10 фактів із життя Володимира Петрова

Якщо ви вважаєте, що у президенти балотується лише один гуморист на ім’я Володимир, ви помиляєтеся. Окрім Володимира Зеленського, у виборчому бюлетені також буде Володимир Петров. Він же "Люмпен", він же "М’ясо", як назвав його Рабінович. Щоправда "гумор" у нього не так політичний, як політтехнологічний

"Чорний піарник", "медіакілер", "заказушник", "чорнушник", "провокатор", "троль", "хейтер"… Як тільки не називають 41-річного Володимира Володимировича Петрова. Він же подає себе телеведучим, продюсером, політконсультантом. А віднедавна ще й політиком. Наполягає, що нині займається виключно виробництвом серіалів, пізнавальних передач та "інтелектуального продукту".

Ми підібрали десять фактів, пов’язаних з трудовою діяльністю та поглядами цієї людини. Йдеться про ті події, явища, заяви і виступи у ЗМІ, де участь Петрова є встановленою й перевіряється з відкритих джерел.

Фактів примітивних, смішних і геть несмішних або, як висловлюються у тих колах, до яких він належить, "жовтих", "сірих" і "чорних". Хоча, деяким з них, мабуть, підібрати колір неможливо. Надто своєрідні.

1. Очолював телеканал "донецького" генпрокурора Васильєва

Геннадій Васильєв

Володимир Петров народився у місті Дніпро. Навчався в Кривому Розі на гірничого інженера.

Кар’єру у світі медіа розпочав на телеканалі "Київська Русь" генерального прокурора у 2003-2004 роках Геннадія Васильєва, де дійшов до рівня головного редактора та директора. Там зійшовся з донецькою регіональною елітою.

Васильєв мав неабиякий вплив на Донбасі, позаяк у 1991-1998 роках - тобто в період розквіту провідних тамтешніх мафіозних кланів - працював прокурором області. Налагодив "зв’язки". Вони дозволили йому сісти в крісло першого заступника спікера Верховної Ради, коли з цієї посади на Банкову перейшов Віктор Медведчук, а згодом, за першого прем’єрства Віктора Януковича, очолити Генеральну прокуратуру.

Коли лідер Партії регіонів отримав президентство, Васильєв працював "замом" у голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Однак визначальним вплив мав не там, а у ГПУ, де протежований ним Ренат Кузьмін був заступником генерального прокурора.

Двоюрідного брата Рената Васильовича - теж прокурорського працівника і теж ставленика Васильєва, у сферу відповідальності якого під час донецького періоду, ще до Києва, входили ЗМІ шефа, в т.ч. і канал "Київська Русь" - Рафаеля Кузьміна зробили спершу просто "замом", а потім першим "замом" голови Антимонопольного комітету.

Ці деталі, насправді, дуже важливі для розуміння природи походження тих чи інших PR-замовлень у виконанні Петрова. Адже цькування чи то ворогів ПР, чи то відомих комерційних брендів у нього дивним чином співпадало з аналогічною процесуальною та регулятивною діяльністю братів Кузьміних.

2. У 2009-2013 роках активно діяв проти Тимошенко та об’єднаної опозиції

Прем’єрою Петрова як "чорного піарника" став штучно розкручений "педофілгейт" під час президентської кампанії 2009-2010 років, за підсумками якої Янукович здолав Юлію Тимошенко. Спочатку колишній співробітник СБУ Григорій Омельченко, а потім одіозний "регіонал" Вадим Колесніченко почали поширювати нічим не підтверджені заяви про ніби як причетність трьох депутатів "Батьківщини" до ніби як сексуального насильства над дітьми. Причому імена та прізвища фігурантів, як і батьків дітей, називалися справжні. А все інше, як пізніше встановили журналісти та правоохоронці, було несправжнім.

"Трампліном" для розгону скандалу слугувала сторінка Петрова в модному на той час Живому Журналі. Вів її він під ніком "Люмпен". Себе зображав у якості розтатуйованого крутого мена (на одній руці вибито слово "Весна", на другій - "Осень"), що нікого й нічого не боїться, сміється з усього та з усіх, і, взагалі, ніколи нічим не переймається.

Перше "педофільське" повідомлення з’явилось у стрічках новин від імені Омельченка, однак на нього звернули увагу тільки після передруку Lumpen’ом. Юридична ж відповідальність лишалася за паном Григорієм.

