Віталій Портников: Трампу не потрібні друзі мимоволі

Рішення американського президента Дональда Трампа про виведення військ з Сирії - що призвело до потужного наступу турецьких військ на позиції місцевих курдів - вже викликало цілий шквал негативної реакції в світі і в самій Америці, також і з боку традиційних союзників американського президента

Спостерігачі помітили  демонстративну підтримку сирійських курдів ізраїльським прем'єром Беньяміном Нетаньяху - близьким особистим другом Трампа. Обурення висловили і представники євангельських спільнот США - традиційного електорату Трампа.  З критикою виступають найавторитетніші представники цієї групи населення, які переконують Трампа у необхідності змінити свою політику.  І тільки тут, в Україні, тиша.

Сирія цікавить нас тільки тоді, коли сирійські міста бомбардує Росія і можна нагадувати світові про її людожерство. Але у всіх інших випадках криза на Близькому Сході залишається далеко від інтересів українців. А даремно.

Тому що відхід США з Сирії означає не тільки зростання ролі Росії в регіоні і світі.  Він означає, що президент США відмовляється від справжніх друзів. А сирійські курди були куди більш важливі для Білого дому, ніж українці, про яких Трамп ніколи і чути не хотів.  Вони зіграли важливу роль в боротьбі з "Ісламським державою" і в стабілізації ситуації на кордоні Сирії та Туреччини, а значить - і в ситуації з міграційною кризою.  Вони були найефективнішим опозиційним угрупованням в Сирії, яка довела, що у диктатури Асада може бути ефективна світська альтернатива.  І тепер всі ці зусилля Трамп залишив на розсуд - або на розтерзання - Ердогану.

 У Києві варто було б про це задуматися.  Якщо Трампу не потрібні такі друзі, як курди - так навіщо йому потрібні друзі, яких він ніколи не хотів мати, друзі мимоволі?

Той, хто захоче допомогти йому у важкий момент, подяки не дочекається.