"Нелох" Зеленський та "профан" Гончарук. Чи буде урядова криза?

Після чотирьох з половиною місяців перебування на посаді прем’єра Олексій Гончарук написав заяву на звільнення, бо має занадто довгий язик, дурить президента і є профаном в економіці

Однак навіть після зливу "прослушки" зустрічі молодого прем’єра із людьми відповідальними за економіку — навряд чи його відправлять на біржу праці. Хоча б тому, що пересічному електорату уже рік як однаково — розуміються нові урядовці в економіці чи приносили батони на таці в гримерку Юзіка.

Суспільна легітимність Зеленського поки ще величезна і команді Гончарука потрібне підтвердження довіри саме президента. А не якогось там народу.

Саме із цією метою була написана заява на звільнення, а за день до того прем`єр в кущах записав спішне звернення про масовані інформаційні атаки і анонімних грабіжників, яким "Нелох", "Профан" і "Дебіл" не дають обдирати країну, як липку.

Хід із заявою на звільнення — класика піар-технологій, бо ж країна буде переживати лишиться Гончарук чи ні, і чи отримає врешті Зеленський величезного ляпаса від своїх же протеже після медового 2019 року. Або ж покаже на самого себе алюзію міцного лідера, у якого все під контролем.

Заява на стіл — і уже ніхто не говорить про піраміду збагачення на облігаціях внутрішньої державної позики. Про діру в бюджеті в 50 мільярдів і про те, що замість стратегії виходу із кризи шановні люди з голосами, схожими на сопрано Маркарової, Милованова, Рожкової міркують російською мовою не про стратегію виходу із економічної кризи. А про те, як навішати локшини президенту, щоб не ставив зайвих питань.

Згода Зеленського на збереження Гончарука означатиме, що він погоджується на такі способи ведення економіки — тут брешемо, там збагачуємось, там міркуємо, як задурити виборців та кредиторів. З іншого боку — навіть Зеленський, у якого начебто "пусте місце у голові" розуміє, що краще оці усі повільні люди, які усе ж діють за рамкою США, ЄС і МВФ, аніж міньйони Коломойського — Дубінський та Бужанський.

Авторка цих рядків шукала образ в кіно, який би влучно потрапив у стани нинішнього Зеленського та Гончарука. Це — Ллойд Крісмас і Гаррі Ллойд із американської комедії "Тупий та ще тупіший". А українська економіка — це дохлий папуга, якого вони впарюють сусідському сліпому хлопчику за кілька доларів.

Ллойд Зеленський та Гаррі Гончарук потрапляють у курйози та блукають пустелею у автомобілі під плюшеву собаку, щиро сподіваючись, що коли і їм усміхнеться удача. Хоча та сама фортуна впала їм до рук двічі на виборах і саме Зеленський вирішив ставити на економічний блок зручного Гончарука, а не прогресивного Владислава Рашкована. Так само ніхто не заважав ще восени вносити непопулярні, але важливі закони щодо детінізації та деолігархізації.

Так само ніхто не заважає зараз — бо ж скандальний запис був зроблений 16 грудня — залучати компетентних фахівців і напрацьовувати антикризові рішення.

На скандальних плівках прем`єр і ті, хто відповідає за економіку, визнають, що доходів до бюджету надходить помітно менше, ніж необхідно, економічне зростання вдвічі менше, ніж планувалося, а бюджетна діра має тенденцію до зростання в 100 мільярдів. Тобто у майбутньому — це невиплати пенсій, зарплат, збої банківської системи та соціальні бунти. Учасники розмови не розуміють, що в тому, що сталось є і їхня вина — але вони не питають одне одного:  а чи є телефон фахівців, які б могли це розрулити? Замість цього сторони видумують "відмазку", як набрехати президенту — і в якийсь ранок під новий рік виписують собі захмарні премії за "успіхи в економіці".

Справжня біда саме тут, а не в тому, що президента дурять, прем`єр профан в економіці, бо юрист. А Гончарук може продовжити те, чим займався до призначення в уряд — проситися на ефіри в якості експерта другого ешелону.

Якщо Зеленський найближчим часом не змінить економічні підходи уряду Гончарука та його товаришів із "відмазок" — то сам стане співучасником економічної катастрофи, яка може чекати країну найближчим часом. Варіанти — залучити іноземних фахівців, поміняти кількох міністрів економічного блоку, ухвалити кілька економічних законів поки "Слуга народу" ще в адекваті, а не розбіглась по бутиках слідом за своїми дружинами.

Ще один момент, який показує, що з Гончарука не лише економіст профан, а і є проблеми із юридичною освітою. Заяву на звільнення від подав Зеленському, а за законом мав би принести її у Верховну Раду на ім‘я Дмитра Разумкова.

По ходу — нас розводять як кошенят. Але це — не гра, це — реальна політика.

Ба більше — опоненти команди Зеленського уже відчули першу кров.

Недарма досвідчена політикиня Юлія Тимошенко на розмови про відставку Гончарука сказала: "Хай вони повертаються у свій бізнес, у свої 95-ті квартали і не отруюють життя Україні".

Тільки от відправити Зеленського і Гончарука на сцену буде теж непросто, вони відчули смак влади. А влада п’янить, поки одного разу не проведеш ніч у витверезнику. За рахунок всієї країни.