Інавгурація Януковича зумовила перехід ремесла "люмпенів" - а їх стало двоє, Петров та Олексій Дурнєв, не рахуючи разових помічників - на постійну основу. Тих з відомих опозиціонерів, які лишилися на волі, стали постійно провокувати різними дурницями, нісенітницями, питаннями "не по суті". Усе це знімалося на камеру, після чого з відповідними коментарями викидалось у соцмережі та на "регіоналівські" телевізійні канали.  

18 травня 2013 року тодішній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і команда Петрова влаштували справжнє побоїще на кількатисячній опозиційній акції "Вставай, Україна!". У супроводі ДАІ наданий у розпорядження "люмпенам" броньовик з клоунами всередині та на броні пішов на таран тих, хто вийшов на Софійську площу і прилеглі вулиці проти режиму Януковича. Їхала техніка з боку урядового кварталу. Одночасно журналістів (у т.ч. жінок) на Великій Житомирській атакувала "тітушня" під захистом "Беркуту".

Захарченко спостерігав за цим усим з вікон готелю InterContinental.

Розрахунок АП та МВС, вочевидь, був дуже простим: напередодні відмови від асоціації з ЄС спровокувати сутички, показавши виборцям якими агресивними та жорстокими можуть бути ті, хто проти Віктора Федоровича ("Батьківщина", "Свобода", УДАР, "Спільна справа"). Дарма, що їх чавлять клоуни на БРДМ за силової підтримки МВС й "товстолобиків" у спортивних костюмах.

Саме того дня й народилося слово "тітушка". Це там в об’єктиви фото- і відеокамер вперше потрапив спортсмен-найманець Вадим Тітушко.

Певний "рубікон" перейшов і Петров. Віднині він став переважно провокувати на злість тих, кого йому "замовили", і їхнє оточення в "реалі", а не в онлайні.

А щодо броньовика, то тут Петров не став щось заперечувати.

"Саме цей БРДМ (бойова розвідувально-дозорна машина) - не мій. Я його орендував", - наводила слова організатора кривавого "перфоманса" газета "Сегодня".

Головою Адміністрації президента Януковича на той час був Сергій Льовочкін. Факт співпраці з ним Петров визнав лише наприкінці 2018-го, після арешту.

Наведемо присвячений даному питанню фрагмент його розмови з Наталією Влащенко:

"- Чи співпрацювали Ви з Льовочкіним коли-небудь?

- Зі структурами, які афілійовані з Льовочкіним, швидше за все, так. Я думаю, що так.

- Як технолог?

- Так".

Дивіться та слухайте з 49:51

Однак, все стає на свої місця, якщо врахувати кого герой нашої розповіді вважає своїм вчителем і кому він присвятив цілий цикл бесід, викладених на YouTube. Вони так і виглядають - як розмови вчителя з учнем.

Мова про консультанта №1 з питань політики у "газовій" групі Фірташа-Льовочкіна-Хорошковського-Бойка Володимира Грановського.

3. Навчався у наставників з Росії

Окрім Грановського "вчителями" Петров називає російських громадян Дмитра Куликова та Тимофія Сергейцева (вони ж "Діма і Тіма"). Цей дует працював в Україні не один рік. Допомагали на виборах Леоніду Кучмі, Наталії Королевській та іншим. Подавали себе ледь не науковцями-філософами та представниками методологічної школи Щедровицького ("щедровитяни"). На ділі ж, забезпечували не лише рекламу замовникові, а й антирекламу його (її) опонентам.

Ці ж "Діма й Тіма" виготовляли 2004 року "чорнуху" проти Ющенка.  

"Я вважаю Куликова своїм вчителем, я вважаю певною мірою Сергейцева своїм вчителем... Я розумію, що це зараз дуже непопулярна річ. З яким я знайомий з 2001-го року і з якими ми не спілкувалися навіть не з 2014-го, а десь з 2013-го року. Останній раз ми в 2013-му побачилися з Дімою Куликовим", - зазначає політтехнолог.

Вони досі підтримують стосунки. Вже через месенджер, оскільки обом згаданим персонажам заборонено в’їзд до України. І Петрову дуже бракує живих бесід із ними.

