Ексклюзив

Путін тикнув Зеленського носом в Мінські домовленості і сказав: "Читай пункт 9!". Зеленський мав не побоятись сказати, що Україна не підпише комюніке

Антін Борковський
17 грудня, 2019 вiвторок
14:53

Тарас Стецьків, політик, громадський діяч, член координаційної ради "Руху опору капітуляції" й Микола Давидюк, політолог, керівник аналітичного центру "Політика" - про програш Зеленського на паризькому саміті, про ультимативні 120 днів і розгортання великої кризи через непродумані кроки влади

**

Антін Борковський: Після Нормандського саміту ми почали чути доволі дивні речі, як Зеленський всіх переграв, але ж на виході ми маємо  спільне комюніке. І ми бачимо, що там прописані доволі, або і вкрай небезпечні для України речі, особливо, якщо їх почнуть тлумачити за кремлівськими вимогами.

Тарас Стецьків: Жодних серйозних, проривних рішень в ту чи іншу сторону не відбулося. Я думаю, що це просто відкладена капітуляція. Тобто, капітуляції в самому Парижі не відбулося, просто рішення відклали на чотири місяці. Чому я вважаю, що це нульова нічия з великим знаком «мінус»? Тому що в багатьох пунктах Зеленський погіршив позиції України. Найголовніше, що Зеленський вперше як президент України поставив підпис під безальтернативністю Мінських домовленостей.  З цього зразу випливає другий висновок: він погодився на особливий статус Донбасу. Політично погодився, ще не юридично. Юридично - це тільки Верховна Рада може зробити. Але він політично погодився на дію особливого статусу для Донбасу на постійній основі. Там прямо так і записано. Більше того, там записано: всі правові аспекти цього закону мають бути імплементовані в українське законодавство. Підкреслюю – всі правові аспекти! З амністіями, з народними міліціями, з призначенням прокурорів і суддів за погодженням з цими органами влади, які десь будуть обрані. Друге, Зеленський погодився на імплементацію формули Штайнмаєра – політично – в українське законодавство. Це означає, що цей закон про особливості місцевого самоврядування буде пролонговано на рік, але в наступному році буде розроблено новий закон і Верховна Рада мусить прийняти новий закон, де вже буде імплементована формула Штайнмаєра. І навіщо тоді на прес-конференції заявляти, що він як президент не допустить федералізації України? Коли формула Штайнмаєра і є федералізацією України, вірніше – кроком в цьому напрямку, бо там прямо записано: спочатку - вибори, а потім – кордон. Не навпаки. І третій вагомий пункт – це, що залишилося за кадром, а про що домовилися по газу?

А.Б. От власне.

Т.С. По газу ми ж не знаємо, яка домовленість. А я підозрюю, що все таки зашито щось на зразок Харківських угод 2010-о року.

А.Б. Я б Вас попросив нагадати нашим читачам стосовно особливостей Харківських угод.

Т.С. Як відомо, ці угоди у 2010-у році Янукович підписав взамін за згоду України на базування російського флоту до 42-о року, а ми отримали знижку100 доларів на газ. Так от – щось подібне Путін міг втюхати Зеленському і зараз. У всякому разі, газової складової ми не знаємо. Ми не знаємо,  буде контракт на транзит чи не буде.  Якщо він буде на рік – значить виграла Росія. Якщо він буде на 10 років – виграла Україна. Будуть прямі поставки газу в Україну чи не будуть? Якщо будуть – виграла Росія. Якщо Україна встоїть і буде купувати газ з Європи – тоді виграла Україна. Всього цього  ми поки що не знаємо. Я думаю так, якась спроба президентом Зеленським переглянути Мінські домовленості, швидше всього, була зроблена. Однак, ця спроба не знайшла підтримки у трьох інших учасників переговорів. І Путін про це прямо заявив на прес-конференції: «Читайте Мінські домовленості. А якщо ти, Зеленський, погодився на Мінські домовленості, то я міняти їх не хочу. Я проти їх зміни». Отже, в Мінських домовленостях прямо записано: спочатку – вибори на окупованій частині Донбасу, і на другий день – початок відновлення контролю України за кордоном. З тієї точки зору, я вважаю, що стратегічно Зеленський ніякої своєї гри Путіну не нав’язав. Всі стратегічні позиції Путін нав’язав ті, які були потрібні Росії. Всі! І через чотири місяці, в кінці березня чи на початку квітня, ми будемо мати ту саму гостру суспільну ситуацію, яку ми мали напередодні зустрічі нормандської четвірки у Парижі.

