Як зустріти свою весну на велике свято Стрітення: історія цього дня, прикмети і що не можна робити у цей день

Тетяна Зінченко
14 лютого, 2020 п'ятниця
09:57

Стрітення Господнє входить до дванадцятки найшанованіших церковних свят і улюблене в народі. Про сакральність цього дня, про святу воду і громничі свічки, про його прикмети, традиції і смаколики - у розвідці Еспресо-TV

"Стрітення" зі старослов'янської мови перекладається як "зустріч" або "радість". Тому вже таким бажаним є для нас це свято - одне з найулюбленіших народних  і одне з найбільших церковних свят. 

Ми любимо свята і легенди, якими вони зазвичай оповиті і яких так багато, що навіть їх корені інколи знайти непросто. Бо вони ховаються не лише в християнстві, а ще з тих часів, коли наші предки були язичниками. Отака історія - всього в ній намішано, й інколи важливо не стільки знати якісь конкретні факти свята, а меседж, сенс, який несе це свято, чому воно шанується церквою і святкується всім миром. Народ відшліфував найважливіше у кожному святі: звичаї, прикмети, - те, що підтвердило безпомилковість і право на існування.

Зима з Весною зустрічаються

Це - давня казка - про зустріч Зими і Весни - одна з найулюбленіших у народі. За народними віруваннями, така зустріч відбувається двічі на рік - на Стрітення (Стрічення, Стріщення, Громниці або Зимобор) - 15 лютого (на 40-й день після народження Христа) - та в день святої Анни - 22 грудня.

Зі Святих Писань

Принесення до Єрусалимського храму немовляти Ісуса Христа його батьками відбулося на 40-й день після Різдва і на 32-й день після Обрізання. У Єрусалимському храмі Святе сімейство зустрів Симеон Богоприємець.

За Законом Мойсея, усі мали своїх первістків на сороковий день після народження приносити в храм для посвячення Богу. В знак подяки Господу треба було зробити жертвопринесення. Закон цей був установлений в пам'ять виходу євреїв з Єгипту - визволення від рабства і спасіння.

На виконання цього закону Матір Божа з Йосифом принесли немовля Ісуса в Єрусалимський храм, а в жертву принесли двоє голубенят.

В цей час в Єрусалимі жив праведний і благочестивий старець на ім'я Симеон. Йому було відкрито Святим Духом, що він не помре до тих пір, поки не побачить Спасителя. Симеон довго чекав виконання обіцянки Божої. За переказами, він жив близько 300 років.

Цього дня з натхнення Духа Святого він прийшов у храм. І коли Марія з Йосипом принесли Немовля Ісуса, Симеон зустрів Немовля, взяв Його на руки і, славлячи Бога, сказав:

"Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм із миром; бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, - світло на просвіту народів, і славу людей Твоїх Ізраїля ".

Богослови пояснюють цю зустріч Ісуса Христа із Симеоном як зустріч Старого і Нового Заповітів, зустріч даного єврейському народу Закону Божого і найвищого закону Божественної любові, який явив світові Господній Син.

Богородиця і Йосиф дивувались словам Симеона.  "Ось, через Нього сперечатимуться в народі: одні врятуються, а інші загинуть. А Тобі меч душу прошиє самій ", - сказав старець Матері Божій, і що означали ці його слова, ми далі бачили з історії…

 Стрітення. Дуччо ді Буонінсенья

З Єрусалима празник поширився на увесь Схід, а пізніше, за  Юстиніяна (527-565) Господнє Стрітення офіційно стає великим святом.  

Сила Стрітенської води

У храмах цього дня святять воду, яка набуває особливих властивостей.  