"В інтернеті не поспілкуєшся так, як ти можеш поспілкуватися у житті. Там "привіт - привіт", "як справи - як справи" і розійшлися. У месенджері. Для мене це, звичайно, неприємна історія, що я не можу з ними спілкуватися", - підкреслює він.

4. Вів спільні проекти з Чаленком та Ураловим

Серед пріоритетних контактів Петрова тривалий час були й такі теж нев’їздні наразі в Україну персони як оголошений у розшук за співпрацю з терористичною організацією "ДНР" пропагандист, сепаратист Олександр Чаленко та українофоб, політтехнолог Семен Уралов. З Чаленком він "чаклував" над придбаним ним одеським сайтом "Ревізор", який хотів перетворити на загальнонаціональний ресурс, а з Ураловим були справи на виборах в Одесі (див. нижче).

5. До війни висміював україномовних киян, а тепер називає "примітивними" захист Батьківщини зі зброєю в руках та смерті Героїв

Одного разу Дурнєв мав необережність повідати у себе в соцмережах, як він застерігав знайому україномовну дівчину, що якщо вона не перейде в повсякденному спілкуванні на російську "ніколи не знайде собі заможного чоловіка".

"Я написав цей пост після того, як зауважив що у вищих бізнесових та політичних колах практично ніхто не розмовляє українською мовою. Відповідно, всі топ-менеджери, їхні заступники та інші люди, які мають високий статок у столиці, російськомовні. Я порадив приїжджій мисливиці за "багатим мужиком" говорити російською", - виклав він свої міркування.

До дискусії долучилися "свободівці". За Дурнєва заступився Петров, який, користуючись нагодою, вихлюпнув із себе все те, що думає з приводу державної мови та тих, хто наважується боронити її конституційний статус.

"Заходи ми вже вжили, власне надали розголосу поведінці стада цих слаборозвинених істот з низькоякісним генофондом", - сказав він.

" …Рекомендую цьому бидлу сильно напружити мозок й усвідомити, що це місто їм не належить, навряд чи коли-небудь буде належати і перед тим, як тут викобенюватися, як у себе в рідному колгоспі, потрібно як слід подумати", - додав Петров.

Після Революції Гідності шоумен сповідує лібертаріансько-космополітичну ідеологію. З неприхованим домінуванням  відверто "ватних" уявлень.

Ось показове висловлювання нинішнього кандидата в президенти, зроблене ним 2015 року в ефірі "Радіо Вєсті" (ведучою програми була Юлія Литвиненко, тож ток-шоу можна було б назвати "Два кандидати", оскільки цього року вона теж балотується):

"Є ідеали примітивні, є ідеали непримітивні. Я думаю, що багато людей - знову ж таки, багато хто сприйме це блюзнірським - але я вважаю, що багато хто з нас піддається саме на примітивні ідеали. Тобто ми своє небажання жити і розвиватися намагаємося заховати, намагаємося затоптати ось цими ідеалами, що ми повинні за когось вмирати і все інше".

Дивіться та слухайте з 28:14

У тій же програмі він повторив й завчену колись від "Діми і Тіми" тезу про "три України".

6. "Йшов збивати іншого кандидата" на мажоритарці в Одесі та в Чернігові. Допоміг Маркову отримати депутатську недоторканність

Восени 2012 року він реєструється кандидатом у депутати парламенту на тому ж 130-му виборчому окрузі, що й Олексій Гончаренко, син чинного тоді міського голови Одеси Олексія Костусєва. Мова про Київський район міста.

З якою метою? "Я йшов збивати іншого кандидата", - це слова Петрова.

У чиїх інтересах? На користь голови партії промосковських шовіністів "Родіна" Ігоря Олеговича Маркова, відомого в кримінальних колах як "авторитет" на прізвисько "Марадона". Нині він переховується в Москві, а тоді потраплянню "під купол" Ради цієї, навіть за одеськими стандартами, більш ніж скандальної людині сприяв технічний кандидат Петров.

Окрім того, вже згадана нами (див. вище) нова тактика "тролінга" у вигляді фізичних сутичок, апробована Петровим біля Святої Софії, береться на озброєння під час виборів на одномандатних округах №135 у Одесі (2014) та №205 у Чернігові (2015). Бійки під запис на відео, погодьтеся, певно коштують дорожче, ніж обливання лайном когось чи чогось на форумах та в коментарях.

