Ірина Литовченко: Медична система не готова до епідемії, що розгортається

Андрій Яніцький
24 березня, 2020 вiвторок
08:51

Колишня очільниця генерального директорату зі стратегічного планування та євроінтеграції МОЗ України у ефірі програми “Еспресо: капітал” розповіла про готовність медичної системи України до епідемії коронавірусу, про зарплати лікарів та про другий етап медичної реформи

Ведучий програми – Андрій Яніцький, директор Центру журналістики Київської школи економіки.

Чи готова українська медична система до епідемії, що розгортається?

На жаль, абсолютно не готова. Як з точки зору управлінських компетенцій цієї команди, яка зараз у Міністерстві, так і з точки зору готовності медичних закладів. Тому що зараз у країні повний хаос, немає єдиного центру координації. Ми за три місяці так і не змогли підготуватися до початку епідемії. 

Якщо говорити про матеріально-технічне забезпечення, то чого не вистачає в першу чергу? 

Починаючи з найпростішого: у медичних закладах немає захисних засобів, немає правильних масок, немає захисних костюмів. Ми отримуємо кожного дня повідомлення від лікарів про те, що “нам адміністрація сказала вирішувати це, як ми самі захочемо”. І в аптеках зараз не знайдеш ні звичайних масок, ні тих, які вищого рівню захисту для лікарів. 

Звісно, що не вистачає апаратів штучної вентиляції легень. Але важливо, щоб той бізнес, який зараз готовий допомагати системі, не скуповував все, що бачить, і не віз це в будь-які лікарні, а спрямовував ці апарати саме в ті лікарні, які визначені центром прийому хворих на коронавірус. 

Зазвичай ця інформація є в обласного департаменту охорони здоров’я. Можна до них зателефонувати, дізнатися, що то за лікарня, і далі комунікувати безпосередньо з адміністрацією цієї лікарні. 

Ось така благодійність бізнесу - це щось позитивне, що ми побачили. Щось ще є позитивне? 

Більше нічого позитивного ми не бачимо. Навпаки, в Міністерстві почали з’являтися старі кадри часів Богатирьової (Раїси, міністерки часів президента-втікача Віктора Януковича). Вони складають списки на закупівлю. Держава виділила окремий бюджет на боротьбу з коронавірусом. І вони вставляють в ці списки як препарати, які взагалі не потрібні і не ефективні для лікування, так і, наприклад, вчора вони намагалися переконати уряд купити гелікоптери санавіації. Ти не купиш їх за день, тиждень або місяць. І тим паче за останні роки МВС було закуплено достатню кількість гелікоптерів для служби надзвичайних ситуацій. Відповідно, вони їх можуть виділити для санавіації для перевезення тяжких хворих, якщо буде потрібно. 

Це дивно звучить. А щодо апаратів штучної вентиляції легень – ви казали, що їх не вистачає. А скільки їх сьогодні взагалі є в Україні? 

Дуже важко сказати, тому що розрахунки різні. У Міністерстві охорони здоров’я казали, що 650. Національна служба здоров’я сказала, що близько 2000 одиниць. Проблема в тому, що за відсутності такої єдиної бази обладнання, ресурсів системи охорони здоров’я дуже важко це сказати. Навіть, якщо апарат ШВЛ десь ще є, ми не знаємо, чи він в робочому стані, чи вміє персонал ним користуватися взагалі. Тому точної інформації немає ні в кого.

А яка потреба в цих апаратах? Скільки їх треба? В два рази більше, в три?

Якщо говорити, що ми за розміром приблизно як Німеччина, там, за кількістю населення менше, звичайно, але в Німеччині є 25000 апаратів ШВЛ. У нас їх до 1000, якщо брати середнє значення. Ну можна зрозуміти, скільки апаратів нам не вистачає. Ті ж самі проблеми зараз є в Італії, також через відсутність апаратів штучної вентиляції легень. Там в них десь близька 1000 апаратів є, а потрібно набагато більше, зважаючи на середній вік населення. 

Чи адекватною є зарплата медичних працівників в Україні? Їм зараз обіцяли якусь надбавку навіть. 

Побачимо, як Міністерство це виконає. Насправді, пообіцяли тим лікарям, які будуть контактувати безпосередньо з хворими, які будуть надавати допомогу цім пацієнтам, якусь доплату. Певний коефіцієнт, який буде збільшувати їх заробітну платню. 

Але зараз питання в тому, що Міністерство ніяким чином не написало протоколів для лікарів. І вони не знають, що їм робити. Ось умовно: я сімейний лікар, мені подзвонив мій пацієнт, який каже, що в нього симптоми, схожі на коронавірус, і питає, що він має робити. 

