Весна - і бути благій вісті! Благовіщення: значення великого свята і цьогорічні його особливості

Тетяна Зінченко
7 квітня, 2020 вiвторок
07:05

Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне й найбільших і найсвітліших свят православного люду. Що воно символізує і чим особливе, які має традиції і що смачного приготувати для родини цього дня - у святковій підбірці Еспресо-TV

Дав Господь - дочекалися Благовіщення!

Благовіщення - одне з трьох найшанованіших православних свят - наряду з Великоднем і Різдвом. Дата його святкування - незмінна щороку: 7 квітня. Як незмінні і слова наших пращурів, які звучали так: "Дав Господь - дочекалися Благовіщення!". Це означало, що багато чого довелося пережити за цей рік, чи й не лише рік: морози, обмеження та інше. Але прийшло Благовіщення, а з ним - і весна, тому будуть городи, буде врожай і буде тепло. Життя починало набирати яскравих барв попри все.  

Одним із символів Благовіщення є білі голуби на блакитному небі, які уособлюють благу звістку, що нам зараз особливо актуально. Загалом Благовіщення, яке входить до дванадцяти найбільших церковних свят, для нас, українців, багато в чому особливе. Це третя зустріч весни, після Стрітення і Сорока Мучеників, остаточна перемога весни над зимою, початок нового землеробського року.

Це свято надихало художників на світові шедеври іконопису, письменників - на нетлінні твори, музикантів - на найвідоміші музичні композиції. Бо Благовіщення - день, з якого почалося все найкраще: перша згадка про Христа, весна і благодать Господня на родючій землі.

У Господа нема неможливого

Благовіщення святкується за дев'ять місяців до Різдва Христового. Назва походить від словосполучення "блага вість", бо цього дня Пресвятій Богородиці явився архангел Гавриїл і сповістив найкращу на землі звістку: про те, що вона стане Матір'ю Божою, непорочно зачавши сина від Святого Духа.

"Радуйся, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні і породиш сина і назвеш його Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься, і дасть йому Господь Бог  престіл Давида, батька його, і царюватиме над домом Якова  повіки та й царству його не буде кінця". 

День, з якого почалося все найкраще

Свято з'явилося у нас з прийняттям християнства. Але, як багато інших великих свят, воно вбирає в себе і певні традиції з давніх, язичницьких, часів.

Наші далекі пращури і це свято пов'язували з порами року, із землею. Вони з цього дня починали польові роботи, бо раніше "турбувати" землю, яка ще квола після зими, не можна було.

Вірили, що на Благовіщення відкривалася земля і з неї виповзали змії, вужі та інші плазуни.

Цього дня в давні часи також "закликали весну" - розводили багаття, танцювали, співали веснянки, стрибали через вогонь. Вважалося, що це захистить від хвороб і небажаних очей.

Вірування, звичаї, традиції

Благовіщення припадає на Великий піст, тому віряни святкують його досить скромно: готують пісні страви, але  допускається риба і трошки вина. Проте існує особлива традиція цього дня  - пекти й освячувати проскури. Їх освячують на богослужінні і по шматочку їдять усією родиною натщесерце. Для того, щоб водилося господарство, дають частинку і свійській худобі. Християни вірять, що проскури мають таку ж цілющу силу, як свячена вода.  Особливого рецепту для випікання проскур нема - просте дріжджове тісто, без будь-якої здоби. Просфори тримали вдома як оберіг.

Благовіщення - свято землі

Християнські канони також пов'язують Благовіщення із пробудженням землі. Бог благословляє на Благовіщення землю, "вкладає в неї голову, щоб її розігріти, і від того будиться всяка живина, що спала в землі - мурахи, жаби, гади".  Тому після Благовіщення час дружно братися до городів, садів, полів - сіяти, садити, ростити.

На Благовіщення навіть пташка гнізда не в'є. Чого не бажано робити в свято

  • Як і на всі великі свята, на Благовіщення не бажано займатися важкою роботою на полі, у дворі і хатньою працею, а їжу краще приготувати заздалегідь, бо й вогонь зачіпати цього дня не бажано.
  • Не треба брати чи давати в борг і виносити щось із дому, щоб мати достаток. 
  • Не треба обрізати дерева і працювати на землі.
  • Не можна стригтися, робити зачіски тощо: "птах гнізда не в'є, дівка косу не в'є". Волосся - символ долі, тому дівчата враховували цю прикмету особливо.
  • Не можна одягати новий одяг, щоб швидко не зносився. 
  • Не сваритися і не лихословити. важалося, що стосунки цього дня спроектуються на весь рік.  
  • Яка погода на Благовіщення, така й на Великдень буде.  

Прикмети, або Що помітив народ 

  • Перевірено: яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.
  • Гроза на Благовіщення свідчить, що в цьому році буде дуже багато горіхів.
  • На Благовіщення дуже тепло - на Великдень буде холодно.
  • Якщо не видно ластівок, значить, весна буде холодна і ще не скоро почне теплішати.
  • Гарна погода – буде гарний врожай.
  • Дощ - восени буде дуже багатий урожай грибів.
  • Ще дощ на Благовіщення - до гарного врожаю жита.
  • Якщо будуть туман, іній та вітер, то врожаю в цьому році  не чекати.  
  • Якщо на Благовіщення вже сидять лелеки на кублах, весна буде тепла.  
  • Якщо сніг - літо не буде врожайним.
  •  Якщо літають ластівки - скоро буде теплішати, та й узагалі весна буде теплою.

Вважають, що на  Благовіщення весна остаточно переборює зиму, про це казали: "Благослов зиму руйнує". І "Як Благовіщення зустрінеш - так рік і проведеш". Після свята цвітуть перші весняні квіти: проліски, первоцвіт, сон-трава. Проліски здавна вважались символом щастя, надії та краси. 