Водночас, сам Петров там вже не фігурує, випускає вперед молоде покоління зі свого "творчого об’єднання" Lumpen Production - Дурнєва та Олександра Барабошка. Вони оформлюються кандидатами і… роблять все що тільки їм заманеться аби спровокувати "об’єкт" (реального кандидата, що "заважає" замовнику, його охорону, його довірених осіб) на різні форми агресії. З ними ж історію політпровокацій творить і Василь Крутчак, він теж з "люмпенів".

У Одесі в ролі "об’єкта" виступав підприємець Володимир Рондін.

У Чернігові - Геннадій Корбан, і "за компанію" - команда Олега Ляшка.

 

7. Рабинович казав, що Вова "М’ясо" нібито готує на нього замах

"М’ясо" - один з двох псевдо Петрова. Публічно так його іменував народний депутат Вадим Рабинович.

У жовтні 2017 року в ефірі NewsOne нардеп назвав того, хто буцімто цілеспрямовано займається кампанією проти нього і навіть влаштував "замах". Якщо вірити Рабиновичу, кілька осіб було затримано "з яйцями, камінням і ножичками".

"Назвали прізвище Володимира Петрова - він же "Люмпен", він же "М'ясо" - людина, яка виконує за гроші певні замовлення …Працює на пана Льовочкіна і "Опоблок". І оскільки у нас медійний простір дуже маленький, про це всі прекрасно знають. Відомо, що на поширення про мене в медіа різних гидот було виділено $30 тис., і $70 тис. доларів повинні були передати ось цим студентам, але кому, що і скільки дісталося - не знаю", - сказав нардеп.

Водночас, уточнив політик, Льовочкін виплатив грошову винагороду Петрову не напряму, а через Миколу Скорика (ключовий момент - очільника Одеської ОДА часів Януковича).

"Якщо у Петрова знайдуться контакти з Льовочкіним, зі Скориком, який особисто платив йому гроші, я думаю, будуть великі проблеми у цих хлопців з "Опозиційного блоку", які в "тіні" гарні, а так - бояться, коли їм почнуть згадувати їхні минулі дії. За спинами представників колишньої і навіть нинішньої влади завжди стирчало і стирчить рило Льовочкіна, у якого загалом все в порядку: він сидить у парламенті, живе на величезних віллах в Україні, в Парижі. Але якщо він думає, що все це буде тривати вічно - помиляється", - додав Рабинович.

Історія ця продовження не мала. При цьому Барабошко, справді, часто "тролив" Вадима Зіновійовича. Наприклад, міг прийти на його акцію за участю ошуканих вкладників, узяти мікрофон й буцімто від імені мітингувальників спершу подякувати Рабиновичу за підтримку, а потім вимагати підвищення оплати за участь у пікеті, оскільки пропоновані розцінки надто маленькі.

8. Мешкає в шикарних апартаментах, їздить на дорогих авто

Спосіб життя "Люмпен" провадить геть не "люмпенський". Проживає у будинку на 246 кв. м у Бучі, що під Києвом, а з легковиків кандидат в президенти віддає перевагу маркам Porsche. Їх походження пояснює прибутком від серіалів.

Представлена ЦВК остання податкова декларація Петрова повідомляє нам, що їздить він на Porsche Panamera 2010 року та Chevrolet Camaro 1969 року, а його дружина Тетяна Петрова - на Porsche Cayenne 2011 року.

Сумарно родина Петрових має п’ять земельних ділянок: у селищі Бабинці Бородянського району Київської області, знову ж таки в Бучі і ціла латифундія площею 20 кв. км у Медеровому поблизу Кропивницького.

9. Перебуває під слідством

YouTube/Страна.ua

У грудні 2018 року авто з Петровим затримали при в’їзді до Києва на КПП "Пуща-Водиця". Йому висунули звинувачення в причетності до скандалу з чоловіком заступниці директора Державного бюро розслідувань Ольги Варченко, заступником начальника Департаменту захисту економіки Національної поліції Олександром Варченком.

Обшуки пройшли у Крутчака та в Барабошка, котрий зараз теж під домашнім арештом, як і Петров.

