Не лох Зеленський. "Анал-табу". Справа Шеремета. Топ-10 політичних скандалів року

Марина Данилюк-Ярмолаєва
26 грудня, 2019 четвер
16:06

2019 рік видався багатим на політичні події: двічі вибори, шалений зліт у якості політика Зеленського, масове вигнання із Ради "старих політиків" і захід під купол сотень ноунеймів

Українці рік шукали нової якості політики, вивчали "формулу Штайнмаєра" а ще з`ясовували — треба продавати землю чи ні.

"Еспресо" вирішило нагадати 10 політичних скандалів року, які варті уваги. Чимало кейсів сталося уперше: як то напад речниці президента на журналіста чи домовленості про зустріч із повією голови комітету закордонних справ у розпал міжнародного шторму. Є тривожні симптоми руйнації системи правосуддя і є відчуття, що нові обличчя дуже швидко перетворюються у типові. Що і як, читайте далі.

"Вийди звідси, розбійник" і "щас Баканову позвоню"

Незадовго до липневих виборів президент Зеленський вправлявся у публічному шмаганні провінційних чиновників. Особливо запам’яталась його поїздка, до Борисполя, де Володимир Олександрович змусив секретаря міськради покинути зустріч. Від Ярослава Годунка глава держави вимагав відповіді - чому в місті й досі не збудували новий корпус лікарні та чому в установі не вистачає коштів на лікування.

Годунок розказав, мовляв, бюджет дотаційний, а на міськраду скинули всі проблеми - і дороги, і пільги, і фінансування ліків. Зеленський відповів, що Годунок занадто багато говорить, а результатів немає. А пізніше знайшов інформацію про те, що секретар міськради - судимий. Тож вигнав Годунка із зали. І в своєму президентському спітчі навіть Господа Бога пом’янув:

"Ярослав Миколаєвич - це ви? Вийдіть отсюди, вийди розбійник. Плохо чуєш мене? Я спрашую, це ви? Вийдіть будь-ласка. Мені все одно де ти, та йди вже, Господи, ти", — сказав Зеленський.

Коли Годунок вийшов зі скандалом, Зеленський, схоже, не врахував, що мікрофон як і раніше включений і його слова може чути весь зал. І сказав наступне:

"Щас подзвоню Баканова (тоді в.о. голови СБУ - Ред.) З приводу цього чертА", - сказав президент.

Іронія долі в тому, що "розбійник"щодо якого кипіли такі пристрасті,  під час президентських виборів палко підтримував Володимира Зеленського.

На своїй сторінці у Facebook Годунок на дільниці разом із сім'єю. І підпис: Проголосував за "чесного преЗЕдента".

Зеленський: "Я - не лох, мені 42 роки"

У жовтні президент України Володимир Зеленський їздив до добровольців у Золоте пояснювати нащо потрібне розведення.

Ветеран запитав гаранта щодо протестів "Ні — капітуляції", які пройшли всією країною напередодні. Тоді заговорили, що формула Штайнмаєра та її можливість застосування є нічим іншим як капітуляцією перед РФ.

Президент емоційно відповів наступне: "Послухай, я - президент цієї країни. Мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь. Я тебе прийшов і сказав — зброю прибери. А ти мене не переводь на акції", — сказав Зеленський.

Ці слова багатьом здалися хамськими, пізніше в соцмережі виклали повну версію спілкування Зеленського із добровольцями, де багатьох обурили ще й місцеві мешканки, які просили українських захисників "забиратись геть" і "повернути мир", щоб усе було як раніше.

Федина, Звіробій та обшуки за стрім

Те саме спілкування Зеленського із добробатами отримало несподіване продовження в якості стріму на Facebook від депутатки ЄС Софії Федини та Марусі Звіробій.

Сидячи у кав’ярні Львова, дівчата критично висловлювалися на адресу президента і припустили, що може статися із Зеленським на передовій.

"Там випадково може розірватися граната, а знаєш, там обстріли бувають абсолютно випадково. Але, чесно кажучи, було б красивіше, щоб це все сталося саме під час московського обстрілу, коли дехто знову в блакитний або білій сорочці припреться на передову", — висловилась Федина.

Речники гаранта розцінили стрім про ситуацію на передовій, як "погрози вбивством на адресу президента Зеленського" з боку волонтерки Марусі Звіробій і депутатки Софії Федини.

Обшук у Звіробій і виклик її на допит, проект підозри Звіробій і Фединій, відправлений ДБР до ГПУ, різкі заяви з боку депутатів від "Слуги народу" (аж до пропозиції обмежити свободу слова в тому, що стосується глави держави від Ольги Василевської — ред.) – все це поставило країну на грань правового поля.

Втім, є й іміджеві плюси для дівчат: кожен виступ Софії Федини перетворюється в сенсацію, а кожен похід Марусі Звіробій до ДБР цитується по телебаченню — і маловідомі дівчата стали зірками. Очевидно, на наступних виборах партії засмагатимуться за право записати собі у списки відомі імена, які зазнали переслідувань від "режиму Зеленського".

