Віталій Портников: Ми повинні судити ворогів України

Сьогодні Вільнюський окружний суд оголосив вирок у справі про події 13 січня 1991 року - тоді Радянська Армія влаштувала справжню війну у литовській столиці

Суд засудив до 10-річного ув'язнення колишнього міністра оборони СРСР, маршала Радянського Союзу Дмитра Язова. Зрозуміло, 94-річний Язов, який зараз проживає в Москві, може не побоюватися в'язниці і мирно помре у своєму ліжку. Однак сама символіка вироку є дуже важливою, вона демонструє, що жоден злочин Кремля не повинен залишатися непоміченим, що навіть за десятиліття суд у цивілізованій країні може оцінити злодіяння - адже у результаті дій Язова та інших мерзотників не просто було поставлено під загрозу суверенітет Литви. Загинули люди, кров яких залишається на руках одіозного радянського міністра.

Можуть сказати - так що ж, нам судити Путіна і Шойгу? Звичайно, судити і Путіна, і Шойгу, і інших російських керівників, які брали участь у окупації Криму, війні на Донбасі, допомагали банді Януковича під час подій на Майдані. Можна судити вже сьогодні, можна дочекатися відставок з посад. Найголовніше - ніколи не забувати, нікого не прощати, готуватися до відплати, зробити її одним із важливих завдань державної політики. Ізраїльтяни довгі роки шукали організаторів Голокосту, одного з них, Адольфа Ейхмана, знайшли, викрали, засудили і стратили. Так і повинна поводити себе справжня держава!

Можуть сказати, що у заочному процесі ніякого особливого сенсу немає, що Путіну і Шойгу наплювати. Так я і не буду сперечатися, що російські військові злочинці можуть мирно померти на підмосковних дачах - як і Язов. Але сам процес правосуддя може дозволити залучити до реальної відповідальності їхніх підручних.

Адже у Вільнюсі судять не тільки Язова. Інші фігуранти резонансного процесу - громадяни Росії Юрій Мель і Георгій Іванов. Вони брали участь у подіях січня 1991 року. І вони, швидше за все, сядуть надовго.

Так що ми можемо не просто проводити заочні процеси, але і шукати по світу учасників подій 2013-2014 років. Виманювати їх в Україну - «вигідні» контракти і політичні провокації ніхто не відміняв. Чекати, поки негідники поїдуть до Європи - і домагатися їхньої видачі від урядів західних країн.

Земля повинна горіти під ногами наших ворогів і ніякого терміну давності за злочини проти українського народу бути не повинно.

Люди з нашою кров'ю на руках не повинні спати спокійно.