  • Стрітенською водою натирають хворе місце і вірять, що цілюща вода допоможе. А також п’ють, якщо щось болить усередині. "По вірі вашій та й буде вам" - пишеться у святих книжках, і хтозна, можливо, саме ця свята віра врятувала дуже багатьох вірян.
  • Стрітенська вода, кажуть, допомагає від "пристріту" - від хвороби, що її могло спричинити "погане" око, а також відганяє відьом, щоб "не виссали з корови молока". 
  • Нею кроплять й напувають худобу, щоб не хворіла, а також окроплюють її під час першого вигону на пасовисько. 
  • Пасічники кроплять нею вулики кожної першої неділі по молодикові – відтак мед не виводитиметься.  
  • Свячену стрітенську воду довго тримають у чистій посудині і бережуть як цілющий бальзам. А коли треба кудись у дорогу (так чумаки в давнину робили), кроплять нею людину, яка подорожуватиме, на перемогу, удачу і щасливе повернення.

Стрітенська свічка - вікно до Бога

Свічки, які освячені на Стрітення, називають "громичними" і вважають домашніми оберегами. Свічку запалювали відразу, коли приходили з церкви, - "щоб весняна повінь не пошкодила посівам і щоб мороз дерев не побив".  А упродовж року зберігали такі свічки на покуті.

Громична свічка, за повір’ям, має особливу силу, бо оберігають дім від природних стихій, страшних негод, а родину -  від "злого ока" та хвороб (допомагає жінкам при пологах, сприятлива людям, які страждають на епілепсію тощо).

Коли гроза, у хатах  запалювали громничну свічку як надійний оберіг. 

 Вважається, що цього дня від деяких робіт краще утриматися, як, утім, і на всі великі свята.  Отож не слід робити:

  • Різні роботи, починаючи від господарювання в хаті – прибирати, шити, мити, плести тощо, -  і закінчуючи великими роботами у дворі (рубати дрова, білити, різати, носити воду) і на городі  (копати, корчувати тощо) на Стрітення не вітаються.  Але якщо це робота на благо, робота як допомога, як порятунок -така робота допускалася.
  • Не потрібно топити лазню, щоб не рубати дров, носити води, бо це також робота, отож це логічно.
  • Не треба вирушати в якусь далеку подорож, вважається, що вона не матиме успіху. Одне з пояснень – мінлива погода в цей день, яка може посприяти якісь хворобі.
  • І не кладіть гроші цього дня на кухонний стіл: так, як з нього зникають смачні наїдки, так непомітно зникатимуть гроші, не затримуватимуться в господарстві.

Прикмети на Стрітення

Звичайно, погода, клімат дещо змінилися, і те, що збігалося раніше, не збіжиться з філігранною точністю. Однак народ виробив певний алгоритм спостережень у природі. Свято зустрічі Зими з Літом чекали з нетерпінням, щоб дізнатися погоду на весну та літо, передбачити урожай, приплід, розвиток господарства.

Сприятливі прикмети цього дня:

Тануть сніги. Ілля Штільман

  • На Стрітення є під стріхами бурульки, то цього року буде добрий урожай кукурудзи.
  • Зі стріх капає - бути затяжній весні, якщо тепло, а зі стріх не капає - весна буде рання, суха.
  • Вітер на Стрітення - до врожаю плодових дерев.
  • Стрітення тепле й сонячне - весна тепла.
  • На Стрітення холодно - вже скоро весна.
  • Якщо на деревах іній - вродять добре гречка і бульба.
  • Як на Громницю день ясний, то буде льон прекрасний.
  • Ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай поля і роїння бджіл.
  • Як капає зі стріх, так капатиме й з вуликів.
  • Якщо в цей день не буде сонця, чекай суворих морозів. 
  • Вітер - погана ознака.
  • Якщо Відлига - жди пізньої весни і бережи пашу та хліб, бо в поле виїдеш нескоро.
  • Якщо на Стрітення дорогу перемітає - весна буде пізньою і холодною.
  • Сніжить - весною буде дощик, тобто весна буде затяжною і дощовою.
  •  На Стрітення з стріх капа, ще велика буде зима.
  • Відлига - на ранню й теплу весну, сніг - на дощову, тривалу, а коли хуга - весна буде пізня й холодна.
  • Якщо в цей день не видно сонечка - чекай суворих морозів.
  • На Громницю з дахів тече, то довгою буде зима. 
  •  Як сонце ясне на Громницю буде, то снігу випаде більше, ніж перед тим.
  • Капає зі стріх, то буде так капати з очей (ще повернуться морози).
  • На дахах довгі бурульки - стільки ще випаде снігу.
  •  На Стрітення дорогу перемітає, то корм відлітає.
  • Якщо у цей день хуртовина дорогу перемете - весна буде пізня й холодна.

