"Абабагаламага" для "Слуги народу", або Чому розумників не чекають в українській владі

За кілька тижнів до початку роботи нової Верховної Ради партія "Слуга народу", яка претендує на монокоаліцію, вивезла своїх новообраних депутатів на тижневий тренінг у Трускавець. 246 "слуг" у п’ятизірковому готелі Rixos будуть осягати "Грицеву шкільну науку"

Останні 15 років Україна живе міфом про нові обличчя в українській політиці. Про українців, які закінчивши Гарвард, Йєль чи Сорбонну, прийдуть у владу. Тих, хто розумітиме, як країни із меншим і скромнішим потенціалом за Україну, досягають успіхів у досить короткі строки. Тих, хто знає, що таке бути справжнім "слугою народу", а не кіношним персонажем із замашками наполеона, лукашенка та вікторфьодоровича одночасно.

Ми всі чекаємо на розумників у владі. А отримуємо абітурієнтів вишів - у кращому випадку. Я спокійно ставлюсь до попереднього місця роботи усіх без винятку новообраних народних депутатів. Тому то вони і "народні", щоб представляти інтереси виборців у Раді. Як казала моя бабця: "Не Боги горшки ліплять". Так, звісно. Але от коли "слуг" везуть на тижневі "збори" у трускавецький Rixos для того, аби вони хоча б потримали у руках знаменитий "Економікс" Макконелла і Брю, почитали Конституцію України та зрозуміли, що, окрім владної гілки "Слуга народу", є ще інші гілки влади, стає зовсім сумно. Бо середня чи середньо спеціальна освіта нині це – як початкова ще років 20-30 тому. Бути неуком – соромно. А бути неуком у владі – ще й дуже небезпечно для майбутнього країни.

Ми всі чекаємо на розумників у владі, а обираємо тих, кому не довірили б заснування ФОПу. Бо Гарвард, Йєль і Сорбонна не потрібні були ані Ющенку, ані Януковичу, ані Порошенку. Не потрібні вони і Зеленському. Бо раптом ті йєлі і гарварди все побудують правильно? І що буде, якщо вони будуть розумніші за тих, хто вперше у Трускавці візьме до рук "Економікс"? Тоді політика припинить бути найбільш високоліквідним бізнесом в Україні.

Президент Київської школи економіки Тимофій Мілованов, який у Трускавці вчить "слуг", каже, що їхнім завданням буде пошук нових шляхів росту економіки. І додає: "Вашим завданням буде пошук нових шляхів росту економіки. А нашим завданням, як економістів, допомогти вам зробити ваші ідеї моделлю, яка працює. Завдання виглядає нереалістично, наприклад, як підняти економіку на 7%. Ми – не економісти, поки не бачимо, як це можна зробити". Ви зрозуміли? Економісти не здатні забезпечити ріст української економіки, а "нові обличчя" можуть. Суцільна франкова "абабагаламага".

Ми всі ще чекаємо на розумників у владі.