зібрав понад 180 млн доларів у світовому прокаті. Станом на сьогодні, мультфільм увійшов у 5 найбільш касових фільмів 2019 року.

“Наркокур’єр”

88-річний Клінт Іствуд знову повернувся на великий екран після паузи в 6 років. Цього разу як режисер і виконавець головної ролі. Сценарій фільму заснований на статті The New York Times, яка описує життєвий шлях ветерана Другої світової війни Лео Шарпа, що став наркокур’єром. Фільм зібрав у прокаті більше 145 мільйонів доларів і отримав неоднозначні відгуки від критиків, які похвалили гру легенди Голлівуду Іствуда, але розкритикували сценарій. Девід Ерліх в рецензії для кінокритичного сайту IndieWire назвав фільм найкращим в Іствуда за останні 25 років.

“Ефір”

Містична драма відомого польського режисера Кшиштофа Зануссі, частково профінансована Україною.

Події у фільмі розвиваються на початку ХХ  століття: на кордоні двох могутніх імперій військовий лікар зухвало проводить наукові експерименти з ефіром. Його мета - отримати безмежну владу над людьми, над їхнім тілом і волею. Зануссі розповідав, що у цьому фільму Україна “добре представлена акторським складом і доклала значних зусиль в частині технічної складової знімального процесу”. Головну роль у фільмі грає польський актор Яцек Понедзялек.