Метью Брайза: США у реальній кризі. Путін отримав “золоту можливість” бути агресивним з Україною

Антін Борковський
10 червня, 2020 середа
10:30

Ексрадник Держсекретаря, директор у справах Європи та Євразії у Раді Нацбезпеки США у 2001-2005 роках в ефірі програми телеканалу Еспресо “Студія Захід з Антоном Борковським” про хаотичну поведінку Трампа, участь російських ботоферм у розпалюванні конфлікту і перспективи Майдану у Вашингтоні

Ніколи б не міг подумати, що буду жити в настільки апокаліптичних часах, але те, що зараз відбувається в Сполучених Штатах, просто лякає.
Так. Це мабуть одна з найболісніших ситуацій, котрі я коли-небудь бачив у Сполучених Штатах. Таке відчуття, що американська спільнота розхитується, розпадається на частини. Я думаю, те що ми бачимо, йдеться про  вбивство полісменом афро-американського хлопця, вивільнило велику агресію на несправедливість щодо  афро-американської спільноти, на прояви расизму у будь-якому вигляді. Багато хто з нас не усвідомлював, що таке досі існує.  Як на мене,  будь-який американський президент у такій ситуації зробив би заклик до усіх американців об’єднатись, визнати і осмислити несправедливість, почути і виправити. А тим часом президент Трамп підливає олії у вогонь. Він погрожує використанням військ США проти громадян Америки, навіть попри волю інших державних лідерів. Тож, виникає враження, що все  розпадається на частини, а президент Трамп лише все погіршує.

На вашу думку, наскільки далеко може розвинутись цей суспільний конфлікт у США, адже Америка зараз переживає виборчу кампанію.
Нормальним є те, що обидві партії хотіли б отримати зиск у цій ситуації, але проблема у даному випадку є настільки глибинною, злоба настільки люта, ситуація настільки напружена, що для демократів просто неможливо спробувати використати це проти президента Трампа, і також неможливо для президента Трампа отримати зиск з цієї ситуації. Америка в реальній кризі. На мою думку,  президент Трамп буде намагатись бути сильним, погрожувати протестуючим, погрожувати використанням сили. Я думаю, ми побачимо лише дедалі більшу озлобленість протестуючих на це та  зменшення підтримки Трампа навіть з боку республіканців. Кілька республіканців виступили з критикою президента Трампа, кілька командувачів війська, зокрема і колишній секретар з нацбезпеки Меттіс, виступили і розкритикували діяльність Трампа в останній час.

Заява Трампа,  що було б добре використати американське військо у внутрішній ситуації  -  просто нонсенс.
Я думаю, він говорив серйозно. Я думаю, він погрожував  урядові, що в разі подальшого насилля, коли локальна поліція та Національна гвардія не зарадять цьому, він буде вимагати участі солдатів у конфлікті з американськими спільнотами у різних штатах. По факту вже 1600 солдатів було висунуто з Північної Кароліни та Нью-Йорку ближче до Вашингтону. Тож Трамп показує, що він серйозно. І це настільки велике порушення політичних норм в Сполучених Штатах, що може політично зруйнувати президента Трампа, але думаю, що він просто не знає, що зараз робити. Він звик, що одна частина загрожує, а інша відступає, але зараз така ситуація, коли є загроза усій американській спільноті і я не думаю, що люди здадуться. 

Кілька пострілів в людей, кілька вбитих, і це може підняти рівень конфлікту на небачений щабель. 
Так. Це - правда. Є така можливість. Все може вийти з-під контролю, бо ж президент Трамп продовжує тиснути і тиснути, тиснути і провокувати і я думаю, що у цій ситуації зовнішні сили  отримують можливість  втрутитись. Я не маю сумнівів, що російські секретні служби та ферми інтернет-тролів роблять те, чим вони роками займались у США і в Україні – дедалі більше збільшують напругу, тиск та злобу,  аби все палало. Певною доброю новиною є те, що здається, рівень насилля значно зменшується і люди переходять до мирного протесту. Я також думаю, що  люди, які формували політичний порядок денний конфлікту і хотіли отримати зиск з цієї ситуації – це не демократи і республіканці, а радикали з крайньо-лівого чи крайньо-правого  крила, котрі є нігілістами, котрі справді хочуть знищити американську спільноту. Один із діячів, з тих, що були арештовані днями, належав до групи людей, що хотіли спровокувати громадянську війну. Водночас це лише маленька частинка протестуючих. Тож я не думаю, що все вибухне, але я думаю, що ми переходимо у нову політичну еру, разом з COVID19 і одночасним протестом американців за створення більш рівного суспільства, яке, як нам здавалось, ми маємо, але ми помилялись. 