Справа Шеремета: Без доказів, але з волонтерами

У грудні, коли постало питання, чим 100 днів займалися урядовці Олексія Гончарука, Арсен Аваков та МВС вирішили повідомити про розслідування резонансної справи вбитого журналіста Павла Шеремета.

На брифінг завітав Володимир Зеленський — що викликало потім абсолютне нерозуміння.

Справа в тому, що підозрюваними виявились ветеран і музикант Андрій Антоненко, дитячий хірург Юлія Кузьменко та військовий медик Яна Дугарь. А замість прямих доказів речники МВС запропонували аргументи: "у них були схожі бороди", "у них були аномально вимкнені телефони".

Антоненку у повістці клеять ідеї арійської раси, а приводом уваги стали пости з нацистською символікою із особистої сторінки в соцмережі.

Юлія Кузьменко ще рік тому називали "гордістю країни" за тисячі операцій на дитячих серцях. Нині пані в залі суду в сльозах заявляє, що ця історія і підозра зруйнували її життя та кар’єру.

Поки суспільство піддає сумніву версії слідства, заступник очільника МВС Антон Геращенко збирає брифінги "офрекордз" із блогерами, де чітко визнає, що прямих доказів немає, а його робота — це інформаційний супровід.

Усе це разом породжує наступну проблему — повну руйнацію системи правосуддя, порушення презумпції невинуватості та зруйновані репутації та долі. Крім того це підіймає перед кожним питання: Чи буду наступним із підозрою я, якщо раптом опинюся не в тому місці чи не в той час?

Ліза та "грудневий путч"

У перший день роботи нової Ради в ЗМІ потрапило листування новообраного нардепа Лізи Богуцької. Трапилося так, що в цей день обирали нового прем`єр-міністра і затверджували новий склад уряду і багатьом було не зрозуміло, що серед нових облич робить Арсен Аваков, який очолював МВС упродовж 5 останніх років.

В Раді сфотографували переписку Лізи із подружкою Лєною, якій пояснювала, чому Аваков так потрібен в уряді Олексія Гончарука:

"Хочу тільки тобі написати: ми залишаємо Авакова. Іншого шляху немає. Порошенко готує переворот. І дуже серйозно готує. Він чекає, що ми відправимо Авакова у відставку,  щоб одразу почати. ​​Сьогодні, швидше за все, знімемо недоторканність, але залишимо міністра МВС. Я засмучена дуже, але іншого шляху поки немає. Він залишиться до грудня. Саме на грудень Петя готує путч", — написала Богуцька.

У Порошенка з цієї переписки посміялися, порадивши звертатися до "речника з путчу".

Пізніше Богуцька в коментарі "Радіо Свобода" сказала, що просто "хайпонула".

Тищенко та "надувна лялька" Штайнмайєра

Відтоді як світський лев та ресторатор Микола Тищенко виграв столичну мажоритарку під брендом "Слуги народу", він став улюбленим коментатором політичних кореспондентів. Спочатку він став героєм таблоїдів, бо на посаду помічниці взяв Instagram-модель. Далі — не міг назвати ім‘я міністра охорони здоров`я, ще пізніше — просив захисту поліції, коли на мітингу підприємців в урядовому кварталі його зустріли дві виборчині і взяли за руки.

Однак апофеозом того, що вивчили "Слуги народу" на тижневих курсах у Трускавці, стало пояснення народного обранця як він розуміє "формулу Штайнмаєра".

Так, Тищенко порівняв її з інструкцією до надувної ляльки. При цьому сама Україна у версії депутата є "насосом".

"Я порівнюю сьогодні Україну нашу рідну, що нам побудували наші попередники, з насосом, де куди не візьмеш, все щось не працює... от надувну ляльку ви берете, ви знаєте, як з нею впоратися? Ні ... От я розумію, що формула ця Штайнмаєра – це інструкція".

"Анал-табу, година 100 доларів" — справа Яременка

Поки країна розбиралась із тим, чи треба їй "формула Штайнмаєра", як повертати Донбас та чи треба йти на повідку у Путіна щодо газових питань — у очільника комітету з закордонних питань були справи важливіші. У Tinder, Mamba та Loveeto. Там спеціаліст із міжнародних питань вирішував, як провести вечір в компанії жінок, готових до інтимних експериментів.

Після того, як кореспондент видання "Букви" сфотографував делікатну переписку Яременка із 32-річною Аліною, яка обіцяла класику і орал, але наполягала, що анал це - табу, Яременко не знайшов кращого виправдання, як заявити, що це він... тролив допитливих кореспондентів. Мовляв, листування було "сфабриковане" і це він просто ловив на живця папараці.

Лише після того, як "Букви" оприлюднили нову частину листування із іншими жінками, де обговорювався асортимент інтимних послуг і їх такса — ловелас Яременко дещо відступив і пішов у політичну тінь.

Репутацію видний "слуга народу" зіпсував собі вкрай — оскільки багато хто не пробачив не дозвілля на сайтах знайомств, а брехню і намагання перекласти вин на плечі фотокореспондентів.

Втім, це не заважає Богдану Яременку специфічно реагувати на інші скандали.

