Генерал Бен Ходжес: Поки Росія не забере своїх солдат, я б не визнавав легітимність жодних виборів на Донбасі

Антін Борковський
6 листопада, 2019 середа
07:06

Генерал Бен Ходжес, донедавна - головнокомандувач військ США у Європі (2014-2017 рр.), в ефірі програми телеканалу Еспресо "Студія Захід з Антоном Борковським" про формулу Штайнмаєра, ізоляціонізм США і стратегічне оточення України

Розмова відбулась у межах співпраці між телеканалом Еспресо і Львівським Безпековим форумом

Перед  Україною стоїть низка певних загроз, зокрема одна з них - реалізація формули Штайнмаєра, хоча ми і не знаємо, який буде чіткий алгоритм дій, але розуміємо:  Москва хоче диктувати Україні свої умови перемир’я, які можуть бути катастрофічними для України.

По-перше, я і думаю це важливо: слід відзначити жертовність молодих хлопців та дівчат з українських Збройних сил. Солдати проявили неймовірну хоробрість. Вони зупинили росіян, тож які б політичні і дипломатичні рішення ми би не шукали, ми не повинні забувати того факту, що дуже багато українських жінок і чоловіків було вбито Росією. Саме Росія - агресор, і про це не слід забувати. По-друге. Ми, звісно, мусимо мати дипломатичне вирішення. Ми повинні мати політичне і дипломатичне рішення, яке б захищало український суверенітет і українську територіальну цілісність. І тут, я думаю, Німеччина, Франція і США відіграють критичну роль. Ми повинні тримати Росію підзвітною. Росія не зробила абсолютно нічого, аби Захід їй щось подарував, просто "нуль". Вони системно порушують все, що обіцяли зробити, вони продовжують порушувати міжнародне право. Вони обіцяли повернути три українських військових  кораблі у листопаді і моряків. І навіть якщо моряки врешті повернулись, то Росія ніколи не поверне ці три кораблі. І ще сотні українців залишаються у них в полоні. Тож Німеччина, Франція та Сполучені Штати повинні продовжувати тиснути на Росію. Формула Штайнмаєра може стати частиною вирішення, проте формула не пояснює шляху після підписання угоди і до виборів. Аби вибори були легітимними, на Донбасі не повинно бути жодного російського солдата. Українська поліція повинна бути там, український офіційний уряд повинен бути там, кордон між Донбасом і Російською Федерацією повинен контролюватись Україною. Якщо ж цих  умов не буде дотримано, я б не визнавав легітимність жодних виборів на Донбасі. Через те, що це носить ім’я Штанмаєра, німці повинні зробити все для легальності процесу. Герр  Штайнмаєр - добрий дипломат, екс-міністр закордонних справ Німеччини, тепер він - президент Федеративної республіки Німеччина. Його ім’я на цьому всьому і це означає, що німці мають свою частину відповідальності у цьому рішенні.

Україна може опинитись у так званому стратегічному оточенні з боку Російської Федерації. Йдеться про те, що російські війська є в Білорусі, вони є на кордоні з Україною і на території України, у тимчасово окупованих територіях, ми бачимо посилення російської морської присутності в Азовському і Чорному морських басейнах.

Знову ж таки, це те, чому я кажу, що Росія, Кремль не зробили абсолютного нічого аби заслужити нашу довіру. Президент Рейган сказав, коли мав перемовини з містером Горбачовим, про їхню спільну роботу: "Довіряй, але перевіряй". Тож організації по типу ОБСЄ чи ООН повинні стежити за тим, чи виконує Росія свої угоди. І  я думаю, знову ж таки Німеччина, Франція та США відіграють критичну роль у захисті інтересів України, але також і у пошуку вирішення. Не слід дозволяти Росії діяти, навіть якщо вона не залучена у процес. Я був у Білорусі три тижні тому і бачився там із російськими офіційними особами, котрі кажуть: "як ми повинні піти з Донбасу, якщо там нема наших військ"? Тож якщо люди продовжують  довіряти брехливому російському наративу, Росія продовжить втручатись, буде влізати і робити, що їй заманеться. І в цьому лідерство Америки в роботі з німецьким і французькими союзниками є визначальним. Але я не відчуваю, що зараз воно настільки міцне, як мало б бути. Україна також має обов’язки. Українське суспільство має бути консолідованим, аби протистояти російським викликам дезінформації. Це означає, що медіа повинні бути агресивнішими і відповідати високим стандартам професійності. Це означає, що судова система повинна бути прозорою і професійною та слідувати букві закону. Це означає, що Україна не може бути контрольованою різними олігархами, які мають вплив на все замість української Конституції, Верховної Ради і президента.

