Якщо Божа ласка - хай вдається паска! Сонячна бабусина, сирна, мигдалева, заварна, цитринова - рецепти найсмачніших пасок, секрети їх випікання і прикрашання

Тетяна Зінченко
24 квітня, 2019 середа
21:15

Час пекти паски! Пропонуємо найкращі рецепти королеви великоднього столу від досвідчених кулінарних майстринь

 Королевою великоднього столу справедливо вважається паска. Пишна, висока, запашна, барвиста, прикрашена так, що аж душа господині в ній, здається, видно, вона є і символом перемоги Христа над смертю, символом вічного життя, і обрядовою стравою, яка зближує рідню, родину і народ. Паска - символ Воскресіння. Це ангельська хлібина, яка символізує також духовну поживу, тому вся ця символіка, вся краса, яку вона несе в собі, зобов’язує нас підійти до її випікання по-особливому.

null

Секрет чудодійства випікання

  • Печуть паски зазвичай у четвер чи в суботу перед Великоднем, у Страсну п’ятницю їх пекти не варто.
  • До роботи приступають з чистими думками і душею, з вірою в те маленьке добро, яке ви принесете разом з небесним хлібчиком власного випікання. Не можна при цьому сваритися, взагалі піднімати голос.
  • В оселі не має бути протягів, бо тісто не підніметься. Піч чи духовку розігрійте заздалегідь.
  • Борошно просійте, всі продукти для паски нехай будуть кімнатної температури.
  • Вибирайте живі дріжджі - вологі, схожі на шматочок пластиліну, свіжі, які легко кришаться і пахнуть молоком. 
  • Тісто треба вимішувати руками, довго і натхненно (пам’ятаєте, як повчала свою невістку Кайдашиха?), щоб воно наситилося киснем. Так випічка буде особливо пухкою.
  • Затим накрити тісто для  "відпочинку" чистим кухонним рушником на ніч або хоча б на кілька годин.
  • Щоб паски були рум’яними, сонячними, треба якнайбільше добрих яєць. Можна додати трошки куркуми. Для неперевершеного аромату додайте трошки ваніліну, розтертих в ступці насіння кардамону, мускатного горіха або 2-3 ложки рому.
  • Тісто любить родзинки, дрібно посічену курагу, цедру цитрусових , будь-які цукати або подрібнені горіхи. З горіхів найбільше підійдуть мигдаль і фундук.
  • Формочки для пасок слід змастити олією і вистелити папером для випічки. На дно покладіть паперове коло діаметром трохи менше, ніж сама форма, щоб готову паску було легше дістати після випічки.
  • Форми заповнювати тістом на дві третини.
  •  Якщо вирішили пекти сирну паску - у центр кожної увіткніть довгу  дерев’яну шпажку. Це допоможе шапці паски рівно піднятися, а не відхилятися в сторону. 
  • У нижню частину духовки слід поставити миску з водою, від цього паски вийдуть більш ніжними.
  • Під час випічки не слід відкривати дверцята духовки, бо тісто може впасти.
  • Якщо паска ще сира, а зверху починає підгорати – слід прикрити їх змащеною олією фольгою.

Бабусина паска – наче сонечко!

null

Напевне, у кожного є спогади про те, як бабуся випікала пасочки. Це було ціле дійство, бо починалося воно заздалегідь. Найкраще борошно лежало "до Великодня", масло збивалося найсвіжіше, яєць треба було багато і також свіжих, утім їх не бракувало, бо кури навесні починали гарно нестися, а в піст яйця не споживали. Тісто замішували ще в середу звечора, точніше, готували опару. Ставили її в тепле місце на ніч у великій мисці. І разів три бабуся до неї вставала ще й уночі: помішати, подивитися, чи тепло і чи росте.

 Вранці ще досипали борошно, додавали розтоплене масло, сметану і безліч яєць, збитих окремо білки від жовтків, трохи горілки, щоб довше свіжими були, цукор, сіль, мед - і довго та натхненно місили.

Тоді ми, діти, дізналися про великий шлях Христа, який кожним кроком свого земного життя довів, що життя насправді вічне і неоціненне.

Отож бабусин рецепт паски:  На кілограм просіяного борошна потрібно півлітра молока, 10 яєць, 40 г свіжих пресованих дріжджів, 2 столові ложки меду, 300 г цукру, 300 г масла, 150 г родзинок, по жмені горіхів i цукатів, пакетик ваніліну і половина чайної ложки солі. 

