10 питань без відповідей щодо авіакатастрофи Ту-154М Леха Качинського у Смоленську

Дмитро Добрий
10 квітня, 2019 середа
15:37

Сучасна Польща має дві пов’язаних з російською Катинню національних трагедії. Вони там так і називаються - "Катинь" та "Катинь-2"

Перший раз поблизу цього розташованого у верхів’ї Дніпра селища з моторошною білоруською назвою сталінський режим знищив вивезених із окупованих територій польських офіцерів, що потім "списали" на гітлерівців, другий раз, вже за президентства Медведєва та прем’єрства Путіна, там назавжди лишилася еліта Республіки Польща, включно з тодішнім президентом Лехом Качинським, його дружиною Марією, віце-спікерами Сейму та Сенату, парламентаріями та ще десятками посадовців вищого рангу й представників інтелігенції.
 

Загалом, разом з екіпажем, загинуло 96 осіб. Рівно дев’ять років тому, вранці 10 квітня 2010 року вони рейсом з Варшави прямували на жалобні урочистості з вшанування пам’яті страчених у 1940-му. Прийнявши офіційну польську делегацію такого рівня російська сторона офіційно б підтвердила причетність державних органів до раніше замовчуваних та перекручуваних подій Другої світової.

Події того дня й подальші спроби розслідування породили кілька версій, навколо яких накопичено безліч аргументів та контраргументів. Тоді як неспростовних фактів, насправді, обмаль, оскільки більшість з них, вочевидь, задокументована в секретних московських архівах. А то й ніде не зафіксована. Так ще легше… Не залежно від того, що ж там дійсно сталося.

Ми сформулювали 10 найголовніших запитань, пов’язаних з найбільшою і найболючішою для поляків авіакатастрофою. Зрозумілих відповідей на них нема досі.

1. Чому борт Качинського мав приземлитися на злітно-посадковій смузі військового аеродрому "Північний", а не скористався цивільною інфраструктурою?

Росіяни кажуть, що так було б "надійніше", "зручніше" і поблизу нічого не військового не знайшлося. Й наполягають, що з їхнього боку все було бездоганно, однак з огляду на туман та на геть незнайому їм місцевість польські пілоти "помилилися" й на швидкості врізалися у сусідню лісосмугу. У Москві також люблять наголошувати, що нібито в кабіні знаходився особисто пан Качинський, який буцімто безпосередньо керував тим, що і як робити.

Варшавська ж light-версія говорить про межуючу зі злим умислом непрофесійність російських диспетчерів. Є ще hard-версія, про неї йтиметься далі.

2. Що спричинило грандіозний вибух?

Настільки сильний, що, як добре видно на фото- й відеоматеріалах, пошматований корпус літака перекинуло догори дриґом. Чи аж такого вибуху не було й машина перевернулася на спину через те, що "перечепилася" об землю? Але якою ж тоді мала би бути швидкість цього Ту-154? Ще й при заході на посадку?

Багаторічним дослідженням усього, що пов’язано зі Смоленською трагедією, з польського боку займалася комісія чинного нині міністра оборони РП Антонія Мацеревича. Ним активно залучалися британські та американські спеціалісти з авіатехніки. Натомість, опоненти партії "Право і справедливість", до якої належать і, власне, Мацеревич, і президент Анджей Дуда, і брати Качинські, звинувачують ПіС у надмірній увазі до даної теми, за рахунок чого вони, мовляв, й повернулися до влади. Під час самої трагедії прем’єром був, нагадаємо, нинішній голова Європейської ради Дональд Туск.

Так ось, комісія Мацеревича не погодилася з узгодженою російсько-польською позицією про погодні умови, прикрий випадок, чиїсь помилки й фатальну березу, перечепившись об яку, й вибухнув літак. Вибух, за цією версію був, але насамперед не авіаційного пального, а тротилу, яким було наповнено критично важливі частини повітряного суда (в першу чергу - крила). А пальне здетонувало слідом.

3. Якщо версія з тротилом має право на існування, виходить, літак мінували на території Польщі? Хто це робив?

Мова йде про диверсійну діяльність російських спецслужб? Чи відповідальність лежить на конкурентах Качинського і його партії всередині країни? Діяла "третя сила", яка намагалася "пересварити" два "братніх народи" й завадити порозумінню навколо Катині-40 (у авторів з Російської Федерації можна й таке прочитати)?

4. Яким чином пояснити тривалу відмову Кремля надати польським слідчим фрагменти літака для проведення експертизи?

Якщо з їхнього боку все "чисто", а "винні" туман, береза, пілоти й ледь не особисто покійний пан Качинський, то в чому ж тоді справа?

5. Чому у своєму першому інтерв’ю після трагедії російський міністр з надзвичайних ситуацій Сергій Шойгу говорить, що розпад літака почався ще у повітрі, але пізніше то не було узято до уваги?

Цитуємо міністра:

"Перші фрагменти лежать за 500 м звідси. Це ліве крило. Розпад літака почався ще в повітрі, приблизно за кілометр звідси".

Зачіпка з крилом, наголосимо, є одним з провідних аргументів парламентської комісії Мацеревича на користь польської hard-версії з мінуванням. Всупереч міркуванням, покладеним в основу light-версії урядової комісії Міллера, і майже ідентичним висновкам росіян.

