Культова класика і фестивальні хіти: 10 фільмів, які не можна пропустити на Тижні критики

У Києві стартує 3-й Київський тиждень критики: фестиваль артхаусу і класичних фільмів

Цього року кияни і гості міста зможуть побачити одразу декілька фільмів-переможців Каннського кінофестивалю різних років, зокрема картини видатних американських режисерів Мартіна Скорсезе і Френсіса Форда Копполи. Еспресо обрало 10 фільмів з програми Тижня критики, які варто переглянути на великому екрані.

"Додому" (режисер Наріман Алієв)

Одна з головних українських прем’єр року від самобутнього кримськотатарського режисера Нарімана Алієва. Його фільм "Додому" брав участь у другому за престижністю конкурсі Каннcького кінофестивалю та отримав гран-прі Одеського фестивалю. Картина Алієва розказує драматичну історію повернення в анексований Крим кримського татарина, батька (Ахтем Сеітаблаєв), син якого гине на війні на Донбасі. 

"Безтурботний їздець" (режисер Денніс Гоппер)

Незалежна американська драма у жанрі "роуд-муві" (фільм-дорога) про пригоди двох байкерів, які через відкриту країну та пустельні землі прямують від Лос-Анджелесу до Нового Орлеану. "Безпечний їздець" - це фільм про контркультуру, який досліджує соціальні проблеми та напруженість у Сполучених Штатах протягом 1960-х років, наприклад, підйом хіпі-руху і розповсюдження наркотиків. Ця картина ще при житті її авторів (Денніса Гоппера, Пітера Фонди) отримала культовий статус і була внесена до бібліотеки Конгресу США, в реєстр фільмів, які мають "культурне, історичне чи естетичне значення".

"Апокаліпсис сьогодні" (режисер Френсіс Форд Коппола)

Епічна воєнна драма про війну у В’єтнамі. Фільм слідує за річковою подорожжю з Південного В'єтнаму до Камбоджі, яку здійснив капітан Бенджамін Л. Віллард (персонаж, якого грає Мартін Шин). Він виконує таємну місію вбивства полковника Курца (грає Марлон Брандо) – офіцера спецназу армії, якого звинувачують у вбивстві і вважають божевільним. Фільм Копполи, який відомий своєю драматичною історією важких зйомок, отримав головну нагороду Каннського кінофестивалю та два "Оскара".

"Паперовий Місяць" (режисер Пітер Богданович)

Комедійна драма 1973 року відомого режисера і історика кіно Пітера Богдановича. Сюжет цього чорно-білого фільму розвивається під час Великої депресії США. У фільмі головні ролі виконують реальні батько і донька – актори Раян і Тейтум О’Ніл. Остання у віці 10 років за фільм "Паперовий Місяць" отримала "Оскар" як найкраща акторка другого плану.

 "Таксист" (режисер Мартін Скорсезе)

Психологічна драма видатного американського режисера Мартіна Скорсезе. Він показує історію самотнього ветерана війни у В’єтнамі, який працює таксистом у Нью-Йорку та стикається з реальністю, до якої не готовий. Фільм, у якому головну роль зіграв Роберт Де Ніро, був удостоєний головної нагороди Каннського кінофестивалю – "Золотої пальмової гілки". "Таксист" стабільно входить у різноманітні списки найкращих фільмів 20 сторіччя.

"Маяк" (режисер Роберт Еггерс)

Чорно-білий фільм жахів, в якому головні ролі зіграли популярні актори Вільям Дефо та Роберт Паттінсон. У фільмі розказана історія двох доглядачів маяків на віддаленому та загадковому острові Нова Англія у 1890-х роках. Картина отримала приз Міжнародної федерації кінопреси на цьогорічному Каннському кінофестивалі.

"Озеро диких гусей" (режисер Дяо Інань)

Китайська кримінальна драма про лідера банди, який втікає від поліції і знайомиться з повією, та разом з нею шукає вихід з глухого кута. Цей фільм був учасником офіційної конкурсної програми Каннського кінофестивалю та претендував на здобуття головної нагороди кінофоруму.

"Про нескінченність" (режисер Рой Андерсон)

Фільм культового шведського режисера Роя Андерсона, який у 2014 році став лауреатом "Золотого лева" Венеційського кінофестивалю. У новому фільмі Андерсона "Про нескінченність", який цього року був удостоєний приза за найкращу режисуру у Венеції, глядачі побачать філософську історію про протилежності і проблеми людського буття.

"Атлантика" (режисер Маті Діоп)

Гіперреалістична романтична драма про кохання і розлуку, події якої відбуваються у Сенегалі. Режисерка цього фільму Маті Діоп увійшла в історію як перша темношкіра жінка-режисер, чий фільм боровся за здобуття головного призу Каннського кінофестивалю. Врешті-решт "Атлантика" здобула Гран-прі фестивалю у Каннах, а Сенегал висунув цей фільм на здобуття премії "Оскар".

"Довге прощання" (режисер Роберт Олтмен)

Американська драма культового режисера Роберта Олтмена, знята за мотивами роману популярного у старому Голлівуді письменника і сценариста Реймонда Чендлера. У центрі заплутаного сюжету – детектив, який стає заручником історії вбивства дружини свого приятеля. Цей фільм називають своєрідним дослідженням порядної людини, кинутої напризволяще у егоїстичному суспільстві, в якому поняття дружби і вірності безглузді.