10 фактів про нового тренера "Шахтаря" Луїша Каштру

12 червня новим головним тренером донецького футбольного клубу "Шахтар" було призначено португальця Луїша Каштру

1. Народився 3 вересня 1961 року в місті Мондройнш на півночі Португалії.

2. Луїш Каштру з 1980 року був професійним футболістом, грав на позиції правого захисника. Переважно виступав у клубах нижчих португальських дивізіонів - "Уніан Лейрія", "Вієренше", "Фафі" та "Агеда". У вищій лізі провів три сезони за "Віторію Гімарайнш" та "Елваш". Завершив кар’єру у 1997 році.

3. Тренерську кар’єру розпочав у 1998 році в "Агеді". Також працював у "Мельяді", "Ештаррежі", "Санжуаненсе", "Панафієлі", "Порту", "Ріу Аве", "Шавеші" та "Віторії Гімарайнш".

4. "У "Порту" замінив Паулу Фонсеку. Луїш Каштру отримав запрошення до одного з португальських топ-клубів у 2013 році, де попервах працював з другою командою. По ходу сезону у березні 2014 року замінив на посаді головного тренера першої команди свого попередника у "Шахтарі" - Паулу Фонсеку, якого звільнили за незадовільні результати.

Проте під керівництвом Каштру "дракони" фінішували у чемпіонаті Португалії лише третіми, поступившись головним конкурентам - "Бенфіці" та "Спортингу". Це коштувало тренеру роботи, якого знову відправили працювати з дублем.

5. У сезоні 2018/19 вивів "Віторію Гімарайнш" у єврокубки. Найбільшого успіху Луїш Каштру досягнув саме зі своєю останньою командою. Під його керівництвом "Віторія" фінішувала у чемпіонаті Португалії п’ятою та здобула путівку до Ліги Європи. Серед іншого, у активі команди Каштру - перемоги у минулому сезоні над португальськими суперклубами - "Бенфікою" та "Спортингом".

6. За свою 21-річну тренерську кар’єру Луїш Каштру ще не здобув жодного трофею. Найвагомішим досягнення португальця залишається перемога у другому дивізіоні чемпіонату Португалії із дублерами "Порту", які, зі зрозумілих причин, не підвищилися у класі.

7. Каштру замінив у "Шахтарі" свого співвітчизника Паулу Фонсеку, який за три сезони виграв з донеччанами сім трофеїв - три золота чемпіонату України, три національних кубка та Суперкубок країни. Фонсека залишив донецький клуб заради італійської "Роми".

8. Луїш Каштру став п’ятим іноземним тренером "Шахтаря". До нього донецький клуб очолювали італієць Невіо Скала (2002), німець Бернд Шустер (2003 - 2004), румун Мірча Луческу (2004 - 2016) та португалець Паулу Фонсека (2016 - 2019).

9. За Луїша Каштру "Шахтарю" доведеться заплатити компенсацію "Віторії Гімірайнш", з якою у нього був чинний контракт до 2020 року. Спершу мова йшла про 1 млн євро відступних. Але пізніше з’явилася інформація, що донеччани вирішили фінансове питання у інший спосіб - вони ще на рік продовжили оренду свого бразильського захисника Додо, який відіграв під керівництвом Каштру за "Віторію" минулий сезон.

10. Луїш Каштру уклав із "Шахтарем" контракт на два роки. За словами португальця, він мав кілька пропозицій від інших клубів, але щойно отримав запрошення від "Шахтаря", дивився лише у бік українського клубу.

"Я дуже зрадів запрошенню "Шахтаря". У мене в руках було кілька проектів для прийняття рішення. Але щойно я отримав пропозицію від "Шахтаря", дивився лише у бік цього клубу", - сказав Каштру.