І обіцянки, і своє бачення: що передбачає програма дій уряду Гончарука на 5 років

Уляна Букатюк
2 жовтня, 2019 середа
18:32

Уряд на чолі з Олексієм Гончаруком запланував зростання економіки на 40% за 5 років, вдвічі збільшити частку лоукостерів та експорту, відремонтувати дороги та скоротити смертність

30 вересня Кабінет міністрів України передав на розгляд парламенту Програму дій уряду на наступні 5 років. А вже 4 жовтня народні депутати планують розглянути програму та, ймовірно, затвердити. Якою Україну бачать у Кабміні після правління Зеленського.

Конкретні особи для всіх цілей та людина в центрі

У вступі до програми зазначено, що в її основу покладено "людиноцентричний підхід", тож дії уряду впродовж 5 років будуть спрямовані "на вирішення конкретних проблем людей у різних соціальних ролях та життєвих ситуаціях".

"За досягнення кожної із запропонованих цілей в уряді відповідатиме конкретна особа", - зазначено у документі.

Програма дій розписана на понад 130 сторінках. Втім здебільшого вона складається із переліку намірів, а подекуди - обіцянок, оскільки чітких показників досягнення цілі та конкретного часу - немає.

Серед загальних цілей уряд розраховує досягти таких результатів:

● економіка України зросте на 40%;

● створення 1 млн. нових робочих місць;

● залучення $50 млрд. прямих іноземних інвестицій (у 2018 р. - близько $2,3 млрд);

● "очевидний розвиток інфраструктури": 24 тис. км відновлених доріг (за три попередні роки відновили 6,8 тис км доріг), розвиток залізниці, 5 глибоководних портів та 15 аеропортів;

● кожен українець буде забезпечений на рівні реального прожиткового мінімуму (понад 4,2 тис. грн);

● рівень забруднення довкілля зменшиться принаймні на 20%;

● народжуватиметься більше українців, ніж помиратиме.

Завдяки цьому Україна зможе реалізувати курс на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору.

Освіта та медицина

Згідно з планами уряду, за наступні 5 років повинен зрости показник охоплення освітою дошкільнят. Також з 2021 року щонайменше 10% педагогів дошкільних закладів повинні підвищити кваліфікацію.

Час підвезення учнів до опорного закладу освіти повинен становити не більше 30 хвилин в одну сторону якісним дорожнім покриттям.

Особливий наголос в програмі зроблено на випускниках, що обирають профтехосвіту після школи: їхній відсоток повинен зрости щонайменше до 45%.

Суттєві зміни передбачили для системи вищої освіти: за 5 років до 70% державних ВНЗ вийдуть із статусу бюджетної установи. 

Частка державного фінансування закладів приватної форми власності складе не менше 5%.

За рахунок вакцинації 95% населення, кількість епідеміологічних спалахів повинна зменшиватись на 30%. Також, згідно із програмою, гроші продовжать "ходити за пацієнтом", як передбачено медичною реформою.

Крім того, в уряді планують створити умови для розвитку трансплантації та вдосконалити систему екстреної медичної допомоги: цілодобово за 10 хв на виклик повинні приїжджати в місті та за 20 хв - поза містом. 

Сімейний лікар або фельдшер повинен бути в доступі не далі, ніж за 7 км. А досяжність закладів вторинної та третинної медичної допомоги та лiкарень iнтенсивного лiкування (лікарні, амбулаторна та стаціонарна допомога) - 60 км або 60 хвилин.

За 5 років рівень смертності в Україні повинен зменшитись на 5%, а от очікувана тривалість - життя зрости на 5%. 


Соцзахист та культура

Без конкретики в програмі згадано про реформу пенсійної системи: 

"Майбутні пенсіонери мають знати, що треба робити, аби забезпечити власну старість, а держава має забезпечувати достатнє інформування", - зазначено у документі.

Нагадаємо, міністерка соціальної політики України Юлія Соколовська вважає, що про впровадження накопичувальної пенсійної системи говорити ще зарано.

За планами уряду, 40% працездатних людей з інвалідністю мають бути забезпечені роботою, а 20% - відкрити власну справу. Також до рівня середньої зарплати повинен зрости рівень фінансового забезпечення осіб з інвалідністю та осіб, що доглядають за ними.

Рівень безробіття повинен знизитись з 9,6% до 5%, а середній термін пошуку легальної роботи скоротитися з 3,6 до 2 місяців.

У програмі згадано про підтримку внутрішньо-переміщених осіб, однак немає жодної згадки про реінтеграцію окупованих територій у разі їхнього повноцінного відновлення у складі України.

Для ветеранів в уряді планують створювати спеціальні простори, відкрити "Національний центр психічного здоров’я ветеранів", а також "підвищити рівень шанобливого ставлення суспільства до героїв Революції гідності та захисників України від агресії Російської Федерації".

Також є чимало обіцянок щодо культури: зокрема, уряд збирається замовляти виконання державним театрам, концертним залам, філармоніям сучасних українських і сучасних світових мистецьких творів (не менше 30%); побудувати Музей сучасного мистецтва; запровадити єдиний електронний квиток для всіх мистецьких і культурних закладів тощо.

Втім у програмі дій уряду на 5 років немає згадок про підтримку функціонування української мови.

