Андрій Піонтковський: Зеленський прикривається жахливою легендою - судити за підписання Мінських домовленостей і водночас їх виконувати

Антін Борковський
19 грудня, 2019 четвер
07:11

Політолог, діяч російської опозиції в ефірі програми телеканалу Еспресо "Студія Захід з Антоном Борковським" про розбіжності між заявами і фінальним комюніке Паризького саміту, путінську брехню про Сребреницю і ненависть Зеленського до української опозиції

Нормандський саміт завершився, але Путін вже спромігся перекреслити  те, що він окреслював як так зване "потепління у відносинах".

В принципі, мені сподобався виступ Зеленського на прес-конференції. Він старанно і дисципліновано підкреслив усі ті "червоні лінії", про які йому нагадало громадянське суспільство, направляючи його на саміт. Усе це звучало дуже обнадійливо.  Але потім наспіло комюніке, а комюніке - це практично трохи відредагований відомий нам текст проекту, погодженого 14 вересня Єрмаком, який сконцентрував у своїх руках все управління зовнішньою політикою України, з його куратором Сурковим у Москві. Там навіть Сурков на місці зазначив, що якісь формулювання були пропущені, й наполіг на їхньому відновленні. Тобто на прес-конференції Зеленський заявив, що, мовляв, з жодним ОРДЛО на путінських умовах Україна возз'єднуватися не збирається, вона не дозволить створити на її території легального, з погляду українського законодавства, військово-терористичного плацдарму з двома армійськими корпусами, жодних перешкод для поширення якого на решту території України нема. А документ свідчить, що так, ми йдемо по шляху ОРДЛО, ми обов'язково інкорпоруємо знамениту "формулу Штайнмаєра" в Конституцію, ми закону про статус надамо постійного характеру, тобто завуальовано це означає те ж саме - внесення у Конституцію. Усний виступ і підписане комюніке абсолютно суперечать одне одному. Що після цього можна сказати ... Ну, з одного боку, подякувати Зеленському, що він знайшов у собі мужність сказати в обличчя головному ворогові України ці слова, а з іншого – він знову поставив Україну в те саме становище, після всіх цих протоколів Єрмака, підписаних спочатку 12 липня, потім 14 вересня, - у становище школярки, яку  поставлять в кут і битимуть різками за те, що вона не виконала якихось домашніх завдань. Те ж саме буде зараз продовжуватися.

Путін почав "палитися" відразу ж після Нормандського саміту, заявивши, що, мовляв, Україна готує так звану "Сребреніцу", якщо Росія віддасть контроль над кордоном.

Жахливий злочин у Сребрениці скоїли сербські фашисти з потурання і підтримки Росії, тоді ще єльцинської Росії, а путінська Росія всіляко їх покривала й зірвала оголошення рішення Ради Безпеки ООН про визнання цього злочину актом геноциду. А зараз він раптом, звідкись, із глибини своєї пам'яті, згадав про Сребреніцу. Ну, в нього вже старечий маразм - він на прес-конференції фактично зізнався, у відповідь на запитання журналіста, що його терористи вбили громадянина Грузії в Берліні, й довго дуже пояснював, який той був негідник і чому його треба було вбити. Справа не в Путіні і не в Меркель - справа в Києві. Київ і Україна повинні самі для себе вирішити: на них накинуто цей зашморг - ОРДЛО, і Путін, Сурков, Чесноков та інші ненависники України його затягують. Або Україна зірве цей зашморг і скаже: "Ми бачимо всі ваші плани, йдеться не про повернення територіальної цілісності України, бодай частково, - йдеться про путінський план підпорядкування всієї України через впровадження  цієї ракової пухлини в її геополітичне тіло. Ми відмовляємося від цього». Зеленський цього не сказав, сьогоднішня влада цього не сказала. Ба більше, нова фєнєчка в них з'явилася: "Так, це погано, але це підписав «злочинець Порошенко", і ми повинні це виконувати". Ми пам'ятаємо, за яких умов колишня влада підписала цю угоду. І в ній є маса суперечливих моментів. Чому ось тепер у Зеленського "забувають", кажуть про передачу кордонів після виборів і розводять руками: "Ах, ми тепер... " Там написано інше! Там написано "вивід озброєнь і всіх іноземних військових підрозділів". Порошенко протягом 5 років блокував  путінський задум поглинання України через розширення ОРДЛО, заявляючи, що Росія не виконує ключових положень Мінських угод: "виведення військ і озброєнь", не кажучи вже про припинення вогню.

