Генерал Ягун: Попри звинувачення у держзраді Медведчук спокійно літає в Москву чи Сочі, а під вартою Замана

Антін Борковський
4 березня, 2019 понедiлок
19:05

Генерал-майор Віктор Ягун, екс-заступник голови СБУ, в ефірі програми телеканалу "Еспресо" "Студія Захід з Антоном Борковським" про зловживання в оборонці, активність у справі Замани й пасивність у кримінальних справах по Медведчуку

Журналістське розслідування щодо зловживань в оборонці буквально "поставило на вуха" тверезомислячу частину країни. І основне питання: чи є якийсь шанс довести, що факти були і звинувачення можна довести чи спростувати?

Про ситуацію в "Укроборонпромі" і про цю ситуацію говорили не тільки наші партнери, а й самі учасники цього ринку. Є багато бажаючих, в тому числі і приватних підприємців, які хочуть виходити на зовнішні ринки і напряму торгувати з нашим Міністерством оборони, але в них постійно були проблеми з фірмами-прокладками. І це неодноразово було, не перший рік. У даному розслідувані йдеться і про 2015, і про 2016, і про 2017 рік, тобто постає питання, що комусь було вигідно цю інформацію видати саме зараз і зрозуміло чому. Впродовж півроку можна було б довести цю справу до кінця, бо там є вже докази і документи, що засвітили зловживання, маржу на якій заробляли гроші.

Можливо, є шанс прискорити це розслідування? Зробити його впродовж двох-трьох тижнів?

На жаль, ні, бо ж сама правоохоронна і судова система в нас продумана таким чином, що навіть таке розслідування ДТП, яке сталось у Харкові, і  зафіксоване всіма відео-реєстраторами і задокументовано повністю, і  то тривало більше року. Тобто ситуація таким чином складається, що всі механізми доступу до інформації, ознайомлення з інформацією, введення тих чи інших адвокатів, відведення тих чи інших суддів, може затягнутися більш ніж на рік. А що там через рік буде ніхто не знає, ніхто не знає, хто буде при владі, хто стане президентом. На це мабуть і розраховано.

Скандал є, людей відсунуть, ринок буде "колотити", а що там і як буде розвиватись  - незрозуміло. Найбільша проблема не лише в корупційній складовій, а в держбезпеці. В цьому розслідуванні якось  оминають факт, що контрабанда деталей з Російської Федерації не могла бути безконтрольною з боку їхніх спецслужб, а їхні спецслужби використовують цей момент, щоб можна було не тільки корумпувати наших чиновників, а й взяти їх під контроль і, можливо, через них мати якийсь вплив. Це один з механізмів, як вони здобувають вплив на нашу політику.

Російські спецслужби, до речі, зараз доволі дивно себе повели, Кремль заявив, що мовляв нічого такого не знає. Можливо розгортається якась оперативна гра проти України?

Сто відсотків. Це і є найбільша біда. Що значить вони не знали? Деталі були з військових підприємств, деталі були з військових частин, тобто вони, фактично, зараз мають по повній  програмі провести своє розслідування, а ці заяви можуть свідчити  про те, що вони не хочуть розкривати зараз весь масштаб зловживань і свою можливу агентуру на нашій території. Журналісти здійснюють розслідування, яке правоохоронні органи протягом трьох років не можуть здійснити.

Російська Федерація присутня на українському ринку озброєнь?
Офіційно - ні. Офіційно їх там не може бути апріорі, тому що є певні документи прийняті РНБО. Це - однозначно. Інша справа, що російський бізнес присутній через "прокладки", через фірми, зареєстровані в Європі, зокрема в Східній Європі. Це може бути Болгарія. Може бути Чехія, може бути Угорщина, а хто там серед бенефіціарів ви навіть не знайдете, якісь там кіпрські фірми. От через це вони можуть діяти, тому що ринок під час війни досить активний і є можливість значного заробітку на цьому ринку. І як показало це розслідування ми потребуємо унікальних деталей, яких немає в Україні. Щоб ви розуміли, навіть під жорсткими санкціями, під якими перебувають окремі країни в Африці і то певні кола бізнесменів примудряються туди постачати зброю. А тут спокійно можна через посередників і з якимись доплатами поставляти певну частину, я не кажу про озброєння, але як ми бачимо, певні деталі вони можуть поставляти.