Загалом, згідно із задумом, частка культурного, креативного продукту, спорту і туризму має зрости до 12–14% ВВП.


Економіка та держфінанси

Найбільше конкретних показників та термінів у планах уряду щодо економічно-фінансового блоку. Так, до 2024 року дефіцит бюджету повинен знизитись до 1,5% (у 2020 році заплановано 2,09%). 

Відношення державного боргу до ВВП зменшитись до 40% на кінець 2024 року (зараз близько 60% ВВП). Також повинна змінитися структура запозичень - уряд зосередиться на гривневих запозиченням, та скоротить валютні на 50%.

Також, з червня 2020 року Україна плануватиме держбюджет на три роки наперед. А до реформованих митної та податкової служб повинні працевлаштуватися не менше 50% нових людей.

Частка держави на банківському ринку має скоротитися до 20% (зараз близько 54%). Державні банки мають продати приватним інвесторам.

Також уряд планує стимулювати кредитування бізнесу, зокрема запустити фонди часткового гарантування кредитів, однак без конкретних термінів та показників.

Український експорт за ці 5 років повинен зрости вдвічі, а частка держави в економіці зменшитись до 5%.

Багато планів щодо ринку землі: "земельний ринок запрацює з 1 жовтня 2020 року, що, зокрема, призведе до збільшення вартості оренди за 1 га в середньому по країні з 1700 грн у 2018 році до 4000 грн у 2024 році",- йдеться у документі.

А 100% відомостей  про земельні ділянки буде внесено до Державного земельного кадастру до кінця 2020 року. 

Читайте також: Не більше 200 га в одні руки та без росіян: що пропонує законопроєкт про ринок землі. Інфографіка

Уряд обіцяє спростити реєстрацію особистих селянських господарств як суб’єктів господарювання та отримання необхідної дозвільної документації для введення в обіг сільськогосподарської продукції.

"Ці дії знизять рівень безробіття та покращать можливість українців знайти гідну роботу", - пояснено у програмі.


Інфраструктура, енергетика та екологія

Уряд запланував поділ "Укрзалізниці" на три частини: оператора інфраструктури, вантажного перевізника, пасажирського перевізника. За 5 років УЗ розраховують оновити 200 локомотивів, 800 пасажирських вагонів, 10 електропоїздів "Інтерсіті", відремонтувати 5000 км залізничних шляхів.

Залізничні вокзали Києва, Миколаєва та Запоріжжя віддадуть у державно-приватне управління.

Щодо доріг плани також доволі амбітні: за 5 років уряд планує відремонтувати 24 000 км - це понад 50% протяжності доріг державного значення.

Передбачене збільшення частки low-cost авіакомпаній з 38% до 63%. Очікується збільшення пасажиропотоку на 60% (з 20 млн - до 32 млн пасажирів на рік), вантажопотоку на 20% (з 94 тис т - до 112 тис т на рік). Для цього за 5 років побудують 15 аеропортів.

Заплановане будівництво та модернізація щонайменше 15 глибоководних причалів із допустимою осадкою від 15 метрів (зараз таких 5).

До 2024 року частка біржової торгівлі енергоресурсами повинна зрости до 50%, а енергоринок - скоротити залежність від одного джерела енергоресурсу до 30%.

Українська сім’я не повинна платити більш як 15% від свого доходу за комунальні послуги, обіцяють в уряді. Ті, хто вимушений буде сплачувати більше, отримує підтримку від держави.

А загалом до 80% українців будуть задоволені отриманими комунальними послугами, розраховують у Кабміні.

Уряд обіцяє збільшити вуглецевий податок,  запровадити спецакциз 1% на товари, виробництво яких має вплив на екологію. 

Буде посилено екологічну відповідальність та впроваджено принцип "забруднювач платить". 

Загальні обсяги споживчих відходів в Україні повинні скоротитися до 50%, а похованих - на 30%. На кінець 2024 роки зростання обсягу перероблених побутових відходів зросте з 3% до 15%.


Безвіз, громади та дигіталізація 

На 40% виросте рівень задоволеності населення якістю та безпекою життя в містах. А Індекс задоволеності громадян житловими умовами зростатиме на 5% щороку. Також більше українських міст (а не лише Київ) потрапить до міжнародного рейтингу Global Liveability Index видання The Economist.

100% державних послуг в Україні 2024 року будуть доступні онлайн, а 60% українців ними користуватимуться.

Також у планах уряду, громадяни та гості країни зможуть користуватися високошвидкісним інтернетом на всіх міжнародних автошляхах та в усіх населених пунктах.

Онлайн будуть доступні й 100% консульських послуг: усі українські громадяни матимуть зв’язок із консулом протягом 24 годин.

Уряд планує розширити перелік безвізових країн для громадян України за рахунок Гватемали, Гренади, Коста-Ріки, Маврикію, Маршалових островів, Монголії, Науру, Палау, Перу, Сальвадору, Самоа, Сен-Вінсент і Гренадін, Соломонових островів та Ямайки. 

У 2020 році буде збільшено строки безвізового перебування в Аргентині, спрощений існуючий режим поїздок до Мексики, завершені відповідні переговори з Великою Британією, Республікою Корея, Канадою, Японією, Австралією та іншими.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
21:00
ID-картка, паспорт
Чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України, - постанова уряду
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
Більше новин