Зараз маємо потрійну кризу – економічну кризу, політичну кризу та трансатлантичну кризу.  Йдеться про напружені відносини між Штатами і Китаєм. І бачимо, наскільки Китай, офіційний Пекін, агресивно поводиться.
Такого світ не бачив ще з 1969 року, коли ми бачили всі види заворушень і в США, і в Європі. Всі це протистояння відбувались через те, що меншини не отримували рівних прав, які були обіцяні їм політичною системою. Це трапилось у 1969-му, і це сталося знову. Це  сталося саме тоді, як ви й кажете, на фоні зростання напруги, серйозної напруги між США та Китаєм. Я думаю, у зростанні  цієї напруги, не в усьому, але багато у чому, винен Китай, але багато що походить і від президента Трампа.  Він провалився у боротьбі країни з коронавірусом. Як результат - падіння економіки і можливість нової економічної  депресії у США. Він отримав громадянський страйк, зазнав серйозного тиску і запропонував використати війська проти цивільних, таким чином, посилюючи кризу. Його теперішня тактика - перекласти відповідальність подалі від себе. Тож зараз він звинувачує Китай. Звинувачує Китай за коронавірус, звинувачує Китай за економічні маніпуляції, звинувачує Китай у надмірній агресивності у Східнокитайському морі. І він таким чином демонструє, що просто не знає що робити. Він не має плану. Він не має стратегії.

Але це означає, що дану ситуацію може використати дуже послаблений Путін. ситуація з корнавірусом, падіння цін на нафту - все це дуже сильно вдарило по Кремлю, але з іншого боку конфлікт між Китаєм та Вашингтоном дає Путіну так звану “золоту акцію”.
Абсолютно!  А президент Трамп ще й допомагає президенту Путіну. Президент Трамп організовує та приймає наступну зустріч Великої сімки, на якій його основна ціль - натиснути на Китай. Він хоче, щоб найбільші і найближчі союзники США натиснули на Китай, тож, аби це зробити, як каже Трамп, він запрошує президента Путіна для відновлення Великої Вісімки. Але нема жодних шансів, що Путін стане союзником США у  протистоянні з Китаєм, бо ж Росія і Китай працюють разом над послабленням Сполучених Штатів і отриманням зиску із посилення кризи в США. Тож президент Трамп втратив свій шлях.  Він розгублений і багато його кроків суперечать одне одному. Так, ви праві, це велетенська можливість для президента Путіна. 

На жаль, Україна виявилась вмонтованою у теперішні американські справи. Йдеться про так звані записи розмов між віце-президентом Байденом та президентом Порошенком, але ми розуміємо, що нинішня криза може вдарити саме в Україну, як у слабшого гравця на світовій арені. Кремль збільшує свій тиск і погрози у сторону офіційної київської влади.
Це прогнозована річ, яку Кремль зараз очікувано робить. Як вчить історія, коли всі зайняті чимось, коли захисники відвернулись,  Кремль переходить до агресивних кроків. З цієї точки зору немає стратегічно більш важливої країни для Росії ніж Україна, тож це очікувано. І що це показово для мене, на початку свого вступу на посаду президент Трамп навіть хотів досягнути домовленостей з Путіним  про Україну без України. Він шукав можливостей угоди, коли б то США були згідні зняти санкції з Росії, якби Росія пішла з Донбасу, а питання Криму відклали б колись на потім.  Це з найгіршого. Тож зараз дійсно “золота можливість” для президента Путіна бути агресивним з Україною і, як ви кажете, це відбувається. Останнє, про що варто сказати, це те, що для мене просто жахливо як для дипломата та колишнього офіційного представника Білого дому - бачити, як руйнується репутація Сполучених Штатів, не лише як країни демократичних свобод, але і як надійного союзника та друга серед країн НАТО та таких країн, як Україна. Гасло прийти на захист в час кризи – зараз є дуже знівеченим. Як висловився у своєму листі генерал Меттіс, “ми не мали сильного керівника в Білому домі щонайменше останні три роки”.  

Ані я, ані ви не є психоаналітиками, але, на вашу думку, що рухає свідомістю чи мотиваційним мисленням Дональда Трампа, чому він настільки дивно поводиться як у внутрішній політиці, так і у політиці зовнішній? 
Лише одна мета - бути переобраним. Йому байдуже на колективну безпеку, союзників, НАТО. Він вже казав, що НАТО ні до чого. Йому не подобається Європейський Союз, він хотів би бачити його слабким і поділеним. Він думає, що для свого переобрання потрібно зробити США сильнішими за інші країни, чиї торгові інтереси повинні підкорятись цілям США, і якщо США вестимуть переговори із Європейським  Союзом, то краще буде тим країнам, які полишать  ЄС, як, наприклад Сполучене Королівство, і краще мати справу з ним.  Це формально такий тип політичної стратегії, яка б вписувалась у його розуміння кампанії з переобрання. Якщо ж повертатись до внутрішньої ситуації, як я й казав перед тим, він програв. Він не знає, що робити. Він знає, що провалився у питанні безпечної Америки. Після приходу коронавірусу він не здійснював жодних кроків протягом кількох тижнів крім звинувачень Китаю. Він кляв Китай і перекладав відповідальність. Все це вилилось у божевільну, агресивну зовнішню політику яка, як ви і казали, не мала конкретної цілі в розумінні того, а що ж робити раціонального. Бо ж він і не поводиться раціонально. Він озлоблений, збитий зі шляху і не знає що робити зараз, якщо бути чесним.