Наприклад, коли ДБР заявило, що виявило в роздягальнях спортклубу Порошенка приховані камери, Богдан Яременко написав наступний пост, який теж збурив суспільство.

Все це свідчить, що Богдан Яременко — освічений дипломат не зрозумів насправді, що різку критику викликали не його хобі, а брехня і намагання перекласти вину на чужі плечі, що недопустимо для публічного політика.

Земля, люта Юля і канібал Кива

У грудні Верховна Рада намагалася ухвалити у другому читанні закон про ринок землі — у результаті нацполіція билася із Нацгвардією, а аграрний комітет перетворився у ринг для кулачних боїв та палких виступів Шуфрича, Киви, Наталі Королевської та Юлії Тимошенко, які не є членами комітету, але показали, як вони вболівають за землю.

Ось як згадував 7 годин проведених поспіль на нічному комітеті "Слуга народу" Андрій Мотовидовець:

"Королевська (членкиня фракції ОПЗЖ – ред.) почала мене відтягувати. Вони набігли і почали кричати, що я б'ю жінку, і почав він (Ілля Ківа – ред.) кричати, що він буде різати мене на частини і буде мене їсти. А після цього він почав вже бити Шуфрича"

Пристрасні за землею мають шанси повторитися уже в січні 2020 року, оскільки команда Зеленського хоче реалізувати ринок землі. Натомість у самій фракції "Слуга народу" є питання — наразі третина її ж членів не готова підтримати землю.

"Анексія Криму сталась через мову", — гарвардець "Слуги народу"

Можна бути координатором Гарвардського клубу в Україні і отримати диплом факультету міжнародної бізнес-економіки у London City University, але видавати виключні російські фейки.

25-річний депутат "Слуги народу" Олексій Устенко видав в ефірі одного із телеканалів тезу про те, що окупація

Росією Криму була... спровокована скасуванням Верховною Радою "мовного закону" Колесніченка-Ківалова у 2014 році. За версією молодого депутата, опісля був ухвалений новий закон мову, після чого спровокувалися всі ці дії в Криму, після чого Російська Федерація зайшла до Криму.

"Це було одним з того, з чого все почалося", — сказав Устенко.

Насправді нинішній закон про мову був ухвалений 25 квітня 2019 року, тобто уже після перемоги на виборах Володимира Зеленського.

А от теза про те, що російські війська висадились в Криму після того, як кримчаків змушували вчити українську мову насильницькими методами — це заготовки Жириновського, Соловйова, Кисельова та пропагандистів "60 минут".
 

"Дєвочка Мендель" і харасмент від журналіста Андрушка

В центрі цього скандалу опинилась речниця  президента Юлія Мендель. Журналіст "Радіо Свобода" Сергій Андрушко намагався напряму поставити запитання Володимиру Зеленському, проте речниця президента фізично йому завадила це зробити — виривала мікрофон і закривала рот.

Цікаво, що Андрушка скручувала ще охорона Януковича, але тоді речники палко вибачалися за дії УДО.

Натомість сама Юля Мендель почала розповідати історію про харасмент і погрози від Андрушка.

А сам президент під час прес-марафону дав зрозуміти, що його не бентежить поведінка підлеглої і фактично дав добро: нападати на журналістів усім, хто вважає це за потрібне. І не вибачатися.

Ось як Зеленський сказав про Андрушка:

"Він - здоровий мужик, чесно, якби я не був президентом, я б йому, звичайно, відповів по-іншому. Він здоровий хлопець, він нападає, ну, він нападає, ну, дійсно це так. Він стрибає".

Цікаво, що Мендель стала першим прес-секретарем, яка отримала за свою поведінку позов від журналістської спільноти.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
22:13
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:57
Дмитро Сус
Касаційна палата Верховного Суду підтвердила вирок експосадовцю Генпрокуратури Сусу
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
аргентина нато
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
17:59
Кривий Ріг, російська атака, обстріл
Громади чотирьох областей України отримають техніку для розчищення завалів
17:49
Північний потік 2
Страховики відмовились платити оператору "Північного потоку" за пошкодження газогону
17:48
МВФ
Цьогоріч Україні потрібно $42 млрд для бюджетної підтримки, - очільниця МВФ Георгієва
17:46
У Києві відновиться платне паркування. Деталі
17:43
ракета
Україна – в ОБСЄ: 97% російських атак спрямовані на цивільну інфраструктуру
17:31
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Шмигаль попередив про ймовірність Третьої світової війни, якщо Україна програє РФ
17:29
Шахтар
"Зоря" у меншості дала бій "Шахтарю" в УПЛ
17:27
Іран
США та Британія ввели санкції проти Ірану через масовану атаку на Ізраїль
17:24
Очільника ГО "Російська громада Полтавщини" засудили до 15 років
17:21
Ексклюзив
ППО
Був знищений ворожий вузол ППО: Defense Express про удар по військовому аеродрому в Джанкої
17:15
Гітанас Науседа
Президент Литви Науседа назвав неприйнятними подвійні стандарти у допомозі Ізраїлю та Україні
Більше новин