Закон про чи проти ринку землі?

Якщо Микола Княжицький за ринок землі, чому не проголосував схвально за відповідний законопроєкт монобільшості?

Верховна Рада в першому читанні проголосувала два закони, які дозволяють продавати українську землю. Понад 70 відсотків людей проти продажу української землі. Ви не повірите – я за продаж землі. Але я за продаж землі за європейськими стандартами. Точно так, як усі мої колеги з фракції "Європейської солідарності". Але продаж землі, який нам нав’язує влада і партія Зеленського – не за європейськими стандартами. За латиноамериканськими, може ще за якимось, але точно не за європейськими.

Чому? Згідно з тими законами, які влада протиснула силою в першому читанні, іноземці мають право купувати землю. Це – проблема, але не біда. Тут просто є певна суперечність. Бо Зеленський виступає за проголошення референдуму про право придбання землі іноземцями, а члени його фракції виносять законопроект, який чітко скасовує норму Земельного кодексу, за якою забороняється іноземцям купувати землю. Отже, іноземці мають право купувати землю в будь-яких обсягах. Тобто, одна особа – чи то іноземець, чи то українець – може купити до 200 тисяч гектарів землі. Що таке 200 тисяч гектарів землі? Такі країни, як, скажімо, Ліхтенштейн, мають приблизно 16 тисяч гектарів, а такі, як Монако – просто кілька гектарів. Це великий шматок Європи. Це площа, яка дорівнює площі європейської країни.

Так от. Ці іноземці, які мають право купити цю площу, можуть на одну фірму купити 200 тисяч, на другу фірму купити 200 тисяч… Тому що незалежного регулятора, який є в усіх країнах Європи і перевіряє, хто насправді є власником тієї чи іншої компанії і за які кошти купується ця земля, в Україні в цих законах не передбачається. Може зайти російський олігарх, який може в будь-якому офшорі зареєструвати компанію, і купити українську землю в будь-яких обсягах. Тобто, умовно кажучи, якийсь один умовний Путін через свої приватні банки може купити всю Україну, всю українську землю. Ніяких запобіжників від цього в цих законах немає. Ну а не захоче всю Україну – може купити Донеччину і Луганщину, а ще додати Харківщину і Одещину. І ніхто йому забороняти не буде.

Тому, звичайно, до європейської моделі закони, які пропонують "слуги народу", жодного відношення не мають. Як і до вільного ринку землі. Тому що монополізація землі в одних руках вбиває вільний ринок. І коли закон називається "Про ринок землі", його назву треба змінити на "Проти ринку землі". Тому що, якщо б це був закон про ринок землі, то робився б він так, як це відбувається в Польщі, Угорщині, Чехії. Де, до речі, є спеціальні контролюючі органи. Де одна людина може купити 200-300 гектарів, як правило для ведення фермерського господарства, ще й пільгу певну отримати. Де дуже часто існує мінімальна ціна, і той, хто продає, знає, що забезпечить своє майбутнє. Де контролюється походження коштів тих людей, які хочуть купити землю.

Між іншим, у більшості європейських країн землю можуть купити лише громадяни цих країн. Правда, чех може купити землю в Польщі, але тільки якщо це фізична особа. А якщо юридична, то потрібен окремий дозвіл оцього регулюючого органу. Тож у європейських країнах дуже уважно ставляться до тих, хто землю купує. У тій самій Польщі, приміром, людина, яка купує землю, має хоча б технікум закінчити і мати сільськогосподарську освіту. Чому? Землю дуже легко виснажити. Якщо неправильно її обробляти, вона перестане родити, на роки. Потім країна залишиться без продовольства. Це загрожує і національній безпеці країни.

Але у нас про це ніхто не думає. Продаємо кому хочемо, скільки хочемо, у яких хочемо обсягах. Головне, каже Зеленський, щоб іноземці не купили землю. Тут у мене теж є запитання. Якщо німецький фермер хоче зробити спільне підприємство з українським фермером і вирощувати органічну продукцію на 200 чи 300 гектарах землі, то чому він не має права цього зробити? Може звичайно. Але якщо російський олігарх зайде через американську чи європейську компанію і скупить пів України, цього робити не можна. А саме це хоче зробити влада, називаючи свої закони законами про ринок землі.

Тому, палко підтримуючи ринок землі за тією ж моделлю, за якою він існує в кожній європейській країні, ми, "Європейська солідарність", і я особисто будемо робити все, щоб те, що намагається провести влада, знищивши насправді суверенітет нашої країни і майбутнє наших дітей, не пройшло. Навіть якщо вони натиснуть "за". Навіть якщо Зеленський підпише ці законопроекти. Ми зробимо все, щоб цього не дозволити. І ми переможемо.