Атракціон з душею. Чи стануть "Месники: Завершення" найкасовішим фільмом у світі?

В прокат вийшла завершальна частина коміксово-супергеройської історії "Месники" - грандіозна подія для світу кіно

На столичній прем'єрі перед входом до зали гостям роздавали конверти, аби класти туди телефони. Так роблять, коли прокатники хочуть звести до мінімуму загрозу піратського запису. 

Правила є правила, втім саме у цьому випадку вони видаються дико смішними. "Месники: Завершення" - це кіно з висококласними візуальними та звуковими витребеньками, до того ж сеанс відбувався у новому залі IMAX Лазер, а це ще той wow-ефект. І тому записувати на камеру, викладати в інтернет і тим паче дивитися це все на якихось лептопах - дурня, яка вкластися у голові не може ніяк. 

 

Автори доволі передбачувано створили зразковий кіноатракціон, в найкращому сенсі цього слова. Бо часто його використовують у зневажливому контексті, мовляв такі собі американські гірки, які нічого по собі не лишають. Десь такі ж розмови постійно крутяться довкола "Оскарів" - буцімто зняти стрічку, яка переможе зовсім неважко, потрібно лиш зіграти на потрібних темах. Якби було так просто, то в одній Україні потенційних лауреатів випускали з десяток на рік. 

"Месники" і усі решта фільмів "Marvel Studios" (усього їх поки 21) зібрали армію шанувальників не самими спецефектами. Тих, хто створює ці стрічки можна порівняти з добрими політтехнологами, які точно знають, чого хоче публіка. І вони дають це їй. Публіка щоразу лишається задоволеною і чекає на продовження. Звісно, жодного новаторства чекати не доводиться - команда використовує стандартні та перевірені часом методи. Але усе це зроблено з професійністю і точністю "міцних ремісників".   

Кожен з героїв франшизи - яскрава особистість, з цікавою історією та неоднозначним характером. У них закохуєшся, ними переймаєшся, їхня смерть викликає сум і так далі. Але це, певне, стосується, тих глядачів, які разом із Всесвітом Марвел з 2008 року. Саме тоді світ побачила перша частина, це була "Залізна людина" із Робертом Дауні-молодшим. У цьому ж році вийшов "Неймовірний Халк", а далі понеслося. 11 років - це не жарти. 

 

А тому, коли ви надумаєте прийти на "Месників" без підготовки - сидітимете мов на чужому святі. Спецефекти вам точно сподобаються. Але чому раптом зал починає сміятися, чому лунає страшна музика, чому цей з бородою так кумедно говорить та і кінець-кінцем - чому усі так люблять одного з найбільших поганців? Це усе лиш для давніх знайомих. А нескінченний потік незрозумілих слів на кшталт "Танос", "Асгард" чи "Вормір" точно не дать зрозуміти значення багатьох фраз.  

З іншого боку - цей світ настільки цікавий, що вивчати його саме лиш задоволення. Один з доказів - гроші. Кінематографічний всесвіт Марвел нині займає перше місце у переліку найприбутковіших серій - усі фільми разом заробили у прокаті майже 19 мільярдів доларів. А це аж удвічі більше, ніж серії "Зоряні війни" та фільми за книгами Джоан Роулінг. На четвертому місці - бондіана. 

Одразу чотири марвелівські фільми входять до десятки найкасовіших у світі. Найвище дістались "Месники: Війна нескінченності" - 4 місце, трохи більше двох мільярдів доларів. І ось, нині обговорюється можливість історичної події. Провидці від кіно пророкують, що завершальна частина "Месників" цілком може очолити цей список. А отже - скинути лідера, який тримає цей статус вже 10 років. Мова про "Аватар" Джеймса Кемерона, який свого часу скинув з пєдесталу "Титанік" (його зафільмував цей самий режисер).