Як зміцнити імунну систему в осінньо-зимовий період

Вона виконує велику роботу, захищаючи нас від мікроорганізмів, які викликають захворювання. Це дуже складна система, яка володіє клітинами пам’яті і веде облік кожного мікрорганізма, якого колись перемогла

Чомусь найчастіше люди згадують про імунну систему саме в осінньо-зимовий період. Але якщо бути чесними, то про свій імунітет потрібно дбати увесь рік незважаючи на те, яка погода за вікнами. Як ви уявляєте свою імунну систему, як вона працює?

АННА ЧОРНА, ЛІКАР ВИЩОЇ КАТЕГОРІЇ, ПРОВІДНИЙ СПЕЦІАЛІСТ КЛІНІКИ "СМАРТМЕД":

"Насправді імунна система – це сукупність органів, які відповідають за  імунітет. Тобто починаючи зі шкіри, слизових оболонок, починаючи з перших бар’єрів – це теж є імунна система. Наша шкіра, вона наче панцир захищає наш організм від бактерій та вірусів. Друга система – це слизова оболонка. Тому що саме через неї до нас дуже часто потрапляють віруси та бактерії з якими так войовниче намагається справитися імунна система. Слизова ротової порожнини, мигдалики,  слизова легенів, селезінка,  слизова сечостатевої системи та кишківник."

Оскільки це не просто міфічний орган, а ціла система в якій тканини, клітини та органи, не існує однієї чарівної пігулки чи настоянки випивши яку, можна вплинути на роботу всієї імунної системи. Якщо ви чи ваші діти часто хворієте не варто бігти до аптеки і запитувати фармацевта, щоб такого купити? Потрібно з’ясувати причину, чому саме ваша імунна система не захищає організм.

АНАТОЛІЙ ДОРОВСЬКИХ, ДИРЕКТОР КЛІНІКИ ІНТЕГРАТИВНОЇ МЕДИЦИНИ "СМАРТМЕД":

"Люди звикли, що імунна система захищає від всього. Але імунна система не дивлячись на свою складність, сама схильна до інфекційного ураження. Це один з ключових моментів, які найчастіше бувають. Потрібно розібратися, який саме вірус вразив ваш організм. Потім прибрати ці віруси. А ось в цьому і є складність."

Щоб зрозуміти чи насправді ваша імунна система працює не коректно, потрібно здати імунограму, загальний аналіз крові, аналізи покажуть чи є зміни. І лише після цього варто приймати рішення, щодо вживання ліків чи вітамінних комплексів. Нажаль люди, в гонитві за тим, що всім потрібно "підвищити" імунітет -  саме це їм нав’язує реклама. 

АНАТОЛІЙ ДОРОВСЬКИХ, ДИРЕКТОР КЛІНІКИ ІНТЕГРАТИВНОЇ МЕДИЦИНИ "СМАРТМЕД":

"Імуномодулятори приймати не варто, якщо імунна система заражена вірусною інфекцією – це може призвести до дуже негативних наслідків. Навіть до аутоімунних процесів, а це дуже серйозні захворювання. Потім дуже довго і важко лікуються. Тому довіряти рекламі і вірити, що це класний імуномодулятор  в жодному разі не можна! А щоб вплинути на роботу імунної системи потрібно прибрати  інфекційні навантаження, відновити роботу шлунково-кишкового тракту, забезпечити організм мікроелементами і вітамінами"

Але звичайно існують правила знаючи які, ви зможете зміцнити свою імунну систему. Головне - це повноцінне харчування, сон, фізичні навантаження та позитивний настрій. У людей, які знаходяться в постійному стресі та мало сплять, втрачаючи свої сили, і   організм перестає боротися з вірусами. Тому час подбати про себе і ваш імунітет подякує вам.