Слуги народу чи обслуга малоросів? "Зеленські" на шляху до "русского мира"

Питання "Хто я?" на початку року було поставлене Зеленським правильно

За тридцять років тупцювання на одному місці, мало хто із сорока мільйонів тутешнього народонаселення усвідомлює, який сенс його існування і куди прямує наша юрба під синьо-жовтим прапором.

Тільки от президент Володимир Зеленський, коли питав, теж відповіді не знав. Бо ідентифікація, де в основі лежить "Олів’є" з радянським душком і "какаяразніца" — це не про національний успіх, а про нове поневолення, де українці витратний матеріал для нових соціальних експериментів, які закінчуються завжди однаково — братніми могилами під бузком.

Володимир Зеленський так довго торгував серіалами "95 Кварталу" з культом безрідності і замовчування будь-якої ідентифікації на російський ринок, що має стійку ілюзію і зараз — що держава без ознак окремої нації зможе вижити і тішитись миротворчими потугами клоуна Сивохо і екс-помічника Тадеєва - Єрмака.

Тільки от, кожна поступка особисто Зеленського — це надгробки навіть тими звершеннями, що були зроблені у муках у протистоянні із "совками", які синхронно підіймають голови і сичать по-зміїному на усе, що доводить, що Україна — не Росія.

Взяти хоча б закон про мову. У перші дні каденції близьке оточення Зеленського в особі Бориса Шефіра не приховувало, що квоти на державну мову - то є повна нісенітниця. А відміна закону про мову — це "перший крок для того, щоб відмінити війну". Друга ластівка прилетіла від 25-річної зірки "Слуги народу" Олексія Устенка, що Крим начебто захопили через мовний закон — хоча він був ухвалений аж навесні 2019 року.

Ні у першому, ні у другому випадку Володимир Зеленський не засудив дії соратників і це стало сигналом для активізації іншої "обслуги малоросів" у складі "Слуги народу" — треба відмінити закон про мову. Тільки от раніше про це активно говорила людина з золотою цепурою Макс Бужанський, а нині цілий голова комітету з гуманітарних питань, досвідчений медійник Олександр Ткаченко натякає, що той самий закон "створив багато ризиків для суспільства в цілому і для нових депутатів". Хто винен депутатам, народженим уже в незалежній Україні, що вони не осилили бодай розмовний рівень на рівні "тіндера" — невідомо.

Тільки от є важлива засторога.

У 2012 році через схожі тілорухи почався Мовний Майдан, а в 12 регіонах обласні ради як божевільні почали надавати статус регіонального російській мові. Утім ці акції не врятували Януковича від кровопролиття і ганебної утечі вже наступного року — при чому заруби в Одесі і Харкові були ще ті.

Якщо нейтралізація мовної ідентичності — це щось із виконання плану "12 кроків до миру", де Україні пропонують відмовитись від історії, ідентифікації і усього, що дратує РФ — то варто чесно сказати — ми малороси і нам краще бути "ізнасілованими, чем українізірованими". По-друге, що наступне запропонують, щоб догодити Росії?

Не так давно Сергій Сивохо — головний миротворець за версією Зеленського анонсував діалогову платформу "Мир Донбасу". Через бої в Золотому-4 її перенесли на деякий час, однак проросійські елементи та блогери уже активно розповідають, яка погана і жорстока Україна і як нам потрібно умаслювати перспективне ОРДЛО.

Не так давно нова українська влада остаточно зламала іномовлення UATV — його частоти хвацько зайняли то RT, то 112 Україна. А діалог про те, яким має бути телебачення для окупованих територій дійшов до того, що радниками там виступають відбірні пропагандисти того ж 112 Україна.

Дивина та і годі, Володимир Зеленський зумів зробити цілу імперію в галузі розваг на телебаченні, але абсолютно не розуміє, як робити контент для ОРДЛО і що руйнування іномовлення — робить гірше йому самому. Початкове враження "хто цей дивак Зеленський" змінюється на "знову ці незрозумілі очільники країни другого світу".

Президент Зеленський з кожним скандалом втрачає свою сакральність, надто багато серед 73% покладали на нього сподівання як на сильного лідера, а не флюгера, який не витримує першого пориву вітру.

Серед 73% не усі є малоросами і дурнями, які обійматимуться із російськими бойовиками. Власне тому, не усіх влаштовують посередники примирення на кшталт Анатолія Шарія чи Тетяни Монтян, Олени Лукаш чи Андрія Портнова, чиїми послугами щедро і сліпо користується влада в питанням примирення і діалогу, як бути із війною на Донбасі далі — воювати до перемоги України чи здатися, щоби вернути все назад до Росії — від концертів Валерії до просякнення усіх органів влади особами з російськими паспортами.

Так само нічим іншим, як фліртом з "русским миром" було нещодавнє запевнення Зеленського у Мюнхені, що Україна готова патрулювати кордон із проросійськими бойовиками. По-перше, хто дозволить Україні привезти наряд озброєних людей після боїв у Золотому-4, де наші ЗСУ всипали росіянам?

По-друге, щоби щось патрулювати разом, треба провести діалоги з очільниками ОРДЛО і десь зафіксувати їх статус. Публічно Зеленський каже, що не буде говорити з Пушиліним, лишається лише думати, що Путін запропонує якісь компроміси про газ, Крим або законодавстві — та ж мова, виникнути із Конституції НАТО і ЄС, тощо, щоб була ілюзія, що Україна контролює кордон. Тому по суті Зеленський своїм виступом перед європейцями показав, що він не проти поступатися "русскому миру", щоби довести в першу чергу самому собі, що він старається, хоч і абсолютно некомпетентний на своїй посаді і викликам, які стоять перед державою.

У Зеленского насправді не так багато часу на остаточне визначення, хто він є сам. Президент України чи тимчасовий менеджер з підготовки України у федеративний округ РФ.

Президенту простять помилки, а менеджер може лишитися біля розбитого корита. У Росії є свої коміки, стендап-шоу і творці серіалів. Лояльного колись Януковича випускають раз на рік із прес-конференціями, як фріка. Дуже не хочеться побачити в такій ролі і Зеленского. Але і решті українців потрібна нарешті своя запізніла самоідентифікація — хто ми? Народ з чіткими цілями, чи юрба з синього-жовтим прапором, яка намотує кола в пустелі. Перші тридцять років були втрачені, наступних тридцяти може не бути лиш через власне небажання думати і працювати.