Борис Бабін: Дозвіл по “кримській воді” спустять на стрілочника, який за тиждень звільниться. Або буде рішення районного суду

Антін Борковський
19 червня, 2020 п'ятниця
07:08

Професор, експредставник президента в АР Крим в ефірі програми телеканалу Еспресо “Студія Захід з Антоном Борковським” про загрозу російського прориву до Дніпра, залякування і корумпування чиновників у питанні “кримської води” і небезпеку закону про референдум

Поки основна увага українського суспільства прикута до подій в столиці і на сході України, ми розуміємо, що може розгортатися, буквально, у ці хвилини, так званий “південний сценарій”.
Насправді ситуація дуже напружена. Багато експертів попереджають про те, що цього року можливі масштабні провокації з боку Російської Федерації. Дійсно, окупанти потерпають сьогодні в умовах посухи, їхня мілітаристська діяльність у Криму під загрозою, нема водозабезпечення для діяльності Збройних Сил РФ, Чорноморського флоту РФ, підприємств військово-промислового комплексу та пов’язаних з ними підприємств. При  цьому насправді питної води населенню вистачає. За таких умов росіяни дійсно готові на провокації і це для них другий сценарій. Перший сценарій — це спроба підкупу, залякування та погроз, і після цього, якщо тиск і  залякування на українську владу не спрацюють, вони можуть перейти до інших дій та завдань. Для нас головне завдання - визначитись у тому, де насправді буде нанесений цей удар росіян, бо є декілька вимірів: є ситуація Азову, загострення на Сході, загострення загального конфлікту, захоплення росіянами острову Зміїний, ескалація в Чорному морі або у Херсонській області. Не виключено, що на окремих напрямках Росія зараз вкине дезінформацію, але те, що вони будуть щось робити, це майже гарантовано. Також майже гарантовано те, що певні дії є спробою тиску на українську владу і спробою залякування української влади росіянами. Тут головне - не піддатися на ці провокації. 

Ми маємо розуміти, як тільки почнеться збройна агресія росіян — це буде означати програш Росії в стратегічному вимірі. Вони не хочуть на це йти, і якщо підуть на це - це буде шлях до їхньої поразки. Дійсно, є відомості з півострову про те, що окупанти готують активно канал для постачання води. Є два варіанти розвитку подій: або окупанти хочуть в цей час зробити збройну провокацію, захопити канал чи, наприклад, росіяни хочуть домовитися з нашою владою отримати воду каналом. Також, можливо, я цього не виключаю, є ще інший варіант, коли росіяни нарешті запустять реверс води у канал, яку вони завжди хотіли подавати на північ Криму з центрального Криму, використовуючи русла каналу. Я це також не виключаю, хоча це не так ймовірно. 

Росія розуміє, що для неї скоро може закритися вікно можливостей в Україні і тому хоче діяти рішуче. По-перше, щоб досягти своєї мети, а саме знищення української держави, а по-друге, посилення нинішнього керівництва Російської Федерації у внутрішньо-політичному вимірі, бо в них зараз наразі референдум так званий, який буде 1 липня, що буде стосуватися радикальних змін Конституції Російської Федерації, і до цього референдуму їм не завадить маленька переможна війна. Тому у нас є дуже напружений час саме до 1 липня, друга частина — це час до величезних навчань “Кавказ 2020”, які будуть проводитися цьогоріч. Бо під прикриттям цих навчань Росія стягує на південь своєї країни, в окупований Крим, та в інші окуповані території величезні збройні сили, і, відповідно, відмобілізоване військо може діяти проти України. Цього не слід виключати.

Якщо вірити певним сигналам, які надходять з Російської Федерації, справді Кремль буде готовий застосувати так званий “рукотворний” прецедент, так званий казус беллі, для агресії проти України, і не обов’язково це станеться на Сході, а, радше всього, це може статися на Півдні. І, власне, ситуація з так званими “українськими” терористами посилює цю версію.

Так, дійсно, Російська Федерація шукає відповідні підстави для загострення, які буде пропонувати західному світу. В першу чергу це можуть бути якісь фейкові терористичні акти. Бо саме на цьому спеціалізуються спецслужби ворога. Ми вже бачимо дуже цікаві, незвичні затримання в Сімферополі, які стосуються нібито спроб зробити вибух на ринку. При чому ці спроби, за заявами росіян, здійснені, скоріш за все, кримчанами, але при цьому вони заявляють, що вони пов’язані з українською...

