Пластуни - не піонери! Що треба знати про вічно молодий ПЛАСТ нашого життя - найбільшу молодіжну організацію України

Тетяна Зінченко
1 червня, 2019 субота
10:30

Цими днями ВР прийняла за основу законопроект про державне визнання і підтримку "Пласту". Що стало причиною посиленої уваги держави до молодіжної скаутської організації і яка справжня роль пластунів у суспільстві, - з'ясовувало Еспресо-ТБ

"СКОБ!" - рясніло цими днями в мережах і звучало в ефірі та просто на вулицях. Дивування було з двох причин: чому я раніше не знала, що так звучить вітання пластунів, і де їх у нас з'явилося (точніше, й було) насправді так багато? Щодо привітання, то для тих, хто також поки що був не в темі, у ньому зашифровані перші літери пластових символів: 

Сильно - Дуб, Красно - Калина, Обережно - Мухомор, Бистро - Блискавка.

Ми всі ще - хто як учасник, хто з чуток - пам'ятаємо, як гриміла в свій час піонерія - розкручена  ідеологія для дітей, відданих ідеям комуністичної партії. Держава була зацікавлена в розвитку піонерського руху, тому взяла його повністю під свій контроль, розвивала  і всіляко стимулювала. Однак піонерський рух хіба що напозір був гучним і видовищним, а в реальності нагадував просто благодійну організацію: допомога стареньким, розвиток бібліотек, участь у гуртках, ну ще "Зірниця", але то вже - не для кожного піонера. Спочатку він мав у своїй системі виховання риси скаутингу, проте з часом набув політичного відтінку. Скаутські ж організації в часи СРСР хоч і були, але вони не могли діяти повноцінно, оскільки не були легальними, відтак і функціонували підпільно.

  null

Фото Андрія Волгіна.

Скаути - не піонери!

Скаутський рух у своїй основі має інші напрями та ідеологію. Це - об'єднання молоді з патріотичним нахилом і використанням християнської моралі, до того ж "Пласт" створений на 10 років раніше за піонерську організацію. Тобто якщо відштовхуватися від значення слова "піонер" (перший) - то пластуни у нас були першими. Пластуни або ж скаути - борці за правду, волю і незалежність із самого дитинства, це свідомі патріоти держави, українці генетично і за переконаннями. Навіть непосвяченим добре відомі заслуги "Пласту", зокрема їхня роль в освіті дітей та молоді, історичний внесок у становлення державності та участь в боротьбі за здобуття незалежності України. 

Чому ж ми так мало знаємо про одну з найпатріотичніших організацій в Україні?

Чому пластові свята, приміром, День народження "Пласту", День пластової хустини, відбуваються кулуарно, між власне скаутами? Чому так мало інформації про те, як можна стати пластуном і чому піонером ставали майже автоматично?

"Тут задіяно багато чинників, - відповів на це запитання для Еспресо Юрій Юзич, голова наглядової ради "Пласту", коментуючи прийняття законопроекту як, до речі, й один з авторів згаданого законопроекту.  - Перше -  це фінансування. Щоб розвинути пластунський рух до таких масштабів, які окреслилися хоча б серед бажаючих брати в ньому безпосередню участь (а бажаючих є велика кількість), треба значно збільшити кількість виховників. Тому важливим є якісна підготовка виховників-волонтерів (до речі, на таку підготовку йде в середньому 2-3 роки), їх підтримка та сприяння саморозвитку. Отож законопроект, який ВР прийняла за основу про державне визнання і підтримку "Пласту" і який тісно включає й це питання - це великий крок у напрямі розвитку патріотичного національного руху, і я особисто вважаю це перемогою. Подяка від пластунів усього світу і тих тисяч, які не дожили до сьогодні. Які вмирали за Україну в криївках і лісах, у гулагах і німецьких концтаборах".

Крім того, такий крок держави робить можливим найближчим часом зробити і наступний. За словами Юрія Юзича, уже є перші напрацювання до визнання СУМ (Спілки Української Молоді), а також закон про "Пласт" вносить ряд змін в закони “Про культуру” та  “Про позашкільну освіту”.

