Рейдери хочуть перетворити "Росаву" на "Дніпрошину" - просто порізати на металобрухт

Віталій Кошовий
26 травня, 2020 вiвторок
17:07

Єдиний шинний завод в Україні "Росава" переживає непрості часи. Затяжна економічна криза, відсутність державної підтримки вітчизняних виробників нині ускладнилися карантинними обмеженнями у зв’язку з пандемією коронавірусу

На додаток компанію "пресує" агресивний кредитор, який намагається обійти законний спосіб процедури банкрутства і щонайшвидше розібрати підприємство на металобрухт.

Білоцерківський завод "Росава" з майже 50-річною історією залишився  єдиним національним виробником автомобільних шин, після того як в 2015-ому "Дніпрошина" як потужне підприємство зникло з лиця землі. Наразі це груда металобрухту і сотні спеціалістів, які пішли працювати в АТБ чи виїхали за кордон. До 2014 року це був, безперечний лідер ринку України, який випускав покришки для легкових, легковантажних та вантажних автомобілів, а також сільськогосподарської техніки, експортував майже на всі континенти.

Криза 2014-го боляче вдарила по Росаві. Через відомі події був втрачений російський ринок. Ударом стало й введення урядами декількох країн  – найбільших партнерів заводу - антидемпінгових обмежень. Втрата двох найбільших ринків, падіння економіки, військові дії в середині країни  призвели до неможливості обслуговування кредитних та інших зобов’язань підприємства. А вони наростали, як сніжний ком через штрафи та нарахування.
Однак менеджмент підприємства доклав титанічних зусиль для збереження виробництва та його модернізації. Більше того - "Росаві" вдалося вийти на нові ринки збуту  та зберегти трудовий потенціал, близько 3 тисяч робочих місць для кваліфікованих працівників заводу. Попри усі судові баталії навколо банкрутства, підприємство продовжує роботу, тисячі людей та їхні сім'ї мають стабільний дохід і впевненість у завтрашньому дні, а держава – єдиного шинного виробника.

За словами голови профкому ПРаТ "РОСАВА" Михайла Золотоверха, навіть у процесі банкрутства на підприємстві докладали великих зусиль, щоб своєчасно виплачувати співробітникам зарплату та податки до бюджетів всіх рівнів та інших відрахувань.

"Наш трудовий колектив - це найбільша цінність, це унікальні спеціалісти, яку ми набули за майже півстоліття роботи. У найскладніші часи,  незважаючи на банкрутство, ми продовжували платити більш ніж трьом тисячам співробітників заробітну плату. За цей час, ми виплатили  близько 150 млн  грн., в т.ч. за 1 квартал 2020 року – 50 млн грн.  Й залишаємося найбільшим платником до місцевого бюджету, фактично бюджетоутворювачем міста Біла Церква", - заявив профспілковець.

На жаль, наприкінці 2018 року власники заводу були змушені оголосити про банкрутство підприємства. Для крупного бізнесу це не означає повний крах: грамотно проведена процедура дає законний перепочинок від примусового стягнення боргів. Натомість у підприємства з’являється можливість провести реструктуризацію виробництва, зменшити витрати, розробити програми погашення боргів перед кредиторами. Зазвичай процедура банкрутства переслідує дві мети: або врятувати підприємство, або допомогти йому вийти з ринку з найменшими втратами для працівників та кредиторів.

Щоправда, рятувати підприємство доводиться у надскладних умовах, коли в державі не працюють механізми підтримки вітчизняного виробника. А втримувати конкурентні позиції на експортних ринках стає все складніше через постійне підвищення цін на матеріали та комплектуючі. Ба більше: в Україні відсутня сировина для виробництва шин, тому 80% складових своєї продукції – від каучуку до корду – "Росава" змушена імпортувати.
А зараз, на додачу до ситуації, яка здатна "потопити" будь-яке виробництво, "Росаві"  доводиться  опиратись спробам пустити завод з молотка нашвидкуруч, пошматувати його на металобрухт, як в свій час “Дніпрошину”.
У листопаді 2019 року змінився основний кредитор компанії: ТОВ ФК "Інвестохіллс Веста" викупила у ФГВФО близько 2,5 млрд.грн. та 16 млрд.грн. боргів ПРАТ "РОСАВА" як поручителя інших підприємств групи. Борг було викуплено з величезним дисконтом більш ніж 90- процентним.