Парадоксально: такий "поганий" Порошенко,  що підписав Мінські угоди, але ми будемо їх дотримуватися. І, на відміну від Порошенка, ми, за допомогою Верховної Ради,  імплементуємо певні зміни в Конституцію.

Це жахлива легенда, якою Зеленський із задоволенням зараз прикривається. Тепер вони ще збираються судити Порошенка як "зрадника" за підписання Мінських угод! А от вони їх будуть виконувати. А він якраз 5 років, досить успішно, з підтримкою міжнародного співтовариства, опирався тискові. А після того, як вони півроку кричали, що в Україні правила "партія війни", вони, звісно, зруйнували всю міжнародну підтримку. І, з огляду на коментарі в  Києві, мій позитивний настрій після прес-конференції Зеленського все більше розсіюється, я починаю ставити собі запитання, а чи не була ця прес-конференція димовою завісою, що приховує справжнісіньку зраду, яка міститься у цім комюніке. Тепер, коли вже він підписався під "формулою Штайнмаєра" і "особливим статусом", ідіотська легенда про вину Порошенка відпадає: ось твій підпис стоїть, Зеленський, ти за все це відповідаєш. Ми ж бачимо: от міністр закордонних справ Пристайко, який не раз підкреслював свої патріотичні погляди, він фактично відсторонений від керівництва зовнішньою політикою.

Наскільки я розумію, всі рішення приймаються в офісі президента, і ситуація буде, з певними змінами, подібною до того, що відбувається в офісі у Трампа, до якого швиденько після Нормандського саміту поїхав Лавров.

В США ситуація краща. Трамп, звісно, робить усе, щоб догодити Москві, і оцей його ганебний жест із демонстративним прийомом Лаврова в Білому домі  показує, де лежать його симпатії. Але в Америці є Конгрес і військово-політичний істеблішмент, і, паралельно з цим візитом, група сенаторів, причому в основному сенаторів-республіканців, внесла законопроект про так звані «пекельні санкції» щодо Росії. Тобто міжнародні позиції України у США, як не парадоксально, зміцнилися в результаті зрадницької - і щодо України, і щодо власної держави - політики Трампа. Дії Трампа викликала протидію Конгресу і істеблішменту. А от перетворення Макрона на путінського холуя завдало удару по позиціях України. Звернемо увагу: Меркель, принаймні, якось намагалася підтримати Зеленського... Проблема не в Макроні, не в Меркель, не в Трампові - проблема в Києві. Усе залежить від готовності України чинити опір демагогії і путінської агресії.

Є ще один дуже важливий момент: практично Росію виведено з числа агресорів. Її у Парижі не називали агресором,  фактично її вже задокументували як країну, яка разом зі своїми вірними європейськими союзниками намагатиметься створити «мирний сценарій» в Україні!