З основних переваг закону, за словами голови Наглядової ради Юрія Юзича, - й те, що він спрямує державні кошти на інституційний розвиток, на обладнання вишкільних центрів і пластових молодіжних центрів по всіх областях, дасть можливість кожному бажаючому вступити в патріотичну організацію і відчути, що він потрібен державі. 

"Провідники Пласту у новенькому 2-поверховому Національномоу пластовому вишкільному центрі в м.Буча під Києвом". Фото Петра Задорожного

Що закон грядущий нам обіцяє

У пояснювальній записці до документа йдеться, що державна підтримка “Пласту” сприятиме динамічному розвитку спільноти в Україні і світі, формуванню значної кількості громадян-патріотів, поліпшенню соціально-економічного становища в Україні.
"Пласт  за 30-років своєї відродженої діяльності в Україні  став не лише найбільшою молодіжною організацією із найчисельнішою членською базою (понад 8000 членів), але і найчисельнішою скаутською організацією на всьому пострадянському просторі, включно із країнами Балтії", – йдеться у записці.

Народний депутат Іван Крулько, який також долучився до роботи над законопроектом, каже, що для нього особисто велика честь входити в опікунську раду "Пласту".

"Адже "Пласт" - це унікальна організація із 108-річною історією. Через її лави пройшли тисячі молодих людей - патріотів України. За роки існування "Пласт" не змінив своїх цінностей, принципів та пріоритетів. І нині, як і у 1911 році, займається вихованням молодих патріотів та свідомих громадян України, "людей із хребтом".  "Пласт" виховує з маленьких пластунів сильних особистостей та великих патріотів України," - написав депутат.

Наші, українські, скаути - воістину молода надія

Цей рух – симбіоз спортивного, розумового та духовного розвитку молоді. Скаутські організації існують майже у всіх країнах світу, проте вони часто мають деякі відмінності у своїй структурі та системі виховання.  

Наша Національна скаутська організація є неполітичною і позаконфесійною молодіжною організацією. Її мета -  сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, провідників суспільства на ідейних засадах "Пласту" та на засадах християнської моралі.

"Пласт" як український аналог скаутського руху, з’явився в Україні у 1911 році. 12 квітня 1912 року у Львові  вихованці одного з засновників Пласту, Олександра Тисовського, вперше склали Пластову присягу. Цю дату традиційно вважають Днем народження українського "Пласту". Засновниками організації були Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола.

"Пласт" - найбільша молодіжна організація України: 137 осередок Пласту діє у 23 областях України. Об’єднує 8 тисяч пластунів різного віку – від наймолодших 6-річних пластунів до старших пластунів-сеньйорів, які допомагають у виховній праці.

null Фото Петра Задорожного.

"Пласт" щороку організовує численні табори, у тому числі міжнародні, кожен з яких має свою спеціалізацію (морський, військовий, спортивний, мандрівний, виховно-вишкільний та ін.). Окрім таборів, відбуваються акції різного спрямування - спортивні змагання спартакіади, змагання з пішого мандрівництва "Стежками героїв" та "Осінній рейд", міжнародний скаутський захід "Вифлеємський Вогонь Миру" та багато іншого-цікавого.

Серед вихованців "Пласту" – Любомир Гузар, Ярослав Ажнюк, Кетрін Винник, Богдан Гаврилишин, Настя Станко, Борис Ґудзяк, Соломія Бобровська, Любомир Романків. Пластуни були активними учасниками Революції Гідності, п’ятеро пластунів загинули у війні на сході Україні.

 Український Тризуб і трилиста лілея

Трилиста лілея - символ світового скаутингу. Вона є в символіці українських організацій у різних варіаціях:  переплетення трилистої лілеї і українського Тризуба у пластунів, переплетена лілея з гербом міста для регіональних скаутських організацій тощо. А ще будь-якого українського скаута можна впізнати за пов'язаною на шиї хустиною. Хустинка також має свою історію, якою пластуни дорожать.