…з українськими праворадикалами...

…так. І це дуже цікавий, і дуже небезпечний дзвіночок, бо Росія може наразі розкручувати цю тему, вона може давати відповідні відео зізнання про те, що вони там щось планували, про те, що це змова українських органів влади і так далі. Тобто це дуже небезпечні кроки, на які вони пішли. 

Також я не виключаю інших провокацій, зокрема на морі. Я не виключаю ситуацій штучних, вибачте, самознищень росіянами власних суден з екіпажем, потім з переведенням відповідальності на Україну. Ніщо їм не заважає знищити, наприклад, рибальський човен чи маленьке судно, зокрема і третьої країни, а потім розповідати, що це Україна зробила. Ніщо їм не заважає зробити певну аварію чи диверсію на так званому Керченському мості в його наземній чи підземній частині і звинувачувати в цьому українську владу. В них є величезний вибір можливостей. Також на їхню користь грає те, що вони остаточно відмовляються від ідеї Криму, як такої картинки, як нібито курорту. Вже є офіційні заяви російської окупаційної влади про те, що Крим — не дуже добрий курорт, зокрема, в умовах пандемії. Фактично Крим перетворюють на військову закриту територію, як окупований Кенігсберг. Це буде суто військова база. За таких умов якось “міндальнічать” з місцевим населенням вони не збираються, тому можуть влаштувати вибух, можуть влаштувати жертви — це дуже сумно все, але, на жаль, це - реальність війни, яку Росія веде проти цивілізованого людства.

Пане Борисе, а як, на вашу думку, виглядала ситуація з викраденням українського військовослужбовця?

По-перше, за звиклими російськими канонами, якщо ви хочете вести якісь активні дії, ви маєте отримати “язика”. Маєте захопити людей з військових частин, отримати від них поточну інформацію. Зазвичай захоплюють “язиків” перед активними діями. Друге, перед відповідним захопленням, Україна провела навчання на Арабатській стрілці — це дуже непокоїло росіян не лише у військовому, але й у політичному вимірі, що Україна на це здатна і тому, по-перше, щоб відповісти гібридно на ці навчання, а по-друге провести таку собі суто тактичну військову операцію, вони захопили цього заручника. Всі наступні відео, поширення інформації, що людина незрозуміла, що людина була в сп’янінні і так далі, - вони фейкові, бо саме місце викрадання є таким, що дуже важко собі уявити, що військовослужбовець сам пішов на ту сторону. Це або феєрична відсутність контролю з нашого боку, або, насправді, що скоріш за все, це провокація росіян — людину викрали, іншу людину, наскільки ми знаємо, вбито. Це дуже темна історія, бо Збройні Сили мовчать. Один десантник зник, а іншого знайшли з кульовим пораненням у голову. І ми далі не знаємо, що це за кульове поранення біля передової, як то так сталося. Як на мене, це класична диверсійно-розвідувальна група, яка зайшла на нашу територію, вбила людину, викрала людину, а ми мовчимо, бо, знову ж таки повторюсь, в нас є проблеми загалом з політикою щодо Криму, в нас є проблеми з політикою щодо неможливості торгівлі з окупантами, оцінки їх дій, запуску води.

Є відчуття певної табуйованості кримської проблематики. Зрештою, ми побачили, як на комітеті “зарубали” питання офіційної заборони постачання води в Крим.

На жаль, ми маємо подвійне дно в цих питаннях. Я дуже вдячний  авторам цієї постанови, які дозволили виявити реальне ставлення до цих питань політичних сил. Нам одне розповідають на телебаченні, але, вибачте, коли ви щось розповідаєте на телебаченні, ви за це мало відповідаєте. Це ж політика. Політик — це брехун, це професійний брехун. Але, коли це рішення Верховної Ради, вибачте, це вже не якась там побрехенька, якогось там представника, а це нормативний акт. Якщо потім після цього ви подасте воду, ви не просто щось там брехали виборцям — ні, ви порушили закон. І тому відсутність цієї заяви, відсутність цієї постанови є дуже і дуже небезпечним дзвіночком, і, може, росіяни враховують і цей дзвіночок в ескалації власних дій. Вони бачать, що Україна не готова до формування одностайної позиції. Це їх, на жаль, підбадьорює.