Як наполягають слідчі, від імені Варченка було сфальшовано інтимне листування з симпатичною студенткою на популярному сайті знайомств. Що принципово важливо, дівчина, її звати Наталія Бурейко, фігурує справжня і акаунт її, залучений до "спілкування" з тим, хто видавав себе за високимого поліцейського чина, теж справжній. Обіцяли їй за це лише півтори тисячі гривень, та й ті не заплатили. Тоді як, власне, Петров, за твердженнями сторони обвинувачення, отримав у якості гонорару за проведення даної інформаційної спецоперації $230 тис., вилучених з його іменної банківської скриньки.

Бурейко, слід наголосити, зізналася, що передавала іншим доступ до зареєстрованої на неї сторінки, й вибачається перед подружжям Варченків. Говорить, не знала, що усе так закінчиться.

Тобто виконавці замовлення, за версією ГПУ, спілкувалися фактично самі з собою, після чого пред’явили журналістам та громадськості свій доволі пікантний продукт. "Перчинки" листуванню додавали написані третіми особами погрози фізичної розправи, підсилені фото… з відрубаними курячими лапами. Мовляв, подивіться як начальство схиляє до близькості у тому випадку, якщо отримує відмову.

Korrespondent.net

Критики Петрова бачать у тому його фірмовий стиль - запозичену в спілкуванні з російськими фахівцями та "регіоналами" схильність до показної жорстокості. До "м’яса", в прямому та переносному сенсі. До морального садизму.

Незайвим буде нагадати, що в Одесі проти Гончаренка також мала місце спроба застосовувати подібну технологію. Тільки там була не Наталія, а Аліна.

Своєю чергою Петров погоджується з тим, що обмін повідомленнями між "Варченко" та "Бурейко" є фейком, однак власну причетність заперечує. Каже, що то робили інші, а саме конкуруючі з ним піарники молодшого віку.

Тим не менше, кандидат у президенти підозрюється у вчиненні злочинів, покарання за які передбачено чотирма статтями Кримінального кодексу України: ст. 383 (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину), ст.162 (порушення недоторканності житла), ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя) і ст.343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу) ККУ.

І випадок із фальшуванням сексуальних домагань у мережі є не єдиним, у чому правоохоронці наразі підозрюють Петрова.

10. Військова прокуратура: роками торгував особистими даними посадовців і впливових осіб

Прокурори встановили 11 осіб, котрі безпосередньо займалися таким видом "бізнесу". Йдеться, зокрема, про Петрова та Барабошка.

Викрити їх допоміг задокументований "витік" даних, доступ до яких має суто УДО.

Головний військовий прокурор, генерал-полковник юстиції Анатолій Матіос детально розтлумачив як працювала ця схема:

"З закритих баз даних Управління державної охорони йде інформація, якою торгують - від 200 грн до $500 ... Ми виходимо на людей, які були замовниками і фінансистами ось цієї процедури купівлі конфіденційної інформації, незаконного втручання в особисте життя, порушення права на недоторканність. Це робило дуже багато людей, основним технічним замовником чого був пан Петров, якому в цьому оголошено підозру... Важко назвати блогерами, це люди, які займаються "чорним піаром" за гроші. Без різниці, всеїдні. Вони користувалися державними інструментами за гроші. Такого ніколи не було.

Була створена єдина площадка інтернет-платежів та обміну інформацією, де будь-яка неідентифікована людина давала запит і казала "Мені потрібен трафік (режим дня і маршрут пересування охоронюваної УДО особи, - авт.) на Петрова ... Скільки коштуватиме?" Інкогніто надсилав відповідь, що трафік буде коштувати $500. Скидав номер картки Монобанку, котрого фізично немає - Дубілет придумав класний інструмент, це класно, це те ж що і Monzo bank у Британії, це майбутнє банківської системи - і шляхом конвертації біткоїна в гривню при отриманні в автоматі знеособленою особою відбувалися платежі. Адміністратором цього майданчика був один із засуджених, який перебував у Лук'янівському СІЗО. Перед тим, як ми його затримали, він продав іншому засудженому. Як знайти в усьому цьому павутинні? Але ми це знайшли.

Ви ж знаєте, чим він (Петров, - Аавт.) займався усі 10 або 15 років.

... Ми отримали доступ, законно, до хмар і девайсів з архівом з 2014 року. Цієї гоп-компанії".

До речі, в одному зі своїх останніх інтерв’ю Петров розповів про дружбу із засудженими, які дарують йому ікони ("це ж не якась окрема каста, це ж, в принципі, теж люди").