Микола Давидюк: Великі очікування, що Зеленський посиплеться повністю не відбулися, але, скажімо, відчуття те, що Путін явно не повівся на його «sensitive», як казав Зеленський про себе…

А.Б. А чого Путін мав би вестися, до речі, на «sensіtive» Зеленського? Путін що, розумієте, вибирає собі партнера по книжковому клубу?

М.Д. Чи для танцю. Але це питання до Зеленського, чому він так думав і чого був впевнений. Друга річ,  що Зеленський думав зіграти на людяності Путіна. Як виявилось, цієї людяності немає. Є жорсткий брутальний розрахунок. Те, як вів себе Зеленський, - постійні почухування, перекидання ніг, фрази «я скучив за Києвом» - це говорить про те, що Путін на нього жорстко натиснув. Прям жорстко. І він був вибитий з сідла. А на те, що  зеленоботи чи експерти, які підтримують Зеленського сліпо і на все життя, говорять, що це була суперперемога, - я суперперемоги там не бачу. Я тут швидше погоджуюсь з паном Тарасом, що імплементація на постійній основі особливого статусу Донбасу – це явно неперемога. Друга річ,  формула Штайнмаєра, яка спершу передбачає проведення виборів без реінтеграції, деокупації і тільки потім повернення кордону. Так, а, можливо, потім і повернення кордону не треба буде? Бо ті, хто стоять зараз з автоматами на руках, їм не треба буде виходити. Вони мерами стануть! Вони депутатами стануть. Чого їм виходити? Вони скажуть:  «Так, вибачте мене, але я сьогодні депутат міської ради, обласної ради чи будь чого іншого». Тож я перемог  точно не бачу. У тих моментах, де Порошенко ще міг грати в дурня, кажучи, що «от, першого пункту ви не виконали, значить виконуємо не по порядку», це нам давало змогу розраховувати на деокупацію. Те, що Зеленський підтвердив першочерговість виборів, а потім – безпекового компоненту, то це з нами ще зіграє у злий жарт. Єдине, чому я вірю в те, що ситуація не є безнадійною, не є катастрофічною, - бо підпис президента не є всесильним, і всі закони повинні бути імплементовані парламентом, тому якраз таки розрахунок – на парламент, на вулицю, і на саме суспільство, яке може не прийняти і не прийме антиукраїнське рішення.

А.Б. Формально, російська сторона не фігурувала, як безпосередній агресор і окупант. Російська сторона виходила, як учасник певних домовленостей, і, відповідно, з’явилося комюніке, де «Росія буде намагатися усіляко сприяти комусь то там» і так далі. Кремль фактично делікатно вислизнув, дистанціювався. 

Т.С. Так і є. З самого початку підписання Мінських домовленостей Росія застерегла за собою статус не учасника конфлікту, а лише гаранта його вирішення. І комюніке, підписане в Парижі, те саме підтвердило. Росія не має статусу сторони конфлікту. Більше того, сама російська агресія в комюніке названа конфліктом в Україні. І це багато про що говорить. Росія на тій самій позиції, на якій вона стояла на початку, стоїть і зараз. І в цьому випадку, не знаю пробував чи ні Зеленський, але йому не вдалося поміняти позицію бодай на сантиметр. І я вважаю, що тим самим ми мусимо зараз, як доконаний факт, прийняти, що Зеленський іде тою самою дорогою, якою йшов Петро Порошенко. Куди привела ця дорога Порошенка – ми добре знаємо. Я боюся, що Зеленський, маючи всі можливості, поставити руба питання про нікчемність Мінських домовленостей цією можливістю не скористався. Єдине, за що він, швидше за все, буде чіплятися, справді єдине – це різне трактування, що перше – кордон чи вибори? Тут, я бачу, Зеленський, очевидно, буде пручатися. Але він визнав Мінські домовленості. І його пручання рано чи пізно приведе до конфлікту між Україною, з одного боку, і Росією-Францією-Німеччиною - з другого боку. Тому що треба було попробувати, мати сміливість поставити питання про перегляд Мінських домовленостей, принаймні його 9 пункту!

