Іван Міклош: За п’ять років після Революції Гідності було зроблено набагато більше, ніж в попередні 20 років

Андрій Яніцький
5 листопада, 2019 вiвторок
07:13

Словацький економіст і реформатор Іван Міклош, керівник групи радників з впровадження реформ в Україні розповів про трансформацію економіки України у програмі “Еспресо. Капітал” на “Еспресо”

Ведучий програми – Андрій Яніцький, керівник Центру вдосконалення економічної журналістики при Київській школі економіки. 

Іван Міклош говорив російською, ми переклали його відповіді.

Пане Іване, ви проводили масштабні реформи в Словаччині і зараз спостерігаєте за реформами в Україні. Чи є схожі моменти?

Так, є схожі ситуації у деяких галузях. Насамперед я порівнюю, де була словацька економіка у 90-х та де була економіка України після Євромайдану, після Революції гідності. 

Тому що Словаччина в той час під керівництвом Владіміра Мечіара була виключена з інтеграції в Євросоюз, була величезна корупція, не приходили ніякі інвестиції, була модернізована індустріальна база. 

Ситуація в Україні навіть складніша, тому що відбулася війна й анексія Криму. Але з економічної точки зору, ситуації схожі. 

Словаччина тоді була виключена з євроінтеграційних процесів. Наші сусіди - Чехія, Польща та Угорщина - вже вели переговори про вступ до ЄС, значить, з цієї точки зору ситуація була схожа. 

У 1998 році прийшло перше уряд Мікулаша Дзурінди, де я був віце-прем'єром з економічних реформ, і тоді ми робили схожі кроки і реформи, як і Україна під час останніх п’яти років.

Ви були у чотирьох урядах у Словаччині. Які ключові реформи відбулися? 

Словаччина ще як частина Чехословаччини зробила перші реформи, яких в Україні тоді не було зроблено. В Україні була гіперінфляція, у Чехословаччині і Польщі макроекономічна ситуація була більш стабільна, тому реформи розпочали. Очищення банківського сектора. Потім такі структурні реформи як пенсійна, реформа охорони здоров'я. Потім демонополізація, відкриття ринків, перш за все, ринку енергетики. Ну і потім такі реформи як приватизація, як земельна реформа, відкриття ринку землі - дуже важливі.

Це 90-ті роки?

Так, майже все у 90-ті, на початку 2000-х. Очищення банківського сектору відбулося у 1999-2000 роках. В нас теж до цього банки були у дуже поганому стані.

Для порівняння, в Україні ця реформа відбулася лише у 2015-2016-их роках. Яка різниця. І людина, яка проводила це очищення, Валерія Гонтарєва, непопулярна в народі, скажімо так. Виборці за неї навряд проголосують. Чи можуть бути реформи популярними? Чи були ви популярними?

Ні. Ми не були ніколи найпопулярнішими. Мали якусь підтримку, перш за все, у людей, які розуміють необхідність реформ, у більш освічених людей, у більш молодих. Але ніколи реформатори не бувають найпопулярнішими. Тому що люди в принципі бояться реформ, тому що реформи - це нова ситуація, а люди не знають, якою ця нова ситуація буде. 

Деякі реформи можуть бути популярними. Наприклад, пенсійна реформа в Україні за часів прем’єрства Володимира Гройсмана призвела до підвищення пенсій. Вона була чутлива, але водночас була популярна.

Є групи, які виграють від реформ, є, які програють.

Так, і завжди люди бояться нового, бояться змін. Це неприйняття ризику, це нормально. Це не тільки в наших країнах. Подивіться, що у Франції. Там Макрон виграв вибори і отримав мандат на проведення реформ. І як важко йому робити ті маленькі кроки, у порівнянні з тими реформами, які треба зробити Україні і які були зроблені в Словаччині. Навіть маленькі реформи дуже важко політично робити. 

Ось чому треба, щоб було лідерство. Щоб реформатори були політиками, які не бояться робити реформи. Думаю, що сьогоднішній уряд, президент і його команда показують дуже хороший приклад, що у них є воля і сміливість ці реформи робити.

Ви зробили хорошу кар’єру у Словаччині, чому ви приїхали в Україну?

Я був у політиці більш 20 років, був у чотирьох урядах, зробив багато реформ. Але вже в Словаччині я не бачив можливість робити реформи, тому що в Словаччині з 2006 року, з перервою у два роки, коли ми повернулися в 2010-2012 роках, в уряді - популісти, які не хочуть нічого змінювати. 

Все моє життя було про реформи. Ще коли я був молодим викладачем в університеті, я займався аналітикою змін. І потім, коли був розвал комунізму, я впроваджував ці зміни як радник тодішнього прем’єра, першого після вільних виборів. 

Україна - дуже важлива країна і тут відкрилося вікно можливостей. Після Революції Гідності прийшов новий уряд, який хотів робити реформи. Після останніх виборів у цьому році це вікно можливостей відкрилося ще більше. 

