Історія одного коронавірусу. Як в Одесі прогавили "нульового пацієнта"

Коронавірус по-українськи набирає небачених масштабів. Бодай тому, що уже очевидно, що якщо одночасно із гострою пневмонією у інфекційний бокс попадуть теща олігарха і молодий вчений - фізик більше шансів бути підключеною до апарату штучної вентиляції легень матиме елітна родичка

Отже, як в Україні виявляють хворих на коронавірус, і як родинні зв’язки можуть допомогти уникнути самоізоляції, наразивши на небезпеку ні в чому невинних випадкових людей. Дуже показова історія із Одеси. 

Днями там виявили першого хворого на коронавірус, але 25-річний Максим Г. одразу опинився в центрі скандалу. Настільки великого, що удостоївся поста цілого голови Одеської обласної державної адмінстраціі Максима Куцого.

Виявилось, що молодий одесит 12 днів... гуляв по Одесі, підписавши документ про самоізоляцію. До нього прийшла поліція, а у місцевих ЗМІ вирішили терміново пошукати усіх пасажирів рейсу Відень-Київ 13 березня і звернутися до сімейного лікаря. 

Сам Максим Г. вважає, що нічого поганого він не зробив. Він розповідає, що 13 березня звернувся до Одеської інфекційної лікарні. Там у нього діагностували пневмонію, поміряли температуру і запропонували або самоізоляцію, або госпіталізацію.

 

14 березня Максим Г. приїхав до лікарні, щоб зробити експрес-тест, але тестів у лікарні в розпал епідеміі коронавірусу не виявилось.

Тест на COVID-19 був узятий аж 18 березня. Після отримання медичної довідки про відсутність вірусу в місцевій лікарні Максим Г. та його супутник пішли додому. Тільки от київська лабораторія показала, що коронавірус у молодого одесита був. І хоча він стверджує, що нікуди особливо не ходив — він міг наразити на небезпеку той же медичний персонал. 

На уточнення авторки статті, чого приходила поліція та чи буде якийсь штраф для Максима Г., який опинився у центрі скандалу, хлопець каже, що ніяких питань у поліції до нього не було.

Бо ж йому у лікарні видали довідку.

Утім знайомі одеські журналісти кажуть, що Максим Г. хлопець дуже непростий. Він займається організацією концертів по Україні та має квартиру у центрі Одеси. Періодично живе у США, бо там має матір. У Одесі мешкає його батько — колишній працівник місцевого КДБ, а у 90-ті очолював одеське ОБХСС. 

Подейкують, що це саме родинні зв’язки посприяли тому, що людину із підозрою на коронавірус відпустили за довідкою додому. Де він не сильно займався самоізоляцією.

Ситуація із "нульовим пацієнтом" в Одесі досягла такого апогея, що у справу втрутився мер Одеси Геннадій Труханов, який сказав у зверненні до одеситів, що тримає особистий телефонний контакт із хворим і з ним все добре.

"Я передав усі контакти із цією людиною керівнику Національної поліції в Одеській області, з ним зв’язались по телефону, щоб припинити усі розмови у пресі, у соцмережах, що людина ховається, що його не можна знайти. Це усе зараз відпрацьовується. Госпіталізація теж відпрацьовується", — заявив Труханов, додавши, що "контактів хворого в Одесі було декілька".

Однак тепер чомусь теститимуть на вірус будинок, де проживає хворий і перевірять його рідню та робочі контакти.

Це історія про те, як у великому місті Одеса "нульовий пацієнт" не знав про свій вірус і міг наражати на небезпеку інших людей аж 12 діб. 

Авторка цього матеріалу також уточнила у Максима Г., чи був якийсь контроль стану пасажирів в аеропортах Відня чи Києва. Одесит стверджує про те, що йому поміряли температуру українські прикордонники, але вона була в нормі, і він поїхав у рідне місто. 

Тепер в Одесі великий скандал і перевірка осіб, які не знали, що попри довідку з лікарні у товариша є ще і дуже небезпечний вірус.