Полковник Ґлен Ґрант: Залежність української ракетної програми від Росії - це просто безглуздя!

Антін Борковський
27 березня, 2019 середа
08:37

Полковник Ґлен Ґрант, військовий експерт з Великої Британії, в ефірі програми телеканалу "Еспресо" "Студія Захід з Антоном Борковським" про міжнародний вимір скандалу в українській оборонці й годину Х можливих російських провокацій

Наскільки сильний міжнародний резонанс українського скандалу в оборонній і навколооборонній галузі?

Представники міжнародної спільноти казали ще 4-5 років тому, що в оборонній галузі є проблеми. Про це говорили і відповідні представники НАТО та Сполучених Штатів. Увесь час ми чули у відповідь, що "це - секретно, ми про це не можемо розповідати", або ж, що "нічого поганого не відбувається". Але тепер є очевидним, що там багато неподобства. Це, звісно, та річ, яка буде заважати людям, що підтримують Україну. Їм будуть казати про те, що ось ми виділяємо кошти, надаємо підтримку, а в той самий час ви ці гроші втрачаєте, займаєтесь марнотратством і дозволяєте, щоб ці кошти виводились через корупційні дії.

Ця ситуація не сприятиме міністру Полтораку, адже, якщо він приїде до Америки і проситиме: "Надайте нам комп’ютери, або якесь подібне устаткування", відповідь подумки буде такою: "а чому ми повинні надавати вам комп’ютери, коли ви маєте гроші на це і можете придбати їх самотужки, але дозволяєте іншим людям красти їх? ". Тож це і буде міжнародним виявом проблеми. Але є й інший прояв. Одна з речей, які ця телепрограма виявила, це абсолютна безвідповідальність системи безпеки у значенні: "А хто за що відповідає?". Йдеться про СБУ, Військову прокуратуру, Генеральну прокуратуру, Антикорупційне бюро і так далі. Основним принципом  національного законодавства у сфері безпеки, що приймався минулими роками, було визначення сфер їхньої відповідальності, тобто чітке розмежування, хто і за що відповідальний, але, як ми бачимо, зараз цей закон дав просто нульовий ефект.

Але є ще один момент. Йдеться про контрабанду тих чи інших частин з держави-агресора, тобто з Російської Федерації. З’явилась інформація, що може бути призупинена українська ракетна програма, адже, як з’ясувалось, частина деталей, зокрема, якихось дуже важливих вузлів, була експортована з Росії і я дуже сумніваюсь, що Російська Федерація чи російські спецслужби не контролювали оборонний трафік в Україну.

Завезення деталей з Росії для оборонних  підприємств вказує на те, що, як мінімум, 200-250 людей були у курсі цього, бо ж усередині оборонної промисловості люди повинні були це знати. Знали це фінансові відділи, знали технічні директори, складальники це бачили, прикордонники знали, в СБУ знали. Тож це великий масив людей, які знали це через свої професійні обов’язки, але не виконали свого обов’язку перед країною. Подібна контрабанда це не якась незначна річ, це дуже серйозно. Інше питання, питання ракетної програми і залежності від Росії. Це просто безглуздя!  

Є безліч чудових виробників в оборонній сфері в усьому світі, BIA Systems, інші американські виробники, всі вони роблять деталі для ракет. Ілон Маск запускає свої власні ракети в небо, цивільні ракети, навіть виробляє деталі. Це все дуже просто, є слово "тендер": ви даєте замовлення на міжнародному ринку і виробники відповідають на нього. Це питання лежить у площині національної волі. А  неможливість вирішення питання з потребою деталей з Росії – це, по суті, безглуздий аргумент. Допоки буде відомо про подібні оборудки з Росією, ніхто не постачатиме в Україну своїх деталей, бо всі хочуть бачити чисту, прозору систему, бачити чисту країну, перед тим як надавати деталі, адже всі будуть хвилюватись через можливість потрапляння цих запчастин у Росію чи Китай.

Свого часу Сполучені Штати довірили Україні дуже важливу зброю. Йдеться про "Джевеліни" і в силу теперішнього скандалу я не знаю, чи справді нам можуть довірити щось більшого рівня.