І якщо б не було попиту на мої поради, я б не міг тут працювати. Але мене запросили. У 2015 році запросила міністерка фінансів Наталія Яресько та міністр економіки Айварас Абромавичус. А у 2016 році новий на той час прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

З одного боку, багато було зроблено, але далеко не все, що було можливо і необхідно. Реформи - це більш політичний проблема, ніж технічна. Сьогодні ми вже знаємо з досвіду інших країн, хорошого і поганого, що треба робити, а що не треба робити. Але реформи - це завжди політичний виклик.

Ви казали про вікно можливий в Україні в 2014-16-му роках. Сьогодні вже 2019-ий. Що сталося з тим “вікном”, чому воно закрилося. Чи воно досі відкрите?

Вікно можливостей відкрилося після Євромайдану, але не повністю. Чому? Тому що ситуація була дуже важка. По-перше, прийшла глибока рецесія у 2014-15 роках. Але її причина - не відсутність реформ, а російська агресія. У цих умовах щось дуже важко робити, бо люди не будуть задоволені, і це нормально.

Друга причина, чому не було реформ, - не було достатньої підтримки політичних партій і парламенту. Ми знаємо, що в парламент було дуже важко йти з реформаторськими законопроектами. 

І третя причина - реальний вплив тих, хто не хоче реформ, дуже і дуже сильний. Олігархів у тому числі.

А в Словаччині були олігархи? 

Так, є в Словаччині дуже багаті і впливові люди, які хочуть зловживати своїм впливом у політиці для вигод, для пошуку ренти. Але не в тій кількості і якості, як в Україні. Можна сказати так: чим швидше і чим краще реформи були зроблені, тим менший простір для олігархів і менший вплив олігархів. 

Наприклад, коли подивимося на країни Балтії, перш за все на Естонію, там менший вплив і нижче корупція. Але коли подивимося на Словаччину, це теж одна з причин, через яких ще у 90-ті за часів Мечіара, у нас не було реформ, була величезна корупція і ми були виключення з інтеграції з ЄС. 

А щодо України, я думаю, що вже під час останніх п’яти років відбувається тільки якась часткова деолігархізація в Україні.

Вплив олігархів вже менший. І коли я кажу, що вікно можливостей частково відкрилося після Євромайдану, то після цього року, після виборів президентських і парламентських це вікно можливостей відкрилося ще більше. 

Причина: є партія і президент, які отримали дуже велику підтримку і легітимність. Програма президента і уряду дуже хороша, одна з найбільш радикальних програм реформ. Те, що чиновники взяли на себе до кінця року вирішити список з 40 задач, це дуже амбітний реформальний план, хороший. 

Сьогодні це вікно відкрилося ще більше, але це не означає автоматично, що все станеться. Тому що є ризики, є люди, які будуть проти, можна очікувати, що навіть підтримка президента і уряду буде падати. Значить, можна очікувати, що й підтримка більшості у парламенті не буде такою сильною, якою вона є сьогодні.

Які ще ризики, крім олігархів? Росія, зрозуміло, що ще?

Росія. І те, що не в руках українського уряду. Глобальна економічна ситуація. Що прийде глобальна рецесія і криза, а вона прийде, ми просто не знаємо, коли саме. 

Вже була якась ілюзія 15 років тому, що криз не буде, що вже нові технології. А потім прийшов 2008-2009 рік. Тобто сьогодні всі розуміють, що криза буде. Питання коли і яка. І це може бути загрозою для українських реформ, тому що Україна не така маленька країна, як Словаччина, але Україна є частиною глобальної економіки.

Як нам від кризи захиститися?

Неможливо від неї захиститися повністю. Можна створити резерв, щоб у разі приходу кризи, зменшити рецесію. 

Ви написали книгу про реформи після Революції гідності. Які основні висновки цієї книги?

Головна причина, чому ми написали книгу, тому що бачили, що є такий наратив і в Україні, і за кордоном, що “нічого не було зроблено”. Це - неправда. Ми хотіли об'єктивно показати, що трапилося. Де є хороші результати реформ, а де прогресу не було. Що було зроблено, що ні, і що ще треба зробити. 

Дуже важливе питання - чому не було зроблено більше? За п’ять років після Революції було зроблено набагато більше, ніж в попередні 20 років. 

Багато було зроблено у макроекономічній стабільності, у деяких структурних реформах, наприклад, у боротьбі з корупцією. Боротися з корупцією можна трьома способами: покарання - і там прогресу майже немає; прозорість - там більше прогресу; зниження простору для корупції - найбільший прогрес. 

Через дерегуляцію, лібералізацію, підвищення тарифів на газ, наприклад, де було величезне джерело корупції, коли була велика різниця між тарифами для населення та ринковою ціною. Зменшення простору для корупції було в банківському секторі, який був вичищений. Зменшення простору відбулося у сфері держзакупівель через систему “Прозорро”. У автоматизації повернення податку на додану вартість. Але, наприклад, не було прогресу в державних підприємствах, тому що не було прогресу в великої приватизації (в маленькій був якийсь). Ми хотіли показати, що наратив про відсутність прогресу у реформах неправильний. Це неправда.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
01:24
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
У Калузькій та Брянській областях РФ ударом БПЛА пошкоджено енергетичну інфраструктуру
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
Більше новин