Топ-5 кінопрем’єр тижня: новий фільм Тіма Бартона і триллер “Ми” від володаря “Оскара”

В український прокат вийшли 5 нових фільмів: американський триллер “Ми” від оскароносного режисера “Пастки” (2017), біографічна драма про легенду кіно і спорту Соню Хені, екранізація мультфільму “Дамбо” від Тіма Бартона, фантастичний триллер “Битва за Землю” і французька комедія “Плейбой під прикриттям”

“Ми”

Друга режисерська робота Джордана Піла, попередній фільм якого "Пастка" отримав "Оскар" у номінації “найкращий оригінальний сценарій”.

Трилер “Ми” - це нестандартний фільм жахів, в якому зло і насилля продукують, на перший погляд, реальні люди. В центрі сюжету сім’я з чотирьох людей, яку починають переслідувати її “копії”. Якщо шукати більш глибоких інтерпретацій - це завуальовано про політику залякування іншими, мігрантами, терористами. Ситі і безпечні американці змушені "воювати" зі своїми "справжніми", більш рішучими і голодними альтер-еґо. У фільмі є посилання на класику кіно, зокрема на “Веселі ігри” Міхаеля Ханеке і фільми про зомбі Джорджа Ромеро. Фільм став касовим хітом, вже зібрав у прокаті 120 млн доларів при бюджеті 20 млн. Фільм позитивно зустріли критики, проте деякі вважають, що сюжету бракує стриманості і логіки.

“Дамбо”

Новий фільм знаменитого режисера Тіма Бартона, в основу сценарію якого ліг класичний мультфільм “Дамбо” Волта Діснея.

Відомо, що в далекому 1940 році Дамбо створив аніматор українського походження Білл (Володимир) Титла. Класичний мультфільм про слоненя Дамбо - це історія ізгоя, недоліки якого стають його перевагами. Нова картина Бартона - це спроба зняти ігрове, художнє кіно на основі діснеївської повчальної казки. Головні ролі у стрічці зіграли голлівудські зірки: Колін Фаррелл, Майкл Кітон, Денні ДеВіто, Єва Грін і Алан Аркін. Фільм отримав неоднозначні відгуки критиків, які високо оцінили гру акторів і стиль Бартона, але критикують сценарій, який відрізняється від сюжету оригінального мультфільму. Насамперед, на думку критиків, у фільмі втрачені послання оригіналу, применшене значення головного персонажа Дамбо, ускладнений і заплутаний сюжет.

“Білий лебідь”

Норвезька біографічна драма про знамениту фігуристку, триразову олімпійську чемпіонку Соню Хені (1912-1969), яку часто називають винахідницею сучасного фігурного катання.

В центрі сюжету показана кінокар’єра Хені, яка у 1936 році поїхала до Голлівуду, щоб стати актрисою, про що вона мріяла від самого дитинства. Її перший фільм “Одна на мільйон” мав величезний глядацький успіх. Соня Хені стає однією з найбагатших жінок свого часу, завжди в оточенні вболівальників, коханців і сім'ї, ніколи не самотня. Американський сайт Variety відзначає, що фільм про Соню Хені - це “холодна історія про зірку, яка була більше машиною, ніж людиною”. Фільм згадує контраверсійні моменти з життя легенди, наприклад її дружбу з лідерами нацистської Німеччини. “Білий лебідь” був номінований на здобуття нагороди “Скандинавський фільм року” фестивалю у Гетеборзі.

“Битва за Землю”

Американський фантастичний триллер, дія якого відбувається в передмісті Чикаго через 10 років після вторгнення інопланетян, які утримують владу на Землі завдяки авторитарному режиму.

В центрі сюжету картини протистояння між колаборантами та повстанцями, лідера якого має спіймати поліція, інакше місто буде зруйноване. Головну роль у фільмі грає актор Джон Ґудмен, відомий за фільмами братів Коенів. Попри чималий бюджет (25 млн доларів) “Битва за Землю”, яка вийшла у світовий минулого тижня, зібрала лише 5,5 млн. Оглядачі The Hollywood Reporter і  Los Angeles Times розкритикували “Битву за Землю”.

“Плейбой під прикриттям”

Французька кримінальна комедія, сценарій якої заснований на японських коміксах.

Повноправним автором стрічки є актор Філіп Лашо, який виконав головну роль і став режисером. Стрічка “Плейбой під прикриттям” розказує про Нікі Ларсона - вигаданого приватного детектива, якому довіряють місію захисту духів «Амур» – аромату, який робить будь-кого, хто їх використовує, абсолютно непереборним. Головному герою не вдається вберегти парфуми від бандитів, після чого він змушений будь-яким чином відновити власне реноме. В епізодичній ролі у фільмі з’являється американська суперзірка 90-х Памела Андерсон. Французькі оглядачі критикують фільм через “слабкі діалоги” та “художні поневіряння” (EcranLarge.com).