Ексклюзив

Андрій Піонтковський: У Зеленського буде конституційна більшість з Медведчуком-Бойком. Але по-тихому

Антін Борковський
30 липня, 2019 вiвторок
18:49

Знаковий політолог Андрій Піонтковський (Вашингтон) в ефірі програми телеканалу Еспресо "Студія Захід з Антоном Борковським" про синхронізацію Портнова і Зеленського, про зрадницьку псевдо-люстрацію і "ночі довгих ножів"

Днями Ви опублікували резонансну статтю, яку можна озаглавити як "Бал у Сатани"; мова йде про український політичний процес. У будь-якому випадку ми розуміємо, що в Україні зараз починається повне перевстановлення влади, а це значить, що вікно можливостей для Кремля відкрилося так широко, як для грішників ворота пекла.

Куди вже ширше! Нарозхрист. Я, по-моєму, і в статті говорив про документ, який я умовно називаю Декрет Портнова-Зеленського. Портнов опублікував проект майбутнього закону про абсолютну люстрацію всього українського політичного класу аж до тих, хто займали там посади маленького масштабу у виконавчій владі, в місцевих органах; і дуже чітко позначив дати перебування при владі людей, які будуть люструвати, - від 23 лютого 2014 року до світлого повернення президента Зеленського у травні 2019-го року.

Велетенська кишка людей, які тікали з Януковичем, з тріумфом повертаються в Україну, звільняються з тюрем, з ув'язнення. Портнов закидає суди новими кримінальними справами проти діячів минулої влади. Школярськи, слово в слово, цей документ повторив Зеленський; це була його така явна, перша, велика токсична помилка, яка викликала навіть негайну реакцію послів "Великої сімки" в Києві, хоча Захід поки дуже коректно і доброзичливо ставиться до Зеленському.

Люструвати, шановний Андрію Андрійовичу, можна виключно злочинців. Зокрема це стосувалося тих чи інших органів радянських спецслужб, але майданна система влади не була злочинною, вона прийшла до влади внаслідок законних легітимних виборів. Тобто з юридичного погляду це, по суті, нонсенс. І якщо чинна влада президента Зеленського буде готова імплементувати подібне, це створює величезний внутрішній конфлікт.

Вони не приховують своїх намірів, а Портнов розвиває далі: він потім коментував активно свій декрет, причому як людина обізнана він говорить "вже за тиждень ми будемо жити в зовсім іншій країні", тільки-но буде оновлено всі силові структури в кінці серпня, розпочнуться обвали, арешти, конфіскації і так далі. Тобто готується так звана Кришталева ніч або Ніч довгих ножів, я не знаю що. Але навіть цей декрет не найстрашніше, що принесла влада Зеленського. Найстрашніше - це основна теза його передвиборної пропаганди, що він бореться з партією війни. Він, мовляв, партія Миру, яка бореться з партією Війни. Йдеться не тільки про Порошенка, давайте для ясності картини навіть погодимось з тезою "Зеленської" пропаганди, що Порошенко - це породження пекла, тож, винесемо за дужки Порошенка, який зараз не володіє ніякою владою в Україні. Але, якщо Зеленський бореться з партією Війни, то партією Війни оголошено всю українську державу, саме ось у той вказаний період. Тобто він повністю взяв кремлівський наратив про конфлікт в Україні. І в якості кого він збирається вести переговори з Путіним? У якості нового керівника "злочинної держави, яка п'ять років вела проти великої Росії злочинну війну"? Тобто, він заздалегідь поставив себе в принизливу роль так званих хлопчиків для биття, зокрема і українських ганебних експертів, які кривляються на російському телебаченні. Це абсолютно зрадницька концепція, що Україною п'ять років правила партія Війни. Решта принад - це вже наслідки цієї основної концепції. Я радий, що він озвучив цей декрет Портнова, сподіваюся, швидше очі відкриються. А от люди, які голосували за нього - це, взагалі кажучи, патріоти України, вони були обмануті його політтехнологіями. Адже, хоч центральним його меседжем суспільству було "в усьому винна українська партія Війни", його політтехнологи дуже хитромудро змушували його час від часу робити правильні сигнали "я свій" патріотичній більшості. Особливо в зарубіжних поїздках, де він говорив і про окупацію Криму, і про присутність російських військ на Донбасі і так далі. Тобто за нього голосували люди, які жадали змін, тому що люди дійсно втомилися від політичного класу не за останні п'ять років, а за останні 28. І от цієї втомою політтехнологи Зеленського і політтехнологи Кремля, вдало скористалися, зробивши неможливе: змусивши значну частину патріотичного електорату проголосувати за відвертого капітулянта. Наскільки швидко у людей відкриються очі - ось центральне питання.