Бути вірним Богові та Україні

 Виконуючий обов’язки регіонального представника "Пласту" на Полтавщині та організатор пластового табору "Мамай" "Євген Янкевич наголошує на тому, що головний обов’язок пластуна - бути вірним Богові та Україні. А на це в молодого покоління знаходиться і сила, і сміливість, і бажання. 

null

Момент пластового життя. Фото пластового табору "Мамай".

Наставник розповідає, що в пластовому таборі панує сувора дисципліна, втім, її підтримують всі учасники руху без примусу і моралізаторства. За віком пластуни поділяються на відповідні улади, а відтак кожен улад має свої завдання і функції. Діти від 6 до 10 років - новаки, 11-17 років юнаки, старші пластуни - 18-35 років і пластуни-сеньйори - старші за 35 років.

nullФото пластового табору "Мамай"

Євген Янкевич розповідає, що патріотичне виховання відбувається відповідно до вікових груп вихованців - у формі гри, змагань, дискусій тощо, тобто тих форм, які дітей особливо зацікавлюють. Пластунів ознайомлюють з українськими традиціями, історією, вчать українських сучасних та народних пісень. Деякі пластуни організовують поїздки історичними місцями країни.

Найвідоміші їхні акції - це літні табори, що стало наразі особливо актуальним, - з'явилося ще більше бажаючих. Але скаутський рух - це не лише романтика, каже виховник (життя в лісі, природа, змагання, вечірні посиденьки біля ватри, співи і танці), хоча цього також достатньо. Непідготовлених дітей можуть не пустити до літнього табору. Адже там треба вміти орієнтуватися на місцевості, розкладати намет,  розпалити вогнище, зварити кашу (у таборі діти готують їжу самостійно) та бути у хорошій фізичній формі.  

"Пластунів виховують на засадах християнської моралі та загальнолюдських цінностей, розповідають про добро, людяність, вчать берегти природу та допомагати немічним. Саме вони отримують "Віфлеємський вогонь" і несуть його "в люди", - додає Євген Янкевич. -Старші пластуни входять в окремі курені, вивчають історію, культуру, фольклор, бойові мистецтва тощо".

null

 Важливо вміти пристосовуватися до будь-яких умов. Фото пластового табору "Мамай"

Слово за тобою, скауте!

"Якби Верховна Рада ухвалила закон про підтримку "Пласту" не зараз, а на початку 90-х, то Крим і Донбас, цілком можливо, не зазнав би агресії та війни. Війни, на яку пішли сотні добровольців-пластунів (п'ятеро з яких загинули, а десятки зазнали бойових поранень)", - впевнений Юрій Юзич, один з авторів законопроекту про "Пласт". - "Пласт" є одним з ключових чинників національної безпеки, що довів на практиці за понад 100 років. Про це найкраще свідчать сотні загиблих пластунів у боротьбі за незалежність. За кілька днів до ухвалення закону загинув на фронті вже 6-й пластун, починаючи з 2014 року... А внесок пластунів-волонтерів в національну безпеку виміряти взагалі неможливо - це молоді полтики, економісти, журналісти, військові і т.д. Пласт - це стержень нації, або дуже близький до того щоб таким стати", - підсумував голова наглядової ради "Пласту". 

"У нас тепер є програма "Пташат" для дітей до 6 років. Моя дитина в 5 років вже була на трьох літніх пластових таборах. Табори провдять самі батьки для своїх дітей, які разом формують і розвивають в собі пластові цінності", - додає він з проекцією на те, що молодіжна організація щорік молодшає і збільшується.

nullФото Андрія Волгіна.

Ну що ж, факти та історія - речі вперті й переконливі, натхнення, як бачимо, нашим пластунам не позичати. Як і відваги та волі до миру і справедливості. І слів на вітер вони ще не кидали. А значить, СКОБ, друзі!

Фото: plast.org.ua

Теги:
Читайте також:
Київ
+3°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
05:44
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
Більше новин