Катерина Глазкова: “Треба підтримати українських виробників, особливо малий та середній бізнес”

Андрій Яніцький
9 квітня, 2020 четвер
11:36

Виконавча директорка Спілки українських підприємців розповіла про вплив карантину на бізнес, ризики дефолту та важливість кредиту МВФ

Розмова відбулася у програмі “Еспресо: капітал” на телеканалі Еспресо ТБ. Ведучий - Андрій Яніцький, керівник Центру журналістики Київської школи економіки.

Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації у всій країні. Що це значить для бізнесу?

Цей режим вже діяв на території кількох областей, зокрема Київської та Чернівецької. Зараз це розповсюджено на всю Україну. Що це означає? Для чого це робиться? Для того, щоб всі служби, які повинні зосередитися на боротьбі з пандемією, працювали посилено, централізовано управлялися. Головне – забезпечувати безпеку громадян. Мова йде про гігієнічні засоби, про охорону правопорядку, про все, що стосується нашої з вами безпеки. Це важливо, і не треба надзвичайну ситуацію плутати з надзвичайним станом, якого у нас ще немає.

Тобто для бізнесу особливих змін не відбулося, але раніше лунали саме пропозиції щодо запровадження надзвичайного стану. І тоді ваша Спілка разом з іншими асоціаціями бізнесу виступала проти. Чому?

Під час надзвичайної ситуації теж діють обмеження для бізнесу. Закриті компанії, пов’язані зі скупченням великої кількості людей. Торговельні комплекси, ресторани, кінотеатри, СПА-центри, дитячі навчальні заклади. Ці компанії зараз не можуть працювати. Але всі інші підприємства та виробництва працювати можуть. Більшість наших учасників, які змогли це зробити, перевели свої офіси на дистанційну роботу. А виробництва, які не можна зупинити, проводять дезінфікуючі заходи, виконують всі накази Міністерства охорони здоров’я, Всесвітньої організації здоров’я. Тобто певні обмеження для бізнесу зараз є. Деякі обмеження вже були ослаблені. Наприклад, дозволили працювати ветеринарним клінікам і ветеринарним магазинам. Спілка українських підприємців теж цьому послабленню сприяла. 

Але якщо казати про надзвичайний стан, то ми категорично проти. Надзвичайний стан  - це коли держава може взяти під контроль як державні, так і приватні підприємства. Коли може обмежити права громадян.

Могли б зупинитися навіть наші експортні підприємства, які приносять країні валютні гроші?

Могли зупинитися всі підприємства, які Кабмін не визначить як стратегічні. А це може призвести до економічного колапсу. Адже тоді вже не зможуть люди їздити на роботу. Дуже проста логіка: не працюють виробництва – немає грошей у людей – немає податків в бюджеті. І це вже загроза не тільки пандемічна, а й економічна. І про це треба думати, бо ми вже в рецесії, вже в кризі, вже маємо економічну проблему.

Закриття ресторанів і торгових центрів вплинуло на рівень зарплат, на зайнятість? Чи є статистика?

Так, ми провели перше велике опитування наших учасників на першому тижні карантину. І тоді більше відповідей було про те, що всі все ще чекають, як будуть розвиватися події. Навіть бізнеси, які будуть змушені закритися, вони ще не починали масово звільняти людей. 

Але вже зараз, коли карантин продовжено, ми маємо іншу статистику. Ось попередні дані нового опитування каже, що майже половина респондентів оцінюють продовження терміну карантину як негативне. 

Відсоток падіння бізнесу залежить від його розміру, його оцінюють від 30% та більше. 30% - це великий бізнес, а якщо казати про малий та середній, то там падіння виручки може бути 50-100%. Звичайно, люди думають про те, що будуть змушені звільняти персонал.

Такого запасу міцності в українського бізнесу, як на початку нульових, зараз немає. Адже пережили 2013-2014 роки, коли бізнес і вся громадськість об’єдналися, щоб підняти армію. Зараз всі, хто можуть, підіймає медицину. Наскільки вистачить цього запасу – це питання.

Чиновники кажуть, що дуже багато вже допомагають бізнесу. Скасували ЄСВ для фізосіб на два місяці, позбавили якихось штрафів. Яка ще допомога може бути корисною, якої зараз немає?

Треба бути чесними і відвертими. Ці два закони на підтримку бізнесу - це напівзаходи. Вони ніби непогано звучать, але насправді не дуже сильно допомагають. Що там змінилося? Скасували сплату єдиного соціального внеску для фізичних осіб-підприємців, але це стосується тільки самих осіб-підприємців і не стосується працівників. Тож мова йде про невелику, хоча й дуже важливу в ці часи підтримку. І торкнеться вона дуже невеликої кількості підприємців. 

Що стосується мораторію на перевірки. Він зараз прийнятий тільки до кінця травня. Навіть якщо за гарних умов все в нас буде добре і все закінчиться, наприклад, в травні, не можна одразу відпускати на бізнес всі контролюючі і перевіряючі органи. Ми говоримо про те, що треба продовжити цей мораторій до кінця року, адже бізнесу треба час, щоб оговтатися. 

Ми розуміємо, що в бюджеті величезний дефіцит і він буде тільки наростати, адже бізнеси будуть продовжувати закриватися або простоювати, буде падіння надходжень. Але разом з тим зараз у всьому світі всі концентруються, влада всіх країн, крім захисту безпеки населення і боротьби з пандемією, зосереджена на тому, щоб зберегти якомога більше робочих місць і взагалі допомогти малому та середньому бізнесу втриматися.

