Україна на Євро-2020: 7 речей, які зробили можливим футбольне диво команди Шевченка

Дмитро Марценишин
15 жовтня, 2019 вiвторок
17:26

Збірна України з футболу провела найкращу відбіркову кампанію у своїй історії та достроково вийшла до фінальної частини чемпіонату Європи

Побиття чемпіонів

14 жовтня збірна України з футболу написала одну з найяскравіших сторінок у своїй історії. У вирішальному матчі відбіркового турніру чемпіонату Європи у Києві команда Андрія Шевченка переграла чинних чемпіонів Європи та переможців Ліги націй, одну з найсильніших збірних світу - Португалію.

Українці ошелешили Кріштіану Роналду та компанію двома голами у першому таймі у виконанні Романа Яремчука та Андрія Ярмоленка. У середині другої половини гри наша команда залишилися у меншості після вилучення Тараса Степаненка та пропустила гол у відповідь з пенальті від Кріштіану Роналду. А потім українці мужньо вистояли під шаленим тиском фаворита та втримали перемогу 2:1.

Вона достроково гарантувала збірній України перше місце у групі B та вихід до фінальної частини Євро-2020. Команда Шевченка набрала 19 очок та стала недосяжною для переслідувачів. У Португалії залишилося 11 балів, у Сербії - 10, Люксембург має 4 бали, Литва - 1.

Авантюрний крок

 

null

Напевне, це була найкраща відбіркова кампанія у історії збірної України з футболу. Тим більше, зараз складно повірити, що у 2016 році, коли до національної команди прийшов Андрій Шевченко, у нього майже ніхто не вірив.

У легендарного футболіста взагалі не було тренерського досвіду і його призначення до національної команди скидалося на авантюру.

Спочатку у 2016 році Шевченко став асистентом тодішнього головного тренера збірної України Михайла Фоменка, який вивів команду до фінальної частини Євро-2016. З подальшої реакції усіх причетних осіб, все виглядало так, що керівництво Федерації футболу України призначило володаря "Золотого м’яча", попри думку Фоменка, у якого був свій сформований тренерський штаб.

У підсумку в команді сформувалися два центри впливу, що наклало свій негативний відбиток на внутрішню атмосферу у збірній. Це стало однією зі складових провалу на Євро-2016, де українці програли усі три матчі та стали найгіршою командою на турнірі.

Повна трансформація

null

Після цього Михайло Фоменко пішов у відставку, а новим головним тренером збірної України призначили Андрія Шевченка. Першим його вдалим кроком на посаді стало запрошення до тренерського штабу іноземних фахівців - італійців Мауро Тасотті, Андреа Мальдери та іспанця Рауля Ріанчо, який раніше успішно працював асистентом Сергія Реброва у "Динамо".

Разом з ними Шевченко почав докорінно перебудовувати гру збірної України. Замість традиційного захисного, силового футболу тепер команда пропагувала комбінаційний стиль та намагалася грати "першим номером".

Паростки нового почерку збірної України стали одразу помітні, проте заради складного процесу трансформації довелося пожертвувати результатом у кваліфікації чемпіонату світу-2018. Українці у своїй групі фінішували лише третіми та програли у боротьбі за вихід до фінальної частини турніру Ісландії та Хорватії.

Жертва виглядала цілком виправданою, особливо враховуючи те, що чемпіонат світу відбувався у Росії і поставало питання про бойкот турніру нашою національною командою на території країни-агресора.

Перший успіх

null

Справжні якісні зміни у грі команди Шевченка сталися восени 2018 року. Команда Шевченка вразила впевненим виступом у новому турнірі для збірних - Лізі націй. Українці достроково виграли змагання у своїй групі та залишили позаду міцні команди Чехії та Словаччини. За підсумками першого розіграшу турніру наша команда вийшла до найсильнішого дивізіону, де восени 2020 року зіграє проти найсильніших команд Європи.

Збірна України на це повністю заслуговує. Це більше не була команда, яка озирається на суперника. Наші футболісти грали з позиції сили та диктували на полі свої умови. Не лише руйнували та заважали, але й самі творили на полі.

Нові лідери

null

При цьому Андрієві Шевченку не довелося ламати ігровий менталітет футболістів. Навпаки тренер дав гравцям можливість розкрити свої сильні сторони. Адже так співпало, що нові лідери команди - Руслан Малиновський та Олександр Зінченко - є гравцями креативним, які найкраще почуваються у атакувальній стихії.

Водночас, обидва володіють необхідним балансом між наступом та обороною. Зінченко його відшліфував у "Манчестер Сіті", де він зміг стати гравцем основи на непритаманній для себе позиції лівого захисника та вже двічі виграв чемпіонат Англії.

Малиновський досягнув стрімкого прогресу в "Генку", якому допоміг стати чемпіоном Бельгії. Недарма хавбек отримав запрошення у топ-чемпіонат та розпочав новий сезон у італійській "Аталанті".

Також у Бельгії на новий рівень вийшов форвард Роман Яремчук, який виявився не потрібним "Динамо", однак розкрився у "Генті". Завдяки цьому він став основним нападником збірної України.

Міцний характер

null

 

Нові обличчя взагалі є характерною рисою команди Шевченка, який не боїться довіряти молоді. На лівому фланзі оборони місце у старті завоював 20-річний Віталій Миколенко. Праворуч у півзахисті регулярно виходить 21-річний Віктор Циганков. А у центрі оборони діє Микола Матвієнко, якому лише 23.

"Глибини" складу додали два бразильці, які отримали українське громадянство. Жуніор Мораес у потрібний момент завжди готовий замінити Яремчука. А Марлос взагалі став гравцем основи та замінив там травмованого Андрія Ярмоленка, а потім Євгена Коноплянку, коли у того виникли проблеми з ігровою практикою.

А ще команда Шевченка навчилася тримати удар та у вирішальні моменти демонструвати характер. Його українці показали у гостьовому матчі з Люксембургом, у якого вирвали перемогу на останніх хвилинах. Характер команда показала й у домашній грі з Португалією, коли залишилася у меншості та відстояла 3 очка.

"Сьогодні я побачив 11 левів, які билися до кінця. Вдячний їм, тому що було нелегко. Три роки тому ми прийшли і поміняли кардинально все", - сказав після перемоги над португальцями Шевченко.

Найпереконливіший відбір

null

Все це дозволяє констатувати, що нинішня відбіркова кампанія була найуспішнішою в історії збірної України. У 2006 році вона також з першого місця вийшла на чемпіонат світу, але тоді серед суперників команди Олега Блохіна не було топ-команд на зразок Португалії. Вона випередила Туреччину, Данію та Грецію.

Вперше збірна України пробилася до фінальної частини "напряму". У 2012 році Україна дебютувала на чемпіонаті Європи на правах господарки турніру, а на Євро-2016 потрапила через стикові матчі  завдяки перемозі над Словенією.

Нинішній успіх у кваліфікації на тлі попередніх досягнень виглядає переконливішим. Тепер його необхідно розвинути у фінальній частині, де українці раніше зупинялися на груповому раунді. Найбільшим успіхом збірної України наразі залишається вихід до чвертьфіналу чемпіонату світу-2006. І є відчуття, що саме на Євро-2020 є шанс його нарешті перевершити.

Шлях збірної України на Євро-2020

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
Більше новин