Це, звісно, складно. Проте всі країни, що підтримували Україну і далі будуть її підтримувати, я це знаю. І звісно ж, Америка вже виділила 250 млн. для допомоги Україні і частина цих коштів може звісно прийти у вигляді зброї але…але все надто просто - Україна не намагається допомагати собі сама.

Я впевнений, що ви могли б отримати і більше, якби зникла корупція. До цього потрібно підійти відповідально. Заробляти на оборудках з оборонний бюджетом, якщо чесно, це зрада, і люди, що причетні до цього  повинні отримати максимальні терміни покарання.

Власне, є не менш важливий момент. Ми розуміємо, що скандал навколо "Укроборонпрому" дуже сильно ослабив моральні позиції української влади, безвідносно навіть до оцінки цього скандалу. Начальник Генерального Штабу Росії  генерал Герасімов озвучив фактично поправку до нової російської доктрини. Йдеться про розхитування ситуації всередині країни  і після того нанесення військового удару. І в мене є побоювання, що перманентний український політичний скандал – може завершитися, можливо, через півроку тим чи іншим нападом Росії. Хоча, зрештою, Росія і так не згортала своєї агресії. 

Я не думаю, що є якась різниця між тим, що Герасімов чи ФСБ вже роблять чи намагаються зробити. Вони мають чіткий план, що полягає у тому, аби атакувати в слабких місцях. Кожного разу, коли на їхню думку, наприклад, українська влада стає слабкою, стає слабким Порошенко чи стає слабким ЄС, або ж слабшає Америка - вони рухаються у тому напрямку.

Ми бачимо певну зміну ситуацій, як в Азовському морі, чи на Донбасі. Як тільки росіяни отримують опір, то одразу ж зупиняються на місці. Тож вам дуже  важливо не мати слабкостей, що можуть бути використані росіянами. А ось оборонна галузь є слабкою, і показує цю слабість останні 5 років, я маю на увазі, що не виробляється те, що насправді потрібно країні. Всі це знають, на лінії фронту про це знають і цей скандал із запчастинами мабуть дуже розчарував офіцерів на лінії фронту, бо ж виявляється, те що їм присилали, як нове спорядження, по факту таким не є. Тож можна сказати, що вам і не потрібна 5-та колона, якщо можна шкодити самим собі. Хоча, не слід забувати і про те, що 5-та колона реально досі існує всередині системи, але в даній справі я не думаю, що це проблема лише п’ятої колони, це чітко корупційна проблема.

З одного боку влада дискредитована в очах громадян, насувається виборчий цикл, тобто президентські вибори, парламентські вибори,  коли влада є ослабленою корупційними скандалами, є відчуття, що може включитись "другий сценарій", котрий буде реалізовувати Росія.

Я думаю, що в час виборів Росія, певно, має і план Б, і план Ц, і план Д. Я не думаю, що існує лише якийсь один план дій. Потенційно Путін, звісно, має надію, що йому вдасться отримати дружнього до Росії президента. Він, звісно, має надію, що виникне щось всередині крані, в чому він зможе знайти виправдання своїх можливих подальших  дій на Донбасі, чи знову в Азові чи Маріуполі. Але чи вони підуть на це - невідомо, адже під час виборів до вас прикуті погляди світу і з багатьох причин це - не найкращий час для Путіна аби продовжити свої зазіхання і  продовжувати вдавати, ніби Росія тут ні до чого і це, мовляв, внутрішні українські проблеми. Тож він повинен бути дуже обережним на кожному кроці і в кожному висновку, але, якщо він вірить, що Захід слабкий і що влада України слабка, то тоді він може сприйняти цей момент як зручний для себе. Тож важливо, щоб президентська кампанія була прозорою і чесною.

Загрозливим часом можуть стати декілька наступних днів по обранню нового президента, бо саме тоді Путін захоче випробувати силу волі та рішучість будь-якого нового президента. Тож тиждень після виборів буде точно вкрай небезпечним часом для країни і важливо, аби не тільки адміністрація президента, але й парламент, і збройні сили, і СБУ були максимально готовими до того, що щось може трапитись саме у цей час.

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
12:04
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
Більше новин