А.Б. Причому Ангела Меркель робила певний пас, коли вона сказала, що Мінські домовленості, вони трошки гутаперчеві і передбачають можливість їх якось там розтягувати.

Т.С. Так. Не вистачило. У цьому випадку  я погоджуюся з тими експертами, які говорять, що або Зеленському не хватило духу, або не хватило компетентності, або не хватило сміливості і досвіду. Я думаю, що він несміливо пробував це сказати. Але, як говорить підсумкове комюніке, і як говорить особливо пресконференція, він дав задню. Він погодився, що Мінськ безальтернативний. Ми і далі дуримо український народ і світову спільноту, що Мінські домовленості можуть бути способом вирішення конфлікту на Донбасі. Ні! Це брехня!

А.Б. Вони набувають так званого політичного м’яса. Ще з десяток-другий підписів і ми справді побачимо реалізацію цього всього діла в Конституції. А українська міліція, українські спецслужби – всі будуть змушені підкорятися українському законодавству. Новому українському законодавству, де відповідно оці от всі дивні формули будуть прописані.

Т.С. Це – перше. А друге,  ми ж ще на один нюанс повинні звертати увагу: а звідки взялися чотири місяці? От завжди виникає питання, коли є якась цифра – звідки вона взялася? Виявляється, як слідує з підсумкової прес-конференції чотирьох лідерів, чотири місяці, виявляється, потрібні для підготовки умов для проведення виборів. Так чітко і ясно було Макроном сказано. Тобто, чотири місяці беруться для того, щоб змусити Україну підготувати умови для проведення виборів. Зауважте: про кордон ніхто не говорить – ні Макрон, ні Меркель. То чотири місяці Україну будуть змушувати, вибачте за слово, нагинати, щоб вона створювала умови для проведення виборів. І яким чином через чотири місяці Зеленський збирається вислизнути з того зашморгу?

А.Б. А, може, він не збирається вислизати?

Т.С. Він може зайняти тільки позицію глухої оборони, або здатися. Тому я і роблю припущення, що це відкладена капітуляція. Тобто, мій песимістичний висновок полягає в тому, що Зеленський,  навіть за всього бажання, – таке бажання він, швидше за все, має – утруднив собі позицію вислизнути з мінського зашморгу після саміту в Парижі, бо він погодився на те, на що навіть ще не погоджувався Порошенко – постійний особливий статус, підготовка умов для виборів. Різна трактовка питань «кордон чи вибори» - ну, це така пікіровка може бути, але на наступній зустрічі йому ще раз … і Путін це дуже відверто сказав, він тикнув, тикнув Зеленського носом в Мінські домовленості і сказав: «Читай! Читай пункт 9!». Як треба було з цього виходити? Треба було не побоятися сказати, що Україна не підпише комюніке, якщо там не буде поставлене питання про перегляд пункту дев’ятого Мінських угод. Ну, не підписав би це комюніке. А для чого ти їхав в Париж? Щоб подивитися Путіну в очі? Ну, подивився в очі. Ти так сильно рвався на цей Нормандський саміт. Перед тим радники президентів Росії і України погодили комюніке, тож ти знав, що там буде написано, ти їхав і це підписав! І де перемога? Як ти далі думаєш рухатися? Все одно питання рано чи пізно вийде в площину рішення Верховної Ради. Якщо формула Штайнмаєра імплементується, зміни до Конституціїі імплементуються, так народ прийде під Верховну Раду. І ситуація буде дуже гострою. Яким чином ти, маючи монобільшість, будеш пояснювати Меркель і Макрону, що, маючи більшість у Верховній Раді, ти не виконав те, що ти підписав у Парижі?

