Шахтарі чи боягузи? 5 книг, які допоможуть визначитися

Крім шахтарів і боягузів, у цих книжках ще чимало шпигунів і маніяків. З кого вибирати героя сучасної прози – вирішувати читачеві, але при цьому доведеться пройти всі кола детективних розслідувань, щоб зрозуміти, чим сива кримінальна давнина відрізняється від нашої злочинної реальності

Жослін Сосьє. Шахтоємці. – Л.: Видавництво Анетти Антоненко, 2019

За сюжетом цієї сімейної саги, у загубленому серед канадських лісів шахтарському містечку мешкає незвична родина — у ній аж двадцять одна дитина. Утім, хай хоч яка велика і монолітна буває родина («Усюди, у всіх хатинках — пригнічені, зажурені, заплакані люди, — але не в нас. Для нас сонце світило яскраво»). кожен у ній – окрема особистість, яка має свої власні радощі, страхи, сподівання. Тож ця історія - справжній гімн родовим, індивідуальним, а не родинним цінностям, кровному братерству, мужності, завзятості та перевагам метикуватих королів кам’яних кар’єрів перед сільськими свинопасами і гречкосіями. "Усю дорогу ми до хрипів горлали щось, тато доєднував до какофонії свій клаксон — це була рідкісна і незабутня мить у житті нашої родини, коли він виринав зі своїх розмислів і приєднувався до наших пустощів". Так само, як різне дитинство у всіх членів великої родини, шлях між дитинством і старістю часом у всіх виявляється теж різним, далеким від ідеалістичного уявлення про спільні "сімейні цінності".

Артуро Перес-Реверте. Фалько. – Х.: Фабула, 2019

Як і сам герой, цей роман теж маскується - під шпигунський трилер і історичні пригоди, але під жанровою маскою ховається драматична історія про зраду і честь. Лоренсо Фалько, агент розвідувальної служби, працює всередині країни і за кордоном, його відправляють на найскладніші завдання, він може виплутатися з найважчих ситуацій. На цей раз Фалько потрібно замаскуватися і під вигаданим ім'ям увійти в довіру до представників ворожого табору, щоб визволити з полону важливу осрбу, в долі якої зацікавлені не тільки в Іспанії. Утім, здається, нема на світі такого завдання, з яким би не впорався наш герой цієї шпигунської трилогії іспанського журналіста, письменника і колишнього військового кореспондента Артуро Переса-Реверте. Чи упорається він цього разу, чи виконає черговий наказ і вибереться із чергової халепи? А поповнивши свій донжуанський список, чи зрозуміє, що нарешті зустрів свою жінку?

"Фалько згорнув план і сховав його в кишені куртки, що висіла на спинці стільця. — Заперечень немає? — Віднині ти нестимеш відповідальність за хід операції,— відповів Монтеро. — Такими є накази керівництва. — Забудь про накази. Я — звичайний координатор. Усю попередню роботу зробили ви. — Ти теж братимеш участь у штурмі? Зайдеш до в’язниці? — Поки що не знаю".

Етель Ліна Вайт. Гвинтові сходи. – К.: Жорж, 2019

Ця книжка – справжній англійський детектив, інтрига в якому зав’язується вже з перших рядків. "Коли почало сутеніти, Гелен зрозуміла, що зайшла надто далеко", - дізнаємося про початок історії героїні. І це не дивно, адже за сюжетом, у глухій місцині на межі Англії та Вельсу ширяться чутки про маніяка, який жорстоко вбиває дівчат. Останню жертву було знайдено поруч із маєтком, куди влаштувалася на роботу 19-річна служниця Гелен Кейпел. Проте дівчині здається, що вона у відносній безпеці: цієї ночі в будинку повно людей, а його двері й вікна наказано не відчиняти до ранку. Та коли поступово, один за одним, мешканці маєтку залишають її, Гелен розуміє, що опинилася в пастці.

Андрій Кокотюха. Клуб Боягузів. – Х.: Фоліо, 2019

За сюжетом однієї з двох детективних історій, що дала назву збірці, двоє хлопчаків, Максим з Денисом, вирушили у літню подорож до Міста Лева. "—Львів вважається центром Галичини, — терпляче пояснив Максим. — Це такий історичний регіон України, який колись дав-но був центром Галицько-Волинського князівства. У Львові, я чи-тав, є навіть пам’ятник Данилу, галицькому королю. Але це так, коротенька історична довідка. Я тут бачив старенький путівничок Західною Україною, де написано: "Край славиться неповторною та щирою галицькою гостинністю". Хлопці гуляли львівськими вулицями, коли раптом Дениса звинуватили у крадіжці і навіть заарештували. Ось вам і так звана галичанська гостинність! Та коли все з’ясувалося, юним сищикам довелося розплутати таємницю Клубу Боягузів і вивести на чисту воду його засновника — колишнього шкільного вчителя, а нині афериста Василя Драгомира. Та на цьому пригоди не закінчуються. Адже літо продовжується! Що б ви зробили, якби випадково врятували дочку мільйонера, яка, втім, виявляється не зовсім дочкою і, здається, веде якусь свою гру...

Юрій Даценко. Пастка для різника. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019

У цьому трилері коїться щось справді неймовірне. Десь далеко від місця дії тaємничий нeзнaйoмeць, пpoзвaний у нapoдi Джeкoм Piзникoм, oдну зa oднoю вбивaє жiнoк лeгкoї пoвeдiнки, щopaзу дивним чином виcлизaючи з pук пoлiцiї. А вже кiлькa poкiв пo тoму у Проскурові мoлoдий лiкap-xipуpг oтpимує вiд пoлiцiї зaпpoшeння нa eкcпepтизу тpупa дiвчини-пoвiї. Пoбaчeнe вpaжaє йoгo. Тaкa жopcтoкicть пpитaмaннa caмoму диявoлoвi. Пoлiцiя швидкo oгoлoшує cпpaву poзкpитoю. Пpoтe вiдбувaєтьcя щe oднe вбивcтвo, і наш герой poзумiє: cлiдчi лишe мapнують чac, i бepeтьcя зa влacнe poзcлiдувaння. Куди вoнo зaвeдe мoлoдoгo xipуpгa? I щo oзнaчaє нeзpoзумiлий нaпиc, знaйдeний нa cтiнi пoблизу тiлa дpугoї жepтви? Чи мaють cтocунoк дo вбивcтв пpocкуpiвcькi мacoни i якi тaємницi пpиxoвує мicцeвa знaть? З пeвниx пpичин Якiв мaє пiдcтaви ввaжaти, щo у пoдiльcькiй пpoвiнцiї opудує тoй caмий Джeк Piзник.