Як же зберегти робочі місця? Можливо, уряд міг би якісь цільові дотації по кількості робочих на підприємствах зробити для бізнесу? Або якісь податкові пільги?

Є найлегший, з нашої думки, підхід. Він не дозволить багато зекономити бізнесменам, підприємцям, але він спрямований на збереження робочих місць. Мова йде про відміну єдиного соціального внеску і ПДФО на певний час як мінімум для тих сфер, які постраждали найбільше і вже закрилися, а як максимум – для всіх компаній. 

Щоб можна було принаймні оці 40% податків поки не сплачувати, а спрямувати ці гроші якраз на підтримку хоча б частково заробітної плати працівникам і на утримання всіх робочих місць, щоб людей не звільняли. Бо все одно це лавина, якщо хтось звільниться. Бізнеси змушені звільняти людей не тому, що хочуть заробити, а просто тому, що немає чим платити. Запас міцності є на місяць-два у більшості компаній.

Ми знаємо, як наші центри зайнятості працюють – не дуже ефективно, м’яко кажучи. Тому біржа праці не спрацює, не компенсує втрати робочого місця.

Це так і є. Більше того, це окремий челендж - швидко стати на цю біржу і зареєструватися. Треба спрощувати ці процедури. Це має відбуватися швидко, онлайн і якось контролюватися (вже після розмови стало відомо, що Центри зайнятості прийматимуть заяви від безробітних онлайн та спростять процедури, - прим.). Це теж величезне питання. Чи міг би бюджет на це кошти знайти? Треба верифікувати всі соціальні компенсатори пенсій, перевірити всі реєстри. І там теж ще можна знайти додаткові кошти на допомогу країні.

У вас також була заява щодо МВФ та дефолту. Чим дефолт поганий, чому треба нам угоду з МВФ мати і яке це має значення для бізнесу? 

На підтримку країн, що розвиваються, міжнародні донори зараз готові спрямувати величезні кошти. В Україні є проблема з бюджетом. Не вистачить в нас свого запасу міцності державного бюджету для того, щоб компенсувати максимальні збитки. Навіть на мінімальні не вистачить. І точно не вистачить на те, щоб компенсувати всім, хто залишився без роботи, на всі ці виплати. 

Тому ми просто повинні співпрацювати з міжнародними донорами для того, щоб вони підтримали наш бюджет і щоб держава мала можливість перевести ці кошти на необхідні заходи по захисту населення від пандемії і на підтримку тих, хто залишиться без роботи, на підтримку лікарів. У нас мають зрости соціальні виплати. Тому нам дуже потрібні кошти. 

Міжнародний валютний фонд - це величезний кредитор, а, по-друге, дуже позитивний сигнал для інших міжнародних кредиторів і партнерів, які можуть підтримати Україну. Якщо ми домовимося з МВФ, нам буде легше вести перемовини і отримати фінансову підтримку від європейських партнерів. 

Що таке дефолт? Дефолт - це ми розписуємося в тому, що нас не існує на економічній карті світу. Так робити не можна. Ми маємо говорити про те, що Україна є серйозним гравцем, який усвідомлює всі наслідки і робить необхідні кроки, який прораховує, які можуть бути збитки, який прораховує різні сценарії. Ми – країна, яка думає про те, що буде завтра і післязавтра. І це теж важливий сигнал. Не можна допускати дефолту.

А що може кожен з громадян України зробити, щоб підтримати саме український бізнес, саме українську економіку?

Дуже важливо, щоб підприємства працювали. Ті, які можуть працювати, в яких встановлені всі заходи безпеки. І тому найкраще, що ми можемо зараз зробити – не хворіти. А щоб не хворіти – треба дотримуватися всіх заходів безпеки. І якщо ви можете працювати дистанційно, вдома, то будьте вдома. 

Карантин - це не відпустка, не додаткові прогулянки або зустрічі з друзями. Ми маємо перебувати вдома і без особливої потреби з дому не виходити. Треба подумати про своїх батьків, про літніх людей. Це теж дуже важливо. 

А ще можна витратити цей час на навчання. Зараз багато безкоштовних відкритих курсів, можна займатися, підвищувати свою кваліфікацію або навіть освоїти якусь нову професію, адже це точно знадобиться. Бо світ вже не буде таким, яким він був ще кілька місяців тому, до цієї пандемії. Ми будемо якось по-іншому облаштовувати наше життя. Будуть інші послуги, буде іншою наша робота, все буде працювати по-іншому.

Я б, може, ще порадив купувати українські товари та послуги. Якщо є вибір між імпортом та українським товаром, обирати саме український.

Так, звичайно, треба підтримати українських виробників, особливо малий та середній бізнес. Особливо якщо ви знайомі з цим виробником, власником цього бізнесу. Підтримайте його, і це буде як сніжний ком. Ми підтримаємо один одного, підтримаємо власну економіку, і нам буде легше виходити з цієї кризи. Хоча насправді слово “легкість” досить умовне. Треба бути готовим до того, що це буде довго і не дуже легко.
 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.87
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що у росіян вже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:14
ракета Х-59
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
08:08
Білий дім
Деякі човники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
Більше новин