Метью Брайза: Компроміс на вимогу Макрона і Меркель означає здачу позицій України на вимогу Москви

Антін Борковський
14 січня, 2020 вiвторок
11:15

Екс-радник держсекретаря США, директор у справах Європи та Євразії у Раді Нацбезпеки США (2001-2005 рр.) в ефірі програми телеканалу Еспресо "Студія Захід з Антоном Борковським" про іранський кейс, тиск на Київ з боку ЄС і дивну подорож в Оман

Є  відчуття, що Третьої світової війни, дякувати Богу, не буде. Але все одно розуміємо, ситуація залишається дуже напруженою, зокрема було знищено український літак.  Як буде розгортатись ситуація на Близькому Сході, адже у свій час лунала фраза, що війна з Іраном буде матір’ю всіх воєн?

Дякую вам, пане Борковський, за запрошення, а також вітаю вас та вашу команду з Новим роком, і водночас дякую за таке сильне запитання. Я ніколи не думав, що  США та Іран можуть вступити у пряму війну один проти одного, бо ж нема такого прикладу в історії воєн,  - я уточнював в експертів про можливі випадки -  чи країни можуть вступити у війну, коли жодна з них цього не хоче. Бо ж коли розпочинається війна, бодай одна зі сторін повинна хотіти воювати. У даному випадку ані Іран, ані США цієї війни не хочуть. Війна це продовження політики в іншому вимірі, як казав відомий військовий стратег фон Клаузевіц. Люди використовують насилля і країни використовують насилля, аби досягати  політичних цілей. Тож, які ці цілі? Для Трампа, це по-перше, повернути Іран за стіл переговорів. Бо ж Трамп казав про те, що здатен досягнути угоди з Іраном  щодо ядерної зброї кращої, ніж це вийшло у Барака Обами.  Також президент Трамп хоче обмежити і зменшити вплив Ірану на Близькому Сході. Прямі військові дії проти Ірану ускладнять це. Тим часом політичні цілі Ірану навпаки полягають у збільшенні власного впливу на Близькому Сході, у тому,  аби Сполучені Штати згорнули там свою присутність, а ще одна ціль Ірану  - послаблення санкцій  США, які президент Трамп продовжив, після виходу з ядерної угоди. Тож для Ірану війна із США – війна, в якій Іран ніколи не переможе - не допомагає досягти своїх політичних цілей.

Ми очікуємо прихованої помсти зі сторони Ірану, який захоче помститись за смерть Сулеймані.

Багато людей в Ірані, навіть в Іраку, закликають до помсти за вбивство Сулеймані. Вони закликають до подальших кроків. Але уряд Ірану дав чітко зрозуміти, після своїх ракетних  атак по іракських базах на яких перебували військові США, що подальшої ескалації не буде і що вони не хочуть війни. Як ми знаємо, правлячий режим Ірану є авторитарним і перебуває у центрі опору всередині країни і  також зазнає спротиву Іраку проти іранських впливів. Я намагаюсь пояснити, що уряд Ірану зараз тримає під контролем ситуацію в країні, це дозволить спалаху зменшитись, можливо за кілька місяців чи навіть тижнів ситуація повернеться у більш спокійне русло, а Іран продовжить збирати по крихті свої впливи на Близькому Сході. Тож тепер ми матимемо тишу на певний час і я думаю, що президент Трамп використає це, аби повернути Іран до переговорів щодо нової ядерної угоди. Тим часом Туреччина поводить себе набагато активніше й готова відправляти у Лівію сухопутні війська і озброєння. Тож, я думаю, що Росія повинна бути дуже і дуже обережною, аби потенційно не вступити в конфлікт з членом НАТО. 

Але Росія у певний момент може сказати: "Добре. Ми трохи знизимо рівень своїх претензій чи геополітичних апетитів, але навзамін хочемо отримати контроль над Україною".

Так , я непокоюсь за такого типу торги  між Путіном і Трампом від часу приходу до влади адміністрації Трампа і ми разом з вами раніше це аналізували. Я вірю, що так було, президент Трамп обдумував можливість такої угоди. Наприклад, президент Трамп знімає санкції з Росії через її втручання і окупацію Донбасу, можливо навіть шукає можливості щодо зняття санкцій за окупацію Криму, а Росія, навзамін, підтримуватиме цілі США у Сирії та боротиметься проти "Ісламської держави". Така угода стала неможливою -  хоча можливо Трамп і шукав способів її втілення – через  внутрішньополітичну ситуацію в США, демократична система США цьому опиралась і виявлені зв’язки Трампа з росіянами під час виборчої кампанії зробили таку угоду неможливою. Але я вірю у те, що Трамп має подібні думки.

