Постапокаліпсис, Білий дім і життя Мессі – 5 книг, які були варті перекладу

У всіх книжках цього огляду вражають дві професійні якості. По-перше, це оперативність видавців, які стежать за виходом міжнародних бестселерів. По-друге, якість перекладу, завдяки якому невідомі, скандальні чи замовчувані теми стають більш доступні та зрозумілі для українського читача

Джуліан Барнс. Історія світу в 10 з половиною розділах. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019

Ця легендарна книга офіційно визнана першим романом британського постмодернізму, хоч назвати це химерне чтиво саме романом доволі проблематично. Швидше за все це своєрідний цикл концептуально пов’язаних між собою новел. Іронічний парафраз на тему Старого Завіту, вишукана стилізація під середньовічний трактат, кумедна пародія на сучасну літературу. Тож за сюжетом, пливе собі ковчег Ноя, в якому все не так просто з класичним розкладом "кожній тварі по парі". Так само дереться на Арарат охоплена незрозумілим поривом пані з 19 століття. Або бреде у джунглях самозакоханий актор, який грає місіонера. Нарешті, падає на єпископа з’їдений хробаками дерев'яний трон. І все це, слід додати, тісно переплітається, символізуючи хрестоматійне гасло «всюди життя», і «хай живе любов». Наче у новелі "Сон". "За якийсь час я зрозумів, що можу бачитися з ким захочу. Я зустрічався з Джоном Ф. Кеннеді й Чарлі Ча­пліном, Мерилін Монро, президентом Ейзенгауером, папою Йоаном XXIII, Вінстоном Черчиллем, Ромме­лем, Сталіним, Мао Цзедуном, Рузвельтом, генералом де Ґоллем, Ліндбергом, Шекспіром, Бадді Голлі, Петсі Клайн, Карлом Марксом, Джоном Ленноном і короле­вою Вікторією. Більшість цих людей загалом були при­ємні, поводилися невимушено й не заносилися, не ди­вилися на мене зверхньо. Вони були просто як справжні люди. Я попросився зустрітися з Ісусом Христом, і мені сказали, що не певні, чи це вдасться, то я не наполягав. Я зустрівся з Ноєм, і, на диво, тут виникли деякі мовні проблеми…"

Кевін Баррі. Місто Боуган. – Л.: Астролябія, 2019

Цей роман, поза всяким сумнівом, захопить нашого читача, і в першу чергу – любителів гостросюжетного, психологічного чтива. За сюжетом і харизматичними персонажами, як вже озвалася світова критика, це нагадує "Шаленого Макса" і «Банди Нью-Йорка», а також балади Боба Ділана і Тома Вейтса, а за атмосферою – режисуру Серджо Леоне і Тарантіно. За сюжетом, у постапокаліптичній Західній Ірландії 2053 року лідер банди Стиляг править містом Боуган, але після довгого вигнання повертається його давній суперник, виростають нові бандити-конкуренти, ще й власні підлеглі снують інтриги. І хоч утримати владу у поділеному між кількома кланами місті стає все складніше, але життя триває. " - Подай-но мені тузин тих твоїх устриць, - сказав, - і чесну мірку "Джона Джеймсона". Мен схвально кивнув і взявся за роботу. - Жити треба на повну, містере Гартнетте. - Точно, Томмі. Інакше яка різниця між нами й худобою на полях?» Мабуть, таки правий сучасний класик Ірвін Найкращий роман, який дала Ірландія з часів "Улісса", - вигукує сучасний класик Ірвін Велш.

Ненсі Ґолдстоун. Чотири королеви. – Х.: Фабула, 2019

Ця книжка хоч і присвячена долі чотирьох сестер-королев, однак фактично вона розповідає в цілому про історію Західної Європи першої половини XIII століття. Тут і останні хрестові походи, і викорінення катарів, і англо-французькі міжусобиці. Авторка пропонує поглянути на історію Середньовіччя з цікавого ракурсу. Провідницями у світ благородних лицарів і прекрасних дам, у світ політичних інтриг, фінансових махінацій і воєн за віру, виступлять чотири «принцеси Провансу», дочки графа Раймонда-Беренгера V Прованського і його дружини Беатріс Савойської. Дівчата зробили блискучі партії. Старша, Маргарита вийшла заміж за короля Франції, друга Елеонора - за короля Англії, третя Санаса - за графа Корнуола, а молодша - Беатрис за Карла Анжуйського. Таким чином молоді жінки опинилися в самому центрі європейської політики. Тож перед нами захоплююче, глибоко психологічне чтиво з цікавим ракурсом погляду на відомі історичні події.

Майкл Вулфф. Вогонь і лють. Всередині Білого дому Трамп. – К.: Книголав, 2019

Будучи написана за результатами 200 інтерв’ю, ця книжка розкриває подробиці роботи адміністрації президента США, а також містить стільки приголомшливих подробиць, що стала фурором у США та в усьому світі у перший день виходу. Автор робить висновок, що все оточення Трампа вважає нинішнього президента неприйнятним для цієї посади. Адже він не знає навіть конституцію США, і добре розуміється тільки на нерухомості. Проте автор пише не лише про політичне, але й про особисте життя президента США. У чому секрет зачіски Трампа? Як він живе із дружиною? Чому підлеглі спілкуються з ним через телешоу? "Я не надавав доступу до Білого Дому (навіть багато разів відмовляв) автору цієї фальшивої книги, - відповідав Трамп. - Я ніколи не говорив з ним для книги. Вона повна брехні, хибних уявлень та джерел, яких не існує. Подивіться на минуле цього хлопця і подивіться, що станеться з ним самим", - написав Трамп. Але час, як це буває, розсудить

 

Балаґе Ґільєм. Мессі. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2019

Герой цієї книжки — володар "Золотого м’яча" і "Золотого бутса, "новий" Марадона, один із найрезультативніших гравців ФК "Барселона" та найкращий гравець сучасності... А починав Мессі як сором’язливий, проте амбіційний хлопець з дефіцитом гормону росту та слабкими фізичними даними. Вже у юному віці він творив щось неймовірне на футбольному полі та обходив гравців, старших за нього. А ще «Блоха», як прозвали Мессі, понад усе мріяв грати у професійний футбол. Заради своєї мети йому довелося емігрувати, розлучитися з сім’єю, пройти дорогий курс лікування, пережити чимало травм та цькування преси, щоб стати тим, ким він є — найкращим футболістом світу. Ґільєм Балаґе, зібравши коментарі впливових людей зі світу футболу, відкриває завісу, яким насправді був у житті та футболі Ліонель Мессі, виходець з бідних кварталів аргентинського містечка Розаріо, якого охрестили генієм футболу.