А.Б. Насправді, ми не знаємо, чого чекати, бо пролунала заява Зеленського про те, що, мовляв, українське суспільство, котре йому підставило плече на Майдані в Києві, на майданах по цілій країні, застерігаючи його від непродуманих кроків, демонструючи європейським лідерам, що Україна не готова на капітуляцію, що ці люди йому дуже перешкодили. І ще їх звинуватили ледве не у тому, що вони підіграють Кремлю.

М.Д. Це, до речі, прозвучало і з уст Путіна, який сказав, що “дивіться - є Зеленський — діловий персонаж, з яким можна вести розмову, а є націоналісти, які заважають йому йти до миру і, які заважають робити конструктив”. Тому на націоналістів будуть “накидатись”. До речі, від коментаторів Зеленського, так званих “незалежних” коментаторів, довелося почути,  що патріотизм — це вже не почесно в Україні, треба йти на поступки, бо миру так не досягнеш. Ну, але, давайте, задамо питання, а Путін хто? Путін — націоналіст, Борис Джонсон — націоналіст, а Трамп — хто? America first чи America great again – це, хіба, не про націоналізм історія? З українського націоналіста робиться образ негативного персонажа, але у всьому світу там, де вони при владі, візьміть будь-якого президента, будь-якої країни, тобто він все рівно буде патріотом своєї держави, він буде її відстоювати, а нам нав’язується, що відстоювати інтереси своєї держави — негативна ознака. Це що, любов до своєї держави негативна ознака!?  Тут великий мінус з цим, тому що багато людей починає сприймати, наче це нормально. Друга річ, власне, що Путін намагався Зеленському нав’язати, - це власні умови. Тобто погоджували обидва радники те, що хотілося Росії, а не спільне. І в цьому великий мінус. Я розумію, що для Зеленського велика перемога, що на наступний день після перемовин виявилася новина, що “Слугу народу” будуть показувати в російському прокаті і це додаткові гроші, але, вибачте, це нічим не відрізняється від позиції Порошенка, який казав, що завод в Липецьку — це також не про бізнес.

А.Б. для Зеленського це стане Липецькою фабрикою, розуміємо, як люди на це зреагують, навіть ці люди, які голосували за Зеленського, не знаючи, що ховається за так званим прекрасним політичним візерунком.

М.Д. Тож якраз є чотири місяці. Я думаю, що там прив’язка не тільки до виборів. Це зав’язано і на енергетичному рівні, судові рішення, які мають бути. Вони надіються, що Україна від деяких своїх претензій відмовиться. Ну і, зрозуміло, що це зав’язано із внутрішньо-політичними процесами в Україні та Росії, тому вони якраз беруть цю паузу, щоб, з одної сторони, порціями з’їдати цього слона, з іншої — все рівно може бути зіграна певна комбінація, бо таємна зустріч для чогось же проводилася. Я думаю, що точно не для того, щоб домовитися про показ фільму, хоча це було би найбезпечнішим. Тому ця зустріч виводить на такі додаткові незрозумілі моменти, тому що, якщо ми вже вимагали зустрічі в присутності Макрона і Меркель, нащо тоді іти говорити наодинці!? Які в нас від них секрети? Що ми можемо від них приховувати? В нас одна проблема — Крим і Донбас. Все, більше ні про що ми не говоримо. Хочете газ — керівники господарюючих компаній, їдьте в Відень, домовляйтесь, тобто ви на цьому майданчику вже працювали. Не подобається Відень, візьміть будь-яку іншу столицю, але є люди, які за це отримують гроші, нехай вони домовляються. Останній раз, коли було політичне рішення по газу, воно було програшне.

