В оточенні психопатів – 5 книг про те, як уникнути проблем

…Егоїсти і психопати, ледарі та пліткарі, задираки і критики – з усіма категоріями людей іноді доводиться жити і співпрацювати. Тож автори цих книжок швидко і ефективно навчать правилам поводження зі складними персонажами з вашого оточення, щоб уникнути проблем і маніпуляцій з боку інших

Рой Ліллей. Як взаємодіяти з проблемними людьми. – Х.: Фабула, 2020

З одного боку, автор цієї практичної книжки цілком слушно каже, що життя занадто коротке, щоб провести його у скандалах із людьми, а з іншого, нагадує, що проблемні люди можуть стати прокляттям усього вашого життя, а робота з ними може перетворитися на суцільний кошмар. То що ж робити? Де шукати ключ, щоб розкрити їх, вплинути на них, змусити працювати на вас, і щоб вони цього ніколи не помітили? Егоїсти, ледарі, критики, задираки, пліткарі – з усіма у цій книжці знайдений підхід для спілкування і ефективної співпраці. При цьому можна дізнатися, як зануритися глибше, подивитися уважніше на проблемну людину чи на ситуацію, знайти рішення, діяти і рухатися далі. Тож як взаємодіяти - встановлення контакту і співпраця. Як керувати - методи і прийоми. Як отримати бажаний результат - стратегія і практичні навички.

"Не існує проблемних людей, - справедливо свідчить автор книжки. - Просто є люди, мати справу з якими ми маємо навчитися".

 

Томас Еріксон. В оточенні психопатів, або Як уникнути маніпуляцій з боку інших. – Х.: Фоліо, 2019

Автор цієї книжки став усесвітньо відомим після виходу попередньої, а саме - "В оточенні ідіотів". У ній він винайшов свою модель поділу людей на психологічні типи,  на чотири кольори за логікою поведінки і темпераментом. Проте є люди, яких не можна віднести до жодного типу.

"Я би сказав, що це радше людина взагалі без кольору, тому що той, хто не має особистості, хто завжди грає роль, не є по-справжньому повноцінною особистістю, - переконаний автор. - Така людина — це скоріше тінь, віддзеркалення реальності, але сама — нереальна. Це свого роду афера на двох ногах".

Отже, йдеться про психопатів, з якими потрібно поводитися вкрай обережно. Тож нова книжка Томаса Еріксона дає відповіді на питання: що твориться в голові психопата і чим він відрізняється від інших людей; як «вирахувати» психопата; як захиститися від його маніпуляцій? Звичайно, не кожен психопат є божевільним серійним убивцею. Але більшість з них - серед нас: у вашому районі, на роботі або навіть у вашій родині. Настав час раз і назавжди дізнатися, як вони маніпулюють вами, - поки не стало надто пізно!

 

Решма Саджані. Нeдocкoнaлa, пpoтe cмiливa. Мeншe cтepeжиcя, бiльшe лaжaй. Живи cмiливiшe! – К.: BookChef, 2019

У цій книжці у черговий раз нагадують про те, що багато хтo з нac пoчувaютьcя poзчaвлeними пiд тягapeм cвoїx oчiкувaнь. Ми пocтiйнo нaмaгaємocя дoгoдити вciм i в уcьoму. Нac мучить бeзcoння, poздуми пpo тe, чи ми чacoм кoгocь нe oбpaзили, й цe cпpичинює нaм диcкoмфopт. Зpeштoю ми виpocли жiнкaми, якi бoятьcя нeвдaч. Нacтaв чac poзпpaвитиcя зi cтpaxaми, якi глушaть нaшi мpiї i звужують нaш cвiт, a тaкoж знижують нaш шaнc нa щacтя. Вибpaвши cмiливicть, a нe дocкoнaлicть, ми вiдcтoювaтимeмo cвoю пoзицiю, зaлишивши пoзaду тe, щo poбить нac нeщacними, i вiдвaжимocя дocягнути тoгo, чoгo щиpo i пpиcтpacнo xoчeмo. Дocкoнaлicть нaпpaвить нac нa бeзпeчний шляx, пpoтe cмiливicть дacть дocягнути бaжaнoгo. Тож автор цієї книжки дiлитьcя мipкувaннями i пpaктикaми, як вiдмoвитиcя вiд пoтpeби в дocкoнaлocтi й cтaти cмiливими. Будучи cмiливoю, xoчa й нeдocкoнaлoю, кoжнa з нac мoжe cтaти твopцeм cвoгo нaйпoвнiшoгo, нaйcмiливiшoгo i нaйpaдicнiшoгo життя.

 

Тіна Cіліґ. Що варто знати у свої 20. Дозволь собі бути не таким, як усі. – К.: Наш Формат, 2019

Авторка цієї книжки дає поради та пропонує вправи, які допоможуть розвинути творче мислення, нестандартний погляд на буденні ситуації та підприємницькі здібності, з якими ви зможете подивитися на світ як на безмежне джерело можливостей. Адже, коли ми починаємо кар’єру, відкриваємо власну справу чи стартуємо з новим проектом, то часто боїмося і йдемо перевіреним шляхом. Школа, університет та оточення нав’язують нам: обери стандартний варіант, це найбезпечніше. Однак іноді найкраща стратегія — це помилятися, експериментувати й мислити креативно. І неважливо, вам 20 чи 50. Цю книжку викладачка Стенфордського університету Тіна Сіліґ написала насамперед для свого сина, намагаючись застерегти від помилок, яких припустилася сама. Це не черговий підручник з покроковими інструкціями, як досягти успіху, а історія про те, як залишатися сміливим, рішучим і не боятися бути унікальним усе життя.

 

Ніл Штраус. Гірка правда про стосунки. – К.: Наш Формат, 2019

У пошуках відповідей на питання про стосунки, автор побував у сучасних гаремах, у клініках, які лікують від сексуальної залежності, та передових наукових лабораторіях. Те, що він виявив, кардинально змінило його уявлення про кохання, секс, стосунки і навіть себе самого. Тож ця книжка - не подорож, здійснена в журналістських цілях, а до болю чесна розповідь про життєві кризи, які звалилися на автора через власну поведінку. Ніл Штраус досліджує питання, які чоловіки і жінки ставлять собі щодня: чи природно бути вірним одній людині все життя? Чи можуть альтернативи моногамії призвести до поліпшення стосунків і більшого щастя? Що притягує нас до партнерів, яких ми вибираємо? Чи можемо ми зберегти пристрасть і романтику впродовж тривалого часу?