Я боюся, що, можливо, завели того чи іншого ішака навантаженого золотом в той чи інший кабінет і сказали: “Давайте, джентльмени, нам потрібна вода, а ми вам за це кеш”. 

Я не можу виключати, тому що такі спроби були з 2015 року і суми постійно зростали. У 2018 році лише через шалений спротив громадськості, усіх політичних сил, багатьом це коштувало посади, гроші Адміністрація попереднього президента не взяла. Чи підуть зараз — питання риторичне. Подивимось.

Як ви думаєте, а яка лазівка потрібна була б для росіян, щоб таки отримати в офіційний, а не в силовий спосіб воду? Як би вони могли спробувати викрутити ситуацію?

Відкривається вода, придумується якась медійна картинка, робиться заява і все: “Там наші люди і вони хочуть пити”. Все. Тут ніхто не буде істотно влазити в деталі, достатньо відкрити постачання води. Просто звертаю вашу увагу: на окупованому сході України питна вода з підконтрольної території на окуповану йде. Там вона йде, вони пустять її тут. Тобто тут вони насправді без законодавчої заборони відчувають себе доволі вільно. Єдине підстава не давати воду — це міжнародні вимоги і настрої суспільства. Це важко змінити, але можуть спробувати. У нас немає 40 мільйонів юристів-міжнародників. Суспільству можна через телеканали певних панів розповісти, що це добре, хтось повірить, що добре давати воду в Крим, просто, що це добре, тому що це казала красива телеведуча чи телеведучий. Тому, якщо воду дадуть, буде медійне забезпечення, ніхто не буде заморочуватися юридичними питаннями, як і в багатьох, на жаль, ситуаціях, які тривають.

А хто відповідний дозвіл чи розпорядження міг би давати?

Я думаю, що це спустять на якогось стрілочника, який через тиждень звільниться і все. Або буде рішення суду, наприклад, районного. Це ж можна влаштувати? Якийсь суддя щось там схвалить і піде собі на пенсію, а потім всі скажуть: "Ви бачите, це ж рішення суду, ми мали його виконувати". У нас, ви ж знаєте, рішенням судів авіакомпаніям забороняють літати, чому рішенням суду не зобов’язати подати воду в Крим? Ми декілька процесів у цій сфері виграли проти окупантів, зокрема і в Страсбурзі, але, вибачте, районних судів в Україні багато.

Маємо ще не менш резонансну тему, йдеться про поданий до Верховної Ради законопроект про так зване народовладдя і референдум. І безліч політиків кажуть, що, можливо, туди зашиті вкрай небезпечні для української держави речі, які її просто остаточно розбалансують.

У демократичних країнах референдуми проводять з інших питань. У Швейцарії полюбляють референдуми, там на референдумах визначають, якого кольору має бути дах у школі, чи ставити пішохідний перехід наземний чи підземний, бо це життя громад. І люди дійсно голосують, там щорічно 40 чи 50 референдумів проводиться з таких питань. Але не з питань війни, миру, з питань в НАТО. Ми в ЄС, чи здаємо ворогу позиції!? А як ми можемо ставити на референдум питання війни чи питання оборони? От якщо хтось завтра поставить питання про капітуляцію, так і напише, мовляв, хто хоче припинити війну шляхом укладання угоди з Російською Федерацією за таких-то  і таких-то умов. Ми ж всі за мир, ми нікого не хочемо вбивати, і люди проголосують. На будь-яких умовах, бо це невірно поставлене питання, хибне питання, на яке буде хибна відповідь. Тому, прикриваючись референдумом, можна “протягнути” будь-що. Вилучити з Конституції питання про НАТО, вилучити з Конституції питання про унітарну державу, про державну мову, про права корінних народів, посилити роль президента чи послабити роль парламенту. Зробити будь-що і що завгодно. Це величезний виклик. Навіть відмовитися від Криму офіційно.

А що означає “зміна території”, яку автори проекту включили в цей документ?

