Чи буде в Україні фіксована ціна на електроенергію

Вже майже рік ринок електроенергії в Україні працює за новими правилами. Попри песимістичні прогнози скептиків, енергетичного колапсу не сталось. Навпроти, ринок поступово вдосконалюється, на ньому з'являються нові гравці, а законодавчі механізми ціноутворення все більше наближаються до європейських стандартів та унеможливлюють використання спекуляційних схем в різних його сегментах

Найбільш ліквідним на сьогоднішній день є ринок на добу наперед (РДН). Саме на ньому відбувається переважна більшість операцій з купівлі-продажу енергії за день до можливого дня її поставки. Особливість цього ринку полягає в погодинній змінідинаміки споживання та ціноутворення, і відповідно до змін низки основних факторів (баланс попиту та пропозиції, очікування учасників ринку тощо), щоденно коригується ціна на електроенергію. Основними споживачами активних учасниківцього ринку єпідприємства з щомісячним обсягом споживання від 150 тис. кВт\г. Відповідно, вони отримують комерційні пропозиції, де ціна прив’язана до погодинних коливань РНД.

Такий спосіб ціноутворення має як переваги, так і недоліки. Одним з найбільших плюсів, безумовно, є мінімізація ризиків суттєвого коливання цінидля споживачів. Приміром, якщо ціна для кінцевого споживача зафіксована, натомість постачальник через різкі зміни ситуації на ринку змушений закуповувати електроенергію за іншими, значно вищими тарифами. Чи зворотна ситуація: споживач підписує угоду на енергію за ціною, що в кінцевому результаті виявляється значно гіршою за ціну на ринку РДН та навіть закупівельні ціни у конкурентів. Таких неприємностей можна уникнути, працюючи на ринку РДН. 

З іншого боку, у цьому випадку неможливо точно розрахувати ціну на електричну енергіюна тривалий період (приміром, до кінця місяця). Тому кінцевий споживач не завжди може правильно спрогнозувати власний витратний бюджет та розрахувати собівартість своїх товарів та послуг. І це суттєвий мінус.

Україна - не єдина країна Європи, що проходила цим шляхом, і тому нам, звичайно, простіше брати приклад з держав, які вже успішно завершили реформування енергоринку, враховуючи їхні помилки та досягнення. Тож, наступним природним кроком європейських країнза умови зростання попитуза декілька років по впровадженню подібних моделей енергетичного ринку, став перехід від формульного ціноутворення до фіксованих цін на електроенергію. Такий механізм дозволяє кінцевим споживачам точніше прогнозувати свої витрати. 

В Україні ринок фіксованої ціни теж незабаром запрацює. Адже з моменту реформування пройшов лише рік - небагато часу для становлення та стабілізації цілої галузі. Нині тривають процеси оптимізації законодавства, відпрацьовуються усі грані нової моделі ринку з урахуванням європейського досвіду та особливостей місцевого ринку - все це, безумовно, впливає на поступове вдосконалення моделі в цілому. 

Показовим прикладом таких позитивних змін став запуск повноцінного ринку небалансів (нагадаємо, це балансуючий ринок, куди постачальник виходить докупити електроенергію, якої бракує,або продати надлишок) з 1 березня цього року. Якщо раніше, ще у грудні-лютому, деякі постачальники виходили на цей ринок, намагаючись додатково заробити на небалансах, то відтепер він дійсно став штрафним ринком, як це й було задумано від самого початку за аналогією із європейською моделлю. Тож віднині спекуляції тут неможливі, а відповідно, поступово вирівнюється і ситуація в інших сегментах енергоринку, відображаючи вже дійсно ринкові запити. 

До того ж, щене всі учасники ринку визначилися зі своїми стратегіями конкуренції та поведінки на торгах, вони так само тестують різні підходи до участі в продажу енергії, намагаючись визначитися з оптимальним для себе. А це, відповідно, призводить до додаткових коливань та суттєвих відхилень цін на РДН. І такий стан речей так само очікуваний та абсолютно адекватний для молодого ринку, що динамічно розвивається.

Тож, найголовніше питання - коли ж ринок перейде до фіксованої ціни? Фахівці ТОВ "ТЕК" прогнозуть, що вже за рік-півтора ситуація стабілізується і з’являться пропозиції довготермінових угод за фіксованими цінами. З іншого боку, експерти очікують, що внаслідок стабілізації ринку, рівень коливань ціни на РДН, який нині фактично нівелює переваги формального ціноутворення,  суттєво зменшиться.

Доки в Україні працює плаваючий механізм ціноутворення варто пам’ятати: усі постачальники визначають ціну на електроенергію за формулою, яка вказана у договорі на постачання. І перш, ніж укладати договір, слід уважно її проаналізувати та запитати постачальника - що саме входить в ту чи іншу складову. Ринкове ціноутворення створює конкурентні умови для роботи всіх постачальників. Тому, якщо споживача не влаштовує ціна, він може звернутись до іншого постачальника, який запропонує йому більш вигідну ціну та пояснить, що саме в неї закладено.