Віталій Портников: Росія продовжує анексію Донбасу

Журналіст Денис Казанський, який тепер бере участь у зустрічах Тристоронньої контактної групи як представник переселенців, констатує, що переговорний процес знаходиться у глухому куті

Що навіть домогтися виконання першого пункту Мінських угод про розведення військ і припинення вогню не можна просто тому, що російська сторона відмовляється визначити межі окупованих територій згідно з вже досягнутими домовленостями.

Але ніякого великого відкриття журналіст не зробив, просто переконався у тому, що розумів і раніше, коли не був безпосереднім учасником переговорів. І у тому, що ніяких переговорів немає, ніякого прогресу немає і про жодне закінчення війни у найближчій перспективі говорити не доводиться, зможе переконатися будь-яка розсудлива людина, яка виявиться учасником переговорного процесу. Стверджувати зворотнє можна тільки у тому випадку, якщо ти чиновник, якому потрібно імітувати діяльність і зберігати небезпечні ілюзії у голові некомпетентного президента Володимира Зеленського. І якщо ця імітація має просту мету - збереження влади, участь у розподілі фінансових потоків між новими гравцями, збагачення, корупція і лобіювання олігархічних інтересів - те, заради чого хижі клани привели до влади Зеленського і "зробили" всіх українців разом.

Але до закінчення війни все це ніякого відношення не має. А має те, що ми вчора спостерігали на окупованих територіях, коли у один день з Москвою коронавірусні "паради смерті" відбулися і на Донбасі. І це - ще одне підтвердження повзучої анексії Донбасу. Важливий крок до такої анексії був зроблений тоді, коли маріонеткові адміністрації закрили лінію розмежування, а російський уряд відкрив кордон окупованих територій з Росією - таким чином, їхні жителі виявилися єдиними іноземцями, яких пускають на територію Росії під час епідемії. І ось тепер - синхронне проведення параду. Що далі?

А далі люди, які вміють робити висновки, зосередилися б на запобіганні можливому захопленню нових територій України, а не на спробах побачити у очах Путіна прагнення припинити війну. Але такий висновок точно не буде зроблений Зеленським, а оточення президента буде тільки заохочувати його до помилок. І все це закінчиться російськими прапорами у нових захоплених містах нашої країни.