А.Б. був ще один характерний момент. Йдеться про аваківську заяву про те, що, буцімто, біснувався дуже сильно Сурков, мовляв, українці відходять від попередніх тих чи інших домовленостей на рівні радників.

Т.С. Я думаю, що Аваков просто вигороджував президента України. В мене є великий сумнів, що було так, як це розказав Аваков. Швидше за все, Єрмак - радник Зеленського і Сурков, узгодили якийсь документ. Цілком можливо, що цей документ, при зустрічі один на один викликав дискусію. Я так думаю, що дискусія була лише в одному пункті, Зеленський міг наполягати, що Україна спочатку відновлює контроль над кордоном, а потім вибори, а Путін, відповідно, мав протилежну позицію. Але говорити про те, що хтось кидав паперами і так далі, і тому подібне — всі питання були узгоджені. Ця зустріч один на один, власне, і є доказом того, що Путін в такому випадку знає, яких аргументів вжити. Він міг дослівно Зеленському натякнути: “ну от бачиш є протокол, от є Мінські домовленості. Ти можеш, звичайно, щось не виконувати, але, ти ж знаєш, я бойовиків не контролюю, ескалація може бути, ти ж хочеш припинення вогню?”. Путін, у такому випадку, шантажує дуже сильно, а Зеленський, замість того, щоби обіпертися на протест, до якого причетний Рух опору капітуляції, до якого я належу, я є членом координаційної ради, замість того, щоб обіпертися і сказати Путіну, що в мене за спиною протест українського народу, він розказує абсолютно абсурдні речі, що, бачите, мітингуючі на Банковій і ті, хто протестують проти особливого статусу Донбасу, — це на догоду Путіну. Та подивись на соціологію. Більшість українського народу проти особливого статусу Донбасу. Значить ти вважаєш,  що більша частина українського народу думає і діє на догоду Путіну!?

А.Б. Це парадокс. Тобто ті в Україні, хто виступає проти Путіна і колаборантських сценаріїв, насправді, діють на догоду Путіну...

Т.С. Політичне дітвацтво говорити такі речі публічно. Якщо ти не розумієш протесту, якщо  ти не знаєш, як використати цей протест на  дипломатичних переговорах, то хоч мовчи, хоч не говори абсурдних дурниць, які просто виставляють тебе на посміховисько перед українським суспільством. Це моя порада президенту України Зеленському. Він мусить зрозуміти, що протест має об’єктивну основу. Українське суспільство ніколи не прийме особливого статусу для частини Донбасу і, якщо Зеленський буде далі просувати цю ідею, то він принесе в Україну не мир, а громадянську війну.

А.Б. А для чого це було Зеленському? Справді, ніхто його за язика не тягнув...

Т.С. Я думаю, що він боїться протестів, він просто боїться Майдану. Дехто йому шепоче на вухо, що ці протести організовуються Порошенком, колишнім президентом України, що також не відповідає дійсності. Ці протести мають об’єктивний характер. Вони не організовані під якогось політика, тим більше вони не інспіруються жодними українськими політиками. Але Зеленський цього не розуміє, а в оточенні нема людей, які можуть пояснити, як це можна обертати собі в плюс на міжнародному дипломатичному рівні. Тому ми маємо ці абсурдні речі.