Або коли в лікарню швидка доставляє пацієнта, вони не завжди знають, в яку. Навіть якщо доставили в потрібну, через нехватку персоналу вони підтягують співробітників з інших відділень. Наприклад, в Охматдиті сказали, що відповідати за сортування пацієнтів з дітей з коронавірусом буде відділення гінекології. Тому що вони найменш завантажені. Але чи проходили ці працівники спеціальне навчання, чи розуміють вони, як себе треба поводити, чи є в них потрібні засоби захисту? Навряд.

З 1 квітня має стартувати другий етап медичної реформи. У чому він полягає та чи можливий запуск такої реформи за умов епідемії?

Він можливий зараз, більш того – він максимально потрібний. Тому що один з компонентів нової реформи це електронна система охорони здоров’я. Тобто це електронна статистика. Всі лікарні повинні будуть постійно онлайн звітуватися про тих пацієнтів, які до них надходять, з якими хворобами, з якими станами надходять. І ця інформація буде актуально збиратися одразу до Національної служби здоров’я. Тобто ми зможемо контролювати, де, в якій точці країни в нас є спалахи певних захворювань, де що відбувається. Тому що зараз Міністерство збирає паперову статистику, і ми тільки ось в березні-квітні 2020 року дізнаємося, на які хвороби хворіли українці у 2019 році. Тобто з цією інформацією не можна працювати. 

У чому буде полягати другий етап реформи? Буде також запроваджений принцип “гроші ходять за пацієнтом”. Тобто пацієнт сам буде обирати лікарню, де він хоче отримати допомогу. Звичайно, попередньо звернувшись до свого сімейного лікаря. З направленням до спеціаліста він йде в лікарню, отримує послугу, після цього Національна служба здоров’я в цю лікарню, куди він прийшов, проплачує за послугу. Тобто ми не утримуємо лікарні просто за те, що вони стоять, а ми платимо за конкретно надану послугу. 

У виграші будуть ті лікарні, які обслуговують багато пацієнтів. Їм буде вигідно якомога більше людей приймати. А ті лікарні, які мають менше пацієнтів, їм потрібно буде задуматися, як можна змінити свою бізнес-модель. 

Всі наші лікарні належать місцевим органам влади. Відповідно, якщо якесь місто невеличке або територіальна громада хоче мати лікарню у себе на місці, вони повинні закупити для неї обладнання, забезпечити певні умови, які є вимогами Національної служби здоров’я. І тоді Національна служба здоров’я з ними укладе контракт. 

І те, про що ви говорили у попередньому питанні, - зарплата. Реформа якраз приводить до збільшення доходів лікарів. Зараз лікарі первинки вже отримують від 15 до 20 тисяч гривень. Це те, що вони мають на руки. Медсестри також отримують від 6 до 12 тисяч гривень, в залежності від того, як який заклад спланував свою модель. І завдяки другому етапу реформи ми зможемо підняти і зарплати інших лікарів спеціалізованих, які працюють в інших медичних закладах. 

Тобто ці правила вже запрацюють з 1 квітня? З 1 квітня можна буде потрапити до лікаря спеціалізованого тільки після проходження першої ланки?

Є кілька винятків. Це - офтальмолог, стоматолог, гінеколог і психіатр. До них можна буде звертатися напряму.

І платити з власної кишені, наскільки я розумію, бо їх не гарантують.

Ні, це оплачується. Ургентна стоматологія оплачується.

Кілька порад для звичайного глядача, який бачить ці тривожні новини. Скільки грошей йому треба мати, акумулювати на чорний день, на випадок хвороби, яку викликає коронавірус. Чи варто скуповувати негайно маски, антисептичні засоби. Можливо, хтось апарат штучної вентиляції легень поставити собі в гаражі може дозволити?

Дивіться, лікування від коронавірусу не існує. Все, що можуть зробити, це працювати з тими симптомами, тими паралельними ускладненнями, які викликає коронавірус. Наприклад, пневмонія, ускладнення дихання. Ці речі можуть зробити тільки лікарі виключно в медичному закладі. Тому тримати щось вдома немає сенсу. 

Медичні маски також не допомагають захиститися, з якими б суперкласними фільтрами вони не були. Справа в тому, що маску треба правильно носити. Її треба правильно вдягати. А в людини, коли з’являється щось на обличчі зайве, чого раніше не було, є бажання щось почухати, поправити, перевірити, чи вона вдягнена. Через це ми починаємо частіше руками лізти до обличчя. Більше загрози виникає від цього контакту рук і обличчя. Тому маски не потрібні. Вони потрібні тільки хворим або лікарям. Залиште їх в аптеках тим, кому вони потрібні. 

Максимально потрібно ізолюватися, ізолювати людей старшого віку – бабусь, дідусів, батьків, бо вони є групою ризику. Для людей середнього віку та для дітей коронавірус практично не несе ніяких серйозних проблем, звісно, якщо це здорова людина.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
03:20
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами": на Дніпропетровщині поранено людину, на Львівщині і Київщині спрацювала ППО
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
Більше новин