Але ж з другого боку ми в Україні зараз відчуваємо посилення російського тиску. Ми бачимо багато хамських та брутальних висловлювань з боку офіційних осіб Російської Федерації,  які кажуть про впровадження змін до  української Конституції. Ми бачили так званий Паризький саміт, на якому президент Зеленський  отримав так званий ультиматум зі сторони Путіна. І ми вже бачимо, як Росія крок за кроком намагається  реалізувати свою стратегію в Україні, а тим часом Захід мовчить. І найважливішими, скажімо так, "переговірниками" у цій ситуації є Ангела Меркель, або ж цілковито проросійський президент Макрон.

Ну, це російський "modus operandi". Я бачив такі самі речі в Грузії в 2005, 2006, 2007, аж до війни там – весь цей час. Я, як переговірник з боку США і член міжнародної команди разом з британцями і французам, тоді  увесь час спостерігав, як європейські союзники просто хотіли тиші. Вони не хотіли ескалації, хотіли діалогу. Поза тим російська сторона використовувала той самий тип провокацій, які ви щойно описали. Європейцям, насправді, було важко зрозуміти стратегічний розрахунок Росії,  Євросоюз лише хотів, аби ви на сході поводились тихо і не провокували Росію. В ЄС не бажали зрозуміти, що без спротиву російській агресії, навіть якщо вона і прихована і не проявляється у  новинах  кожного дня, у такий спосіб дозволяють, додають Росії завзяття йти все далі і далі. Тож я погоджуюсь з вами і думаю, що увесь Мінський процес є катастрофою, це стратегічна помилка погоджуватись, що за логікою "Мінська" Росія має можливість утримувати свої війська і далі там, де вони є, а Україна повинна змінювати Конституцію, засади держави і дозволити спосіб управління на Донбасі. Це дуже небезпечні і негуманні вчинки, які лише заохочують росіян. Тож я би побажав вам вийти з такого Мінського процесу.

Ну, власне, постає таке фундаментальне питання. А що, на вашу думку, мав би зараз невідкладно робити президент Зелінський? Адже в Україні  ситуація більш-менш стабільна, але ми розуміємо, що все може швидко змінитись, якщо, наприклад,  президент Зеленський почне впроваджувати зміни до української Конституції на вимогу Москви. І водночас розуміємо, що  гра Кремля полягає у тому, аби робити  президента Зеленського якомога слабшим в очах українського суспільства. Натомість президент Зеленський  не в змозі навіть пояснити свою конкретну позицію  українському народові. А ми ж розуміємо, що так звана межа терпіння українців не є безмежною.

Так, президент Зеленський у надзвичайно складній ситуації. Як ви й сказали, терпіння українського народу не безмежне. Тож, як показує мій аналіз, він опинився в ситуації тиску двох протилежних напрямків. Він під величезним тиском щодо завершення війни на сході, яке є однією з основних його передвиборчих обіцянок. Цей тиск змушує його діяти в інший спосіб,  ніж це робилось до того. Також він перебуває під тиском -  про який ми згадували, кажучи про Грузію – європейців, Ангели Меркель і Емманюеля Макрона, аби завершити війну компромісом. А компроміс у  цьому сенсі означає здачу позицій на вимогу Москви. Для мене це нечесно і це є основним, чому мені не подобається Мінський процес, бо ж угода, яку Україна повинна дотримуватись є нечесною стосовно національних інтересів України, а з іншого боку є брутальна реальність необхідності завершення війну, яка зобов’язує робити якийсь вибір. Тож зараз президент Зеленський опинився у найскладнішій ситуації з тих, в якій колись перебували європейські лідери - задовольнити всіх, закінчити війну та не здати забагато.

Ну, ми вже бачимо в Україні, що Росія помалу повертається, а  реакція української влади на повернення Росії в Україну є не до кінця зрозумілою для нормальних патріотичних середовищ. Що мало б бути "червоними лініями" президента Зеленського у стосунках з Москвою?

Тою "червоною лінією" певно є зміни до Конституції за тими, попередньо погодженими, принципами. Я б сказав, що також для Зеленського частиною цих "червоних ліній" має стати виведення усіх російських сил з України, важке озброєння повинно бути відведено далеко-далеко за кордон і росіяни не повинні проводити жодних військових рухів у районах прилеглих до україно-російського кордону. Це мало б усунути навіть саму загрозу можливості маніпулювати ситуацією. І я б ніколи не казав про це, якби не те, що було погоджено у Мінську, у тих політичних угодах, що були зроблені раніше. Президент Зеленський підтвердив їх, тож питання у тому, аби зробити все можливе у даній  ситуації і змусити російські війська забратись із української суверенної території.

А що, на вашу думку, міг робити президент Зеленський в Омані?

Насправді я не маю жодного уявлення про це і подорож в Оман дуже несподівана для мене. Я не впевнений, чи бодай якийсь президент США колись відвідував Оман, навіть маючи там військовий контингент США. Я абсолютно не маю уявлення, що там можна робити, але я сподіваюсь, що президент Зеленський пояснить це сам і буде чудово, якщо відбудеться якийсь великий інвестиційний проект з Оманом, але (сміється, - ред.) я не знаю. Це - дивна справа.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
Більше новин