Продукти слід  викласти з холодильника заздалегідь, щоб вони не були занадто холодними, масло розтопити, мед розігріти на водяній бані. 

Готуємо опару: 300 г борошна заварити гарячим молоком і добре розтерти, аби не було грудочок. Масу остудити, влити розведені теплим молоком дріжджі, добре вимішати й поставити в тепле місце, накривши рушником. Як піді­йде, додати розтерті з цукром та ваніллю жовтки, мед, сіль, решту борошна й добре вимішати.

Затим додати збиті до густої піни білки, продовжувати місити, поки тісто не стане відставати від стінок посуду. Поставити в тепле місце, щоб підходило. Як тісто збільшиться вдвічі, влити тепле масло, додати помиті і притрушені борошном родзинки, подрібнені горіхи, цукати, добре вимішати.

Не чекаючи, поки тісто піді­йде, викласти в змащені форми так, щоб воно займало не більше половини висоти, а коли підніметься на три чверті форми, поставити в не дуже гарячу духовку на годину.

Глазур: збити білки з цукровою пудрою, поступово, по краплі, додаючи сік лимона (глазур має бути, як густа сметана, на 3 білки йде десь 200 г пудри, але регулювати треба залежно від отриманої консистенції: якщо не густа — додати ще пудри). Змастити пасочки і присипати чи декоративною присипкою, чи шоколадом, чи пелюстками мигдалю, цукатами чи ще чимось смачним і гарним. 

Заварна - від Дарії Цвек

Рецепти Дарії Цвек вдаються з першого разу навіть тим, хто досі не готував. Ця паска - не виняток, до того ж вона дуже смачна!

Потрібно: 1 кг борошна, 1 скл. молока, 0,5 скл. вершків, 8 жовтків, 2 білки, 250 г маргарину, 300 г цукру, 100 г родзинок, 100 г дріжджів, ванілін.

Дріжджі, 1 ст. ложку борошна і 1 ст. ложку цукру розвести у 0,5 скл. теплого молока. Решту молока довести до кипіння, залити ним 300 г борошна і розтерти, щоб не було грудочок. Жовтки розтерти з цукром і ваніліном до білого кольору. Змішати все, додати нагріті вершки і решту борошна, вимісити тісто. Влити розтоплений маргарин, вимішувати, щоб тісто його повністю увібрало, додати родзинки, злегка вимішати, накрити і поставити у тепле місце. Змастити форми і вистелити їх промащеним папером. Коли тісто підійде, перемісити його і викласти у форми на 2/3 висоти.

Як тільки тісто знову підійде, змазати білком і пекти 30-40 хв.

Охолоджені паски вийняти з форми і полити помадкою (100 г цукрової пудри збити з 1 білком і ложкою лимонного соку).

Мигдалева: диво ароматів!

Інгредієнти: 0,5 кг борошна, 250 мл молока, 150 г цукру, 60 г свіжих дріжджів, 5 жовтків, 100 г вершкового масла, пакетик ваніліну, 50 г меленого мигдалю, цедра одного лимона, 100 г родзинок.

Дріжджі розтерти зі столовою ложкою цукру. В миску всипати 120 грамів борошна, долити гаряче молоко і перемішати, щоб не було грудок.

Змішати з дріжджами і залишити опару в теплому місці. Жовтки розтерти з цукровою пудрою і додати до опари.

Затим додати решту борошна, цукор та ванільний цукор. Місити тісто до тих пір, поки там не будуть з’являтись бульбашки. Не перестаючи розтирати тісто, влити розтоплене масло. Додати мелений мигдаль, лимонну цедру, розпарені родзинки і перемішати. Тісто буде дуже липким. Поставити форму з тістом у тепле місце на 40 хвилин. Випікати пасочки при 180 градусах 45-50 хвилин. Коли пасочки охолонуть, змастити їх глазуррю.

Цитринова - будьте креативними!  

Потрібно: 1 кг борошна, півлітра молока, 150 г масла, 100 г маргарину, 2 стакани цукру, 5 яєць, 75 г дрі­жджів, 150 г родзинок чи кураги (на любителя можна і те, і те), столова ложка ванільного цукру, цедра апельсина і цедра лимона. Готуємо опару: в теплому молоці розчиняємо дріжджі, додаємо стакан цукру, 2-3 столові ложки борошна, старанно розмішуємо, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце. 