Варто нагадати, що "Інвестохіллс Веста" - один з найвідоміших та найагресивніших гравців на ринку стягнення боргів. Серед їхніх методів роботи - викуп боргу задешево, бліц-криг у судах, викуп майна боржника з торгів за безцінь на повірену особу та подальший перепродаж за значно більшу суму. Є підстави вважати, що "Веста" не гребує відверто рейдерськими методами вибивання боргів або тиску на суди.

На сьогоднішній день "Інвестохіллс Веста" включена до реєстру кредиторів "Росави" як забезпечений кредитор. Тобто без права голосу на зборах та комітеті кредиторів, які будуть у подальшому визначати долю процедури банкрутства. Також суд призначив експертизу з метою визначення вартості заставного майна та розміру боргу "Росави" перед кредитором. Однак "Інвестохіллс Веста" не задовольняє ані пасивний статус, ані дотримання усіх  судових процедур. Тут не приховують: вони зацікавлені у тому, щоб керувати процедурою банкрутства одноосібно, визначивши порядок проведення торгів та якнайшвидше продати майно, для його подальшого перетворення на купу нікому не потрібного залізяччя.

Аналіз активів "Росави", за рахунок яких кредитор збирається задовільнити свої борги, свідчить про те, що після їхнього продажу з аукціону інші кредитори мало що отримають. Крім того, вже зараз очевидно, що якщо "Весті" вдасться задумане, виробничий комплекс "Росави", що забезпечує близько 3 000  робочих місць, та дає роботу десяткам тисяч людей по всій  країні,  буде знищено. Це призведе не лише до втрати підприємства та робочих місць працівниками заводу та інших компаній, задіяних у виробництві, а й до  колосальних збитків державі, в особі НБУ та податкових органів,  місту Біла Церква, для якого завод є фактично бюджетоутворюючим підприємством.

Не уявляє Білу Церкву без "Росави" і мер міста Геннадій Дикий. "Підприємство завжди підтримувало місто, і не лише за рахунок сплати податків. Навіть зараз "Росава" робить все можливе, щоб допомогти місту в боротьбі з пандемією. Так, на початку квітня підприємство забезпечило автомобілі екстреної медичної допомоги міста сезонними комплектами шин,   передало вкрай необхідні та дефіцитні експрес-тести для діагностування  COVID-19  в усі медичні заклади міста. Більше того, завод забезпечує своєю котельнею опалення одного з найбільших районів міста", - заявив очільник Білої Церкви.

Є два варіанти виходу з цієї ситуації. Один, найгірший - нашвидкуруч розпродати нерухомість та побудувати висотки, розпиляти на металобрухт без перебільшення сучасне обладнання, щоб задовільнити вимоги лише одного, найбільш активного й агресивного кредитора. Тоді біля  "розбтого корита"  залишаться усі: працівники заводу, держава, бюджети міста та області, крім, власне, "Інвестохіллс Веста". Але є інший варіант: докласти максимум зусиль для збереження підприємства, його виробництва, колективу, торгівельної марки, що відома в багатьох країнах світу. В такому разі "Росава" не лише продовжуватиме працювати, приносити прибуток, створювати ВВП та поповнювати бюджети, але й зможе погасити борги перед кредиторами.

А ще ми зможемо показати всьому світу, що наша держава може запропонувати не лише дешеву сировину, але й наукомісткий, високотехнологічний якісний продукт з високою доданою вартістю. На прикладі "Росави" є реальний шанс довести, що в Україні є потужний промисловий та інтелектуальний ресурс. І якщо за нашою державою закріпиться така репутація, це дасть зелене світло й іншим підприємствам.  

То чи варто задля задоволення амбіцій певного кола людей, втрачати таку потужну машину, а заразом престиж і перспективи для України?

Ламати не будувати…

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
Більше новин