Група українських компаній Industrial Innovation Group може допомогти державі повернути $2,5 млрд

Віталій Кошовий
9 вересня, 2019 понедiлок
17:49

5 вересня ТОВ "Поллі-Сервіс" показала журналістам процес виробництва акцизної марки просто на підприємстві

До груп компаній Industrial Innovation Group я прибуваю 5 вересня близько опівдня. Будівлі підприємства помітити не складно, адже пофарбовані вони у яскравий жовто-зелений колір. 

Зайшовши у центральне приміщення, мене та ще десятка запрошених представників медіа просять одягнути спеціальні халати. На грудях у кожного - напис "Відвідувач". 

- Тут всі ходять в спецодязі, - пояснює охоронець. - Безпека - понад усе. Тому й кишені в халатах також відсутні.

Вдягнувши відповідний одяг, йду з рештою журналістів у ліву будівлю. Це - підприємство ТОВ "Поллі-Сервіс". На порозі всіх відвідувачів вітає його директор.

-  Завод, який ви бачите, ми збудували у 2004 році, - починає розповідати Ігор Попович. - До цього тут знаходився інший завод. Він був у жахливому стані. Дірявий дах, знищені стіни, а ангари використовували як ями для сміття. Перебудували ми його за дев’ять місяців. А першу сертифікацію отримали вже в 2005 році від Visa. Тоді завод оцінили як найбільший у Східній Європі. Однак, як виявилось пізніше, він є лідером по випуску банківських платіжних карток у всьому світі. Ще дві сертифікації ми отримали від MasterCard і UnionPay. 

Після вступного слова нас запрошують в середину будівлі. Перед цим усіх просять здати смартфони, а халати повністю застебнути. У невеликій прохідній є кілька різних сканерів, підлогові ваги та двостороннє скло. 

- Хто хоче стати щасливчиком, якого пропишуть у підприємстві, - весело запитує усіх директор. - Він зможе отримати тимчасовий індивідуальний пропуск.

Одна із журналісток зголошується. Вся процедура проходить у кілька етапів. Спершу дівчина підписує договір конфіденційності, де вказує паспортні дані, дату перебування на заводі, а також підпис, яким підтверджує дотримання всіх правил на підприємстві. Потім вимірюють її вагу. На одному зі зчитувачів беруть відбиток пальця. Наприкінці на FaceReader відцифровують її риси обличчя за допомогою 3D-зйомки. 

Усі процедури тривали кілька хвилин.Потім директор на власному прикладі показує як працює вся система. Пройшовши перші двері, з наступного приміщення його випускає охоронець, який весь час знаходиться за двостороннім склом. Самотужки з нього вийти неможливо. Такі ж дії проводять і всі інші представники медіа. 

Дорогою до необхідного приміщення на одній зі стін розмістили невеликий фрагмент скла, в яке стріляли. Реакцію журналістів на незрозумілий об’єкт помічає директор підприємства.

- У нас все скло - куленепробивне. Повсюду розташовані камери. Та й без пропуску пересуватись підприємством - ніхто не зможе. 

За хвилину ми заходимо в потрібну нам кімнату. Усюди розташовані габаритні та незрозумілі пристрої, через роботу яких, у приміщенні дуже шумно. Нас вітає директор Департаменту захисного друку паперових документів IIG Ігор Когут.

- У цьому місці сконцентроване обладнання для виготовлення всіх видів акцизних та контрольних марок для захисту від підробок та контрабанди, - починає пояснювати нам пан Ігор. - Ми надаємо замовнику послуги з контролю якості продукції. На приладі, що розташований позаду мене, за рік можна виготовити до дев’яти мільярдів марок. 

Пізніше з’ясовую, що цим пристроєм є гібридно ролева машина. Вона друкує різними способами і робить це одночасно з обох сторін

- Минулоріч ми провели капітальну реконструкцію, - продовжує розповідь Директор департаменту. -  Для цього ми облаштували підприємство найсучаснішим обладнанням з контролю якості персоналізації. Усього в світі є декілька одиниць такої техніки. Одночасно тут може перебувати інформація про двісті мільйонів марок на день. Всі марки, які переходять з одного етапу виробництва на інший - повністю враховані. Навіть через два роки ми можемо розказати на якому рулоні вони були, в яку коробку потрапили і куди ми їх передали.