Але ж особливих інструментів створити не вдалося, щоб протидіяти цьому чи вводити все це діло в ті чи інші конституційні береги. Говорити про новий майдан, або про вулицю я б не хотів, тому що це потягне за собою ще серйозніші наслідки для самої країни, оскільки ми знаємо, як гратиме Кремль в подібній ситуації - буде створюватися та чи інша кривава провокація для можливостей використання чергової порції російських окупаційних військ.

А Путін і не приховує цієї перспективи. Він же шматочками перетравлює Україну. От не випадково ж він видав новий указ, - ну, здавалося б, навіщо це додаткове роз'яснення, - що, виявляється, російські паспорти будуть видаватися не тільки жителям ОРДЛО, а всім жителям Донецької і Луганської областей станом на люте 2014-го року. Тобто цей перший крок вже повністю продуманий. І ви абсолютно праві, звернувши на це увагу. Мистецтво цієї політтехнологічної операції полягає в тому, що конституційних шляхів опору прямій російської агресії не залишилось, усі конституційні важелі влади в руках Зеленського і Медведчука: парламент, пост президента, суди, які залишилися ще по суті старими судами Януковича, і новий елемент - ЗМІ, майже повністю підконтрольні Медведчуку і його людям. Дуже важка ситуація. Але я залишаюся оптимістом. Мені здається, що, все ж таки, Україна в своєму політичному розвитку просунулася за ці 28 років.

Є ще один момент: у Зеленського є більшість у Раді, але поки що немає конституційної більшості. І зараз він буде відповідно шукати собі спаринг-партнера.

Ви глибоко помиляєтеся, Антін. Конституційна більшість потрібна не взагалі, а для разової конкретної акції. Я розумію, що ви маєте на увазі зміни до Конституції України, наприклад прибрати всі статті, що закріплюють європейські вибори. Є у нього ця конституційна більшість, він не буде утворювати її формально, просто за закон про зміну Конституції проголосують усі так звані "слуги народу" і Медведчук-Бойко. Разом з голосами Медведчука і Бойко у нього є конституційна більшість, йому не потрібно вступати з ними в жодний альянс, тому що ця де-факто більшість потрібна не на папері, формально, а потрібна для голосування з ключового питання про зміну Конституції. Тож і цього бар'єру вже не залишилося.

Як ви думаєте, якою буде позиція Сполучених Штатів? Тому що недавно відбулися слухання Мюллера, і ми розуміємо, що, з одного боку, це внутрішня американська кухня, але, з іншого боку, в України щось інших геополітичних союзників немає. Тобто ані Меркель, ані Макрон не намагатимуться зберегти стабільність української держави і її існування в теперішніх кордонах на карті Європи.

Усі згадані сигнали дуже чітко уловлюються в Європі, адже та сама Меркель ще формально трималася політики санкцій під величезним тиском німецького бізнесу і її соціал-демократичних партнерів, але коли сама Україна зраджує себе, з якого дива ви будете чекати, що Європа буде більш проукраїнською, ніж українське керівництво. До речі, приклад з моряками. Це ж особливо цинічно! Україна блискуче виграла цей конфлікт! Було прийнято рішення трибуналу з морського права про негайне повернення моряків. Пам'ятаєте, адже ж Трамп відмовлявся зустрітися з Путіним у Аргентині, і він прекрасно з ним спілкувався в Осаці, вже після ганебної заяви Зеленського. Тому що Трамп завжди, як путінський агент, готовий був зіскочити з санкцій. Уся підтримка України тримається на позиції більшості американського політичного класу, і величезну роль грає найбільший друг України на Заході - Курт Волкер. Я не з чуток знаю, як важко було добиватися кожного кроку підтримки України, маючи в Білому домі пропутінського президента. І в цьому відношенні дії Зеленського щодо дискредитації героїчного опору українського народу російській агресії завдають колосальної негативної шкоди. Поки що рішучість американського політичного класу надавати підтримку українському опору залишається, але до тих пір, поки Україна сама не відмовиться від цього, тобто від цього опору.

Це дуже важливий момент, оскільки якщо буде гра в піддавки з боку українського керівництва, то дійсно Сполучені Штати не матимуть жодних аргументів для того, щоб максимально підтримувати Україну і тиснути на Кремль.

Це вже сталося! Європа вже зіскочила. Саме з цієї причини. А якщо ця гра в піддавки триватиме, то Трамп осміліє до такої міри, що звільнить Волкера. Зрештою, Волкер - це співробітник адміністрації Трампа, підтримуваний усім американським політичним класом. І, загалом-то, ніхто не зможе його захистити, коли він опиниться в безглуздій ролі більшого українця, ніж українське керівництво.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
Більше новин