Авторитетний чи авторитарний? 5 книг про злодіїв і добродіїв

Герої цих книжок завжди керувалися принципами, які були закладені в них ще в дитинстві. Вони були свято переконані, що лідерства не можна навчити, але можна навчитися – поважати чи прогинатися. Та ці риси не завжди відповідали якостям того, кого вони вчили, оскільки дитинство у всіх було різне

Себастіан Гаффнер. Гітлер. Примітки до біографії. – К.: Видавництво Жупанського, 2018

 

Автор цієї книжки у своїх працях зосереджується на темі новітньої історії Німеччини, зокрема Німецького Райху (1871–1945) і досліджує теми причин та наслідків Першої світової війни, падіння Веймарської Республіки і подальшого становлення й краху Німеччини за часів Гітлера. Зокрема книжка про Гітлера – це найвідоміша праця Гаффнера, в якій він у лаконічній формі аналізує життєвий та політичний шлях Адольфа Гітлера, висуває сміливі припущення щодо неоднозначних та химерних поворотів історії Другої світової війни та намагається подати об’єктивний аналіз постаті Гітлера і його значення в історії Німеччини і всього світу, уникаючи при цьому поширеної практики сліпої та неконструктивної демонізації цієї одіозної історичної постаті. «Чимало теоретичних ідей Гітлера живуть далі, навіть довше, ніж можна було припустити, і не лише серед німців, і навіть не лише серед свідомих послідовників Гітлера. А з іншого боку, допоки в цих ідеях хибне не буде чітко відмежоване від більш-менш правильного, правильне перебуватиме у небезпеці бути табуїзованим лише тому, що Гітлер теж так думав». Книжка стала бестселером у Німеччині і отримала низку літературних премій: премію міста Дюссельдорф ім. Гайнріха Гайне, премію Йогана Гайнріха Мерка, Літературну премію Фрідріха Шіделя і Літературну премію Вінґейта.

М. Шюкрю Ганіоглу. Ататюрк: Біографія мислителя. – Л.: Видавництво Анетти Антоненко; К.: Ніка-Центр, 2018

 

Докладна розповідь про легендарного правителя, який казав, що революція не робиться в білих рукавичках, і за часів якого постала Турецька Республіка і з’явилася сучасна турецька нація, насправді присвячена походженню ідей, на яких ґрунтувалась його діяльність. "У цій новій утопічній державі, - уточнює автор, - саме націоналізм, санкціонований наукою, усе визначав немов нова релігія". Тож зокрема ми дізнаємося про книжки, з яких Мустафа Кемаль засвоїв популярні на Заході теорії кінця ХІХ – початку ХХ ст. (націоналізм, расову антропологію, авторитаризм.), а також історичним особам, з якими Ататюрк ділився задумами або, навпаки, сперечався. "Мустафа Кемаль також запровадив низку культурних змін, призначених, аби зробити вигляд Туреччини більш західним, – зауважує автор. – Його рішення прийняти пристосовану версію латинського алфавіту замість уживаного століттями арабо-перського письма демонстрували бажання видалити ще один символ минулого, що ніс релігійне навантаження".

 

Стенлі Мілґрем. Покора авторитету. Погляд експериментатора. – Х.: Клуб Сімейного Довілля, 2019

 

Ще зі шкільного віку принцип авторитарності глибоко закорінений в нас, і навіть тепер, уже дорослі і зрілі люди, ми переносимо їх на різні ситуації, готові постійно поважати авторитет. Утім, автор цієї книжки ще раз наголошує, що не всяка влада чесна, справедлива, моральна й законна і "нас насправді ніколи нормально не вчили, як відрізнити владу справедливу від влади несправедливої". Справедлива влада заслуговує на повагу й деяку покору, натомість нечесна має породжувати підозри й невдоволення, а отже — акти непокори, захисту, ба навіть революцію. У цій книзі розглядається зокрема серія експериментів автора, у центрі яких — підкорення авторитету. Ці дослідження — одні з найважливіших студій покори в соціальних науках. Стенлі Мілґрем уперше в контрольованому просторі лабораторії порушив питання про те, як людина підкоряється авторитету влади. Зокрема він розмірковує над тим, чи міг би Голокост бути відтворений у його власній країні, хай і в іншій історичній епосі та іншій культурі. Багато хто стверджував, що в США ніколи не відбулося б нічого подібного, але Мілґрем має серйозні сумніви. Віра у природну доброту людей аж ніяк не може перекреслити той факт, що звичайні, не злі люди, просто виконуючи накази, створили чимало зла в цьому світі.

Андро Донован. Самомотивація. – Х.: Фабула, 2019

 

Авторка цієї книжки вірить, що кожна людина може бути щасливою. Вона вчить кожного почути своє власне «Я», відокремити власні бажання від нав’язаних суспільством і жити в гармонії передусім із собою, зі своїми внутрішніми ідеалами, проблемами, щурами і тарганами. "Ви вже познайомилися зі своїм щуром, який живе у вашій голові, та розумієте, що ви й ваш щур не є одним цілим. – щоразу спиняється авторка, щоб переконатися, чи все у вас гаразд. - Тепер ви знаєте, що часом щур може бути вашим найкращим другом, який заохочує та підбадьорює вас". По суті, її «щуроловна» книжка – це посібник-натхнення, що допомагає здобути одну важливу річ, яку ми всі бажаємо віднайти у своєму житті, прагнучи кожною клітинкою відчути життєву силу, життєву мету, задоволення від життя. "Людина жертвує власним здоров’ям задля грошей, - нагадує авторка. - Потім віддає гроші, щоб відновити втрачене здоров’я. Потім так переймається майбутнім, що вже не радіє теперішньому. У результаті не має ні теперішнього, ні майбутнього; вона живе так, ніби ніколи не помре, але усе ж таки помирає, зовсім ніколи й не живши". Загалом книжка акумулює багаторічний досвід роботи з клієнтами і містить важливі теоретичні зауваги, практичні поради, вправи, виконання яких має наблизити читача до внутрішньої рівноваги.

 

Кріс Восс, Тал Рез. Ніколи не йдіть на компроміс. Техніка ефективних переговорів. – К.: Наш Формат, 2019

 

У цій книжці недаремно нагадують, що життя — це серія постійних переговорів: від ціни на вживане авто до того, хто виконуватиме хатні справи в родині. Автор, який понад 20 років працював переговорником ФБР зі звільнення заручників та вів надскладні перемовини з немислимо високими ставками, вважає, що переговори – це фактично єдиний прийнятний спосіб добитися чогось від іншої людини. Після завершення кар’єри він зрозумів, що прийоми, які напрацювали він і колеги, можуть так само ефективно застосовуватися в будь-якій сфері та будь-яких стосунках. І питання, на які у книжці знаходяться відповіді, вкрай важливі. Наприклад, чому емоції, а не логіка є основою результативних переговорів? Коли можна тиснути на співрозмовника, а коли — проявити виваженість? Які запитання ставити, щоб виграти час? Загалом це книжка для того, хто хоче навчитися або поглибити навички ведення переговорів у ділових стосунках та поза ними.