В моїй останній розмові з Даніелом Фрідом, донедавнім координатором Держдепу з питань санаційної політики, він сказав, що одна з найбільших загроз для України - це ізоляціонізм Америки. І ми розуміємо, що Сполучені Штати в особі президента Трампа проводять доволі непродуману політику, яка має певні наслідки. Ми в Україні часто проводимо паралелі з курдами, які залишились на самоті із своїми проблемами.

Сполучені Штати повинні бути лідерами, залишатись залученими у процеси заради власних інтересів. Я розумію тих людей в США, котрі кажуть, що змучились посилати солдатів в Ірак чи Афганістан. Я був полковником в операції в Іраку у 2003 році, командував бригадою. Це було у 2003-му, а зараз вже майже 2020-й і ми досі там. Досі в Афганістані. Я був в Афганістані з 2009 до 2010 року. Я навіть не уявляв тоді, що ми досі будемо там. Тож є фрустрація американського суспільства, на кшталт: "Чому ми досі це робимо? ". Але це тому, що не видно кінцевої мети. Якби була конкретна мета, то ми б лишались там скільки потрібно, але якщо ви не впевнені у завершенні, тоді американці втрачають спокій. Варто сказати, що наша економічна ситуація залежить від Європи - Європа найбільший торговельний партнер США. Не Китай чи хтось інший, а Європа. Тож наша економіка залежить від Європи, стабільної, сильної, безпечної і квітучої. Тож нам потрібна Європа, аби забезпечити власні інтереси. Плюс - ми не можемо робити все самотужки. Нам потрібні союзники. США, навіть із найбільшим військовим бюджетом в історії, не зможуть зробити всього потрібного в Європі, на Близькому Сході, в Тихому океані, у Південній Америці та  Африці. Тож нам потрібні союзники. Найкращі наші союзники у Європі, також це - Канада та Австралія. Тож я маю надію, що ця політика, а швидше навіть філософія ізоляціонізму зміниться. Ми проходили через це раніше, тобто це не вперше в нашій історії і останнього разу наш ізоляціонізм був перед Другою світовою війною. Тож це наш власний інтерес - залишатись залученими, залишатись перейнятими і тісніше працювати з нашими союзниками. Я думаю, що ми повернемось на круги своя. Я в цьому оптимістичний.

А як, на вашу думку, буде розвиватись ситуація в Азовському і Чорному морях? Тому що розмови між Путіним і Ердоганом дуже сильно напружують нас в Україні. Ми розуміємо, що вода може тікати з-під нашого контролю, йдеться про поглиблену окупацію Росією басейну тих морів.

 Захід повинен зрозуміти, наскільки цей регіон є для нас важливим. Звісно,  Кремль хоче контролювати Чорне море. Чорне море, це як ключик доступу до Сирії, до Близького Сходу, до Східного Середземномор’я, Північної Африки і саме тому Росія хоче перетворити його на своє власне. Ми маємо там трьох союзників-членів НАТО: Румунію, Болгарію і Туреччину. Там у нас також дуже хороші друзі: Україна та Грузія. Нам потрібно, аби регіон Чорного моря був стабільним і безпечним. Це - частина східного і південного крила НАТО. Це - ключове місце для боротьби з ісламським екстремізмом. Це стосується не лише Росії, а також й Ірану. Тож Захід повинен мислити стратегічно стосовно цього регіону. Слід визнати це. І якщо ми працюватимемо над зростанням економічного потенціалу цього регіону, наприклад, зробимо  його ключовим для доставок з  Китаю через Чорне море до Європи, тоді європейські країни зацікавляться безпекою Грузії, України, Румунії і Чорного моря, бо ж матимуть у цьому економічний інтерес. Для мене крок номер один для безпеки цього регіону - зробити його економічно привабливим, наприклад, саме тому росіяни і роблять все, аби Грузія  не стала цим економічним хабом.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
21:46
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 10 людей, які були в електричці
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
21:07
Дар'я Білодід
Дзюдоїстка Білодід стала чемпіонкою Європи
20:42
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 93 боєзіткнення, на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки РФ
20:32
Дмитро Лубінець
Україна передала Катару список викрадених дітей росіянами. РФ опрацьовує його
20:09
OPINION
Ігор Гулик
Американці допоможуть зброєю. А хто пособить з демократією?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
18:40
Оновлено
Богдан Львов
Суд переніс розгляд оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
18:37
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
18:08
OPINION
Володимир Єрмоленко
Російські інтелектуали чіплятимуться за "вєлікую Россію" до останнього
18:03
На фото: Гарві Вайнштейн
Апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок Гарві Вайнштейну у справі 2020 року про зґвалтування
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
17:36
Польща
У Польщі до 2,5 року засудили російського шпигуна, який збирав інформацію про військові частини країни
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
Більше новин