Як бути зі справою колишнього начальника Генерального штабу Володимиром Заманою, який зараз опинився під вартою? Наскільки я розумію, крім нього, мали б ще бути ті чи інші фігуранти, дуже високого рівня. Але якось таке враження, що в нас знайшли чи призначили одного винного.
Зрозумійте, хто такий Замана? Він стоїть навіть не на другому-третьому рівні. Є президент, є уряд, прем’єр-міністр, є Рада національної безпеки та оборони, яка приймає  рішення, які обов’язкові для виконання, є міністр оборони, є начальник генерального штабу. Розумієте? Чи може начальник генерального штабу одноосібно приймати рішення? Не може. Водночас, хотілось би почути щодо державної зради, тому що інкримінують йому не якесь перевищення повноважень чи якусь службову недбалість, інкримінують державну зраду. Державна зрада – передбачає, що він всі ці дії виконував на замовлення іншої сторони. І ось необхідно показати цей зв’язок, розумієте? Просто розумієте, коли говорять, що за ним стоїть Російська Федерація, вони мають показати цей зв'язок чітко в суді. Якщо вони його не покажуть, тоді вони самі себе підставляють під удар адвокатів, які розвалять ці справи.

А чому, на вашу думку, саме зараз? Наскільки я розумію, частина військових сприймала Заману доволі позитивно, були повідомлення, що він намагався заблокувати рішення Януковича і його російських кураторів щодо застосування армії поти українського народу, зокрема під час Революції Гідності.

Ну, по-перше, Замана нікуди не ховався. Він завжди був тут. Це - раз. По-друге, він досить  неприємні речі говорив в суді, під час суду над Януковичем, звинуватив фактично теперішнє керівництво України, чи радше попереднє керівництво України 2014-о року, яке не змогло втримати Крим і, на його думку, сприяло збройному конфлікту на Донбасі. І ще раз наголошую – він нікуди не ховався. Він був тут, на місці. Знаєте, це десь така приблизна справа як і з Медведчуком. Тільки з Медведчуком чомусь дивні речі відбуваються, його навіть не затримано, не притягнено до відповідальності, нема жодного судового засідання, і він собі спокійно літає в Москву, або в Сочі. А Заману не просто звинувачують, але й ще посадили на шістдесят діб.

Ми розуміємо, що вибори заповідаються бути дуже напруженими. І, можливо, я не знаю, є побоювання, що частина військових може зіграти якусь свою гру. Це звучить трішки конспірологічно, але, враховуючи статус Замани, ми пам’ятаємо як свого часу, в тридцятих роках, прибирали з посад неугодних генералів.

Ну, це не виключений факт, адже  багатьом оця конспірологія заважає критично мислити. Я неодноразово чув від своїх друзів: якщо збираються десь три-чотири офіцери і починають щось обговорювати, то…

…четверту людину одразу до них приставлять.

Так. Бо не дай Бог, вони там щось почнуть думати. І це такий трохи небезпечний напрямок, але, маємо що маємо.

Ви згадали про справи Медведчука, які якось так призатихли.

Я не вірю, в те, що взагалі щось буде з цією справою, адже йдеться і про можливості Медведчука в плані його особистого контакту з Путіним, що дуже вигідно зараз президенту – це фактично єдине джерело цих контактів. І ми ще бачимо, що є контакт між Медведчуком і Путіним, при чому він переміщається туди, де Путін. Путін в Сочі – він летить в Сочі. Путін в Москві – він летить в Москву. І в нас є факти, і є інформація про контакти Медведчука напряму з адміністрацією президента, я не говорю з президентом. Але з адміністрацією – це точно. Тобто, виникає питання – що ж це за комунікація і що ж вони там вирішують? І зрозуміло, в таких умовах я не вірю в  те, що буде якісне розслідування у найближчий час.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
Більше новин