Формально Москва завжди підкреслювала цей статус, і в тих же Мінських угодах - вона мов би не є учасником Мінських угод. Але тут ця формальна сторона перетворилася у фактичну. Адже те, що ми знаємо з витоків, - до речі, рекомендую всім перечитати повний ненависті і зневаги до України репортаж путінського холуя Колесникова - там троє людей давили дружно на Зеленського. Найбарвистіша фраза, яку приписують Зеленському, - в якийсь момент він сказав: «Якщо ви так будете змушувати мене погоджуватися буквально з усіма пунктами Мінських угод, то наступного разу сюди приїде інший президент». Він ніби послався на тих людей, які стояли на Майдані й на Банковій. Вони йому допомогли, можливо, бодай щось відстояти в цьому документі, але у своїй прес-конференції перед українськими журналістами він не міг приховати своєї ненависті і знову на них накинувся. Він сказав, що вони заважали - люди, які виходили з вимогами, заважали його переговорам. До своїх політичних супротивників – до трьох фракцій у Раді - він ставиться зі значно більшою неприязню, ба навіть ненавистю, ніж до Путіна. Їх він бачить у якості ворогів. 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
11:52
Євген Балицький
ВАКС конфіскував у колаборанта Балицького 5 літаків, автомобілі, квартири та будинок
11:30
Оновлено
безпілотник, дрон
Безпілотники СБУ вночі атакували дві нафтобази у Смоленській області РФ
11:18
Джамала
Джамалу обрали речницею від України на Євробаченні-2024
11:15
Збір на амуніцію для 65 ОМБр
11:15
Огляд
міжнародний огляд
Як штучний інтелект допомагає ЗСУ та чому найбільша загроза для Європи не Путін, а ультраправі. Акценти світових ЗМІ 24 квітня
11:14
Електроенергія
Україна третю добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 24 квітня
11:13
Водопілля у Києві 2024 рік
У Києві рівень води у Дніпрі піднявся до рекордної цієї весни позначки
11:06
На фото: російські книжки
У Росії створили експертний центр, який визначатиме відповідність книг законодавству
11:04
Ексклюзив
окупанти
Кримська операція залежатиме від того, що будуть робити росіяни після 9 травня
10:54
Огляд
Карта. Авдіївка_2404
Карта бойових дій за період 17-24 квітня: Тактичні невдачі на фронті vs стратегічні перемоги у війні
10:48
Оновлено
обстріл одеса
Росіяни зранку вдарили ракетами по Одесі: є постраждала
10:45
окупанти в Криму
Британська розвідка назвала кількість дезертирів, яких РФ засудила з 2022 року
10:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 24 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
10:41
КНДР, Північна Корея
Міністр зовнішніх економічних зв'язків КНДР після візиту до Росії прилетів до Ірану
10:31
в Одесі затримали агента ФСБ
Наводив ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість: в Одесі затримали агента ФСБ
10:26
На фото: виставка "06:29 Момент зупинки музики"
У Нью-Йорку відкрили виставку, яка відтворює музичний фестиваль в Ізраїлі, на який 7 жовтня напав ХАМАС
10:11
Ексклюзив
Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS
10:08
OPINION
Віктор Трегубов
Декого переконати оплесками та лагідним поглядом неможливо
10:06
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У РФ заарештували заступника Шойгу через хабарництво
09:51
Телемарафон внесли у звіт Держдепу США про порушення прав людини в Україні
09:48
Президент Фінляндії Александер Стубб
"Менше говорити і більше готуватися": президент Фінляндії про найкращий спосіб уникнення війни
09:29
"Федоров прагне одноосібно захопити владу в місті": очільник Запоріжжя Куртєв написав Зеленському про спробу політичного перевороту
09:21
Ексклюзив
В районі Очеретиного тривають бої, ситуація під контролем ЗСУ, - офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади Цехоцький
09:13
Олексій Навальний
У Росії відсторонили від виконання обов'язків священника, який очолив панахиду за Навальним
09:12
санкції проти Ірану
Багаторічна кіберкампанія проти компаній: США застосували санкції щодо Ірану
09:07
Трофейна техніка
РФ перекидає військову техніку через Маріуполь на північ Донеччини, - радник мера
08:46
вибори у Північній Македонії
У Північній Македонії відбуваються президентські вибори
08:39
Оновлено
РФ вночі вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові: кількість постраждалих зросла до 6
08:35
Ексклюзив
війназ Росією
Заступник голови Бердянської райради розповів, як передають залишені домівки мешканців Бердянська новим "власникам"
08:30
Єнс Столтенберг
Столтенберг заявив, що НАТО наразі не планує розгортання ядерної зброї в інших країнах
08:24
Вибух на підстанції
ISW оцінив вплив атак БПЛА та повені на нафтопереробну промисловість РФ
08:00
OPINION
Юрій Богданов
Чому союзники нас не захищають? А якщо Путін почне бомбити Гельсінкі...
07:59
ОДКБ
В ОДКБ заявили, що продовжують виконувати зобов'язання щодо Вірменії попри рішення Єревана
07:44
Оновлено
На фото втрати окупантів
ЗСУ за добу знищили російський танк, 43 артсистеми і 880 окупантів, - Генштаб
07:39
карабінери, кокаїн
Одне з найбільших вилучень в історії Швеції: у порту біля Стокгольма конфіскували близько 1,4 тонни кокаїну
07:31
Оновлено
Патрульний корабель ЧР РФ "Василь Биков"
Росія вивела на чергування в Азовське море один корабель
07:16
укриття
У Латвії закликали громадян очистити підвали для створення бомбосховищ
07:09
Радбез ООН
Більшість - чоловіки: ООН зафіксувала 85 випадків сексуального насилля в Україні через війну минулого року
06:59
Ілюстративне фото
В окупованому Маріуполі вночі пролунало щонайменше 12 вибухів, - Андрющенко
06:51
Бандера та Шухевич
У Росії відкрили кримінальну справу проти священника через ікони з Бандерою й Шухевичем
Більше новин