Я вам відкрию маленьку таємницю: ми постійно змушені змінювати нашу територію, бо у нас є питання встановлення державного кордону з сусідами та його уточнення. Бо державний кордон, як то кажуть, “дихає”. Річки міняють русло, є якісь геологічні процеси. Тому для цього є відповідні міжнародні відносини, спеціальна робота МЗС, спеціальна робота прикордонників, які постійно уточнюють державний кордон. 

Ось, наприклад, гирло Дунаю  змінило свій хід, і річка намила острів на нашу користь на україно-румунському кордоні величезний. Але ми не можемо його вважати Україною, бо це буде зміна території України і слід проводити загальноукраїнський референдум. Це виклик. Це не таємниця, напевно, можна казати: у нас загальмовані процеси встановлення наших кордонів з сусідами, з нормальними сусідами, не з агресором, через цю норму Конституції. Ми не можемо з Польщею владнати питання трьох чи чотирьох гектарів, бо десь ми щось їм віддамо, вони нам щось віддадуть. Це рівноцінне питання. Але ми маємо це затвердити, і це неможливо, бо Мінюст каже, ні, вибачте, ви зміните територію України. Сьогодні, по-перше, ми змушені в закон впхати цю норму про зміну території, бо вона є в Конституції, а Конституцію ще в 1996 році писали. А з іншого боку, вибачте, проводити кожного разу загальноукраїнський референдум, а чи не віддамо ми Словаччині 28 соток, ну це ж смішно, але формально у нас Конституція йде таким шляхом.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 792 дня війни: Європарламент закликав не визнавати псевдовибори Путіна, а в Росії продовжують палати нафтопродукти
19:54
Стара національна галерея Берліна
Українці в Німеччині зможуть отримати документ для встановлення особи, якщо паспорт стане недійсним, - DW
19:25
Литва прапор
Литовська армія назвала заяву Білорусі про нібито зірвану атаку дронів дезінформаційною атакою
19:23
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 10 людей, які були в електричці
19:21
Ексклюзив
Паспортний сервіс
Лист МЗС про обмеження консульських послуг є протиправним, - нардепка Фріз
19:00
На фото: логотип гільдії сценаристів Канади
За справедливі роялті та захист від ШІ: гільдія сценаристів Канади готується до страйку 
18:54
НАБУ викрило злочинну групу
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: міністр Сольський подав у відставку
18:52
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві не демонтуватимуть, простір біля неї отримає нову концепцію, - КМДА
18:46
Сі Цзіньпін
В Угорщині підтвердили, що Сі Цзіньпін відвідає Будапешт
18:40
Оновлено
Богдан Львов
Суд переніс розгляд оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
18:37
На фото: Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили на Євробачення
Jerry Heil та Alyona Alyona вирушили у Мальме на Євробачення
18:19
Володимир Зеленський
Захист інфраструктури, фронт та контракти на озброєння: Зеленський провів Ставку
18:16
Маріуполь
Окупанти "платять" іноземним робітникам заселенням у відремонтовані будинки маріупольців
18:13
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
18:08
OPINION
Володимир Єрмоленко
Російські інтелектуали чіплятимуться за "вєлікую Россію" до останнього
18:03
На фото: Гарві Вайнштейн
Апеляційний суд Нью-Йорка скасував вирок Гарві Вайнштейну у справі 2020 року про зґвалтування
17:39
Ексклюзив
Віктор Медведчук
Європарламент закликає запровадити санкції проти Медведчука, - кореспондентка Висоцька 
17:36
Польща
У Польщі до 2,5 року засудили російського шпигуна, який збирав інформацію про військові частини країни
17:27
На фото: Співачка KOLA
KOLA випустила іронічну пісню-рефлексію на стосунки з татом, якого не було в її житті
17:24
ДСНС
Виїхали ліквідувати пожежу: в передмісті Херсона рятувальники потрапили під повторний обстріл РФ
17:22
Ексклюзив
Олег Синютка
Дуже дивним способом це збіглося з перевіркою використання грошей Єдиним телемарафоном: нардеп Синютка про відставку 7 членів Рахункової палати
17:06
в'язниця
В Україні до 15 років засудили російського агента, який на Харківщині збирав розвіддані для окупантів
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
Більше новин