М.Д. Насправді, для Зеленського дуже важливо уникнути помилок, які припустився Янукович і зробити все для того, аби силові сценарії не розгорталися. Але він дійсно, як людина з шоу-бізнесу, боїться протестів. Тобто, насправді, якщо зробити протест типовому класичному політику, він з цього лише зрадіє, тому що це додаткова медійність. Це енергія, яку ти можеш використати в тому числі і нас свою користь, це те, що ти можеш використати і в міжнародних перемовинах і у внутрішньополітчиній ситуації. Тобто — це не погано, це інгредієнт, який на політичній кухні вважається нормальним. Але, подивіться, як нервує Лобода, коли приходять активісти до неї на концерт чи, як нервує Ані Лорак, чи будь-хто, хто виступав в Росії, наприклад. В них просто паніка. От схожа паніка буває в Зеленського, коли він бачить протестувальників. Але все таки треба переходити в політичне русло, раз він вже взявся, раз вдягнув ярмо відповідальності президента, то до цього треба нормально ставитися, і навпаки слід чути людей. Мені здається, що він намагався почути. Ті “червоні лінії”, які суспільство йому намалювало, скажімо так, як мінімум, він бачив, він усвідомив і намагався десь за них не заходити публічно. Ми не знаємо, що сталося непублічно і ми зараз не можемо робити аналізу цього. Так, є підозри, є сумніви, але ми зараз говоримо про ті речі, які відомі загалу. Як мінімум публічно він намагався їх не порушувати. Він розуміє, що маленький сірник громадянського спротиву може перерости до великої пожежі, яка призведе до його відставки. Зрозуміло, що так рано він у відставку йти не хоче. Я не впевнений, що він хоче повний термін відбути, але менше року всидіти він точно не хоче. Він якраз зараз входить в цю нову роль, яка йому подобається. Інша справа,  чи справляється він з цією роллю, скажімо так на трієчку може десь дотягувати, але поки що, можливо, йому це не вдається. Тому для Зеленського спротив був потрібен, як для політика, він його зробив сильнішим, але все таки потрібно робити, щоб таких спротивів не було і я зараз не про масові посадки чи про цензуру блогерів, преси. Цензура і «чорні листи» не допомагають. Людина створює канал в ютубі і поїхав вперед, збирає більшу аудиторію, ніж деякі інформаційні канали. Тому йому слід якраз комунікувати, говорити, що хоче почути країна. І, насправді, в нас були моменти, навіть в історії, коли президент чув країну. Візьміть одного з найбільш одіозних президентів -  Кучму, який йшов на російських гаслах, а прийшов в Адміністрацію президента і заговорив по-українськи, тому що він зрозумів, що країна такого президента терпіти не буде.

Т.С. Я думаю, що ситуація зараз навколо Мінського процесу і Донбасу дещо стане на паузу. І десь в  лютому-березні вона знову буде загострюватися. Рано чи пізно перед Україною так звані європейські партнери поставлять вимогу прийняти новий закон про особливий статус і про вибори. Але у справу включається ще питання земельного закону, ми  будемо мати величезну напругу навколо розгляду земельного закону. І там теж є підстави вважати, що земельний закон не вдасться прийняти. Те, що монобільшість нібито має голоси. Значить, якщо ці всі питання перенесуться на 2020 рік, а там ще ми добавимо питання тарифів, ціни на газ. Ми можемо мати в лютому — березні наступного року такий коктейль...

А.Б. А це за пару місяців...

Т.С. Який спалахне від одного сірника. Я можу вам сказати і Рух опору капітуляції, який організовував попередні протести і аграрії, які будуть битися за землю, і малий середній бізнес, який буде відстоювати спрощену систему оподаткування. Всі ці суспільні ініціативи нікуди не ділися, вони будуть продовжувати свою діяльність, вони будуть тиснути на президента і на владу, і будуть захищати і свої інтереси, і інтереси країни.

А.Б. Просто в країні безліч зброї. Я боюся, що хтось, розумієте, витягне той обріз чи калаш і понесеться...

Т.С. Тому ми дуже обережно відносимось до такого поняття, як третій Майдан, ми прекрасно розуміємо, що Путін його хоче організувати, тільки він хоче зразу організувати кривавий Майдан зі стрільбою, щоб все горіло, Банкова горіла і Верховна рада горіла, але, з другого боку, враховуючи цю складову російської провокації і купу агентури, яка сидить зараз по наших містах, ми так само прекрасно хочемо дати зрозуміти владі, що ми ніколи не попустимо здачу національних інтересів в питанні Мінська і Донбасу, в питанні землі і в інших чутливих для українського суспільства питаннях. Тож я можу спрогнозувати, що 2020 рік, на жаль, спокійним не буде.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
01:09
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
Більше новин