Кідрук, Калігула та інші – 5 книг вересня

Восени хочеться літератури "живої", жвавої, гостросюжетної - тобто такої, яка нагадувала б про літню пору швидкого ритму. Тому майже всі книжки цього огляду – саме з таких, хоч би про що у них йшлося: чи то про римського імператора і українського козака, а чи про машинне майбутнє і порятунок світу

Саймон Терні. Каліґула. – Х.: Фабула, 2019

Автор цієї книжки – один з найкращих сучасних історичних романістів Англії, а його "Калігула" - глибоке занурення в римську історію, у ті часи, коли юнак на ім’я Гай Германік випадково опинився спадкоємцем імператорського титулу і в лічені місяці був змушений перетворитися на обережного й розважливого політика, який ставив перед собою високу мету: привести Рим, очищений від тиранії, до "золотої доби". Очами його сестри Лівілли ми побачимо, як її брат, відомий під прізвиськом Каліґула — "Чобіток", навчився віртуозно грати на протиріччях між римською знаттю, і як його оточення й навіть члени сім’ї сплітали змову за змовою, намагаючись позбутися порушника усталених правил. Гіркота, відчай, жага помсти — усе це руйную зв’язок імператора з реальністю.

"Мій брат вийшов, задоволено всміхаючись, заплативши авґурові добряче більше, ніж було домовлено, - згадує головна героїня. — Що сказав старий? — спитала я, коли ми спустилися до середмістя. Мій брат посміхнувся. — Він сказав, якщо я бажаю заснувати династію, як мої предки, то мені варто брати приклад із великого Авґуста. Наслідуючи його прикладові, я піду його шляхами".

Роман побачив світ у березні 2018 р. і майже одразу отримав найвищі читацькі рейтинги — число проданих примірників протягом року перевищило мільйон.

 

Ієн Мак’юен. Свій серед машин. – К.: КМ-Букс, 2019

За сюжетом цього роману, Велика Британія програла війну за Фолкленди. Марґарет Тетчер змагається за владу з Тоні Бенном. Сер Алан Тюринг, герой війни, досягає прориву в конструюванні штучного інтелекту. Отже, це — 1980-ті, але трохи не такі, до яких ми звикли. Чарлі, раптово розбагатілий нероба, кохає Міранду, розумну студентку, яка приховує свої секрети. Маючи зайві гроші, Чарлі купує Адама — першу модель штучної людини. Разом із Мірандою вони конструюють його особистість, і нова людина, що постає, бездоганна майже в усьому — вродлива, сильна і розумна. Та коли між ними, майже неминуче, формується любовний трикутник, перед Чарлі та Мірандою постають непрості моральні дилеми, на які вони мусять знайти відповіді.

 

Макс Кідрук. Доки світло не згасне назавжди. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019

Цей роман – ніби розгалуженні стежки, зібрані в одній оповіді про важкий і небезпечний шлях до себе. Не дивно, що в насправді – це книга з унікальним мобільним додатком та доповненою реальністю.

Мова у ній про те, що будь-які спроби змінити минуле – небезпечна справа, оскільки безжальний світ завжди знайде спосіб примусити за них розплачуватися. Можна хіба що жити цим минулим, не впливаючи, а приймаючи таким, як є, і намагаючись зрозуміти. За сюжетом роману, сестри Рута й Індія, попри незвичні імена, проживають цілком буденні життя: Індія навчається на лікаря, Рута закінчує одинадцятий клас. Усе раптово змінюється, коли через нещасний випадок гине наречений Індії. Раніше близькі сестри віддаляються, звинувачуючи одна одну в тому, що сталося. І саме тоді, коли, здавалося б, із конфлікту вже не виплутатися, Рута виявляє, що здатна впливати на реальність у снах. Невдовзі в її сновидіннях з’являються химерні тіні, і що ближче вони підступають, то дужче мерхне світло довкола дівчини. За нестримним бажанням повернути колишнє життя Рута не помічає, як кожен наступний сон стає дедалі темнішим.

 

Галина Петросаняк Не заважай мені рятувати світ. — Брустурів: Дискурсус, 2019

Мова у цих оповіданнях на гострі суспільні теми про відгомін минулих і зовсім свіжих історичних травм у житті різних людей, про реакцію на зміну гендерних взаємовідносин, про пошуки Бога в хаосі свободи. Причому відбувається це в героїв збірки повсюдно – від глухого села до гамівного міста, де за кухлем пива якийсь дивак з оповідання, що дало назву збірки, забув таємничий рукопис. Хоча, які можуть бути таємниці? "Молитва й матірні слова в нашій свідомості не дисонують, - дізнаємося ми про чергові "пророцтва» філософа - вони запросто чергуються протя­гом одного дня, та що там, протягом години. Каша в голові – це нормально. Ми харчуємося нею, нам навіть смачно". Тож рятують герої насамперед свій власний – внутрішній, втрачений чи знайдений світ, історії про який складаються як з особистого досвіду, так і з родинної пам’яті поколінь.

"Власне, ця місцевість була не зовсім незнайомою, - повідомляють вже у першій з оповідок. - В останні роки перед смертю дід так часто й детально опису­вав свій утрачений рай – Плин і його околиці, – що Матіас мимоволі впорядкував цей простір у своїй уяві. Зараз моло­дик дивувався, наскільки картина, яку бачив перед собою, відповідає тій уявній".

 

Юрій Сорока. Іменем сонця. Нотатки Семена Паливоди. – Х.: Фоліо, 2019

Це другий роман цього автора з серії "Нотатки Семена Паливоди". Цього разу засніжені Товтри здригнулись від жорстокості таємничого вбивці, який не просто вбиває, а… розтинає тіла. Важкий, смертельний жах видерся на простори Поділля з невідомих пекельних глибин, і його не змогли зупинити навіть мури. Цей жах заповз на вулички Кам’янця, стиснув його в холодних обіймах й відібрав спокій у городян. Але, на щастя жителів фортеці і місцевого каштеляна, у них є останній козир – вже знайомий читачам з роману "Куля для вовкулаки" колишній курінний отаман Запорізької Січі, найкращій спеціаліст з розкриття злочинів в Україні Семен Ольховський-Паливода. Разом зі своїм вірним товаришем Микитою він повинен зупинити страшного вбивцю.