10 фактів із життя нового першого віцеспікера парламенту Олександра Корнієнка

19 жовтня народні депутати обрали першим заступником голови Верховної Ради України лідера партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка

Еспресо.TV пропонує згадати цікаві факти з біографії першого віце-спікера парламенту.

1. Олександр Корнієнко народився у Києві 12 травня 1984 року. Вчився у Національному технічному університеті КПІ. У 2007 році отримав диплом магістра хімічної технології та інженерії.

Потім у Вісбаденській академії психотерапії Корнієнко здобув кваліфікацію консультанта з позитивної психотерапії.

2. У 2001–2003 роках Корнієнко працював журналістом у журналі "Молоко". У 2003–2004 роках був редактором газети "Молода гвардія". Потім протягом трьох років Корнієнко видавав газету "Студентка".

У 2005–2008 та 2011–2013 роках Корнієнко був концертним директором українського рок-гурту "Крихітка Цахес".

У 2006–2008 роках Корнієнко працював виконавчим продюсером мистецького об'єднання "Остання барикада".

3. У 2010–2019 роках Корнієнко займався бізнес-тренінгами. Він провів понад 100 навчальних заходів для молоді та студентів. Як тренер він займався таким напрямком коучінгу як бізнес-ігри.

Корнієнко у цей період працював у компаніях Arcelor Mittal Криворіжсталь, Tickets.ua, Ukrsibbank BNP Paribas та інших. 

4. Корнієнко є типовим представником партії "Слуга народу", який уособлює прихід так званих нових облич. Практично до початку президентської кампанії Володимира Зеленського він не був відомий як політик.

На місцевих виборах 2015 року Корнієнко керував кампанією кандидата від "Самопомочі" на посаду мера Миколаєва Олександра Сєнкевича.

До команди Зеленського Корнієнко долучився у листопаді 2018 року. Якраз на тому етапі Зеленського вже оцінювали як можливого учасника виборів, але його кандидатські перспективи ще були туманними.

5. Корнієнко координував волонтерський проєкт ЗеКоманда, який набрав рекордну кількість учасників. Це був один з перших помітних успіхів команди Зеленського, після якого експерти почали говорити про великі можливості цього кандидата.

З травня 2019 року Корнієнко обійняв посаду керівника передвиборчого штабу партії "Слуга народу".

Брифінг Корнієнка після президентських виборів

У партійному списку "Слуги народу" Корнієнко посідав сьоме місце.

Це інтерв’ю для Радіо Свобода Корнієнко дав 13 липня 2019 року, перед виборами до Ради.

6. У Верховній Раді IX скликання Корнієнко був першим заступником голови фракції "Слуги народу" Давида Арахамії.

10 листопада 2019 року обраний головою партії "Слуга народу". У своїй промові на партійному з’їзді Корнієнко анонсував законодавчі зміни щодо політичних партій. Також він додав, що у "Слузі народу" планують створити громадський хаб партії, де будуть обговорюватись законопроєкти.

За його словами, потрібно два місяці на підготовку статуту партії Слуга народу".

Також на з’їзді Корнієнко заявив, що його партія повинна сексуально приваблювати українців.

"Партія повинна бути сексі для кандидатів, повинна збуджувати", - сказав він.



7. 2 грудня 2019 року представники української кіноіндустрії написали відкритого листа до прем'єр-міністра і звинуватили Корнієнка у політичній заангажованості щодо кандидатури Юлії Сінькевич на посаду голови Держкіно, єдиної фіналістки конкурсу на цю посаду.

8. 23 червня 2020 року Олександр Корнієнко потрапив у сексистський скандал, обговорюючи із Давидом Арахамією зовнішність депутатки Ірини Аллахвердієвої. 

Щодо неї пролунали різкі коментарі про її вигляд і витривалість. Її також нібито порівняли з корабельною сосною.

Пан Корнієнко назвав пані Аллахвердієву трохи "піддутою", натякнувши на можливі косметичні маніпуляції з її губами.

Пожартували вони і з президента Зеленського, якому вигляд такої жінки мав би сподобатись і він би викурив всі Iqos.

Пізніше стало відомо, що Корнієнко і Арахамія обговорювали не Ірину Аллахвердієву, а Тетяну Домбровську.

Корнієнко вибачився за цей інцидент.



9. Згідно з декларацію за 2020 рік, дохід сім'ї Корнієнко становив понад 1,2 млн грн. Зокрема, у Верховній Раді Корнієнко заробив 510 тис. 426 грн. Політик задекларував 104,9 тис. грн і $150 на банківських рахунках. У власності Корнієнка та його дружини — квартира в Києві площею 113 м² і вартістю 4,4 млн грн, квартира в Черкасах площею 85 м² вартістю 200 тис. грн та земельна ділянка та будинок у Київській області. Корнієнко також задекларував автомобіль Citroen C5 Aircross HDi 180 2019 року випуску вартістю майже 951 тис. грн. і 50 % авторських прав на пісні групи "2Саша".

10. Олександр одружений з 2017 року. Дружина працює в сімейному психологічному таборі "Канікули душі". Подружжя виховує двох доньок.