Дуже гарною прикметою цього дня вважалося побачити білого птаха, приміром голуба. Кожен під цією прикметою розумів щось своє - мир, мрію, натхнення, здоров'я - у Бога нема нічого неможливого! Тому Благовіщення і є надзвичайно шанованим святом.

Нехай смачним буде це Благовіщення!

У православних все ще триває Великий Піст, однак на Благовіщення дозволяється зробити певні послаблення. Можна вжити трохи червоного вина - ну от і чудово! А ще - спекти особливий смаколик, який полюбляє родина (особливо на карантині родина чекає від вас "смачної турботи") чи приготувати рибу. 

Пропонує зазирнути в записничок наших кулінарних учительок - що вони там готують на свято?

Ось Оксана Дорош - кулінарна блогерка і практик, ділиться гарним і простим рецептом пікантної скумбрії. 

Потрібно:

заморожена скумбрія - 2 шт.
цибуля  ріпчаста - 2-3 шт.
вода - 200 мл.
сіль - 1 ч.л.
цукор - 1 ч.л.
приправа "10 овочів" - 1 ч.л.
мелений коріандр - 1 ч.л.
олія - 70 г.
оцет - 50 мл.
лаврове листя
чорний перець горошком

Рибу почистити від нутрощів (шкіру не знімати), нарізати порційними шматочками і викласти в каструлю одним шаром. Можна між рибою покласти кружальця цибулі. Інгредієнти для маринаду довести до кипіння. Залити рибу, варити 5-7 хвилин на малому вогні. Охолодити та зберігати у маринаді. 

 

Читайте також: Не час для екстремальних дієт. Що їсти цієї весни: роз'яснення лікарки і дуже смачні рецепти весняних страв

Шоколадний кекс від Тані Козак, кулінарної майстрині з Почаєва - пісний, але дуже смачний та ошатний, спечіть!

Потрібно:

борошно - 200 г, вода гаряча - 240 мл 

олія - 120 мл 
цукор - 200 г 
какао - 100 г , 
сіль, чайна ложка розпушувача

Горіхи грецькі просушити і подрібнити. Вишню брати  заморожену або в власному соку. Її можна замінити на родзинки, чорнослив, курагу,нарізати тонкими смужками.
Воду з цукром розмішуємо до розчинення цукру, охолоджуємо до кімнатної температури, додаємо олію. Борошно з какао і розпушувачем  просіяти через сито і об'єднати з рідиною. За допомогою міксера добре збити. Додати вишню та горіхи.  Вимішати і вилити у форму, застелену пергаментом (форма для випічки хліба або кексу, нічим не змащувати пергамент). Випікати при температурі 180 градусів приблизно годину.  Готовий гарячий кекс через 5-10 хвилин витягнути з форми і обов'язково залишити до повного охолодження. Тому що він дуже ніжний і гарячий крихкий, і буде важко його нарізати перед подачею на стіл. При бажанні можна притрусити цукровою пудрою.

Цибулеві булочки для родини пропонує Марина Гармаш - кулінарна блогерка із Запорізької області. 

Потрібно:

ріпчаста цибуля - 100 гр;

вода - 0, 5 л;

сіль - 1 ч. л .;

цукор - 1 ст. л .;

олія - 5 ст. л (3 ст. л. на початку замісу, 2 ст. л. в кінці замісу тіста)

пресовані дріжджі - 25 г;

борошно - 5 - 6 ст. 

Для змащення:

яйце - 1 шт.

 Ріпчасту цибулю очистити і подрібнити за допомогою блендера, м'ясорубки або натерти на тертці. У глибоку миску насипати подрібнену цибулю, додайте сіль і цукор, олію -3 ст.л., влити півлітра окропу, перемішати. Дати рідини з цибулею охолонути до теплого стану, додати пресовані дріжджі і просіяне борошно, його може піти більше або менше. Наприкінці замісу додати 2 ст. л. олії. Тісто накрити рушником, залишити на 1,5 години для підходу. За цей час два рази обімніть його. На велике деко постеліть пергамент, або змастіть деко олією. Поділіть тісто на кілька частин. Формувати булочки можна на свій смак. Долоні злегка змастіть олією, затисніть невеликий шматочок тіста в правій руці, між великим і вказівним пальцем. Затим відщипуйте пальчиками круглі заготовочки для цибулевих булочок  і відразу ж викладайте їх на деко.  Потім залиште на 15 хвилин для вистоювання. Окремо збийте яйце і змастіть булочки за допомогою пензлика.

Якщо ви дотримуєтеся Посту, замініть яйце на олію, міцну заварку чаю. Такі булочки можна посипати великою морською сіллю, маком, кунжутом білим або чорним, манкою або вівсяними пластівцями. Випікайте в заздалегідь розігрітій духовці, при температурі 180 градусів 25 - 30 хвилин. Готова випічка смачна як в холодному, так і в теплому вигляді. До борщу вони - ідеальні!

 "Ще не було такого, щоб ми чогось не переживали", - казали наші пращури в особливо складні часи. Ця весна для нас особливо складна з відомих причин. Але як би не було, у природі перемогла весна. Небесна Покровительниця отримала Благу вість і сповнилася світлою і прекрасною Надією. Нею Вона міцнішала, Її серце ставало  любов'ю і добром. Так і ми з весною маємо міцнішати і сповнювати свої серця любов'ю, бо, як бачимо з давніх легенд, - так повелося, і так сповнюються сподівання. Додаваймо світла у серця,  і Блага вість обов'язкове переможе! Світлого свята Благовіщення!

Теги:
Читайте також:
Київ
+17°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде у прокат в Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
Більше новин