Віталій Портников: Ґвалтівникам потрібно чинити опір

Головна теза в першому інтерв'ю, яке подільник Путіна Владислав Сурков дав після свого відходу з адміністрації президента Росії - "примус силою до братських відносин - єдиний метод, який історично довів ефективність на українському напрямку"

Простіше кажучи, Сурков визнає, що єдина можливість для Кремля приєднати до Росії українські території або зробити Україну країною-сателітом - це згвалтування. Тому що це і є переклад зрозумілою мовою примус силою до братських відносин. Коли "брат" силою домагається симпатії того, кого він вирішив зробити своїм "родичем". Або коли чоловік силою домагається інтимних відносин з дружиною. Все це - звичайне насильство, відповідні статті Кримінального кодексу.

Якби Сурков говорив не про держави, а про людей, він виглядав би звичайним маніяком, нахилами якого повинні займатися правоохоронці і психіатри. Але коли Сурков говорить про держави, тоді він - принаймні, сам для себе - виглядає серйозним політичним діячем. А те, що рекомендації цього "політика" вже призвели до загибелі тисяч людей, до появи сотень тисяч біженців з окупованих територій, що людей заарештовують, катують, і вже не теоретично, а практично гвалтують в тюрмах Криму і Донбасу - це не дуже важливо ані для самого Суркова, ані для мільйонів його співвітчизників. Тому що "примус силою до братських відносин - єдиний метод".

Ми повинні точно розуміти, що є сусідами кримінального осередку, який прикидається державою тільки заради того, щоб гвалтувати і вбивати - і не соромиться своїх кривавих інстинктів. Те, що говорить Сурков - це не переконання Суркова, у Суркова взагалі немає ніяких переконань. Це - програма Путіна. Програма згвалтування України.

А шляхи до цього насильства можуть бути різними. Може бути груба сила, прихильником якої є Сурков. Може бути обман, фахівцем в якому є Козак - для цього і хочуть використовувати "незвичайну легкість в думках" Володимира Зеленського, помічену російською делегацією в Парижі. А може бути і підкуп. Але в будь-якому з цих випадків згвалтування не уникнути.

Уникнути згвалтування можна тільки в тому випадку, якщо об'єкт насильства пручається насильству.

Висловлюючись словами пана Суркова, це "єдиний метод, який історично довів ефективність на українському напрямку. Не думаю, що буде винайдено якийсь інший".