Прикмети Стрітення, як бачимо, можуть інколи навіть суперечити одна одній, а це значить, що за ними потрібно слідкувати упродовж усього дня: кожна година Стрітення для прикмет має значення. Такий він, примхливий стрітенський день, і це не дивно: як-не-як, борються зима з літом, і в процесі цієї боротьби позиції можуть мінятися навіть частіше, ніж щогодини. 

"…Та як би вона (зима) вже там не хвицалась, а як літо посміхнеться, то сонце засяє, вітер повіє і земля проснеться!" - каже Олекса Воропай у книзі "Звичаї нашого народу".  

Тому найкраща прикмета цього дня – що календарна весна уже менш ніж за два тижні.

 

Березневий ранок. Микола Глущенко

Стрітенський пиріг

А ще на велике свято хочеться щось смачненьке приготувати. День цей як-не-як таки прохолодний, тому можна, приміром, спекти чудовий пляцок, в якому поєднується ніжність і сніжність пташиного молока та ароматність яблук, настрій від  яблучного цвітіння. Назвіть цю смачну комбінованість  "Зустріч" - і свято обов'язково вдасться! А рецептом цього кулінарного шедевру ділиться визнана кулінарна майстриня, "хедмейкер" пляцків львів'янка Марта Левицька. 

Форма 26 d. кругла, прямокутна 24/28 см.
Для тіста: 3 яйця,1 склянка цукру, 1 склянка борошна з гіркою, 2 ст. л. какао, 5 ст. л. сметани, 50 г масла (маргарину), 1 ч. л. амонію.
Яйця збити з цукром до збільшення об'єму, додати сметану збити, топлене масло збити, далі - амоній, просіяне борошно з какао. Збити на малих обертах міксера - тісто має бути, як густа сметана. Викласти у форму, пекти 45 хвилин (до сухої палички). Як охолоне, перерізати на два коржі.
Крем: 0,5 л. молока, 4 ст. л. манки, 1 склянка цукру, ванілін, 200-300 г масла, сік половини лимона.
Половину молока з цукром ставимо варити, в другій половині розводимо манку, вливаємо до киплячого молока, і, постійно помішуючи, варимо до доброї густини. М'яке масло збити до білого кольору, по ложці давати злегка теплу манку, збивати до пухкості, додати сік лимона і ще раз збити.
Бісквіт з яблуками: 6 яєць, 200 г цукру, 200 г  борошна, 3 великих яблука, 1 ч. л. розпушувача.
Білки злегка збити зі щіпкою солі, додати цукор збити до стійких піків, додати жовтки, збити, додати просіяне борошно з розпушувачем, вимішати лопаткою. Яблука порізати на дольки та вимішати з тістом. Пекти 40 -45 хвилин, а коли охолоне - перерізати на два коржі..
Далі збираємо пляцок чи торт: чергуємо корж + крем. Смачного свята!

Пляцок Марти Левицької

"Зустріч" або ж "радість" - недаремно саме перед календарною весною нам випадає таке свято. Звичайно, переможе весна, бо ще жодного разу не було інакше. Нам залишається лише дотримуватися Закону Божого і найвищого закону Божественної любові, який явив світові Господній Син. І не забувати: весна приходить раніше, ніж пишуть календарі, вона приходить зі Стрітенням Господнім!

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.46
    Купівля 39.46
    Продаж 39.96
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:35
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
втрати ворога
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
речник Держдепу США Метью Міллер
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
Більше новин