Рагулі Давосу. Як делегація майже сотні людей лише погіршила імідж України

Можна вивезти українця з Трускавця до Давосу, але Трускавець лишиться з ним

Делегація під сотню осіб на Всесвітньому економічному формі не зробила погоди для інвестицій в українську економіку. Попри те, що вартість квитків на пафосну подію стартує від 20 тисяч доларів — участь українських делегатів більше нагадує фотосесії приїжджих туристок біля столичних "бетлі".

Почнемо хоча б із нашумілої заяви від президента Зеленського про "інвестиційну няню"тим, хто інвестує 100 мільйонів доларів та більше в українську економіку. Коли український олігарх Олександр Ярославський поцікавився по гарячим слідам у Давосі в українського прем’єра Олексія Гончарука, чи буде такий "бебі-сіттер" для українського бізнесу, очільник уряду сказав, що це просто маркетинг. Тобто президент та прем`єр навіть не узгодили між собою красиву легенду для потенційних інвесторів напередодні поїздки до Давосу.

А якщо згадати проблеми із безпекою переговорів — масові зливи "прослушок"та недавнє  намагання прем’єра самому навішати локшини для президента — то я не знаю, хто би наважився принести свої мільйони людям, які замість пошуку антикризових спеціалістів вирішують на таємній нараді, як латання бюджетних дір видати за зміцнення гривні.

Далі була заява від того ж Гончарука про перспективу передачі "Укрзалізниці"в управління  німецькій кампанії на 10 років, німці сказали - "ні-ні, ми тільки консультуємо".

Апофеозом стала поведінка Тимофія Милованова, міністра економічної політики, який не зміг використати поїзду до Давосу інакше і краще аніж зустрітися... із народним депутатом ОПЗЖ Наталію Королевською.

Це при тому, що міністерство знаходиться через дорогу від парламенту, де у сесійний тиждень Наталю Юріївну можна легко зустріти і поговорити без дорогого квитка на заходи в Давосі.

Милованов вирішив пошукати із нею компроміси щодо кодексу про працю, а от, якщо покопирсатися в історії, по пані Королевська і не з нами мала справу. У різні часи депутат ОПЗЖ була була головою групи україно-російської депутатської дружби, втекла від Тимошенко, висувалася на виборах по квоті Ахметова, втекла до Фірташа-Льовочкіна, а тепер у рядах топ-депутатів Медведчука. Цікаво, це така нерозбірливість чи пошук союзників заради замирення Донбасу шляхом компромісів із регіоналами?

Отакими селфі Тимофій Милованов укотре поставив питання про відповідність запитів на зарплати українських міністрів і тим, яку фігню вони творять на публіку? Нагадаю, не так давно Милованов називав свої бажані апетити на посаді — це 5-10 тисяч доларів. Однак, якщо ти поїхав до Давосу і не знайшов нікого цікавішого із західних делегацій, а сфоткався із Королевською і видаєш це за світлину дня — є великі питання до компетентності міністра, який славився тим, що працював професором в США.

Фото "нового обличчя"із тим, на якому нема де мітки уже ставити — символ нової України. Недолюбленої, насправді нікому не потрібної і такої, де головне заробити свої гроші — хоч у міністерстві, яке волає про реформи. Хоч на нелегальних копанках Донбасу.

Запас міцності, який накопичила Україна за двадцять з лишком років, завершується. Те, що робилося роками,  і те, за що боролися,  завершується. Настає нова реальність — технологічного процесу і швидкості реакцій. Україна може не встигнути нікуди і так і лишитися болотом між Азією та Європою, допоки наші нові та молоді мужі піклуються про свої зарплати та сумнівний контент для соцмереж. 

Далі Милованова пішов хіба глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Доки уряд намагається втюхати новий закон для протидії дезінформації в умовах російської агресії, товариш Арахамія люб’язно поспілкувавсяіз представницями російських ЗМІ. Де в розгорнутому інтерв`ю запевнив, що як член комітету з нацбезпеки та оборони ніякого резервного плану силового звільнення окупованих територій не бачив.

Причому одна із милих російських журналісток є ніким іншим, як Наілею Аскер-заде.

Ефектна брюнетка з телеканалу "Россия" не просто власниця ТЕФФІ, яхт, бізнес-джету і елітної нерухомості. Наіля є цивільною дружиною і матір’ю двох дітей голови правління ВТБ Андрія Костіна, одного із найближчих соратників Путіна. Кохання цих двох не так давно стало предметом розслідування російського опозиціонера Олексія Навального — ці двоє присвячують одне одному лавки у Централному парку Нью-Йорку за десятки тисяч доларів.

Сам Андрій Костін теж нині перебуває в Давосі — і дарма бюджетні кошти, як українські делегати, не витрачає. Бодай тому, що два роки тому на Костіна були накладені американські санкції "за подрыв американской демократии, хакерские атаки или противоправную деятельность, в том числе на Украине".

Тому учора Костін давав інтерв`ю своїм ЗМІ, як вони з товаришем Путіним списали борги оборонно-промислового комплексу. А ще близький товариш російського лідера активно переконував американські ЗМІ, що зміни в Конституцію — це круто і прогресивно.

Базіка Арахамія виявився знахідкою для російської пропаганди із такими пікантними зв’язками. 

Але є одне але — не вмієш давати інтерв`ю, то сиди вдома. Або хоча б шукай своє рідне ТСН.

Чи міг Арахамія не знати, хто така Аскер-Заде?

Улюблена жінка банкіра Костіна щороку працює в Давосі, влаштовуючи провокації українській делегації.

Так, у 2018 році Наіля вдягнулавишиванку і прийшла до колишнього президента Петра Порошенка питати, нащо він ухвалив закон про війну.

Під законом про війну мався на увазі закон"Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", який регулює правові основи використання Збройних сил України на сході країни, а Росію визнано агресором. 

Порошенко відмовився від коментарів, а українська сторона поскаржилась на провокації до організаторів. Після цього організатори Всесвітнього економічного форуму потрактували дії російської преси як провокацію і позбавили учасників учорашнього інциденту права перебувати в конгрес-центрі під час офіційних заходів українського президента.

Підсумовуючи, чому візит численної делегації до Давосу — скоріше провал, аніж перемога — скажу, що ці люди там не зуміли заручитися підтримкою своїх бізнесменів. А якщо глянути інстаграми "понаіхавших" — то це була своя нішева тусовка. Рідко хто навіть наважився сфоткатися бодай із Гретою Тунберг, яка була зірковим гостем. А про якісь селфі із Трампом годі і говорити. І справді нащо — якщо є коханка Костіна та Наталя Королевська.