Чи є якийсь шанс для політичних еліт Сполучених Штатів зупинити Трампа? Йдеться можливо про новий імпічмент, або ще щось. Адже ця внутрішня криза має тенденцію до посилення, і ще невідомо, що може статись за якихось два тижня. 
Я не думаю, що доцільно знову говорити про новий імпічмент, чи-то про імпічмент і усунення, бодай через те, що наступні вибори дуже близько, у листопаді. Але зараз дедалі більше людей, навіть республіканців, навіть Джордж Віл, найбільш шанований республіканцями колумніст, навіть він написав, що “Трамп повинен піти. Всі республіканці, що підтримували його у Сенаті та Палаті представників теж повинні піти”. І навіть журнал Тайм вийшов з обкладинкою, де зображений Трамп, який виходить у двері з підписом “Час іти”. Тож те, що зараз відбувається, я думаю, що всі зрозуміли - прийшов час змобілізуватись. Навіть багато республіканців збагнуло, що не слід допускати перемоги Трампа на наступних виборах. Тим не менше, є ще можливість передбачена Конституцією США, коли його кабінет, його міністри можуть зняти його. Коли вони побачать, що він фізично чи психічно більше не в змозі виконувати свої обов’язки. Ніхто не говорить про це зараз, зокрема і міністри. Але те, що про це зараз не говорять, не означає, що цього не відбудеться, якщо все триватиме так само, і з такою інтенсивністю, про яку ви кажете. Тож нічого неможливого немає.

Ну, ми в Україні також має складну ситуацію з нашим варіантом Дональда Трампа в особі президента Зеленського. Мені тяжко передбачати, що буде діятись у нас. Але можливо певним рішенням, звісно, я не хочу радити американцям, міг би стати  аналог українського Майдану. Коли багато людей, замість того, аби грабувати крамниці, виходять зі своїм довготривалим протестом. 
Перш за все я думаю, як я і казав раніше, що хвиля насилля згасає і думаю, що всі понесуть серйозну відповідальність, зокрема і ті, хто мав убезпечити від таких подій. Якщо ж говорити про щось на кшталт Майдану, коли велика кількість людей збирається у столиці - звісно, це можливо. Але зараз був би дуже дивний момент для цього, бо занадто близько до нових виборів. Люди також досі остерігаються коронавірусу і не зможуть збиратись у натовпи ще певний час. Також дуже багато людей хоче повернутись до роботи через ситуацію, що склалась у економіці. Тож ми, мабуть, не отримаємо майданної ситуації також і тому, що досі є тверда віра у те, що демократична система США є достатньо сильною, аби у виборчий спосіб змінити Трампа на листопадових виборах. 

Особисто я не зичу Сполученим Штатам потреби у Майдані, адже це останній інструмент для спроби зупинити автократичну владу. 
Українська ситуація тоді драматично зайшла занадто далеко.Ми зараз переживаємо найбільшу політичну кризу з часів 1969 року, як я й казав. Тож усі зовнішньополітичні питання відступили на другий план: Іран, Сирія, навіть договорняки з Росією. Майже всі питання, окрім Китаю,  бо Трамп продовжує про це говорити,  пішли з порядку денного. Тепер в США режим цілковитої кризи. Україна і взагалі не з’являється в обговореннях. Те, за що я хвилююсь у справі майданної ситуації у Вашингтоні,  якщо Трамп програє вибори з невеликим відривом, він може заявити, що вибори відбулись незаконно, зрештою, він вже почав це робити. Багато штатів вирішило провести голосування поштою, і за Трампа також, між іншим, голосували поштою у Флориді. Люди голосуватимуть поштою, позаяк їм не доведеться полишати своїх домівок та йти на виборчі дільниці, ризикуючи заразитись COVID19. Але Трамп вже почав говорити, що вибори поштою можна визнати нелегальними, адже існує великий ризик підтасовки голосів. Якщо таке трапиться, якщо він немовби шукатиме правди у виборах, які він програє, тоді американці з великою ймовірністю вийдуть на вулиці і тоді ми побачимо Майдан перед Білим домом. Я можу очікувати такого, якщо він не визнаватиме вибори, в яких програє.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
14:52
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
14:31
Оновлено
ППО
Росіяни з самого ранку атакують Україну: у Дніпрі, Запоріжжі, Харкові та Херсоні прогриміли вибухи
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
Більше новин