Після демонстрації роботи ролевої машини всіх журналістів запрошують подивитися на відео про “Комплексну автоматизовану систему державного контролю за обігом тютюнових та алкогольних виробів”. Його демонструють на спеціально встановленому екрані в іншому кінці приміщення. 

- На підприємстві ми виготовляємо високотехнологічну марку акцизного податку. Вона не тільки забезпечує необхідний рівень захисту, але й перевіряє продукт на справжність, - пояснює після перегляду відео генеральний директор ПрАТ "ОТІ” Андрій Первушин. - Для автоматизації обліку акцизного податку розробили виняткову систему Track&Trace. Вона гарантуватиме сплату податків, які передбачені державою. 

З відео дізнаюся, що збори від акцизного податку на тютюн та алкоголь в Україні можуть перекрити $2,5 млрд доходів від транзиту газу з Росії. 

Після такої демонстрації нам показують дві однакові акцизні марки. Через посмішки співробітників розумію, що вони повинні відрізнятися. 

- Усе гаразд. Якщо у вас немає спеціально пристрою, то ви не побачите фальшивки, та й ніхто інший також, - підбадьорює журналістів генеральний директор ПрАТ “ОТІ” Андрій Первушин. - Наші акцизні марки мають найвищий рівень захисту. У них наявний 2D штрих-коду, що містить смарт-код, голограма з прихованим захисним елементом. А клонувати їх - неможливо. 

Начальник відділу проектування і моделювання інформаційних систем ПрАТ “ОТІ” Олександр Терлецький пропонує всім підійти до зменшеної копії пристрою з конвеєром. Її запускають. Після цього один із співробітників підприємства кладе звичайні коробки, до яких прикріплюють акцизні марки.  

- Це аплікатор, який стоїть в комплексі виробника підакцизної продукції - таютюну чи алкогольних напоїв, як частина конвеєра, - показує пан Олександр. - Так, коли пачка сигарет виходить з конвеєра виробника на аплікатор, то на нього клеїться акцизна марка. В цей самий момент зчитується її код і передається в Центральну базу даних, щоб інспектор мав змогу перевірити цей товар.

Вирішую дізнатися, як перевірити справжність акцизної марки.

- Дуже просто, - каже начальник відділу. - Для цього потрібен спеціальний ручний сканер. 

Далі чоловік бере невеликий металевий предмет, схожий на ручку. Він наводить його на голограму цифрової марки зі спеціально прихованим захисним елементом. Маленький датчик на ній загоряється зеленим.

- Якщо б захисту не було, то пристрій загорівся б червоним, - говорить Олександр Терлецький. - Кожен інспектор на смартфоні має спеціальну програму. Після сканування коду, вся необхідна інформація про товар, така як код продукту, виробника, імпортера, дата виготовлення підакцизного продукту чи генерування смарт-коду з’являтиметься у ній.

Навпроти ролевої машини в приміщенні працював ще один пристрій. Виявилося, що на ньому голограми накладають листи з акцизними марками. Ще одна машина розташувалась посередині кімнати.

- Вона розрізає готові листи на п’ять однакових рулонів, - говорить співробітник, який слідкує за пристроєм. -  В народі його називають “бабінорізка”. Останній, що стоїть в іншому куті кімнати, запаковує ці рулони. 

В 2009 році в Україні запровадили цифрову голографічну акцизну марку. Завдяки їй доходи до бюджету від підакцизних товарів за перший рік збільшилися на 60%. З 2013 року держава перейшла на марку зразка 1999 року. Через простоту підробок український держбюджет втрачає мільярди доларів. 

Сьогодні науковці та розробники Industrail Innovation Group готові допомогти Україні повернути до $ 2,5 млрд на рік податкових надходжень  з підакцизних товарів щляхом впровадження цифрової акцизної марки з голограмою та спектральною міткою, а також за допомогою комплексної інформаційної суперсучасної системи управління акцизною маркою Track&Trace.

Важливо, що акцизна марка нового покоління застосовується з використанням універсального існуючого обладнання  і не вимагає переоснащення обладнання для її нанесення. Більше того - вартість марок на тютюнові вироби не перевищить 1/8 частини викуреної сигарети, а вартість марок на алкогольні напої не перевищить вартості однієї краплі алкогольного напою. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
Більше новин