Білки відділяємо від жовтків. Окремо розтираємо жовтки з цукром і ванільним цукром, а білки розтираємо в густу піну з 2 столовими ложками цукру і дрібкою солі.  Коли опара збільшиться удвічі, додаємо розтоплені масло та маргарин, решту борошна, розтерті жовтки і замішуємо тісто. Місити доти, поки воно почне відлипати від рук.

Нарешті накриваємо рушником і залишаємо у теплі. Додаємо в тісто цедру апельсина та лимона (потерти тільки верхній шар, біле дасть гірчинку) і помиті та посушені родзинки, вимішуємо тісто, насамкінець обережно додаємо збиті білки і також — уже обережно — вимішуємо тісто. Вистелені папером (чи паперові куповані) формочки заповнюємо наполовину тістом. Випікаємо при температурі 180°С 35-45 хвилин.

Сирна: горіхово-цитринова

null

Потрібно: 1 кг сиру, склянку цукру (краще цукрової пудри), 5 жовтків (обов’язково свіжі або круто зварені), 150 г вершкового масла, 200 г мелених фісташок, ваніль, цедру лимона та двi склянки густих вершків.
Насамперед яйця слід ретельно розтерти з цукром (чи пудрою), додати ваніль. З’єднати їх з протертим сиром та маслом, вершками, цедрою і фісташками, все добре вимішати. Викласти на марлю у форму і поставити під прес на чотири години при кімнатній температурі, потім на добу - у прохолодне місце. Фісташки можна замінити іншими горіхами або ж цукатами, родзинками, курагою, крихким печивом. А можна взяти всього потроху. Замість цукатів можна покласти нарізаний шматочками мармелад. Для ароматизації паски в сирну масу можна додати трохи рому або лікеру. Дуже зручно для приготування такої сирної паски мати спеціальну форму, своєрідну чотиригранну піраміду з дощечок, але можна скористатися і звичною круглою. У формі паска має вистоятися не менше доби. Далі на тарелі акуратно викладену паску прикрашають хрестом із цукатів чи шоколаду, квітами. І найголовніше - з’їсти таку непечену паску треба за два дні.

Як бачимо, готування пасочок - це творчість. Бо й кількість інгредієнтів, і їх перелік можуть варіюватися в залежності від вашого налаштування, стану душі, бажання. Нехай стан душі буде найкращим і найсвітлішим у ці передвеликодні дні. А свято - світлим, смачним, обнадійливим! Готуйте з душею!

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
17 квітня
00:49
Ентоні Блінкен
Блінкен під час візиту до Пекіну переконуватиме Китай припинити допомогу оборонно-промисловому комплексу Росії
00:24
Рустем Умєров з Ллойдом Остіном
Умєров обговорив з Остіном плани РФ та способи їх зірвати
00:15
Держдепартамент США
Держдеп запевнив, що США не вступатимуть навіть в непрямий збройний конфлікт із Росією
00:00
Усман Дембеле (у світлій формі), Барселона - ПСЖ
ПСЖ у більшості шокував "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
2024, вiвторок
16 квітня
23:53
Донецька область, стела
Monobank анонсував скін на картку зі стелою Донецької області
23:53
Антуан Грізманн та Емре Джан (ліворуч), Борусія - Атлетико
"Борусія" розбила "Атлетико" у повторному чвертьфіналі ЛЧ
23:28
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
"ЗСУ намагались вчинити теракт на ЗАЕС": російські фейки і маніпуляції за 16 квітня
23:09
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
Парламент Грузії відклав розгляд закону про "іноагентів" на тлі сутичок протестувальників з поліцією
22:55
Ексклюзив
Рада Європи
ПАРЄ планує закликати держави не визнавати Путіна легітимним президентом, - кореспондентка Висоцька
22:48
Ексклюзив
Зараз у росіян нема ресурсу та умов стрімко захопити Часів Яр, - "Інформаційний спротив"
22:28
Ексклюзив
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
"Російські НПЗ - легітимна ціль": скоріш за все у ПАРЄ проголосують за резолюцію, - кореспондентка Висоцька
22:27
Джон Кірбі
Білий дім готовий розглянути 4 окремі законопроєкти Джонсона, серед яких - допомога Україні
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як урятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
18:33
Ексклюзив
РФ зруйнувала Трипільську ТЕС
Patriot не може брати таку ціль: авіаційний експерт Криволап розповів, чим РФ знищила Трипільську ТЕС
18:32
відключення електроенергії
"Зима буде викликом": очільник Міненерго Галущенко заявив, що Україна втратила 7 ГВт генерації
Більше новин