6. Як це так, що ніхто не вижив?

Висота падіння Ту-154 була менше 20 м. Навіть враховуючи все вищеозначене хтось із майже сотні людей на борту в таких випадках неодмінно би лишився. Але чого ми тоді про це не знаємо?

Їх, перепрошуємо, добивали? Була якась команда із "зачистки"?

На викладеній в YouTube аматорській відеозйомці, начебто нашвидкуруч записаній одним з місцевих мешканців в перші хвилини після катастрофи, можна, по-перше, розгледіти певні окремі силуети, по-друге, почути звуки схожі на постріли звуки, по-третє, розібрати щось схоже на слова й вирази польською мовою, що в перекладі, зокрема, значать "В очі дивись", "Не вбивай!" тощо.

Противники теорії змови ці неоднозначні кадри, своєю чергою, тлумачать доволі просто:

людські фігури - це не ті, хто вцілів, а рятувальники, чи хтось прибіг подивитися що й до чого з прилеглих вулиць;

звуки пострілів, на їхню думку, давали розігріті у пожежі патрони з боєкомплектів президентської охорони;

польської мови там теж бути не може, на відміну від суцільного російського лихослів’я від перехожих та автора відео, або, можливо, рятувальники між собою перегукуються, котрі першими прибули на місце, бо ж запис, хоч і унікальний, але не якісний, та й пожежні сирени шумлять.

Перше професійне відео. Від Славомира Вишневського з телебачення Польщі

7. Хто розпорядився невдовзі після 10 квітня забетонувати безпосереднє місце падіння польського Ту-154 й влаштувати на ньому автостоянку?

Чиясь приватна примха? На режимному об’єкті?

8. У близькій до ПіС польській пресі стверджувалося про підміну решток загиблих. В таке можна вірити?

Йшлося, вибачте за натуралістичні подробиці, про частини тіла від різних людей в одній труні. Чи про одне тіло, але зовсім інше, тобто не те, на яке було виписано документи.

Найгучніші скандали здійняли донька громадського діяча, представника Польської катинської федерації Анджея Саріуша-Сконпоського та родина генерала Броніслава Квятковського, якій з Росії прийшло те, що лишилося не від одного, а від восьми пасажирів. Чи, взагалі, не від пасажирів… Отже, є конкретні люди з іменами та прізвищами. Невже вони пішли б - в ім’я чого б там не було - на аж таку містифікацію?
 

Конспірологи проблемам з тілами знайшли свою пояснення. А чи не свідчення це, кажуть вони, прагнення росіян приховати смертельні кульові поранення в ході "зачистки" чи пошкодження, отримані внаслідок незвичного вибуху?

9. Польські журналісти, знову ж, з посиланням на родичів, писали й про мобілки жертв катастрофи, які ще певний час були "в мережі". Про що мова?

Коли стало відомо про падіння борту №1 поляки почали одразу телефонувати до тих, хто летів до Катині. У декого було чутно виклики. Траплялося й таке, що у відповідь на вхідні дзвінки з Польщі у Росії хтось брав слухавку. Але не балакав, скидав.

Загадкового тут, мабуть, нічого немає. Якийсь відсоток телефонних апаратів міг лишитися не ушкодженим або відносно не ушкодженим й потрапити до рук звичайних злодюжок, а їм потрібен був час на заміну SIM-карток. Ким би вони не працювали і які б зірочки не носили на погонах.

10. Чим зумовлені підозрілі неприродні смерті та самогубства тих громадян Польщі, хто на початку 2010-их років критикував слідство й мав свої міркування або матеріали щодо трагедії?

Ось деякі з них:

  • хорунжий Ремігіуш Муш, який прилетів до Смоленська раніше й готував прийом делегації (як авіатор за фахом знав і розумів чимало подробиць, виступав в якості свідка, але, як повідомила прокуратура, згодом наклав на себе руки);
  • професор Марек Дулініч, археолог-криміналіст (збирався вивчати ґрунт й збережені у ньому докази, проте загинув в автомобільній аварії перед виїздом до Смоленська);
  • телеоператор Кшиштоф Книж;
  • пілот й інструктор з пілотування Даріуш Шпінета;
  • засновник спецслужби ГРОМ (аналог українського УДО) генерал Славомір Пітелецький;
  • керівник канцелярії прем’єра Гжегож Міхнєвіч.
Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
05:17
безпілотник, дрон
У Воронезькій області РФ ППО нібито збила 4 БПЛА: росіяни повідомляють про пожежу
04:53
Оновлено
Сенат США
Сенат США ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
04:46
Пентагон
США й партнери створили потужну логістичну мережу, щоб доправити пакет допомоги в Україну якнайшвидше, - Пентагон
04:00
Оновлено
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
03:57
окупанти танк
ISW: РФ, імовірно, активізує наступ в найближчі тижні, напередодні очікуваного прибуття допомоги від США
03:34
Наслідки атаки на Запоріжжя 7 січня
"Наводив російські ракети на Запоріжжя": ексдепутата-комуніста Запорізької міськради засудили до 15 років тюрми
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
Більше новин